drobnych oczkach 480 g mąki pszennej paczka drożdży suszonych (8 g) pół łyżeczki zielonego kardamonu pół łyżeczki soli 2 łyżki siemienia lnianego ok. 300 ml wody 3 łyżki pestek dyni Wymieszać suche składniki z marchewką. Dolewać stopniowo wodę i wyrabiać ciasto. Zajmie to ok. 10 minut. Ciasto przykryć wilgotną ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. godzinę. Na talerzyk wysypać(...)pestki dyni. Wyrośnięte ciasto podzielić na 6 części (lub więcej, jeśli wolicie mniejsze bułki) i formować w kule. Bułki przyciskać wierzchem do pestek i odkładać do wyrośnięcia na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Bułki powinny rosnąć ok. pół godziny. Piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni C. przez ok. 40 minut. Odłożyć do ostygnięcia. Przepis dodaję do listy wypieków
Weekendy w domu i ogrodziesmacznie i wyglądać bosko- sami oceńcie jak podoba się wizualnie a co do smaku zapraszam do wypróbowania przepisu. Składniki: brzoskwinie serek jogurtowy Almette cynamon miód cukier z wanilią pestki dyni rozmaryn Sposób przygotowania: Brzoskwinie przecinamy na pół i usuwamy z nich pestkę. Następnie zapiekamy w piekarniku w 180 stopniach przez ok. 10-15 minut z dodatkiem świeżych gałązek rozmarynu. Serek(...)mieszamy z cynamonem, miodem, cukrem z wanilią i przekładamy na lekko ciepłe owoce. Pestki dyni karmelizujemy w miodzie i nakładamy je na wierzch naszego deseru. Talerz został udekorowany masą serową i rozmarynem. Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com
Wielki apetytmojej głowie zrodził się pomysł na nieoczywiste połączenie, które okazało się tak dobre, że z pewnością jeszcze je powtórzę. Wszystkie składniki idealnie ze sobą współgrały a ziarna dyni dodały cudownej chrupkości! SKŁADNIKI: 2 jajka ugotowane na twardo 4-5 kulek buraczków ćwikłowych konserwowych Orzech kilka liści sałaty (zwykłej masłowej) garść prażonych ziaren dyni lub słonecznika 1 łyżka jogurtu greckiego/naturalnego
Kto ugości moich gości?Składniki: 150 g makaronu świderki Czaniecki, 2 piersi kurczaka, 5 zielonych szparagów, 300 ml śmietanki 30%, 1/4 naparu zielonej herbaty, 1 łyżka oliwy z oliwek, pestki dyni, 1 łyżeczka słodkiej czerwonej słodkiej papryki, czerwony pieprz ziarnisty, czarny pieprz mielony, sól. Przygotowanie: Makaron ugotowałam al dente w osolonej wodzie. Piersi kurczaka pokroiłam w kostkę, zamarynowałam w czerwonej papryce, czarnym pieprzu, soli(...)szparagi, na oliwie z oliwek- 2 minutki z każdej strony. Kurczaka zalałam kremówką, podgrzałam do zgęstnienia. Przyprawiłam solą i pieprzem. Następnie dodałam pokrojone szparagi. Makaron polałam sosem, posypałam pestkami dyni i czerwonym pieprzem. „Mleko i przetwory mleczne są źródłem łatwo przyswajalnego wapnia, wysokowartościowego białka i witamin z grupy B oraz witamin A i D – dlatego, że to właśnie dzięki
Aga w kuchnirukola. Doskonale sprawdzi się nawet jako lekkie danie obiadowe :) SKŁADNIKI 1 duża pierś kurczaka 100 g rukoli 150-200 g truskawek 100 g niebieskiego sera pleśniowego 3 łyżki pestek dyni oliwa do smażenia sól, pieprz Dressing: 4 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka octu balsamicznego 1 łyżeczka płynnego miodu PRZYGOTOWANIE Pierś z kurczaka oczyszczamy z żyłek i tłuszczu(...)osuszamy i przekładamy do miski. Truskawki kroimy w ćwiartki, ser w kostkę. Dodajemy do rukoli razem z kawałkami kurczaka. Polewamy przygotowanym dressingiem i posypujemy podprażonymi ( na suchej patelni) pestkami dyni. Smacznego
