kokosowego 2 piersi z kurczaka 1 papryczka chili mała cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki czerwonej pasty curry przyprawy: sól, pieprz 250g czarnego makaronu 50g startego parmezanu prażone pestki dyni do dekoracji Wykonanie: Mięso kroimy w kostkę, oprószamy solą i pieprzem. Podsmażamy na łyżce tłuszczu i przekładamy na talerz. Na tej samej patelni smażymy drobno pokrojoną cebulę i czosnek, wlewamy(...)kurczaka. Całość podgrzewamy razem kilka minut. Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu, po ugotowaniu odsączamy i przelewamy zimną wodą. Makaron przekładamy na talerze, polewamy sosem, posypujemy parmezanem i pestkami dyni. SMACZNEGO
Smak mojej kuchniKoktajl ananas mango pomarańcza szpinak 14. Koktajl jogurtowy truskawka banan siemię lniane 15. Koktajl gerjpfrut pomarańcza marchew banan 16. Koktajl kiwi gruszka banan szpinak 17. Koktajl jogurtowy z dynią,bananem i siemieniem lnianym 18. Koktajl gruszka mango winogrono 19. Koktajl pomarańcza grejpfrut jarmuż 20. Koktajl jogurtowo-porzeczkowy z siemieniem lnianym 21. Koktajl a'la kubuś 22. Koktajl pomarańczowo-dyniowy(...)bananem i jarmużem 23. Koktajl pomarańcza marchew ananas dynia chia 24. Koktajl ananas banan szpinak 25. Koktajl ananas pomarańcza grejpfrut 26. Koktajl jogurtowy banan kiwi szpinak 27. Koktajl melon ananas banan 28. Koktajl pomarańcza melon kiwi szpinak 29. Koktajl mango papaja pomarańcza 30. Koktajl jogurtowy bananowo jagodowy
Kolorowa kuchnia ElkiCzerwona kapusta z ulubionym winegretem na bazie octu jabłkowego, miodu, oleju i ziół. Dodałam do niej mandarynki w syropie i pestki dyni. Surówka idealnie pasuje do czerwonych mięs. Składniki: ćwiartka dużej główki czerwonej kapusty łyżka cukru płaska łyżeczka soli Sos: 4 łyżki octu jabłkow ego 1 łyżka płynnego miodu 2 łyżki oleju (np. migdałowego) pół puszki mandarynek z puszki(...)szklanki soku z mandarynek 3 łyżki pestek dyni 1 łyżeczka ziół do sałatek sól i pieprz do smaku Kapustę posiekać, włożyć do garnka zalać wrzątkiem, dodać cukier i sól i gotować ok. 5 minut aż zmięknie, ale pozostanie nieco krucha. Następnie odcedzić i przelać zimną wodą na sicie. Przełożyć do salaterki, zalać octem jabłkowym i dokładnie wymieszać. W kubku
Czerwień i błękitpodświadomość podsuwała mi obrazy talerza z leczo w wykonaniu Agnieszki... " Leczo można zjeść z dodatkiem ryżu, kaszy lub jako samodzielne danie. Trzeba pamiętać, że leczo z dyni jest posiłkiem węglowodanowym i nie mozna łączyć go z mięsem lub innymi białkami. Oregano z kolei jest przyprawą, która wprowadza fantastyczny smak i wspomaga oczyszczanie organizmu z pasożytów(...)Składniki: 0,7 kg dyni 3 papryki (czerwona, żółta, zielona) 5-6 pomidorów 2 cebule 1 papryczka chili 2-3 ząbki czosnku 1 łyżka świeżej bazylii 1 łyżka świeżego oregano sól pieprz Przygotowanie: Cebulę kroimy w kostkę, wrzucamy na patelnię z niewielką ilością tłuszczu i dusimy z 10 minut. Następnie dokładamy pokrojone w kostkę papryki, pomidory (sparzone i obrane
