Palce wiedźmy na Haloween !!! 185przepis na kultowe creepy witches fingers czyli palce wiedźmy, idealne na haloween :) Chociaż w Polsce to święto nie jest hucznie celebrowane, to jednak przed wieloma domami można zaobserwować wydrążone dynie czyli amerykańskie jack-o-lantern u mnie również obowiązkowo, wielka dynia przed domem, śmieszne wypieki i dużo świeczek :) Składniki : 2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki cukru pudru
zdrowa vege kuchnia
Placki marchwiowe z kaszą gryczaną – Lubelski Kociołek IV 252jęczmienną do kus kusu i pęczaku Polecam bo jest to naprawdę bardzo fajna pozycja Placki marchwiowe z kaszą gryczaną Składniki: 40 dag marchwi - 2 duże 10 dag pestek z dyni (dodałam jeszcze słonecznika i siemię lniane) 1/2 szklanki ugotowanej kaszy gryczanej (w przepisie była krakowska) 2 jajka 3 łyżki mąki (według mnie można pominąć ten składnik) gałka muszkatołowa, sól, pieprz(...)olej do smażenia Do dzieła!!! Marchewkę myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o średnich oczkach. Dodajemy do niej pestki dyni, jajka, kaszę i mąkę (opcjonalnie). Całość przyprawiamy do smaku, forujemy małe placuszki smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Smacznego
sierotka maRysia w kuchni
PASTA Z SUSZONYCH POMIDORÓW z amarantusem ekspandowanym 183inne opcje, dosypując do bazy (czyli suszonych pomidorów w oleju z ziołami) a to sezamu, a to żurawiny, a to namoczonych suszonych jagód goi (wcześniej pisałam o słoneczniku, pestkach dyni i oliwkach). Te różne dodatki to takie drobiazgi, które są bardzo wartościowe odżywczo ale bardzo trudno dać to ludziom, a zwłaszcza dzieciom, do jedzenia tak po prostu na co dzień(...)jest tak intensywny, że te 4 łyżki dodatków nigdy nie przebiją się przez niego i moje dzieciaki ochoczo wciągają kolejne kanapki nie wiedząc, że jedzą właśnie te okropne pestki dyni albo ten niedobry sezam albo np. siemię lniane. Przy okazji mamy najlepszą formę podania ziaren i pestek czyli ZMIELONĄ, i jest to forma najlepsza nie tylko dla dzieci, ale również
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Pierogi ze szpinakiem z dipem z ricotty 197dużą ilością czosnku. Pierożki podałam po raz pierwszy z dipem z ricotty , o którym pisałam Wam już kilka dni temu. Cudowne połączenie! Spróbujcie! Na parapecie na swoją kolej czeka dynia, kto wie, może powstaną pierożki z dynią? Zobaczcie jakie pierogowe przepisy znajdziecie na blogu: Pieczone pierożki z ciasta na focaccie z kuskusem i kurczakiem Pierogi z mięsem, cebulą i marchewką
Moja smaczna kuchnia
Pełnoziarnisty chlebek figowy z bakaliami 162mnie olej z orzechów laskowych ) 330 ml maślanki 5 świeżych fig 2 łyżki sezamu 50 g orzechów laskowych 70 g rodzynek po 2-3 łyżki pestek słonecznika i dyni ewentualnie inne bakalie Wykonanie: Figi obrać i pokroić w nieduże kawałki. W wysokim naczyniu umieścić wszystkie składniki mokre, tj. maślankę, olej, jaja, dodać pokrojone figi - całość zmiksować. Orzechy posiekać(...)trzcinowy. Dodać bakalie. Mokre składniki wlać do składników suchych - zmiksować do połączenia składników. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać ciasto do formy. Wierzch posypać sezamem oraz pestkami słonecznika i dyni. Chlebek figowy piec około 50 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni C. Smacznego
kolorowotorcikowo
