dynia - 15472 przepisów (strona:536/1032)

Sałatka z pieczoną karkówką 170

karkówką smakuje równie dobrze, jak te z kurczakiem.  Składniki: Dla 5 osób: 1/2 główki sałaty lodowej 500g karkówki 1/2 małego słoiczka suszonych pomidorów w oleju z dodatkiem pestek dyni 1/2 opakowania sera sałatkowego półtłustego 1/2 małej puszki kukurydzy 3 kromki czerstwego pieczywa (na grzanki) 1/2 małego jogurtu naturalnego gęstego 2 ząbki czosnku sól, pieprz do smaku 2 łyżki masła(...)Sałatę lodową siekamy drobno, dodajemy odsączoną kukurydzę, posiekane drobno pomidory suszone, pokrojony w kostkę ser sałatkowy oraz upieczone na maśle grzanki. Dodajemy karkówkę oraz odcedzone z zalewy oliwnej pestki dyni. Doprawiamy solą i pieprzem. Jogurt naturalny łączymy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Doprawiamy solą i pieprzem i łączymy z sałatką. Sos możemy także podać w osobnym naczyniu i polać sałatkę

Kuchnia w czekoladzie
Omlety z kaszą jaglaną podane z musem truskawkowo-jabłkowym 195

naturalnego 3-4 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej 2 łyżeczki cukru szczypta soli po 3 łyżki musu truskawowo-jabłkowego pół łyżeczki masła do smażenia nieco rodzynek opcjonalnie nieco łuskanych pestek dyni niesolonych   Przygotowanie: W wysokim naczyniu zmiksuj na najwyższych obrotach jajka ze szczyptą soli i cukrem (ja dałam niecałe półtorej łyżeczki, ale było mi ciutkę za mało, jeśli wolisz przyzwoicie(...)Obróć łopatką na drugą stronę i przykryj ponownie pokrywką. Smaż jeszcze minutkę. Przełóż na talerz. Udekoruj musem truskawkowo-jabłkowym, ok 3 łyżki na jednego omleta. Posyp rodzynkami i pestkami dyni w ilości wg upodobania. Smacznego

Anioszek w kuchni
Lasagne z warstwą pieczarek 181

dzień.  Składniki: Dla ok 5 osób: 15 płatów makaronu lasagne 800g mielonej szynki wieprzowej 2 cebule 1/2 kg pieczarek 1 mały słoiczek suszonych pomidorów w oleju 30g pestek dyni 500g tartego na grubych oczkach sera żółtego (typu gouda) sól, pieprz do smaku 2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 łyżeczka bazylii 1 łyżeczka oregano(...)końcu dodajemy przecier pomidorowy. 2. Pieczarki jeśli mniejsze przekrawamy na pół, jeśli większe na 4 części. Smażymy na łyżce oleju delikatnie posolone wraz z posiekanymi suszonymi pomidorami i pestkami dyni.  3. Sos beszamelowy: Do roztopionego masła dodajemy mąkę i cały czas mieszamy, by nie było grudek. Powoli wlewamy mleko, doprawiamy solą i gałką muszkatołową. Cały czas mieszamy (na małym

Kuchnia w czekoladzie
Sałatka z buraków z gruszką 72

buraki, 2 twarde gruszki, garść orzechów włoskich, garść prażonych pestek dyni, sos: 2 łyżeczki musztardy francuskiej, 1 łyżeczka miodu, sok z 1/2 cytryny, 4 łyżki octu winnego (u mnie z kwiatów czarnego bzu), 4 – 5 łyżek oleju rzepakowego tłoczonego na zimno, kolendra, Buraki umyć, zawinąć w folię aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na godzinę. Odstawić(...)cytryny. Do miseczki włożyć musztardę, miód, ocet i resztę soku z cytryny. Dokładnie wymieszać. Mieszając dalej, wlewać olej. Na talerzu ułożyć plasterki buraka i gruszki. Polać sosem. Posypać pestkami dyni, posiekanymi orzechami i listkami kolendry.     zastawa

królestwo garów
Kasza jaglana z pesto z jarmużu 93

Składniki (na 2 porcje): 100 gram kaszy jaglanej + 1 szklanka wody 2 szklanki jarmużu 1/3 szklanki orzechów włoskich 5-6 łyżek tartego parmezanu 5-6 łyżek oleju z pestek dyni 2 łyżki wody kilka listków świeżej bazylii szczypta soli i pieprzu warzywa do podania: jarmuż, papryka mini, pomidorki koktajlowe Kaszę jaglaną gotuję w podanej ilości wody do momentu(...)wchłonie płyn całkowicie. Jarmuż blanszuję wrzątkiem a następnie przelewam zimną wodą. Do malaksera przekładam zblanszowany jarmuż, starty parmezan, olej z pestek dyni, orzechy włoskie, listki bazylii i wodę. Całość miksuję na gładką i jednolitą pastę. Doprawiam solą i pieprzem. Ugotowaną kaszę mieszam z pesto. Jeśli jest taka konieczność doprawiam jeszcze szczyptą soli oraz pieprzu. Kaszę podaję ze świeżym jarmużem, papryką