Moje Kuchenne Rewelacjeróżnicą pomiędzy ową cukinią a kabaczkiem. Ponieważ odmiana tego warzywa wyselekcjonowana została we Włoszech, stamtąd wzięła też swoją pierwotną nazwę zucchina. Nazwa ta oznacza w dosłownym tłumaczeniu małą dynię, gdyż cukinia jest właśnie jedną z odmian dyni zwyczajnej. Wspomniana wcześniej nazwa” kabaczek”, zdobyła popularność na południowym wschodzie Polski, w której to uprawiana i znana jest pod obiema nazwami
Bon Ton Italiawszystkie będą pyszne, bo cały sekret to dressing - Monia dziękuję. Potrzebujemy: Garść mix'u sałat 1 pierś z kurczaka 1 pomidor 2 łyżki kiełków sojowych 2 łyżki pestek dyni 1 łyżka otrębów S&P Marynata do kurczaka 1 łyżka oleju ryżowego 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka sosu chili słodko - pikantnego 1/4 łyżeczki słodkiej papryki S&P Dressing(...)minimum godzinę. Kurczaka smażymy na grillu elektrycznym lub na patelni grillowej. Studzimy. Do miski wkładamy sałatę, następnie pomidora pokrojonego na kawałki oraz pierś z kurczaka pokrojoną w paski. Pestki dyni prażymy na suchej teflonowej patelni około 1-2 minuty (uwaga żeby nie przypalić bo będą gorzkie) i również dodajemy do pozostałych składników w misce, na koniec kiełki sojowe. Całość posypujemy
http://szpilkinamiotle.blogspot.com/Składniki: 2 jajka 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka mąki pełnoziarnistej 2 łyżki puree z dyni 1 łyżka budyniu waniliowego 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią 1 łyżeczka oleju kokosowego dodatki: mieszanka Bakeo - "Na potęgę" , dżem wiśniowy, masło orzechowe + banan Przygotowanie: Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę. Z kolei żółtka utrzyj(...)cukrem waniliowym. Do żółtek dodaj oba rodzaje mąki, puree z dyni, proszek do pieczenia i zmiksuj. Następnie dodaj ubite białka i lekko zamieszaj. Na patelni rozgrzej olej kokosowy i wylej masę. Smaż po kilka minut z każdej strony pod przykryciem
Zdrowie na języku :Pmąki łyżeczka cukru szczypta soli Farsz: 450 g szpinaku 150 g sera feta ząbek czosnku szczypta soli pieprz do smaku 50 dag parmezanu łyżka masła Dodatkowo: 1 jajko, pestki dyni. Sos czosnkowy: 200 g śmietany 18% łyżka majonezu pieprz ząbek czosnku Drożdże rozrobić w ciepłym mleku. Dodać cukier, sól oraz mąkę. Wyrobić ciasto, które należy przykryć ściereczką i pozostawić(...)utarty parmezan. Smażyć do momentu rozpuszczenia serów. Ciasto rozwałkować. Nakładać po łyżce farszu i wykrawać pierogi. Piekarnik rozgrzać do temperatury 190°C. Pierogi posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać pestkami dyni. Piec około 2o minut do zarumienienia. Przygotować sos. Śmietanę wymieszać z majonezem, pieprzem oraz wyciśniętym czosnkiem
Bulliościerką w ciepłe miejsce na około godzinę. Farsz: 2 opakowania sera typu feta 1,5 kg ziemniaków 6 dużych oliwek 6 pomidorów suszonych w oliwie 50 g pestek z dyni pieprz do smaku Dodatkowo: 1 jajko do posmarowania Ziemniaki ugotować w mundurkach i odstawić do ostygnięcia. Po wystygnięciu obrać i przecisnąć przez praskę razem z fetą. Dodać pestki dyni oraz
