Czosnek posiekać. Wymieszać z pozostałymi składnikami marynaty. Obtoczyć w niej pokrojoną pierś. Odstawić na 1h do lodówki. Piec w 180 stopniach około 30 minut. Warzywa: 1 cukinia 1/3 niedużej dyni 1 czerwona papryka kilka pieczarek 1 ząbek czosnku zioła włoskie 100 g śmietany 18 % 2 łyżki oleju Przygotowanie: Ząbek czosnku posiekać. Cukinię, dynię (hokkaido kroimy ze skórką, a zwykłą obieramy
Fabryka pomysłówLubię jesień za sezonowe warzywa, teraz jest doskonała pora na pyszne papryki, bakłażany, dynie i kabaczki. Podaję je faszerowane na różne sposoby: mięsem, kaszą i innymi warzywami. Dziś na obiad serwuję kabaczek faszerowany mięsem, taki bardzo klasyczny z przesmażoną cebulą i przyprawami. Na blogu znajdziecie też pomidory faszerowane kaszą i tuńczykiem , pomidory faszerowane pieczoną cukinią , bakłażana faszerowanego mięsem i dynię
Kulinarne przygody GatitySKŁADNIKI: - 1 kg ziemniaków - pęczek szczypiorku - cebula dymka - 1/2 pęczka koperku - 100 ml bulionu - 50 ml oleju z pestek dyni SOS: - 2 łyżki musztardy - 4 łyżki oleju rzepakowego - łyżka miodu - łyżeczka soli - pół łyżeczki pieprzu ZIEMNIAKI UGOTUJ W MUNDURKACH , w międzyczasie przygotuj sos, po prostu wymieszaj porządnie wszystkie składniki oraz posiekaj szczypiorek, dymkę i koperek. TERAZ MUSISZ SIĘ TROCHĘ POPARZYĆ(...)ZIEMNIAKI POKRÓJ na nierówną kostkę, to nie apteka, a czas się liczy, następnie dodaj sos, bulion i zieleninę, wszytko dokładnie wymieszać, skosztuj, czy nie trzeba doprawić. OLEJ Z PESTEK DYNI jest bardzo intensywny, dlatego dodawaj go małymi partiami, może być, że dla Ciebie niewielka ilość wystarczy. Po ostygnięciu wstaw do lodówki, mi najbardziej smakuje na drugi dzień. Smacznego
Kuchnia bezglutenowa Lolipodane z masłem orzechowym~ Nie wiem jakim cudem jeszcze nie było tutaj dyniowych placków...Przecież mamy sezon w pełni. No nic, już nadrabiam pysznymi placuchami ♥ Uwielbiam połączenie figi i dyni! Ostatnio w ogóle się zaprzyjaźniłam z dynią i w lodówce ciagle stoi słoik z puree ;) Wczoraj niestety kartkówka była...i nie poszła zbyt dobrze... :( Teraz pozostaje jedynie mieć nadzieję
breakfast of dreamswłaściwościach buraków- www.odzywianie.info.pl Składniki (dla dwóch osób): Sałatka: mieszanka sałat z rukolą czerwona cebula 2 kawałki piersi z kurczaka sól, pieprz rozmaryn czerwony burak- upieczony feta pestki dyni Sos: 2 łyżki octu balsamicznego lub winnego 6 łyżek oleju 1,5 łyżeczki miodu ząbek czosnku- przeciśnięty przez praskę szczypta soli pieprz czarny Buraka zawijamy w folię aluminiową i pieczemy(...)patelni grillowej. Na talerzu układamy po dwie garści mieszanki sałat, czerwoną cebulę pokrojoną w pół-piórka, buraka pokrojonego w plasterki oraz fetę pokrojoną w kostkę. Posypujemy pestkami dyni. Na wierzchu układamy kurczaka. Składniki na sos mieszamy razem. Powstałym sosem polewamy sałatkę. Proponuję podawać z grzankami z pieczywa pełnoziarnistego ;) Smacznego
Czerwona PorzeczkaJesień za oknem, a w mojej kuchni dalej panuje dynia :) Dziś coś na słodko - mus dyniowy z dodatkiem pomarańczy. Czytaj więcej
Ana Mari's worldłyżeczka (lub dwie) cynamonu 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli kostka (250 g) masła lub margaryny 3 jajka 3/4 szklanki cukru 2 szklanki maślanki 100 g startej dyni 100 g startego jabłka ewentualnie: 24 łyżeczki kwaskowej marmolady (u mnie z pigwowców) Wymieszać suche składniki (poza cukrem). W dużej misce zmiksować masło z jajkami i cukrem. Do masy(...)dolać maślankę. Ponownie zmiksować. Dosypać suche składniki. Szybko zmiksować tylko po to, by składniki się połączyły. Dodać dynię i jabłko, wymieszać łyżką. Przełożyć po łyżce masy do foremek na muffiny. Do każdej foremki włożyć teraz po łyżeczce marmolady. Dopełnić foremki resztą ciasta. Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni ok. pół godziny. Muffiny są wilgotne w środku. Najlepiej smakują