Mango Papaja
KOTLETY Z KASZY JAGLANEJ W KILKU ODSŁONACH 154

wegetariańskie, ale dla mnie to bez różnicy. Składniki: - 2 szklanki*  ugotowanej kaszy jaglanej - 1 duża cebula - 2 ząbki czosnku - 2 marchewki - 1/2 szklanki ziaren słonecznika - 1/4 szklanki ziaren dyni - 1/6 szklanki złocistego siemienia lnianego - 1/4 szklanki sezamu - sól i pieprz do smaku (u mnie kolorowy) - 1/2 łyżeczki kurkumy - 1/2 łyżeczki wędzonej papryki - 1 jajko (w wersji wegańskiej zamienić(...)mnie pieczarkowy *szklanka 250ml Na suchej patelni podprażyć sezam (tylko chwilę, by się nie spalił). Tak samo postępować z pozostałymi ziarnami, patrz prażenie ziaren . Połowę podprażonego słonecznika, dynię, siemię lniane i sezam zmielić w wyciskarce ślimakowej lub w blenderze (ale nie na mąkę, grubiej). Marchew obrać, zetrzeć na tarce. Na patelni podsmażyć pokrojoną w drobną kostkę cebulę, posolić, pod koniec

Smaczne Zdrowe
Orkiszowy chleb na maślance z pestkami dyni 109

Kolejna propozycja na chleb z automatu, szybki i bez stresu. Tym razem padło na mąkę orkiszową, którą bardzo lubię. Dodatek pestek dyni wzbogacił całość ,a olej kokosowy ,to świetny zamiennik masła czy innego oleju. Składniki ( dodajemy po kolei ) 350 ml maślanki 450 g mąki orkiszowej  SYMBIO 6 łyżek pestek z dyni  SYMBIO 1 łyżeczka soli, można dać śmiało

Z Kuchni Do Kuchni
Wegańskie i bezglutenowe ciasteczka z kaszy gryczanej z bakaliami 190

kaszy gryczanej (surowej) 250 ml mleka (u mnie sojowe) 10-15 daktyli 50 g płatków owsianych (bezglutenowych) 300 g bakalii (u mnie po 50 g siemienia lnianego pestek dyni sezamu rodzynek żurawiny ryżu preparowanego) 1 łyżeczka proszku do pieczenia (bezglutenowego) W garnku ugotować kaszę gryczaną, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Kaszę odcedzić, jeżeli jest taka potrzeba. W garnuszku umieścić wydrylowane(...)kaszy gryczanej (surowej) 250 ml mleka (u mnie sojowe) 10-15 daktyli 50 g płatków owsianych (bezglutenowych) 300 g bakalii (u mnie po 50 g siemienia lnianego pestek dyni sezamu rodzynek żurawiny ryżu preparowanego) 1 łyżeczka proszku do pieczenia (bezglutenowego)'; document.write

moj przepis na
Rolada z mięsa mielonego w cieście francuskim 216

jajka 5 liści kapusty włoskiej 2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 1 łyżka masła sól i pieprz do smaku 1 opakowanie ciasta francuskiego 2 łyżki sezamu lub pestek dyni Wykonanie: Cebulę obieramy, por opłukujemy, odcinamy białą część.Cebulę i białą część pora kroimy w kostkę, podsmażamy na maśle, studzimy. Do miski wkładamy mielone mięso, dodajemy podsmażoną cebulę z porą(...)Ciasto francuskie rozkładamy na papierze do pieczenia. Boki ciasta smarujemy roztrzepanym jajkiem. Na ciasto rozkładamy przyprawione mięso i posiekaną kapustę, zwijamy roladę. Posmarować roztrzepanym jajkiem, posypujemy sezamem lub pestkami dyni, przekładamy razem z papierem do podłużnej formy. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w 180 stopniach C około 45 minut. Podajemy na gorąco lub na zimno. Smacznego

kgwjanczewo
Lasagne z farszem mięsnym i warzywnym 136

warzywny: 3 liście kapusty pekińskiej lub kawałek kapusty białej albo włoskiej 1 czerwona papryka 1/2 młodej cukinii 1 puszka pomidorów 1 cebula 2 łyżki koncentratu pomidorowego 200 g dyni (po obraniu) 3 ząbki czosnku łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżka przyprawy do pizzy 1 łyżka octu balsamicznego sól, pieprz i cukier do smaku posiekana natka pietruszki olej(...)płyn nieco zgęstnieje. Doprawić octem, solą, cukrem i pieprzem. Farsz warzywny: Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć. Pod koniec dodać posiekany czosnek. Następnie dodać starte na drobnej tarce dynię i cukinię, poszatkowaną kapustę i pokrojoną w kostkę paprykę. Wlać pół szklanki wody i dusić do miękkości. Dodać pomidory, koncentrat, ocet, zioła i paprykę. Gotować kilkanaście minut aż płyn nieco zgęstnieje