Dieta Rozdzielna i Zdrowieracuszki. Pozwoliła mi zjeść 5 i pół racuszka 😄. Żeby pochwalić, jak to robi tatuś, powiedziałam: Mniam!!! 😙 " Olivka W. Składniki : 10 kopiastych łyżek mąki żytniej (może być inna) 6 łyżek dyni zmiksowanej w blenderze 2 łyżki cukru trzcinowego 1 cukier waniliowy mleko roślinne 1 łyżeczka sody tłuszcz do smażenia Przygotowanie : Do miski wsypujemy sypkie składniki: mąkę, sodę i cukry, mieszamy(...)następnie dodajemy dynię i tyle mleka aby uzyskać ciasto o konsystencji gęstej śmietany. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość tłuszczu (ja użyłam oleju kokosowego) i łyżką kładziemy małe placuszki. Smażymy z obu stron na rumiany kolor (ogień nie może być zbyt mocny gdyż placuszki zaczną sie palić). Smacznego
Dieta Rozdzielna i Zdrowieryżowej 60 g skrobi ziemniaczanej 40 g mąki kukurydzianej 2 łyżki siemienia lnianego 2 łyżeczki soli 2 łyżeczki cukru lub miodu 7 g drożdży instant pół szklanki pestek dyni/ słonecznika 550-600 ml lekko ciepłej wody Przygotowanie: Wszystkie suche składniki dokładnie wymieszać, następnie dodać taką ilość wody (cały czas mieszając łyżką), aby uzyskać kleiste, półpłynne ciasto. Tak przygotowane(...)ciasto przełożyć do keksówki wysmarowanej tłuszczem i wysypanej ulubionymi ziarnami (np. słonecznika, dyni). Wyrównać wierzch i również posypać ziarnami. Następnie przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na pół godziny. Wstawić formę z ciastem do piekarnika rozgrzanego do 220 ° C i piec przez 50 min. Po tym czasie wyjąć chleb z formy i włożyć jeszcze na 10 minut
Domowa Cookierenka Agiszklanki mąki pszennej chlebowej 5 łyżek płatków owsianych 3 łyżki siemienia lnianego 2 garście suszonej żurawiny masło do wysmarowania formy mleko do posmarowania wierzchu 3 łyżki otrębów owsianych ziarna dyni do posypania Do wody wsypać cukier, drożdże, płatki owsiane. Odstawić na 20 minut. Dodać mąkę, sól, siemię lniane i dobrze wymieszać, aż powstanie lekko klejące się ciasto. Dodać żurawinę(...)ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Keksówkę wysmarować masłem i wysypać otrębami, a następnie przełożyć do niej ciasto, odstawić na 20 min.. Wierzch chleba posmarować mlekiem i posypać ziarnami dyni. Piec 50-60 minut w temperaturze 190 stopni. Po upieczeniu przestudzić na kratce. źródło: klik
Słodkie inspiracjednia, w którym nie jadłabym czegoś w tym stylu. Poniżej moje kolejne odkrycie: słodka za sprawą daktyli, krówek i białej czekolady mieszanka, przełamana cierpkością owoców goji. Z chrupiącymi ziarnami dyni i migdałów. Polecam :-) Muesli Składniki (1 duży słoik) 500 g mieszanki ulubionych płatków opakowanie jagód goji (70 g) 100 g migdałów garść siemienia lnianego 100 g pestek dyni
Słodkie inspiracjeśniadanie, sycące, pachnące cynamonem, imbirem i kurkumą. Składniki (12-14 ciasteczek) 2 banany 4 połówki brzoskwiń z puszki 8 łyżek płatków owsianych 8 łyżek płatków orkiszowych 4 łyżki ziaren dyni 4 łyżki siemienia lnianego 4 łyżki rodzynek 20 daktyli pokrojonych na kawałki 2 łyżeczki cynamonu 1/3 łyżeczki kurkumy 1/3 łyżeczki suszonego imbiru Banany i brzoskwinie zmiksować na gładką masę. Dodać(...)płatki owsiane i orkiszowe, dynię, siemię, rodzynki, daktyle, cynamon, kurkumę i imbir. Wymieszać i odstawić na 5 minut. Formować ciasteczka, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 30-35 min. źródło: zmodyfikowany przepis Beaty Pawlikowskiej (dostałam go od koleżanki