Weekendy w domu i ogrodziewyobrażam sobie bez niej dnia, ba! Godziny nawet. W mojej kuchni do łask znów wrócił cynamon, imbir i goździki, rozmyślam już nawet nad przygotowaniem przyprawy do piernika. Cztery dynie, ustawione rzędem, czekają, aż wreszcie po nie sięgnę (czekałam z tym do października; kierował mną chyba jakiś głęboko ukryty masochizm, bo za dyniami przecież przepadam!). Wakacyjne czytelnicze rozleniwienie ustąpiło jak ręką
Pożeraczka, czyli raz adobrzeIdealna surówka na sezon dyniowy. Idealna jako dodatek do obiadu. Składniki: 15 dag oczyszczonej dyni 2 pomidory 2 jabłka 1 mały jogurt naturalny sól do smaku sok z cytryny do smaku 1 łyżeczka posiekanego koperku Wykonanie: Dynie zetrzeć na tarce o grubych oczkach razem z obranymi jabłkami. Dodać pokrojone w kostkę pomidory, przyprawić do smaku, wymieszać z jogurtem i posypać
Tradycyjna KuchniaUwielbiam tak przygotowane chipsy dyniowe stosować jako dodatek do zup. Składniki: Kawałek dyni ewentualnie przyprawa warzywna Wykonanie: Dynię obrać, pokroić na kawałki, następnie w cienkie plasterki (wiórki). Można posypać je przyprawą warzywną. Obsuszyć w piecu lub w suszarce do warzyw
Tradycyjna Kuchniawśród serników :) Idealny na jesienne wieczory przy kakao! Składniki na tortownicę o średnicy 22 cm. Składniki: 600 g sera trzykrotnie mielonego (użyłam tego z Lidla) 200 g puree z dyni 1/2 szklanki brązowego cukru 3 jajka 3 łyżki mąki pszennej 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki imbiru mielonego Spód: 200 g ciasteczek imbirowych 100 g masła Przepis(...)spodem wkładamy na ok. 15 minut do lodówki. Przed nałożeniem ciasta należy wysmarować brzegi tortownicy masłem. Przepis na masę serową: Ser przekładamy do miski razem z puree z dyni, dodajemy przesianą mąkę pszenną oraz ziemniaczaną, całość miksujemy stopniowo dodając cukier. Następnie oddzielamy żółtka od białek. Dodajemy po jednym żółtku do masy serowej i miksujemy. Białka ubijamy ze szczyptą soli
Emcia Pichcikalafior*, sól, cukier, 2 łyżki kaparów, ostra papryczka**, sok z jednej cytryny, 5-6 łyżek oleju rzepakowego***, pieprz kolorowy świeżo mielony, 4 łyżki pestek z dyni, Kapary oraz papryczkę ostrą posiekać, włożyć do miski, dodać sok z cytryny, wymieszać. Wlać olej, dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku pieprzem i cukrem. Pestki podprażyć na suchej patelni. Kalafiora obrać z liści, opłukać, oczyścić(...)wody, przykryć. Gdy się zagotuje odkryć i gotować do pożądanej miękkości, najlepiej al dente. Nie rozgotowujmy warzyw! Kalafiora podzielić na kawałki, ułożyć na talerzu i polać sosem. Posypać pestkami dyni. Tak przygotowany kalafior może być dodatkiem do dań mięsnych lub jako samodzielne danie. Ja podałam z jajkami w koszulce. *jeżeli mamy dostęp do kolorowych kalafiorów, można pobawić się kolorami :) **ostrej
królestwo garówJeśli macie nadmiar dyni i nie wiecie co z nią zrobić to mam pomysł na jej wykorzystanie. Po prostu zamknijcie ją w słoiku i wykorzystajcie zimą do zupy. Można też dodać ja na przykład do sosów. Wszystko od Was zależy, może wyczarujecie coś nowego i smacznego z dodatkiem takiej oto dyni. Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchni