Chlebek orkiszowy z orzechami 254węglowodanów oraz 8,3 g błonnika pokarmowego. SKŁADNIKI: 300 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej ok. 300 ml ciepłej wody 10 g drożdży 1 łyżka cukru 1 łyżeczka soli garstka pestek dyni garstka orzechów włoskich (drobno posiekanych) SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 1. Drożdże i cukier rozpuszczamy w ciepłej wodzie. Odstawiamy na około 15 - 30 minut. 2. W misce mieszamy mąkę, sól, pestki dyni
W kuchni Katie
Chleb orkiszowy z pestkami dyni 153zdrowie i raz na jakiś czas upiec domowy chlebek własnie z m ą ki orkiszowej. Jest bardzo sycący i zarazem smaczny :-) Do chleba dodałam pestki dyni, które również maja wiele prozdrowotnych właściwości. Zapraszam do wypieku 😊 Składniki (na małą keks ó wk ę ) : m ą ka orkiszowa pełnoziarnista 4 szklanki, woda ciepła(...)szklanki, drożdże suche 1.5 łyżeczki, pestki dyni 100 g, sol pół łyżki, olej do posmarowania blaszki, Sposób przygotowania: Wszystkie składniki umieszczamy w misce i dokładnie wyrabiamy ciasto. Następnie ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w cieple miejsce na 1 h 15 min. Wyrośnięte ciasto krotko wyrabiamy i przekładamy do wysmarowanej olejem keksowki
kulinarne odsłony pati
Rozgrzewająca zupa krem z dyni 229Dynia im większa, tym lepsza. Duża i dojrzała jest bardzo aromatyczna i najlepiej sprawdza się w kuchni. Ważny jest też kolor: mocno pomarańczowy oznacza więcej beta-karotenu. Chroni on nas przed szkodliwym działaniem promieni UV, które dodają zmarszczek. Karoten najlepiej się wchłania w towarzystwie tłuszczu. Dlatego potrawy z dyni warto skrapiać oliwą. Z beta-karotenu organizm produkuje
Menu Zdrowia
Sok wzmacniający 226Składniki (3 porcje): 4 duże marchewki (500 g) dynia (300 g) banan (100 g) 1 duże jabłko (150 g) 1 pomarańcza (150 g) 1 cytryna, szczypta cynamonu Sposób przygotowania : Wszystkie warzywa i owoce dokładnie umyć, obrać i oczyścić. Z marchwi dyni oraz jabłka wycisnąć sok w sokowirówce. Wycisnąć sok z cytryny oraz z pomarańczy, skropić sokiem banana. Banan zmiksować
Menu Zdrowia
3 x chleb z garnka 500drożdże nie lubię metalu. Garnek do pieczenia nie musi być rzymski, wystarczy szczelne naczynie żaroodporne lub jak w naszym przypadku brytfanka. PRZEPIS I - pszenny z czarnuszką i pestkami dyni SKŁADNIKI: 400 g mąki pszennej typ 550 lub 650 10 g drożdży świeżych lub 3,5 g suszonych 1/2 łyżeczki cukru 3/4 łyżeczki soli 3/4 łyżki oleju 250 ml letniej(...)wody 2 łyżki łuskanych pestek z dyni 2 łyżki czarnuszki Do miski wrzucamy pokruszone drożdże, dodajemy cukru, 50 g mąki oraz letnią wodę. Mieszamy drewnianą łyżką i przykrywamy ściereczkę na ok. 15 minut. Tak samo postępujemy z suszonymi drożdżami. Proces ten nie jest konieczny, ale dzięki niemu po upieczeniu, chleb nie będzie pachniał fermentowanymi drożdżami. Do gotowego zaczynu wrzucamy
Kuchnia od dwojga
