Małymi kroczkami zbliża się jesień, w sklepach i na bazarach zaczynają pojawiać się dynie. W tym roku sezon rozpoczęłam od zupy. W smaku była lekko pikantna, a zarazem słodka, jej aromat unosił się po całym mieszkaniu. :) Składniki: 1/4 dyni hokkaido 1-2 średnie pomidory 1/2 marchewki 1/4 pietruszki 1/4 selera 1 średni ziemniak liść laurowy 2 ziela angielskie
Truskawkowa Fiestataki w miarę szybki chleb na zakwasie, taki, którego nie robi się dobę czy dłużej. I chyba się udało. Wyszedł naprawdę dobrze. Miękki środek i dopełniające smaku pestki dyni i płatki czosnku. 100 g zakwasu 350 ml wody 350 g mąki żytniej typ 720 130 g mąki pszennej typ 650 1,5 łyżeczki soli garść ulubionych ziaren (u nas pestki(...)dyni i płatki czosnku) Zakwas oczywiście musi być aktywny, czyli dokarmiony około 12 godzin wcześniej. Łączymy ze sobą w misce wszystkie składniki i mieszamy łyżką 3-5 minut. Dłużej nie trzeba. Przykrywamy miskę ściereczką i zostawiamy ciasto do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. W zależności od warunków zajmie to około 3-6 godzin. Po tym czasie przekładamy do keksówki i wkładamy
Marder&Marder Manufacturewłasny warzywno-ziołowy ogródek. Kwiatowy oczywiście też, ale o ile brak działki czy domu z ogrodem mogę sobie jako tako zrekompensować roślinami w doniczkach, o tyle uprawa pomidorów, marchwi, dyni, ogórków czy cukinii odpada. Pomidory koktajlowe od biedy mogłyby sobie dać radę na małym balkonie, poprowadzone po drabinkach, ale że mieszkamy samym sercu miasta – podejrzewam że uzbierałyby na sobie(...)gazetce Aldi zestawy pt. „miniszklarnia” – opakowanie z twardego plastiku spełniające rolę wylęgarni dla nasion, 6 mini doniczek z terakoty, substrat kokosowy (jako podłoże, zamiast ziemi) i do wyboru – nasiona dyni, czerwonej papryki, ogórków, pomidorów kiściowych… i papryczki chili. A że chili podobno dobrze daje radę – było moje. Raz że używam go w kuchni dość dużo, dwa – no kurczę
Karo in the Kitchenszybko i możecie zauważyć na zdjęciu przed pieczeniem że się skurczybyk rozjechał. Posmarowałam go syropem klonowym wymieszanym z wodą, ponacinałam skalpelem gdzie chciałam, żeby sam nie popękał, posypałam ziarnami dyni i słonecznika. Piekarnik nagrzany do 220⁰C. Na dno wkładam blachę z wodą, żeby przez pierwsze 20 minut pieczenia chleb piekł się w wilgotnym wnętrzu piekarnika i żeby zrobiła się(...)chleb żytni na własnym zakwasie. Lektura książki i kilku znajomych piekarzy na Instagramie – tylko zachęcają! SKŁADNIKI mieszanka do wypieku chleba Aldi- chleb słonecznikowy 300ml ciepłej wody słonecznik i dynia do posypania łyżka wody pomieszana z syropem klonowym lub miodem, do posmarowania
Karo in the Kitchenładnie wyrósł. Zróbcie kleik z mąki z wodą (łyżka mąki i 2-3łyżki zimnej wody), posmarujcie pędzlem po wierzchu chleb i posypcie go czarnuszką, otrębami, płatkami lub ziarnami dyni czy słonecznika. Piekarnik ustawcie na 220⁰C. Na dno włóżcie blachę do pieczenia z zimną wodą, żeby przez pierwsze 20 minut pieczenia chleb piekł się w wilgotnym wnętrzu piekarnika(...)mnie Ciechan Porter 20g świeżych drożdży, 10g suszonych lub opakowanie 7g drożdży instant pełna łyżka stołowa cukru (może być biały, brązowy lub muscovado) płaska łyżeczka soli czarnuszka, pestki słonecznika , dyni albo płatki żytnie, owsiane lub otręby
Karo in the Kitchenmój mąż :) Składniki: 1 mały jogurt naturalny 2 łyżki soku malinowego 2 łyżki płatków owsianych 1 łyżka rodzynek 1 łyżka ziaren słonecznika 1 łyżka płatków migdałów 1 łyżeczka pestek dyni 1-2 łyżki otrębów pszennych 2 orzechy włoskie Sposób przygotowania: Rodzynki sparzyć we wrzątku. Pestki dyni i orzechy włoskie posiekać. Wszystkie składniki wymieszać z jogurtem i zajadać. Można dać
Na Ciasteczkowych Papierachoregano Frittata z cukinią i oregano Frittata z kalafiorem, cukinią i czosnkiem Frittata z pomidorami i ziołami Grillowane kanapki razowe w dwóch wersjach Kanapka z ciabatty z pestkami z dyni Kasza bulgur z brokułami i czosnkiem Kasza gryczana z pieczarkami, rukolą i włoskimi orzechami Kasza gryczana ze szpinakiem, brokułami i ricottą Kasza jęczmienna perłowa z grillowanymi zielonymi warzywami Kasza(...)kukurydzy z pomidorami i natką pietruszki Sałatka z rukoli z cieciorką, czerwona cebulą i czarnymi oliwkami Sałatka z rukoli z kiełbasą krakowską Sałatka z soczewicy i cukinii Surówka z dyni z cukinią, papryką i jabłkiem Zimowe tosty z goudą, rokpolem, pieczarkami i czarnymi oliwkami Ziołowy makaron omlecikowy z kiełbaską peperoni
Moja smaczna kuchniabyło spróbować 10 wspaniałych propozycji śniadaniowych , w sobotę: Grissini z kremowym serkiem z czosnkiem niedźwiedzim, rukolą i prosciutto Roladki z cukinii, z serkiem ziołowym, chrupiącą papryką i pestkami z dyni Rożki owocowe Tosty caprese Kanapkowa sałatka z kremowymi serami, suszonymi pomidorami, pestkami z dyni i włoskimi orzechami w niedzielę: Kanapki z twarożkiem, rzodkiewką i szczypiorkiem podane na waflach ryżowych Koktajl
Moja smaczna kuchniainaczej i za każdym razem smak jest inny. :) Składniki: 200g twarogu do sernika 1 jajko 1 łyżeczka WPC 80 1 łyżka cukru trzcinowego 1 czubata łyżka puree z dyni aromat waniliowy Sposób przygotowania: Żółto oddzielamy od białka. Białko z szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. W oddzielnej misce jajko ucieramy z cukrem, następnie dodajemy odżywkę białkową i twaróg(...)dokładnie miksujemy. Ubitą pianę przekładamy do masy serowej. Dodajemy puree z dyni. Szpatułką dokładnie wszystko mieszamy. Masę serową przelewamy do natłuszczonego naczynka lub blaszki. Pieczemy przez 30 minut w 180 stopniach. Smacznego
Truskawkowa FiestaPyszna, delikatna i wyborna w smaku zupa dyniowa. Składniki 2 kg miąższu z dyni 125 g ryżu 2 l bulionu warzywnego 250 ml mleka sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Ryż gotujemy do miękkości. Dynię kroimy w kostkę, zalewamy bulionem i mlekiem, dodajemy sól, pieprz, gotujemy 20 min. Zupę studzimy i miksujemy na gładki
R'n'G Kitchentaki prosty, a taki smaczny i taki domowy jest również najlepszy od Mamy. A Wy co dobrego wspominacie najmilej z dzieciństwa? :) Skła dniki: 1kg sera 1/2 margaryny bu dyń śmietankowy lub 2 łyżki mąki ziemniaczanej 4-5 jajek w temperaturze pokojowej szklanka cukru łyżeczka proszku do pieczenia zapach waniliowy lub śmietankowy łyżka oleju rzepakowego bakalie duże opakowanie herbatników(...)Stopniowo do dajemy ser, wciąż miksując. Po kolei po je dnym wrzucamy żółtka o d dzielone o d białek. Kie dy żółtka połączą się z serem dorzucamy bu dyń, proszek do pieczenia, zapach oraz olej. Wszystko razem łączymy i na chwile o dstawiamy. W drugim naczyniu ubijamy białka z o drobiną soli. Ubitą pianę przekła damy drewnianą łyżką
ChilliJemydodatku mąki i cukru. Składniki : - około 2 szklanki płatków owsianych - około szklanka wody - 1 jajko - 1 jabłko - 1 banan - garść orzechów ziemnych - dodatkowo co kto lubi: pestki słonecznika, pestki dyni, sezam itp. - do ozdobienia: naturalny serek homogenizowany/jogurt naturalny i dowolne owoce (winogron, borówki etc.) Przygotowanie : 1. Wsypać płatki do miski i zalać szklanką ciepłej wody. Odczekać chwilę aż płatki nasiakną(...)wodą. 2. Dosypać wszystkie suche składniki, tj. orzechy, pestki dyni, słonecznika, sezam itp. 3. Zblendować wszystkie wyżej wymienione składniki. 4. Utrzeć jabłko na tarce, naktarynkę i banana pokroić w drobną kostkę i dodać do masy. 5. Dodać jajko i dokładnie wszystko wymieszać. 6. Smażyć na wolnym ogniu, na oleju lub maśle. Smacznego
Kuchenne innowacjea.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-42916170-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); OWSIANKA NA SZYBKO Z KONFITURĄ RENKLODOWĄ I PRAŻONYMI PESTKAMI DYNI Składniki: - 1 szklanka płatków owsianych extra górskich - 1 mały jogurt - 2 łyżeczki konfitury renklodowej - garść prażonych pestek dyni Przygotowanie: Wszystkie składniki mieszamy i odstawiamy na chwilę, pozwalając płatkom nasiąknąć. Voila
Życie zamknięte w smakumarchewki 2 ziemniak 1 pietruszka Kawałek selera 1 cebula 4 serki topione – śmietankowe 1 główka czosnku ( ilość zawsze można zmienić, warto smakować ) 2 łyżeczki czosnku granulowanego Sól, pieprz Pestki dyni grzanki Wykonanie: Zagotowujemy wodę, dodajemy kostki bulionu oraz warzywa. Gdy warzywa będą miękkie miksujemy je. Następnie dodajemy serki topione i mieszamy aż uzyskamy jednolitą zupę. Gotujemy. Doprawiamy solą i pieprzem(...)dodajemy czosnek przepuszczony przez praskę oraz granulowany czosnek. Od tego momentu już nie gotujemy ale tylko podgrzewamy, gdyż czosnek bardzo szybko traci swoje walory smakowe. Podajemy z uprażonymi pestkami dyni i grzankami. SMACZNEGO
Smaki Ewyszybka i niezwykle łatwa w wykonaniu. Krojenia prawie wcale, rwanie i wrzucanie :) No to zaczynamy! Składniki: kilka dojrzałych brzoskwiń garść jeżyn garść rukoli niewielki kawałek parmezanu ziarna słonecznika pestki dyni suszone jagody Goji kremowy ocet balsamiczny figowy kilka listków świeżej mięty pomarańczowej (można użyć pieprzowej) Wykonanie: Rukolę umyłam pod bieżącą zimną wodą, owoce opłukałam. Liście rukoli porwałam na mniejsze kawałki(...)brzoskwinie podzieliłam na ćwiartki. Rukolę, ćwiartki brzoskwini, jeżyny umieściłam w głębokim talerzu, na wierzch starłam parmezan, posypałam pestkami dyni, ziarnami słonecznika, jagodami Goji i porwanymi listkami mięty. Całość polałam kremowym octem balsamicznym. SMACZNEGO życzy BLONDYNKA
Blondynka Gotuje