Jedzonko do pracy #44 226Witajcie. Jesień rozgościła się już na dobre, jednak cały czas można ją "zaklinać" kolorowymi i zdrowymi posiłkami. Obecnie na topie jest dynia, w związku z czym postanowiłam przygotować z niej sałatkę - jest pyszna! Śniadanie : Sałatka krabowa Lunch : Sałatka z pieczonej dyni z fetą w sosie balsamicznym Przekąska : Banan i oliwki Smacznego
Codzienne Gotowanie
Granola z cynamonem i pomarańczą 206Mój ulubiony śniadaniowy przysmak w postaci granoli pięknie pachnącej cynamonem, z lekkim posmakiem pomarańczy i chrupiącymi bakaliami, które akurat miałam pod ręką: orzechami laskowymi, nerkowcami, pestkami dyni, słonecznikiem oraz żurawiną. Z resztą wybór bakalii tu nie ma znaczenia- bo niezależnie od tego jakich nie użyjecie, to będzie dobrze- tutaj głównie chodzi o smak i aromat jaki nadaje bakaliom cynamon, skórka(...)się nim zachwycam, zaręczam, że i dla Was ta granola będzie ucztą dla zmysłów! :))) * płatki owsiane- 1 pełna szklanka * mix bakalii- 1 pełna szklanka (nerkowce, orzechy laskowe, żurawina, pestki dyni) * pomarańcza- 1 duża (sok + skórka) * miód- 2 łyżki * olej kokosowy- 2 łyżki * cynamon- 2 łyżeczki Piekarnik nagrzać na 140 stopni (z termoobiegiem). Wszystkie składniki ze sobą wymieszać i przełożyć
Kraina Miodem Płynąca
Pomidorowo - dyniowa zupa 191Wasze dzieci lubią dynię ? Mój młodszy syn nie i dziś postanowiłam przemycić ją w zupie pomidorowej. Pomidorową lubi więc mam nadzieję, że znowu to ja wygram. Od czasu do czasu robię takie małe oszustwa i zawsze się udają pod warunkiem, że młody nie widzi tego czego nie lubi. Bo ogromny problem z Nim jest a raczej(...)lubi żadnych warzyw więc mamusia choć tak sprawia, że co nie co zje. Zupa jest smaczna i myślę, że mój podstęp się uda. A przepis na dynię jakiej użyłam do zupy znajdziecie wśród moich przepisów klik Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchni
Chleb Justyny Steczkowskiej (z kaszą gryczaną) 217kostki) 1 łyżka miodu 1 łyżeczka soli 1,5 szklanki ciepłej wody (dodałam około 2 szklanek; ilość zależy od rodzaju mąki) 50g kaszy gryczanej Dodatkowo: ziarna słonecznika, pestki z dyni, otręby, śliwki suszone (wg gustu; osobiście dodałam garść pestek z dyni) Opcjonalnie: sezam, czarnuszka do posypania (posypałam zmieloną czarnuszką) Do ciepłej wody pokruszyć drożdże, dodać miód i wszystko wymieszać
Di gotuje
Gofry jaglano-dyniowe (bezglutenowe) 182gorącą pieczoną owsiankę lub pyszne gofry. Dziś mam dla Was propozycję bez glutenu. Gofry z użyciem świetnych mąk takich jak jaglana, ryżowa i ostatnio moja ulubiona – z pestek dyni, wychodzą przepyszne! Możecie podać je z dowolnymi dodatkami. Ja ostatnio dostałam słodziutką konfiturę z jabłek i malin która pasowała tu idealnie :) 0/5 szklanki mąki jaglanej 1/3 szklanki mąki z pestek(...)dyni 1/3 szklanki mąki ryżowej łyzeczka proszku do pieczenia szklanka maślanki 2 jajka Jajka rozdzielamy po czym białka ubijamy na sztywno. Mąki miksujemy z maślanką, proszkiem do pieczenia, olejem i żółtkami. Dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy. W nagrzanej gofrownicy pieczemy gofry (czas pieczenia zależy od naszego sprzętu, w mojej gofrownicy każda seria piekła się po 3 minuty). Gotowe
Mienta blog
