dnia, w którym nie jadłabym czegoś w tym stylu. Poniżej moje kolejne odkrycie: słodka za sprawą daktyli, krówek i białej czekolady mieszanka, przełamana cierpkością owoców goji. Z chrupiącymi ziarnami dyni i migdałów. Polecam :-) Muesli Składniki (1 duży słoik) 500 g mieszanki ulubionych płatków opakowanie jagód goji (70 g) 100 g migdałów garść siemienia lnianego 100 g pestek dyni
Słodkie inspiracjeśniadanie, sycące, pachnące cynamonem, imbirem i kurkumą. Składniki (12-14 ciasteczek) 2 banany 4 połówki brzoskwiń z puszki 8 łyżek płatków owsianych 8 łyżek płatków orkiszowych 4 łyżki ziaren dyni 4 łyżki siemienia lnianego 4 łyżki rodzynek 20 daktyli pokrojonych na kawałki 2 łyżeczki cynamonu 1/3 łyżeczki kurkumy 1/3 łyżeczki suszonego imbiru Banany i brzoskwinie zmiksować na gładką masę. Dodać(...)płatki owsiane i orkiszowe, dynię, siemię, rodzynki, daktyle, cynamon, kurkumę i imbir. Wymieszać i odstawić na 5 minut. Formować ciasteczka, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 30-35 min. źródło: zmodyfikowany przepis Beaty Pawlikowskiej (dostałam go od koleżanki
Słodkie inspiracjeDzień 23 Koktajl o pięknym pomarańczowym kolorze 2 pomarańcze 1/2 ananasa 1 marchewka 1 czubata łyżka puree z dyni 1 łyżka nasion chia Z pomarańczy wycisnąć sok,marchewkę obrać i rozdrobnić,ananasa również obrać. Zmiksować razem sok,marchew,ananasa i puree. Dodać chia,wymieszać i przelać do szklanek. Smacznego
Kolorowa kuchnia Elkipłatków komosy ryżowej - 0,5 szklanki miodu - 2 płaskie łyżki oleju kokosowego - 0,5 łyżeczki cynamonu - 5 kropli olejku waniliowego - 0,5 szklanki migdałów - 0,5 szklanki pestek z dyni (prażone) - 0,5 szklanki rodzynek - 0,5 szklanki żurawiny Przygotowanie: Płatki owsiane mieszamy z płatkami komosy ryżowej, wsypujemy na blaszkę i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, podpiekamy(...)cynamon i olejek waniliowy wkładamy do garnka i trzymamy na ogniu do rozpuszczenia tłuszczu. Migdały rozdrabniamy na mniejsze kawałki (ja zrobiłam to tłuczkiem). wsypujemy do miski, dodajemy pestki z dyni, rodzynki, żurawinę i mieszamy. Wsypujemy płatki i dokładnie całość mieszamy. Wlewamy przygotowany syrop i ponownie dokładnie mieszamy. przekładamy do średniej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównujemy i mocno spłaszczamy masę
Kulinarne życiemożliwe, że też ma to sens, ale taki eksperyment jeszcze przede mną. Do tego przepisu użyłam też błonnika witalnego, który wrócił po przerwie do mojej kuchni i pestek dyni, bo to jeden z ulubionych dodatków chlebowych. Chleb żytni razowy z kaszą jaglaną i błonnikiem 450 g mąki żytniej razowej 180 g ugotowanej kaszy jaglanej 3 łyżki błonnika witalnego(...)łyżki pestek dyni 350 g zakwasu żytniego 340 g ciepłej wody 1 łyżka soli 1 łyżka oliwy Zakwas wymieszać z wodą, solą i oliwą. W osobnej misce połączyć mąkę z pozostałymi suchymi składnikami. Dodać do zakwasu i wyrabiać około 5 minut, najlepiej przy pomocy miksera. Przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Wyrośnięty
FitKotoleju kokosowego nierafinowanego 1 łyżka pierzgi pszczelej 2 łyżki wyłuskanych owoców granatu 7 dużych daktyli 8 suszonych fig 3 suszone morele garść rodzynek 50 gram migdałów 50 gram pestek dyni 50 gram nasion słonecznika 50 gram orzechów włoskich 1 łyżka siemienia lnianego 2 - 3 łyżki mąki kokosowej kilka plasterków suszonego jabłka pół świeżej figi 2 duże truskawki kilka malin(...)kokosowymi, olejem kokosowym, sokiem z cytryny i cukrem kokosowym (składniki powinny być w temperaturze pokojowej, a olej roztopiony). Chowamy na godzinkę do lodówki masa powinna lekko zgęstnieć. Migdały, pestki dyni, orzechy włoskie, słonecznik i siemie lniane mielimy na niezbyt drobną mąkę. Daktyle, figi, morele i rodzynki rozdrabniamy w malakserze (uwaga, jeśli któryś składnik jest mocno wysuszony, lepiej go wcześniej namoczyć
Quinoa Raz!Dzień 17 Koktajl jogurtowo-dyniowy z bananem i siemieniem lnianym 400 ml jogurtu naturalnego 2 banany 2 czubate łyżki purre z dyni 1 łyżka mielonego siemienia lnianego Banany obrać,zmiksować z jogurtem,purre dyniowym i siemieniem. Przelać do szklanek i wypić na zdrowie
Kolorowa kuchnia ElkiPestki słonecznika to także źródło ważnych dla zdrowia pierwiastków, jak cynk, żelazo, potas i wapń. Takie niepozorne a takie zdrowe;) Składniki: 150 g pestek słonecznika 50 g pestek dyni 1 jajko 25 g miękkiego masła 30 g cukru Przygotowanie: Pestki dyni i słonecznika blendujemy chwilkę aby do rozdrobnienia pestek,a nie na miałko. Mieszamy i zagniatamy razem z miękkim
Życie zaczyna się w kuchniłyżki czerwonej pasty curry - 1 puszka / 250g mleka kokosowego - 1 ½ łyżeczki brązowego cukru - 2 łyżeczki sosu sojowego - 1 ½ łyżeczki octu ryżowego Dodatkowo: parę pestek dyni do przyozdobenia + sos Hoisin do smaku (dostępny też w Biedronce) Ryż wkładamy do garnka i gotujemy do miękkości. Na oleju/oliwie podsmażamy cebulę, do zeszkleniu dodajemy imbir oraz czosnek, podsmażamy wszystko(...)cukrem + sosem sojowym + octem ryżowym. Podgotowujemy wszystko kolejne 5 minut. Podajemy z ryżem (akurat w tym przypadku zbudowałam z ryżu babki aby dodać daniu efektywności) Posypujemy całość pestkami z dyni a w osobnym naczyniu można podać sos Hoisin dola kontrastu smaku
upichconaSkładniki (syte śniadanie dla dwóch osób) - 4 jajka - pół pomidora - ćwierć czerwonej papryki - łyżka błonnika naturalnego (babka płesznik, łuska babki jajowatej) - oliwa z oliwek (do podsmażenia) - łyżeczka pestek z dyni - szczypta pieprzu i soli - przyprawy (po większej szczypcie wszystkiego): kolendra, kminek, czosnek Pomidora i paprykę kroimy w kostkę i podsmażamy na oliwie. Dodajemy przyprawy. Od czasu do czasu mieszając. Jajka(...)wraz z błonnikiem oraz pestkami z dyni mieszamy w osobnym naczyniu. Dodajemy pieprz i sól. Wymerdane jajka wlewamy na patelnię - nie mieszając. Wszystko podsmażamy na małym ogniu