Czerwień i błękit
Kasza jaglana z jarmużem i grillowaną cukinią 106

ząbki czosnku 1 łyżeczka kminu rzymskiego 1/2 łyżeczki kurkumy 1 łyżeczka wędzonej papryki 2 liście jarmużu 1 mała cukinia 1 mała cebula 1 łyżka słonecznika 1 łyżka pestek dyni 3 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki soku z cytryny 1/2 łyżeczki syropu klonowego lub miodu Kaszę jaglaną wsypać do garnka podprażyć na sucho, prze około 3 minuty. Dolać 1 szklankę(...)Połączyć z cukinią. Rozgrzać patelnie grillową i zgrillować cukinię z każdej strony, łącznie około 7-8 minut. W połowię grillowania dodać pokrojoną w pióra cebulę. Dodać pestki słonecznika oraz dyni. a po chwili dodać kaszę jaglaną. Smażyć wszystko razem jeszcze przez około 2 minuty. Na końcu dodać sok z cytryny oraz syrop klonowy. Gotowe

Moja Galeria Smaku
Chłodnik z avocado i ogórków 91

ziarenek. CHŁODNIK z AVOCADO I OGÓRKÓW Składniki: 1 duże dojrzałe avocado 3-4 ogórki 200 ml jogurtu naturalnego kilka listków bazylii sól, pieprz i odrobina cukru do smaku ziarna dyni lub słonecznika  Przygotowanie: Avocado i ogórki obieramy. Z ogórków wycinamy wodnisty środek, kroimy na mniejsze kawałki. Wrzucamy wszystko do blendera, dodajemy kilka listków bazylii oraz jogurt. Miksujemy na gładką(...)masę.  Doprawiamy do smaku solą, pieprzem ewentualnie cukrem i odstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę.  Przed podaniem posypujemy prażonymi ziarnami słonecznika lub dyni

Bon appetit mon amie
Chleb paleo śródziemnomorski 121

oliwek i suszonych pomidorów 2-3 łyżki oliwy z oliwek 1/3 szklanki mąki kokosowej 1/3 szklanki mąki lnianej (zmiksowane w młynku do kawy siemie lniane) 1-2 łyżki pestek dyni 1 łyżka octu jabłkowego 1 łyżeczka sody oczyszczonej Przygotowanie: Jajka roztrzepujemy na pianę do której dodajemy oliwę i pesto (przepis  tu ) . Następnie do mieszanki dodajemy delikatnie obydwie mąki(...)sodę, a potem bardzo dokładnie odciśniętą cukinię (inaczej może powstać zakalec) Na końcu do masy wlewamy łyżkę octu jabłkowego i wsypujemy pestki dyni. Masę przelewamy do foremki 10x20 cm i pieczemy 50-60 minut (do suchego patyczka) w 180° C Pesto z oliwek i suszonych pomidorów jest dość słone, więc nie trzeba chleba solić

Bon appetit mon amie
Pasta z wędzonego tofu na kukurydziano-gryczanym pieczywie 177

Spróbujcie. Składniki: 1 kostka wędzonego tofu od Polsoja 3 1/2 łyżeczki musztardy (u mnie 2 łyżeczki stołowej, a 1 1/2 wikinga) szczypta suszonej bazylii 1 łyżka oleju z pestek dyni pieprz do smaku propozycja podania: pieczywo chrupkie kukurydziano-gryczane Tovago dodatkowo: rzodkiewka, szczypiorek Przygotowanie: Do misy blendera z nożami przekładamy całe tofu (odsączone z wody). Dodajemy szczyptę bazylii, łyżkę oleju(...)pestek dyni, musztardę, całość przyprawiamy delikatnie pieprzem. Miksujemy do uzyskania pasty, próbujemy. Pastą smarujemy chrupkie pieczywo. Tak przygotowane zdrowe kanapki podajemy same lub z rzodkiewką i szczypiorkiem. Smacznego

Słodkie okruszki
Lekka sałatka z siekaną wołowiną 225

tylko Panom.  Składniki: 200 g świeżej rukoli 100 g pomidorków koktajlowych 1 mała czerwona cebula 100 g sera grana padano  100 g uprażonych pestek dyni  stek z polędwicy wołowej  marynata 3 łyżki oliwy 1 posiekany ząbek czosnku 4 listki świeżej bazylii 1/3 posiekana papryczka chilli winegret   3 łyżki oliwy 2 łyżki miodu(...)sobą mieszamy. Do miseczki układamy rukolę, posiekaną w piórka cebulę, pomidorki przecięcie na pół, ser starty na grubych oczkach lub pokrojony w małą kostkę i pestki dyni. Na patelni grillowej smażymy stek, sam bez bazylii, chilli i czosnku. U nas króluje średnio wysmażony po 2 minuty z każdej strony. Stek po grillowaniu musi odpocząć ok 2 min, następnie

Niezły Młynek