Angielskie bułeczki dyniowe 200domowym dżemem malinowym. Składniki na około 20 szt. : 350 g mąki pszennej 50 g zimnego masła roślinnego (użyłam kokosowego) duża łyżka cukru 100 g rodzynek 200 g puree z dyni (można zastąpić puree z marchewki) pół łyżeczki soli 2 łyżki mleka roślinnego 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 zblendowany banan Przygotowanie: Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiać(...)wymieszać z solą i cukrem. W drugiej misce wymieszać puree z dyni, banana, mleko, rodzynki i masło. Do mokrych składników dodać suche, szybko wyrobić ciasto (nie miętolić za długo), może się lekko kleić ale nie do dawać mąki, podsypać tylko blat mąka na której ciasto będzie wałkowane. Gotowe ciasto rozwałkować na grubość około 2 cm i powycinać okrągłą foremką bułeczki
greenscarf
,,Tarta z dyni” 168optymistycznie – to ciasto w sam raz na jesienne szaro-bure dni. Składniki: Spód: 250 g herbatników maślanych 100 g miękkiego masła Składniki na masę: 2 szklanki puree z dyni sok wyciśnięty z 1cytryny 2 galaretki cytrynowe 1 łyżka cukru Wykonanie: Ciastka mielimy w malakserze a następnie mieszamy razem z stopionym masłem i wykładamy równomiernie dno foremki. Schładzamy przez minimum(...)minut w lodówce. W tym czasie Puree z dyni gotujemy z sokiem z cytryny. Do gorącej masy wsypujemy galaretkę cytrynową i bardzo dokładnie mieszamy. Masę studzimy, tężejącą wykładamy na kruchy spód. Tartę wstawiamy do lodówki, żeby masa całkowicie zastygła
Podróż w kulinaria
CHLEB WIELOZIARNISTY 172szklanka otrąb żytnich/pszennych/owsianych firmy Kupiec i/lub szklanka płatków np.jęczmiennych lub owsianych 6 łyżek siemienia lnianego złocistego 3 łyżki sezamu 3 łyżki łuskanego słonecznika 2 łyżki pestek łuskanej dyni Mąkę, sól, cukier i pokruszone drożdże wsypałam do miski. Kolej na ziarna i płatki. Wsypywałam kolejno: płatki jęczmienne, siemię lniane złociste, otręby owsiane(...)sezam, ziarna słonecznika i dyni. Wszystkie składniki wymieszałam. Zalałam je ciepłą wodą i wyrobiłam w robocie. Ciasto powinno mieć luźną konsystencję. Przykryłam je ściereczką i odstawiłam w ciepłe miejsce na 20 minut. Ponownie przemieszałam drewnianą łyżką i przełożyłam ciasto do dwóch natłuszczonych foremek o wymiarach 24x8 cm. Odstawiłam do wyrośnięcia na około
potrawyregionalne
CUKINIA FASZEROWANA MIELONYM MIĘSEM I POMIDORAMI 196danie z faszerowaną cukinią w roli głównej. Wykonanie nie jest zbyt skomplikowane a efekt naprawdę smaczny. Pasuje na obiad, podana z ryżem, pure z marchewki i dyni z dodatkiem świeżego imbiru . Składniki: 2 średnie cukinie 500 g mielonego mięsa np. z łopatki lub innego ulubionego 2-3 ząbki czosnku 1 szt. średniej cebuli pomidory z puszki ( oczywiście(...)stopni piekarnika. Przykryłam cukinie folią aluminiową i piekłam około 15-20 minut. Pod koniec pieczenia włączyłam termoobieg i zdjęłam folię. Podawałam z ryżem i pure z marchewki i dyni z dodatkiem imbiru. Smacznego
potrawyregionalne
SAŁATKA Z GRZANKAMI CHEDDAREM CHILLI I ZIARNAMI SŁONECZNIKA 242Całość dopełni sos winegret z tłoczonym na zimno olejem rzepakowym o pysznym orzechowym smaku. Składniki: (proporcje dowolne) mix dowolnych sałat papryczka chili parę plasterków wędzonego boczku pestki słonecznika / dyni kromki bułki ser cheddar słodka czerwona papryka olej rzepakowy do grzanek Składniki na sos winegret: 200 ml oleju rzepakowego tłoczonego na zimno 5 łyżek octu balsamicznego(...)Podsmażyłam następnie plasterki wędzonego boczku. Aby zaostrzyć smak sałatki,dodałam do niego pokrojoną papryczkę chili. Mając dalej patelnię pod ręką podprażyłam na niej pestki słonecznika. Idealnie pasują też pestki dyni. Teraz pozostało już tylko przełożyć do miski kolejno: ulubione sałaty, podsmażony boczek z chili, i pestki słonecznika. Mając już wszystkie składniki przygotowałam aksamitny sos winegret. Do miseczki
potrawyregionalne