upichconazostała pochłonięta w trakcie śniadania na kromkach domowego chleba ze skiełkowanych ziaren orkiszu i gryki (pyyycha!). Właściwości marchewki chyba każdy zna, a o walorach pestek dyni - drugim głównym składniku pasty - przeczytasz TUTAJ . Do jej przyrządzenia (poza smakiem i zdrowotnymi właściwościami) namawia również prostota wykonania i niska cena. Do dzieła Kochani! Polecam! Składniki na słoiczek o pojemności(...)małe marchewki, pół szklanki pestek dyni (namoczonych na noc), 4 łyżki oliwy extra virgin, 1 łyżeczka słodkiego, orientalnego curry, 1/2 łyżeczki kurkumy, 1/2 łyżeczki mielonego kminku, 1/2 łyżeczki soli kamiennej lub himalajskiej, 1/4 łyżeczki pieprzu czarnego. Wykonanie: Marchewki dokładnie szorujemy, a następnie gotujemy do miękkości. Przestudzone umieszczamy wraz z pozostałymi składnikami w kielichu blendera lub pojemniku robota kuchennego. Wszystko dokładnie
Jeść, by żyć w zdrowiufeta + pomidory suszone Czas wykonania: 20 min Ilość porcji: 1 porcja Składniki: 50 g kaszy gryczanej (sucha) 60 g sera feta 40 g pomidorów suszonych 2 łyżki pestek dyni ½ łyżeczki ziół prowansalskich 2 łyżki oliwy z oliwek Przygotowanie: Kaszę gryczaną ugotować, ser feta pokroić w drobną kostkę, a pomidory w mniejsze kawałki. Wszystko razem wymieszać(...)pestkami dyni i ziołami, całość polać oliwą. Wszystko przełożyć do pudełka i gotowe. Obiad do pudełka : Makaron + tuńczyk + brokułu (sos jogurtowy) Czas wykonania: 20 min Ilość porcji: 1 porcja Składniki: 50 g makaronu 120 g brokuł mrożonych 35 g tuńczyka w oleju lub sosie własnym. Sos: 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu szczypta
KuchniaWeDwoje.plmasła (roztopionego). Całość łączymy i mieszamy. Po upieczeniu możemy muffiny polukrować. Pieczemy przez 20 minut w 180 C. Muffiny dyniowe Do stworzenia dyniowych babeczek potrzebujemy 350 g pieczonej dyni, soku z jednej pomarańczy, 100 ml mleka, 2 jajka, szklankę mąki, 2 łyżki proszku do pieczenia, 150 g cukru, 100 g masła, szczypty soli, 1 budyń np. śmietankowy. Upieczoną dynię blendujemy
WojnaNaSmaki.pljako podstawy codziennego jadłospisu. Śniadaniowa jaglanka z bakaliami Drukuj Porcje: 2 porcje Czas przygotowania: 35 minut Składniki: 40g żurawiny 5 daktyli 100g kaszy jaglanej 300ml mleka kokosowego pestki dyni, płatki migdałów, pestki słonecznika 1 łyżka masła klarowanego 1/4 lyżeczki: kardamonu, cynamonu, mielonych goździków, kurkumy 2 łyżki miodu lub syropu klonowego Przygotowanie 1 Daktyle kroję na małe kawałki. 2 Daktyle(...)słoika łyżkę kaszy, posypuję owocami i polewam odrobiną miodu lub syropu klonowego i tak robię kilka warstw w zależności od wysokości słoika. 9 Na wierzchu posypuję dodatkowo kaszę pestkami dyni, migdałami i słonecznikiem oraz polewam miodem. 10 Smacznego! Wskazówki Aby zdezaktywować fityniany zawarte w kaszy, które utrudniają przyswajanie składników mineralnych, kaszę można namoczyć na kilka godzin w wodzie z dodatkiem
Book of spellsdrożdży 150 ml mleka 150 ml oleju 60 g masła 200 g cukru szczypta soli 1 łyżeczka cynamonu szczypta kardamonu szczypta goździków szczypta gałki muszkatołowej 250 g puree z dyni Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiewamy, dodajemy drożdże oraz sól, cynamon, kardamon, goździki i gałkę. Dokładnie mieszamy. Masło rozpuszczamy. Do puree z dyni dodajemy jajko, cukier
Moje-pitraszenie