Szpinakowe crepes czyli jak jeść tanio w styczniu 211mąki gryczanej 40 g świeżego szpinaku 4 jajka 400 ml mleka 1 łyżeczka soli masło lub olej do smażenia Nadzienie 1 wiejski twarożek garść sałaty, np.rukoli 4 łyżki pestek dyni awokado Przygotuj ciasto na naleśniki. Wymieszaj mąkę z solą. Dodaj jajka, połowę mleka, jajka i pocięty na drobno szpinak (użyłam malaksera). Za pomocą balonowej trzepaczki mieszaj ciasto stopniowo dodając resztę(...)średnicy 20 cm. Podziel sałatę na kawałki i ułóż na ciepłych naleśnikach wraz z kawałkami awokado. Nałóż łyżeczką twarożek. Twarożek można przyprawić ziołami i pieprzem. Posyp crepes prażonymi pestkami dyni i złóż na pół. Smacznego! The post Szpinakowe crepes czyli jak jeść tanio w styczniu appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl
codojedzenia
Pierogi z pieca ze szpinakiem 176mąki łyżeczka cukru szczypta soli Farsz: 450 g szpinaku 150 g sera feta ząbek czosnku szczypta soli pieprz do smaku 50 dag parmezanu łyżka masła Dodatkowo: 1 jajko, pestki dyni. Sos czosnkowy: 200 g śmietany 18% łyżka majonezu pieprz ząbek czosnku Drożdże rozrobić w ciepłym mleku. Dodać cukier, sól oraz mąkę. Wyrobić ciasto, które należy przykryć ściereczką i pozostawić(...)utarty parmezan. Smażyć do momentu rozpuszczenia serów. Ciasto rozwałkować. Nakładać po łyżce farszu i wykrawać pierogi. Piekarnik rozgrzać do temperatury 190°C. Pierogi posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać pestkami dyni. Piec około 2o minut do zarumienienia. Przygotować sos. Śmietanę wymieszać z majonezem, pieprzem oraz wyciśniętym czosnkiem
Bullio
Pierogi z fetą, pomidorami i oliwkami 155ścierką w ciepłe miejsce na około godzinę. Farsz: 2 opakowania sera typu feta 1,5 kg ziemniaków 6 dużych oliwek 6 pomidorów suszonych w oliwie 50 g pestek z dyni pieprz do smaku Dodatkowo: 1 jajko do posmarowania Ziemniaki ugotować w mundurkach i odstawić do ostygnięcia. Po wystygnięciu obrać i przecisnąć przez praskę razem z fetą. Dodać pestki dyni oraz
Bullio
Chleb orkiszowo – żytni z ziarnami 197Bardzo prosty chleb orkiszowy na drożdżach, wykonany dwóch rodzajów mąki z dodatkiem pestek dyni, sezamu oraz siemienia lnianego. Chleb bardzo ładnie rośnie, nie trzeba dużo by wypełnił formę po brzegi. Składniki: 450 g jasnej mąki orkiszowej typ 630 100 g mąki żytniej chlebowej typ 720 1,5 łyżeczki soli 25 g świeżych drożdży 2 łyżki pestek dyni 4 łyżki jasnego
Życie zaczyna się w kuchni
Sernik gotowany dyniowo - czekoladowy 199całym tym gotowaniu było jeszcze jedno ale, okazało się, że w domu mam tylko budyń czekoladowy i nawet nie mam mąki ziemniaczanej. Mój serniczek zamiast pomarańczowy od dyni, wyszedł brązowy. No cóż, ważne że smaczny i że dyniowy. Składniki: ok 600 gram sera u mnie zmielony z wiaderka o smaku waniliowym 2 duże jajka 100 g masła(...)szklanka cukru opakowanie cukru waniliowego 1 upieczona i zmiksowana mała dynia hokkaido 1 budyń czekoladowy 100 ml mleka polewa: 100 g gorzkiej lub deserowej czekolady 1 czubata łyżka masła dodatkowo: orzeszki arachidowe w karmelu około 200 g herbatników lub innych ciastek Przygotowanie: W dużym garnku rozpuszczamy masło, dodajemy cukier, cukier waniliowy. Następnie dodajemy zmielony ser, wbijamy jajka, mieszamy
Życie zaczyna się w kuchni