Bullioowsiany ale z patelni, nie będziemy piec bo nie ma czasu, trzeba lecieć na 10 do pracy. To tak w mig.. Składniki: szklanka płatków owsianych 2 łyżki pestek dyni 2 łyżki suszonej żurawiny łyżka masła 2 łyżki jogurtu naturalnego typu grecki łyżka rozpuszczonego miodu łyżka syropu z pędów sosny ( opcjonalnie) łyżeczka proszku do pieczenia(...)jajka Sposób wykonania: Płatki wymieszać z miodem i syropem. Żurawinę i pestki dyni sparzyć wrzątkiem. Jajka ubić na pianę, wszystko razem wymieszać. Dodać jogurt i proszek do pieczenia. Zblederować ale nie do końca, dosłownie 2 pociągnięcia blenderem, tak, żeby były widoczne płatki owsiane. Wylać ciasto na rozgrzaną patelnie, można delikatnie posmarować ją olejem. Smażyć pod przykryciem na małym
pieprzny smaczekmaślanym. Po niewielkiej korekcie to danie może być jednym z lepszych dań Nocy Restauracji. Biorę również pod uwagę stosunek ceny do jakości. Ostatnim daniem był Libacom z gomboclami z dynią i konfiturą z czerwonej cebuli - gęsie udko nadziewane wołowiną z gomboclami (coś w rodzaju czeskich knedli) z dynią i konfiturą z czerwonej cebuli w Restauracji Tokaj . Danie przygotowane przez Szefa
królestwo garówbakłażanów – chłopców i dziewczynek. Czym się różnią? śladem po odpadnięciu kwiatu. Bakłażany dziewczynki, podobno mają więcej goryczy :) Podczas spotkania przygotowaliśmy kilka dań: bakłażan alla Parmigianina – przepis powyżej, risotto z dyni po włosku, kurczak myśliwski z Toskanii, zapiekane owoce pod zabajone makowym. Pod koniec spotkania, zasiedliśmy wspólnie do stołu i mogliśmy się cieszyć razem przygotowanymi daniami. Zostały podane wina, które dobrał(...)Michał Jancik – sommelier firmy Lidl Polska. Do zapiekanki z bakłażana oraz risotta z dyni piliśmy wino Corte alle Mura Vernaccia di San Gimignano DOCG 2013. Wyczuwalne są w nim delikatne nuty migdałów i owoców cytrusowych. Jest zrównoważone i harmonijne. Do kurczaka myśliwego zostało podane Chianti Classico DOCG Gallo Nero, Fortezza dei Colli, wino w kolorze ciemno czerwonym
królestwo garówchipsów 300 g ziemniaków 6 łyżek oliwy 1 duża cebula 1 ząbek czosnku 1 duża gałązka świeżego rozmarynu 1 litr warzywnego bulionu sól, pieprz do smaku olej z pestek dyni najwyższej jakości Ziemniaki oraz 400 gram topinamburu obierz, opłucz i pokrój w drobną kostkę. Topinambur wrzuć do miski z zimną wodą z dodatkiem soku z cytryny, dzięki czemu nie utleni(...)kielicha blendera i zmiksuj na gładki, jednolity krem. W razie potrzeby dopraw solą i pieprzem. Przelej do miseczek, podawaj udekorowaną chipsami z topinamburu i skropione olejem z pestek dyni. 4 porcje
Roślinna - blog wegańskiPrzed wyjazdem, musimy dobrze zjeść Sałatka z rukolą i kotletem schabowym SKŁADNIKI: rukola pomidorki koktajlowe serek typu włoskiego kotlet schabowy smażony słonecznik i dynia oliwa z oliwek ocet balsamiczny sól, pieprz, przyprawa włoska chleb włoski Zrobić tradycyjne kotlety schabowe. Usmażyć pestki dyni i łuskany słonecznik, można dodać szczyptę cukru, ładniej się zarumienią. W dużej misce umieścić rukole, pokrojone pomidorki
MarciochaKucharzy