opakowania miksu sałat 1 średnia papryka długa 2 pomidory śliwkowe 1 łyżka kukurydzy konserwowej 1 łyżka groszku konserwowego 35 g komosy ryżowej - quinoa (ecoMalwa) 1 łyżka uprażonych pestek dyni 1 łyżeczka sosu sojowego szczypta soli himalajskiej, pieprzu czarnego i ziołowego Przygotowanie: Komosę ryżową przepłucz kilkakrotnie, delikatnie podpraż w garnku i zalej wrzącą wodą. Przykryj, zmniejsz ogień(...)sałatę, pokrojoną paprykę,kukurydzę, groszek, sos sojowy, przyprawy i ugotowaną, schłodzoną komosę. Wymieszaj i wyłóż na talerz. Pomidory pokrój w ćwiartki i ułóż na wierzchu. Całość posyp uprażonymi pestkami dyni
Zdrowie na języku :Ppietruszkę przemycać w kuchni, niemal każdego dnia ;) SKŁADNIKI: 1 pęczek natki pietruszki ok. 2 łyżki soku z cytryny 1 ząbek czosnku 6 łyżek oliwy z oliwek 2 łyżki pestek dyni 3 łyżki słonecznika łuskanego 2 łyżki startego parmezanu na małych oczkach ¼ szklanki zimnej wody pieprz sól + ok. 200 g makaronu tagliatelle ( ja użyłam pełnoziarnistego) WYKONANIE: Natkę pietruszki umyć, osuszyć(...)usunąć twarde łodyżki. Posiekać niezbyt dokładnie. Czosnek obrać i pokroić na grube plastry. Pestki dyni i słonecznika uprażyć na patelni i lekko przestudzić. Parmezan zetrzeć na tarce. Wszystkie składniki wrzucamy do miski/ malaksera i blendujemy – nie musi to być idealnie gładka masa. Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie, odcedzić zachowując kilka łyżek wody, dodać pesto, wymieszać i wyłożyć
Calzonella.comSKŁADNIKI: 200 g kaszy gryczanej palonej 1 czerwona cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżka startego kopru włoskiego (fenkułu) 1 jajko 1 łyżeczka startego imbiru 1 łyżeczka pestek dyni 1 łyżeczka pestek słonecznika 1 łyżeczka orzeszków pinii 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1 łyżeczka czerwonej papryki słodkiej 3 łyżki maki pszenno-orkiszowej 2 łyżki bułki tartej sól, pieprz Dodatki: jajka sadzone(...)wystygnięcia. Cebulę siekamy w drobną kostkę i przekładamy do miski. Dodajemy starty koper włoski, imbir i ząbek czosnku. Dorzucamy kaszę i wbijamy jedno jajko. Następnie dodajemy pestki słonecznika i dyni oraz orzeszki pinii. Wsypujemy mąkę pszenno-orkiszową i bułkę tartą. Doprawiamy solą, pieprzem i czerwoną papryką. Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą łączymy. Powinniśmy uzyskać
kulinarnyJaprostoty... Składniki; 1 udko kurze 1 marchewka 1 pietruszka kawałek selera 1 por ( biała część ) 5 ziemniaków sól, pieprz. kumin liść laurowy, ziele angielskie,majeranek masło grzanki lub ziarna dyni czy też słonecznika Przygotowanie; Mięso umyć i zalać zimną wodą. Warzywa obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Dodać do zupy, dorzucić ziele i liść laurowy i gotować aż mięso będzie(...)liść laurowy, odstawiamy aby zupa lekko przestygła a następnie blendujemy na gładki krem. Doprawiamy do smaku jeśli jest taka potrzeba i podajemy z grzankami lub ziarnami słonecznika lub dyni. Smacznego
Radość kipiąca uśmiechem.Składniki na donaty mąka pszenna, 600g mleko, 3/4 szkl masło, 120g drożdże, 6g cukier, 1/2 szkl jajka, 2 duże szt puree z dyni, 1/2 szkl sól, szczypta Składniki na posypkę masło, 50g cukier, 1/2 szkl cynamon, 2 łyżeczki Przygotowanie W letnim mleku rozpuszczamy drożdże, dodajemy po łyżce cukru i mąki. Odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce. W tym czasie(...)topimy i studzimy masło. W dużej misce przygotowujemy mąkę, dodajemy cukier, sól, jajka, puree z dyni i rozczyn drożdżowy. Wyrabiamy ciasto przez około 10 minut, pod koniec dodajemy wystudzone masło. Jeśli ciasto jest za rzadkie, dosypujemy trochę mąki. Gotowe ciasto przykrywamy i odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto wykładamy na podsypany mąką blat. Wałkujemy na grubość
Gotowanie moimi oczamiprzypraw ze słodkością marchewki. Ma delikatnie orientalną nutę. Mogę ją polecić wszystkim z czystym sumieniem. Z wyglądu i konsystencji przypomina zupę dyniową. Jeśli więc lubisz zupę krem z dyni, spróbuj koniecznie kremu z marchewki. Oczywiście, jeśli lubicie mocne, ostre smaki, możecie dodać do zupy więcej przypraw jak curry czy papryka. Ja na pewno następnym razem spróbuję wariant z dodatkiem soku(...)skórki z pomarańczy. Serwując tą zupę możemy dodać również podprażone pestki dyni czy słonecznika. Zupa jest bardzo prosta do zrobienia i poradzą sobie z nią nawet początkujący kucharze. Dzięki dodatkowi do zupy ziemniaków, zupa jest bardzo gęsta. Jeśli nie mamy mleczka kokosowego, możemy zastąpić go śmietaną. Drukuj Zupa krem z marchewki window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki 5 sporych marchewek
Mieszam w Garnkukokosowych 50 g czekolady gorzkiej 3 łyżki posiekanych orzechów włoskich Daktyle umieścić w garnuszku i zalać wrzątkiem. Odstawić na 10 minut i po tym czasie odcedzić. Orzechy i pestki dyni umieścić w osobnym naczyniu i zalać przegotowaną wodą, odstawić na około 15 minut. Daktyle zblendować razem z wiórkami kokosowymi oraz odcedzonymi orzechami i pestkami dyni na gładką masę. Dodać syrop
FitKotDzisiaj nieco lżej na blogu, a więc sałata z rukolą z dodatkiem mozzarelek, suszonych pomidorów i pestek dyni i słonecznika. To idealna sałata jako samodzielne danie czy do zabrania do pracy. Dzięki zieleninie i pestkom, doskonale chrupie. Oczywiście, możecie nie ograniczać się przy jej przyrządzaniu do rukoli i sałaty lodowej, ale użyć szpinaku, roszponki czy miksu sałat. Ja wprost uwielbiam(...)niesamowity smak, chyba już pisałam, więc nie będę się powtarzać Drukuj Sałata z rukoli z mozzarellą i suszonymi pomidorami window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki 4 łyżki nasion (słonecznik, dynia, orzeszki pinii - co tam macie) pół główki sałaty lodowej 3 garście rukoli 5 połówek suszonych pomidorów 8-10 kulek mozzarelli Sos 4 łyżki oliwy spod pomidorów 1 łyżka miodu pół łyżeczki
Mieszam w GarnkuJakiś czas temu zrobiliśmy do słoików mus z dyni (wkrótce przepis), który wykorzystujemy do różnych wypieków – był przygotowany w słodkiej wersji. Stwierdziliśmy
Kuchenne WariacjePrzepis dostałam od koleżanki- rewelacja! Składniki: 1 kg cukru 1 kg obranej dyni 1 kg marchewki 1 kg jabłek 1 kg brzoskwiń ( zimą z puszki) sok z dwóch cytryn Wykonanie: Marchew obrać, pokroić, zalać wodą i gotować. Po 15 minutach wrzucić dynię, obrane pokrojone jabłka, wszystko rozgotować i pod koniec dodać brzoskwinie z sokiem. Następnie wszystko zmiksować, wsypać cukier, wlać
Tradycyjna Kuchniarazem nie trafi na bloga. Ugotowałam kaszę, upiekłam schab w przyprawach i musztardzie, pokroiłam dużo czarnych oliwek bo bardzo je lubię, dodałam natkę pietruszki, olej lniany i pestki dyni żeby było zdrowo i pożywnie. Posmakowałam.. raz, drugi i trzeci. Zakochałam się w tym daniu i mocno pożałowałam, że nie wystylizowałam go tak jak lubię najbardziej. Nie ważne, porwałam(...)wieprzowej marynata: sól, pieprz, łyżka śmietany 12%, łyżka musztardy, ewentualnie majeranek 1/2 cebuli cukrowej 1/2 pęczka natki pietruszki 10-15 żółtych pomidorków koktajlowych 1/2 zielonej papryki 1/4 szklanki pestek dyni świeżo mielona sól i pieprz 2-3 łyżki oleju lnianego Składniki marynaty mieszam i nacieram nimi mięso. Umieszczam w piekarniku nagrzanym do 170 stopi na 25 minut. Studzę i kroję
Mango Papajakolejności ze zdjęcia, od lewej): 1. Płatki kokosowe + rodzynki (można je chwilę pomoczyć w gorącej wodzie) + nasiona chia 2. Rodzynki + pokrojone daktyle suszone + płatki migdałów 3. Pokruszone pestki dyni + płatki migdałów 4. Rodzynki + pestki dyni + pokruszone płatki kukurydziane 5. Namoczone na chwilę jagody goji + pokrojone daktyle suszone 6. Płatki kokosowe + jagody goji 3. Do polania "pączków": Można użyć lukru
Powiedz dietom nieSkładniki: ciasto kruche 1 rolka/nie mrożona, jabłko kwaśne 1 kg, cynamon 3/4 łyżeczki, cukier puder 3 łyżki, mus z dyni 200 ml, konfitura z pigwy 2 łyżki, budyń śmietankowy 1 opakowanie, kasza manna 2 łyżki, cukier puder - ile potrzeba jabłka zetrzeć ze skórką na tarce grubsze oczka, dodać mus z dyni, cukier puder, budyń, cynamon, wymieszać dodać konfiturę z pigwy
W Mojej Kuchni LubięDziś odskocznia od świątecznych przepisów, prosta a zarazem szybka zupa, którą można zrobić przy zabieganym dniu. Składniki: - 500 g dyni - 2 marchewki - 1 pietruszka - 1 cebula - 100 g wędzonego boczku - śmietana - grzanki - zielona pietruszka - olej - 1,5 l bulionu - sól - pieprz Przygotowanie: Cebulę kroimy w drobną kostkę i szklimy na oleju. Obraną marchewkę i pietruszkę kroimy w plastry a dynię
Kulinarne życie