PASTA Z PESTEK DYNI I MARCHEWKI 165została pochłonięta w trakcie śniadania na kromkach domowego chleba ze skiełkowanych ziaren orkiszu i gryki (pyyycha!). Właściwości marchewki chyba każdy zna, a o walorach pestek dyni - drugim głównym składniku pasty - przeczytasz TUTAJ . Do jej przyrządzenia (poza smakiem i zdrowotnymi właściwościami) namawia również prostota wykonania i niska cena. Do dzieła Kochani! Polecam! Składniki na słoiczek o pojemności(...)małe marchewki, pół szklanki pestek dyni (namoczonych na noc), 4 łyżki oliwy extra virgin, 1 łyżeczka słodkiego, orientalnego curry, 1/2 łyżeczki kurkumy, 1/2 łyżeczki mielonego kminku, 1/2 łyżeczki soli kamiennej lub himalajskiej, 1/4 łyżeczki pieprzu czarnego. Wykonanie: Marchewki dokładnie szorujemy, a następnie gotujemy do miękkości. Przestudzone umieszczamy wraz z pozostałymi składnikami w kielichu blendera lub pojemniku robota kuchennego. Wszystko dokładnie
Jeść, by żyć w zdrowiu
10 pomysłów na szybkie Lunchbox’y 11401feta + pomidory suszone Czas wykonania: 20 min Ilość porcji: 1 porcja Składniki: 50 g kaszy gryczanej (sucha) 60 g sera feta 40 g pomidorów suszonych 2 łyżki pestek dyni ½ łyżeczki ziół prowansalskich 2 łyżki oliwy z oliwek Przygotowanie: Kaszę gryczaną ugotować, ser feta pokroić w drobną kostkę, a pomidory w mniejsze kawałki. Wszystko razem wymieszać(...)pestkami dyni i ziołami, całość polać oliwą. Wszystko przełożyć do pudełka i gotowe. Obiad do pudełka : Makaron + tuńczyk + brokułu (sos jogurtowy) Czas wykonania: 20 min Ilość porcji: 1 porcja Składniki: 50 g makaronu 120 g brokuł mrożonych 35 g tuńczyka w oleju lub sosie własnym. Sos: 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu szczypta
KuchniaWeDwoje.pl
Pomysły na muffiny- 5 sprawdzonych smaków 219masła (roztopionego). Całość łączymy i mieszamy. Po upieczeniu możemy muffiny polukrować. Pieczemy przez 20 minut w 180 C. Muffiny dyniowe Do stworzenia dyniowych babeczek potrzebujemy 350 g pieczonej dyni, soku z jednej pomarańczy, 100 ml mleka, 2 jajka, szklankę mąki, 2 łyżki proszku do pieczenia, 150 g cukru, 100 g masła, szczypty soli, 1 budyń np. śmietankowy. Upieczoną dynię blendujemy
WojnaNaSmaki.pl
Śniadaniowa jaglanka z bakaliami 196jako podstawy codziennego jadłospisu. Śniadaniowa jaglanka z bakaliami Drukuj Porcje: 2 porcje Czas przygotowania: 35 minut Składniki: 40g żurawiny 5 daktyli 100g kaszy jaglanej 300ml mleka kokosowego pestki dyni, płatki migdałów, pestki słonecznika 1 łyżka masła klarowanego 1/4 lyżeczki: kardamonu, cynamonu, mielonych goździków, kurkumy 2 łyżki miodu lub syropu klonowego Przygotowanie 1 Daktyle kroję na małe kawałki. 2 Daktyle(...)słoika łyżkę kaszy, posypuję owocami i polewam odrobiną miodu lub syropu klonowego i tak robię kilka warstw w zależności od wysokości słoika. 9 Na wierzchu posypuję dodatkowo kaszę pestkami dyni, migdałami i słonecznikiem oraz polewam miodem. 10 Smacznego! Wskazówki Aby zdezaktywować fityniany zawarte w kaszy, które utrudniają przyswajanie składników mineralnych, kaszę można namoczyć na kilka godzin w wodzie z dodatkiem
Book of spells
Słodki chlebek dyniowy. 196drożdży 150 ml mleka 150 ml oleju 60 g masła 200 g cukru szczypta soli 1 łyżeczka cynamonu szczypta kardamonu szczypta goździków szczypta gałki muszkatołowej 250 g puree z dyni Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiewamy, dodajemy drożdże oraz sól, cynamon, kardamon, goździki i gałkę. Dokładnie mieszamy. Masło rozpuszczamy. Do puree z dyni dodajemy jajko, cukier
Moje-pitraszenie
