opłaca się zainwestować na wiele lat, a nie wymieniać patelnie jak rękawiczki. Tak jak my to wcześniej robiłyśmy. A teraz co Moni wykombinowała na takiej patelni... Risotto z dynią, boczniakiem, cukinią, papryką z chilli i do tego pstrąg z lekkim sosem pomidorowym Długo myślałam, co by tu ugotować... Poszłam na rynek po produkty i jakoś samo przyszło. Jak już(...)testować produkt, to na całego! Składniki: 1 szklanka ryżu arborio cukinia boczniaki papryka kawałek dyni 1 chilli 2 szalotki 3 ząbki czosnku 1 szklanka szampana około 600 ml bulion warzywny 5 łyżek sera - parmezanu/ grana padano/ lub innego Pstrąg z sosem: pstrąg 2 pomidory bazylia cytryna Przygotowanie: Na patelni wlać oliwę i zeszklić cebulę, po chwili dodać pokrojony czosnek pokrojony
Gotowanie, czyli hobby dla każdegoziemniaków 0,5 szklanki posiekanych pestek dyni 3 łyżki mąki 3-4 łyżki gęstej śmietany 1 jajko 20 dag resztek wędlin pieczonego mięsa lub drobiu po 1 łyżce masła i oleju sól pieprz. Ziemniaki ugotować w mundurkach, wystudzić i obrać. Wędlinę przepuścić przez maszynkę, a pestki dyni uprażyć na suchej patelni. Wymieszać z masłem, następnie połączyć z ziemniakami, jajkiem
Gotowanie jest łatwezrobiłam :) żytnie pierogi z nadzieniem ziemniaki curry, z mleczkiem kokosowym cukiniowe gofry z burakiem smażonym w miodzie z tymiankiem pieczone kotlety z tofu, fasoli i dyni z masłem orzechowym pieczone kotlety fasola-dynia z suszonymi pomidorami i słonecznikiem, sos (chyba czosnkowy) jaglane kluski marchewkowe z serem feta
More food, love and dreamsMUFFINKI KOKOSOWO-SZPINAKOWE , z małą kombinacją co do składników. Wyszło to kombinowanie jednak całkiem smacznie, więc mogę Wam polecić do spróbowania. Piekłam wczoraj buraki, a potem dynię i chciałam przy okazji wrzucić jakieś szybkie ciasto do pieca, najlepiej muffinki bo najprostsze i dobrze się je. Wykorzystałam jednego upieczonego buraka i 40 minut później wyciągałam z pieca buraczane ciacha(...)wyjątkowo nie umiałam zjeść więcej, niż 2 na raz, są bardzo sycące. No więc mam nadzieję, że smacznego i do zobaczenia! W następnym wpisie zupa-krem z pieczonej dyni i surowej papryki, taka w 10 minut
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEokoło 12 sztuk 40 dkg miąższu z dyni ( bez skórki ) 4 średniej wielkości ziemniaki 4 łyżki mąki kukurydzianej 2 jajka szczypta kurkumy pieprz sól olej do smażenia Sposób wykonania : O brane i umyte ziemniaki i dynię zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Do startych warzyw dodaj jajka, mąkę kukurydzianą , szczyptę kurkumy, dopraw do smaku solą i pieprzem. Na patelni
Przepisy i porady kulinarnemiałam pojęcia, jak będą smakować, więc dodałam ziemniaki, by choć trochę nawiązać do znanego smaku placków ziemniaczanych. Wyszły - nieskromnie pisząc - genialnie. Składniki : 2 duże ziemniaki batat patison 300 g dyni bez skóry cebula 5 łyżek mąki (dodawane stopniowo) 3 jajka 4 spore liście natki pietruszki łyżeczka soli pieprz olej do smażenia Warzywa zetrzeć na tarkach: ziemniaki i patison na bardzo(...)drobnej z zadziorami (klasyczna do placków ziemniaczanych), batat i dynię na tarce o grubszych oczkach. Do warzyw dodać pokrojoną w kostkę cebulę oraz rozdrobnioną natkę pietruszki. Wbić do masy jajka, dodać przyprawy i łyżkę mąki. Dokładnie wymieszać. Resztę mąki dodawać z czasem, bo warzywa będą puszczać sok, który trzeba będzie zagęścić. Włączyć okap nad kuchnią. Placki smażyć na dobrze rozgrzanym
Weekendy w domu i ogrodzieprzepis na kultowe creepy witches fingers czyli palce wiedźmy, idealne na haloween :) Chociaż w Polsce to święto nie jest hucznie celebrowane, to jednak przed wieloma domami można zaobserwować wydrążone dynie czyli amerykańskie jack-o-lantern u mnie również obowiązkowo, wielka dynia przed domem, śmieszne wypieki i dużo świeczek :) Składniki : 2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki cukru pudru
zdrowa vege kuchniajęczmienną do kus kusu i pęczaku Polecam bo jest to naprawdę bardzo fajna pozycja Placki marchwiowe z kaszą gryczaną Składniki: 40 dag marchwi - 2 duże 10 dag pestek z dyni (dodałam jeszcze słonecznika i siemię lniane) 1/2 szklanki ugotowanej kaszy gryczanej (w przepisie była krakowska) 2 jajka 3 łyżki mąki (według mnie można pominąć ten składnik) gałka muszkatołowa, sól, pieprz(...)olej do smażenia Do dzieła!!! Marchewkę myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o średnich oczkach. Dodajemy do niej pestki dyni, jajka, kaszę i mąkę (opcjonalnie). Całość przyprawiamy do smaku, forujemy małe placuszki smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Smacznego