Słodkie inspiracjeDzień 23 Koktajl o pięknym pomarańczowym kolorze 2 pomarańcze 1/2 ananasa 1 marchewka 1 czubata łyżka puree z dyni 1 łyżka nasion chia Z pomarańczy wycisnąć sok,marchewkę obrać i rozdrobnić,ananasa również obrać. Zmiksować razem sok,marchew,ananasa i puree. Dodać chia,wymieszać i przelać do szklanek. Smacznego
Kolorowa kuchnia Elkipłatków komosy ryżowej - 0,5 szklanki miodu - 2 płaskie łyżki oleju kokosowego - 0,5 łyżeczki cynamonu - 5 kropli olejku waniliowego - 0,5 szklanki migdałów - 0,5 szklanki pestek z dyni (prażone) - 0,5 szklanki rodzynek - 0,5 szklanki żurawiny Przygotowanie: Płatki owsiane mieszamy z płatkami komosy ryżowej, wsypujemy na blaszkę i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, podpiekamy(...)cynamon i olejek waniliowy wkładamy do garnka i trzymamy na ogniu do rozpuszczenia tłuszczu. Migdały rozdrabniamy na mniejsze kawałki (ja zrobiłam to tłuczkiem). wsypujemy do miski, dodajemy pestki z dyni, rodzynki, żurawinę i mieszamy. Wsypujemy płatki i dokładnie całość mieszamy. Wlewamy przygotowany syrop i ponownie dokładnie mieszamy. przekładamy do średniej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównujemy i mocno spłaszczamy masę
Kulinarne życiemożliwe, że też ma to sens, ale taki eksperyment jeszcze przede mną. Do tego przepisu użyłam też błonnika witalnego, który wrócił po przerwie do mojej kuchni i pestek dyni, bo to jeden z ulubionych dodatków chlebowych. Chleb żytni razowy z kaszą jaglaną i błonnikiem 450 g mąki żytniej razowej 180 g ugotowanej kaszy jaglanej 3 łyżki błonnika witalnego(...)łyżki pestek dyni 350 g zakwasu żytniego 340 g ciepłej wody 1 łyżka soli 1 łyżka oliwy Zakwas wymieszać z wodą, solą i oliwą. W osobnej misce połączyć mąkę z pozostałymi suchymi składnikami. Dodać do zakwasu i wyrabiać około 5 minut, najlepiej przy pomocy miksera. Przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Wyrośnięty
FitKotoleju kokosowego nierafinowanego 1 łyżka pierzgi pszczelej 2 łyżki wyłuskanych owoców granatu 7 dużych daktyli 8 suszonych fig 3 suszone morele garść rodzynek 50 gram migdałów 50 gram pestek dyni 50 gram nasion słonecznika 50 gram orzechów włoskich 1 łyżka siemienia lnianego 2 - 3 łyżki mąki kokosowej kilka plasterków suszonego jabłka pół świeżej figi 2 duże truskawki kilka malin(...)kokosowymi, olejem kokosowym, sokiem z cytryny i cukrem kokosowym (składniki powinny być w temperaturze pokojowej, a olej roztopiony). Chowamy na godzinkę do lodówki masa powinna lekko zgęstnieć. Migdały, pestki dyni, orzechy włoskie, słonecznik i siemie lniane mielimy na niezbyt drobną mąkę. Daktyle, figi, morele i rodzynki rozdrabniamy w malakserze (uwaga, jeśli któryś składnik jest mocno wysuszony, lepiej go wcześniej namoczyć
Quinoa Raz!Dzień 17 Koktajl jogurtowo-dyniowy z bananem i siemieniem lnianym 400 ml jogurtu naturalnego 2 banany 2 czubate łyżki purre z dyni 1 łyżka mielonego siemienia lnianego Banany obrać,zmiksować z jogurtem,purre dyniowym i siemieniem. Przelać do szklanek i wypić na zdrowie
Kolorowa kuchnia ElkiPestki słonecznika to także źródło ważnych dla zdrowia pierwiastków, jak cynk, żelazo, potas i wapń. Takie niepozorne a takie zdrowe;) Składniki: 150 g pestek słonecznika 50 g pestek dyni 1 jajko 25 g miękkiego masła 30 g cukru Przygotowanie: Pestki dyni i słonecznika blendujemy chwilkę aby do rozdrobnienia pestek,a nie na miałko. Mieszamy i zagniatamy razem z miękkim
Życie zaczyna się w kuchni