Surówka z kapusty pekińskiej z sosem chrzanowo - keczupowym 224pekińska 2 pomidory 1 cebula czerwona 2 łodygi selera naciowego sos 1 łyżeczka chrzanu 2 łyżki keczupu 1 łyżka oleju 1 łyżeczka cukru sól i pieprz świeżo mielony pestki dyni lub słonecznika Wykonanie: Kapustę szatkujemy, cebulę obieramy, kroimy w kosteczkę. Pomidory, seler naciowy kroimy w grubszą kostkę . Wszystko przekładamy do miski. Składniki na sos łączymy razem w małej miseczce(...)przyprawiamy solą i pieprzem świeżo mielonym. Przygotowanym sosem polewamy po surówce i delikatnie mieszamy. Posypujemy surówkę pestkami dyni lub słonecznika. Podajemy do każdego rodzaju mięs. Smacznego
kgwjanczewo
Zupa z kukurydzy z dodatkiem mleczka kokosowego 200kokosowego. Inspiracją do ugotowania zupy był dla mnie przepis znaleziony u pieprz czy wanilia. Zupa z kukurydzy z dodatkiem mleczka kokosowego Składniki: 1 cukinia lub patison (ja dałam ostatnio dynię bo nie miałam nic innego) 3 świeże kukurydze 1 cebula 1 papryka czerwona 3 łyżki czerwonej soczewicy 1-2 łyżeczek czerwonej pasty curry ( ewentualnie 1/2 łyżeczki przyprawy curry(...)łyżki oliwy sól morska, pieprz 3 łyżki posiekanych listków kolendry Przygotowanie: Na oleju zeszklić pokrojoną cebulę, dodać pastę curry, wymieszać a następnie dodać soczewicę, patisona, cukinię lub dynię oraz paprykę pokrojone w kostkę. Wymieszać i chwilę podusić. Dodać ziarna kukurydzy * i wlać bulion. Gotować około 15-20 minut a następnie wlać całą zawartość puszki z mleczkiem kokosowym, doprawić solą
Moja Mama Gotuje
Cukinia faszerowana pieczarkami, kaszą gryczaną i suszonymi pomidorami. 198mniejsza (najlepsza ma około 15-20 cm) tym lepsza, delikatniejsza. Nie ma potrzeby również usuwać ze środka pestek. Można śmiało wykorzystać ją w całości. Cukinia jest odmianą dyni. Wyselekcjonowano ją we Włoszech, stąd pierwotna nazwa cukinia od włoskiego zucchina (tj. mała dynia) . Należy do warzyw niskokalorycznych, odkwasza organizm i sprzyja przemianie materii. Jej zaletą jest wspaniały smak
Moja Mama Gotuje
Sałatka z pieczonych buraków z dodatkiem sera fety i ziaren granatu 175sera fety i ziaren granatu. Składniki: 4 średniej wielkości buraki 2 małe ząbki czosnku 1/2 opakowania sera feta 1 granat 2 łyżki uprażonych ziaren słonecznika 1 łyżka uprażonych ziaren dyni 1 i 1/2 łyżki soku z cytryny 3 – 4 łyżki oliwy 2 łyżki posiekanej pietruszki Sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Umyj buraki, włóż do żaroodpornego naczynia z przykrywką (można też(...)włóż do lodówki na około 2 godziny (im dłużej tym lepiej). Po tym czasie dodaj sól do smaku i posiekaną pietruszkę. Przełóż do salaterki a następnie posyp pestkami dyni i słonecznika, ziarenkami granatu i pokrojoną w kostkę (podobnej wielkości jak buraki) fetą. W wersji „pudełkowej” czyli do pracy również układaj sałatkę w pojemniku warstwami. Smacznego
Moja Mama Gotuje
Potrawka z kaszą jaglaną, szparagami, suszonymi pomidorami i fetą 177łyżki oliwy (może być spod suszonych pomidorów) 1/2 szklanki kaszy jaglanej 1 i ¼ szklanki bulionu warzywnego 2 łyżki posiekanej pietruszki 3 łyżki posiekanej mięty 3 łyżki uprażonych pestek dyni lub słonecznika 2 łyżeczki soku z cytryny 1 ząbek czosnku sól i pieprz 150 g sera typu feta lub roladki koziej twarogowej z ziołami i czosnkiem. Przygotowanie: Szparagi myjemy, odłamujemy(...)widelcem, dodajemy szparagi, pokrojone suszone pomidory wraz z pozostałą oliwą, roztarty czosnek, sok z cytryny, posiekaną miętę i pietruszkę. Nakładamy na talerze, posypujemy pokruszoną fetą lub kozią roladką, pestkami dyni lub słonecznika. Potrawkę można zapakować do pojemnika i zabrać do pracy. Na zimno smakuje równie dobrze. Smacznego! Autor: Mama
Moja Mama Gotuje