sierotka maRysia w kuchniinne opcje, dosypując do bazy (czyli suszonych pomidorów w oleju z ziołami) a to sezamu, a to żurawiny, a to namoczonych suszonych jagód goi (wcześniej pisałam o słoneczniku, pestkach dyni i oliwkach). Te różne dodatki to takie drobiazgi, które są bardzo wartościowe odżywczo ale bardzo trudno dać to ludziom, a zwłaszcza dzieciom, do jedzenia tak po prostu na co dzień(...)jest tak intensywny, że te 4 łyżki dodatków nigdy nie przebiją się przez niego i moje dzieciaki ochoczo wciągają kolejne kanapki nie wiedząc, że jedzą właśnie te okropne pestki dyni albo ten niedobry sezam albo np. siemię lniane. Przy okazji mamy najlepszą formę podania ziaren i pestek czyli ZMIELONĄ, i jest to forma najlepsza nie tylko dla dzieci, ale również
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEfilm. Myślę, że jest to idealna, delikatna jesienna propozycja. Spróbujcie. A jeśli lubicie dyniowe smaki, to na śniadanie polecam przygotować kokosowo-dyniowe placuszki . Składniki: 4 czubate łyżeczki piure z dyni 1 3/4 łyżki nasion chia 1/2 szklanki mleka (krowiego lub roślinnego) 3/4 łyżeczki miodu 1/2 łyżeczki cynamonu 125 g kremowego jogurtu około 3/4 łyżeczki karobu Przygotowanie: Piure z dyni (jeśli
Słodkie okruszkidużą ilością czosnku. Pierożki podałam po raz pierwszy z dipem z ricotty , o którym pisałam Wam już kilka dni temu. Cudowne połączenie! Spróbujcie! Na parapecie na swoją kolej czeka dynia, kto wie, może powstaną pierożki z dynią? Zobaczcie jakie pierogowe przepisy znajdziecie na blogu: Pieczone pierożki z ciasta na focaccie z kuskusem i kurczakiem Pierogi z mięsem, cebulą i marchewką
Moja smaczna kuchniamogło zabraknąć na moim blogu ciastek, na które od dawna miałam ochotę. Skorzystałam z przepisu znalezionego na blogu Modern Taste , ale nieznacznie go zmodyfikowałam. Składniki: 250 g puree z dyni 100 g masła, stopionego 2 jajka 1/4 imbiru 100 g brązowego cukru 2 łyżki miodu 320 g mąki 1 łyżeczka cynamonu 300 g płatków owsianych 50 g amarantusa(...)ziaren słonecznika Nagrzewamy piekarnik do 180 o C, wykładamy blachę papierem do pieczenia. Jajka ucieramy z cukrem i miodem. Dodajemy masło oraz puree z dyni i dobrze mieszamy. Następnie dodajemy wszystkie suche składniki oraz przyprawy. Mieszamy, najlepiej drewnianą łyżką, aż całość dobrze się połączy. Lekko zwilżamy dłonie wodą. Nabieramy niewielkie porcje ciasta i dłońmi formujemy kulki wielkości mniej więcej orzecha
Czerwień i błękitmnie olej z orzechów laskowych ) 330 ml maślanki 5 świeżych fig 2 łyżki sezamu 50 g orzechów laskowych 70 g rodzynek po 2-3 łyżki pestek słonecznika i dyni ewentualnie inne bakalie Wykonanie: Figi obrać i pokroić w nieduże kawałki. W wysokim naczyniu umieścić wszystkie składniki mokre, tj. maślankę, olej, jaja, dodać pokrojone figi - całość zmiksować. Orzechy posiekać(...)trzcinowy. Dodać bakalie. Mokre składniki wlać do składników suchych - zmiksować do połączenia składników. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać ciasto do formy. Wierzch posypać sezamem oraz pestkami słonecznika i dyni. Chlebek figowy piec około 50 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni C. Smacznego
kolorowotorcikowoWitajcie. Jesień rozgościła się już na dobre, jednak cały czas można ją "zaklinać" kolorowymi i zdrowymi posiłkami. Obecnie na topie jest dynia, w związku z czym postanowiłam przygotować z niej sałatkę - jest pyszna! Śniadanie : Sałatka krabowa Lunch : Sałatka z pieczonej dyni z fetą w sosie balsamicznym Przekąska : Banan i oliwki Smacznego
Codzienne Gotowanieoddech na trawie i choć słońce wygoniło ją na biegun północny, dla zmarzniętych polecam zupę... Składniki: 2-3 skrzydełka z kurczaka 2 marchewki szklanka ugotowanej ciecierzycy ok. 150 g dyni, np. Hokaido 3 łodygi selera naciowego selera 1 mała papryczka chili 2-3 ząbki czosnku 1/2 pora posiekana natka pietruszki 2/3 szklanki komosy ryżowej (quinoa) tymianek, mielony kminek, słodka papryka(...)zagotowania dodać do wywaru pokrojony drobno seler, cebulę, marchew i pokrojony w paseczki i opłukany por. Po kilku minutach dodać opłukaną komosę ryżową, obraną i pokrojoną w kostkę dynię, pokrojoną w paseczki papryczkę i zmiażdżony czosnek. Kiedy quinoa i warzywa zmiękną dodać ugotowaną wcześniej ciecierzycę, posiekaną natkę pietruszki , tymianek, mielony kminek, słodką paprykę , sól i świeżo mielony pieprz
Czerwień i błękit