Ciasteczka bakaliowe bez cukru 202mikser ani specjalne foremki. Wbrew pozorom ciasteczka bez cukru są słodkie (zasługa bakalii) i chrupiące. Składniki na porcje dla 2 osób: 50 g nasion (np. 15 g pestek dyni, 35 g jasnego sezamu) 1 łyżka otrębów żytnich 30 g zmielonych migdałów 20 g suszonych śliwek 20 g rodzynek 30 g daktyli 1 jajko Na suchej patelni podprażyć(...)sezam wraz z pestkami dyni. Ostudzić. Do miski przesypać podprażone nasiona, dodać starte migdały, rodzynki i pocięte na mniejsze kawałki śliwki oraz daktyle. Na sam koniec wbić jajko i masę ze sobą wymieszać. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Za pomocą łyżki nakładać porcje ciasta formułując kulkę, którą należy spłaszczyć*. Piec około 10-15 minut
Ugotować
Granola pecanowo-cynamonowa :) 242jogurtem czy mlekiem na śniadanie jak znalazł. 💓 Składniki: 200 g płatków owsianych 130 g orzechów pecan (Targroch) 70 g orzechów brazylijskich (Targroch) 60 g pestek dyni (Targroch) 45 g oleju kokosowego (Targroch) 45 g nektaru kokosowego/syropu klonowego 2 łyżeczki cynamonu 100 g suszonych moreli niesiarkowanych (Targroch) Przygotowanie: Orzechy pecan i brazylijskie zmiksuj przez krótką(...)chwilę w malakserze, aby częściowo je pokruszyć, ale nie zmielić! Na patelni rozpuść olej kokosowy z syropem i cynamonem. Do miski wsyp płatki, pokruszone orzechy, pestki dyni. Wlej mieszaninę z patelni i dokładnie wszystko wymieszaj. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia, na całej powierzchni rozprowadź granolę i piecz w nienagrzanym piekarniku. Najpierw przez 15 minut w 180*C, teraz
Zdrowie na języku :P
Trufelki czekoladowe z migdałami, śliwką, żurawiną i odrobiną brandy 178Składniki 150 ml mietanki 400 g gorzkiej czekolady 50 g masła 50 ml miodu odrobina brandy pół kubka śliwek 1/3 żurawiny, pestek dyni kilka migdałów Przygotowanie Śliwki, migdały, pestki dyni i żurawinę zmiksować i podlać brandy (ok 50 ml). Śmietankę podgrzać, roztopić w niej czekoladę, dodać miód, masło, śliwki, żurawinę i pestki. Kiedy masa zastygnie w lodówce formować kuleczki
Gaździnka warzy
Sałatka z kaszy bulgur i pieczonych pomidorów 175bardziej powszechną jak np: jaglaną czy gryczaną niepaloną. Składniki na ok 4 porcje Czas przygotowania: 120 min 6-8 szt. pomidorów śliwkowych 250 g kaszy bulgur 70 g pestek dyni 40 g migdałów 1 garść posiekanej mięty 1 garść posiekanej bazylii sól, pieprz oliwa z oliwek *źródło przepisy "What Katie Ate" Przygotowanie: 1. Piekarnik nagrzewamy do 130 stopni, blachę(...)Następnie odcedzamy kaszę, płuczemy i znów odcedzamy 4. Migdały zalewamy wrzątkiem, pozostawiamy na ok 20 min, następnie obieramy z łupinek 5. Obrane migdały razem z pestkami dyni prażymy na suchej patelni 6. Kasze mieszamy z posiekanymi ziołami, uprażonymi migdałami i pestkami, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, układamy na wierzchu upieczone pomidory, można skropić odrobiną oliwy extra vergine
Słodki Kompromis
Zupa z soczewicy i pieczonej papryki 255selera korzeniowego 2 liście laurowe 4 ziela angielskie kilka kulek czarnego pieprzu sól olej rzepakowy 1 łyżeczka wędzonej słodkiej papryki w proszku Dodatkowo chipsy z jarmużu (przepis) pestki dyni ewentualnie grzanki Przygotowanie: 1. Obieramy marchewkę, pietruszkę i seler, kroimy je na pół, pora dokładnie płuczemy, cebule obieramy i mocno opalamy na ogniu, patelni grillowej lub za pomocą palnika kuchennego(...)paprykę, miksujemy całość na krem, dodajemy kozi ser, podgrzewamy do rozpuszczenia się, doprawiamy do smaku solą, pieprzem, słodką papryką 5. Podajemy z chipsami z jarmużu, grzankami, pestkami dyni
Słodki Kompromis