Babeczki dyniowe 174pewno tam wrócę. Tym razem na dłużej. A dzisiaj u nas na słodko! Pseudo-babeczki dyniowe! Pycha! Babeczki dyniowe Składniki: 15-16 sztuk 1 szklanka musu z pieczonej dyni 300 g mąki (pszennej, orkiszowej lub mieszanki mąk bezglutenowych) 2 jajka 130 g cukru brązowego nierafinowanego 1 opakowanie cukru wanilinowego 2 pomarańcze 4 łyżki mleka ¾ kostki masła ( lub 7 łyżek dobrego(...)oleju roślinnego) 1/3 łyżeczki soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia (bez fosforanów) 1 łyżeczka sody oczyszczonej śliwki (po jednej na babeczkę) lub mrożone wiśnie. Przygotowanie: Około 1 kg dyni, kroimy na 4 części, układamy na blaszce miąższem do góry i pieczemy w temperaturze 190 stopni przez 50-60 minut. Następnie obieramy ze skórki i blendujemy. Odmierzamy 1 szklankę. Resztę musu
Moja Mama Gotuje
Zupa dyniowa z jarmużem i ciecierzycą 192ciecierzycą. Zupa dyniowa z jarmużem i ciecierzycą Rozgrzewa i smakuje wspaniale Składniki: 2 ziemniaki 2 łodygi selera naciowego 2 szkl. drobno posiekanego jarmużu 2 szkl. pokrojonej w kostkę dyni ( u mnie Hokkaido – nie trzeba obierać ze skórki) 1 cebula 3 ząbki czosnku 1,5 szkl. obranych ze skórki i pokrojonych pomidorów ¼ szkl. surowej kaszy jaglanej(...)startego imbiru 5-6 szklanek bulionu warzywnego 3 łyżki oliwy Przygotowanie: Cebulę, seler i czosnek pokrojone w kostkę podsmażamy na oliwie cały czas mieszając ok. 5 minut. Dodajemy dynię i pokrojone w kostkę ziemniaki. Smażymy ok. 10 minut. Wlewamy bulion warzywny a następnie dodajemy kaszę jaglaną, pomidory, tymianek, imbir, sól i pieprz. Gotujemy ok. 15 minut. Dodajemy jarmuż, ciecierzyce
Moja Mama Gotuje
Efektywna dieta na lato 218można zjeść naturalny jogurt z dodatkiem świeżych owoców malin, truskawki, kiwi czy banana. Aby jeszcze bardziej się pożywić i dodać sobie energii, można dorzucić wartościowe płatki orkiszowe, nasiona słonecznika, dyni czy zmielone siemię lniane. Aby nie czuć się głodnym do obiadu można wcześniej przygotować domowe batoniki na bazie suszonych owoców, wymieszanych z miodem i ulubionymi płatkami kukurydzianymi. Osoby, które lubią(...)pieczywo , powinny bardziej świadomie wybierać piekarnię lub piec chleb samemu. Najlepszy jest z dodatkami takimi jak sezam, soja, dynia, nasiona chia, a do tego zrobiony z mąki żytniej, a nie pszennej. Pomiędzy posiłkami W międzyczasie warto wypijać soki naturalne, świeżo wyciśnięte. W tym wypadku najzdrowsze są z buraka, z dodatkiem jabłka czy kiwi, a także pomarańczy, marchwi, a nawet szpinaku
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Jagodowa owsianka z chia 238sojowego (lub innego) 4-5 łyżek syropu z agawy lub klonowego lub płynnego miodu Wierzch: 1-2 banany pokrojone z plasterki i skropione sokiem z cytryny pestki słonecznika i dyni garść mrożonych jagód do posypania kandyzowany kokos (niekoniecznie) 1. Wszystkie składniki na owsiankę przekładamy do blendera i miksujemy. Następnie przelewamy do rondelka z nieprzywierającym dnem i podgrzewamy, mieszając, aż owsianka(...)zrobi się gorąca i zgęstnieje. 2. Gorącą owsiankę przekładamy do miseczek. Na wierzchu układamy owoce i posypujemy pestkami słonecznika, dyni. Od razu podajemy. Smacznego! Related Images: [ See image gallery at malacukierenka.pl
Mała Cukierenka
SMOOTHIE FOR EVERY DAY 177Dokładnie myjemy, osuszamy i obieramy owoce. 2. Owoce i natkę kroimy, dodajemy jogurtu i dokładnie blenderujemy. 3. Na dnie serwujemy gałkę lodów śmietankowych, nalewamy nasz mus. Dekorujemy pestkami dyni i truskawkami :) WARTOŚCI ODŻYWCZE: 1) TRUSKAWKI - zawierają beta-karoten i witaminy z grupy B. Posiadają także działanie krwiotwórcze i wzmacniają organizm. 2) MARCHEWKA - korzeń marchwi zawiera wiele karotenu i witamin(...)pomarańczowy zaś ma właściwości uspokajające i przeciwdepresyjne. 4) NATKA PIETRUSZKI - zwiera więcej witaminy C niż cytrusy. Wzmacnia dzięki obecności żelaza oraz świetnie wpływa na wzrok i cere. 5) PESTKI DYNI - bogate w B-karoten, potas, wapń i fosfor. Wzmacniają układ odpornościowy
FITBUuK