dynia - 15472 przepisów (strona:553/1032)

Urodzaj pomidorów 135

przypraw wschodnich ;) Póki co w ubiegłym tygodniu zrobiłam pierwszą turę sosu pomidorowego . San Marzano suszę na bieżąco. Wczorajszy zbiór pomidorów poszedł w największej części na przecier pomidorowy. Gdy dojrzeją dynie, przyjdzie czas na chutney z dyni, pomidorów i jabłek. Kto wie? Może przyjdzie mi do głowy zupełnie nowe, inne połączenie. W każdym razie jestem dumna ze swoich pomidorów i - może

Weekendy w domu i ogrodzie
Pesto z bazylii do makaronu 179

Proponuję pesto z bazylii z pestkami słonecznika i dyni ale i orzechami również oczywiście.Zamiast sera Parmezan ser niebieski z pleśnią. Pesto alla genovese-czyli oryginalne włoskie pesto z bazylii to włoski zimny sos robiony jest standardowo z oliwy,świeżej bazylii,czosnku,soli morskiej,orzeszków piniowych i sera Pecorino i/lub Parmezan. Pesto znaczy "miażdżone" więc pesto powinno być miażdżone(...)oliwki SKŁADNIKI: pełna garść świeżych listków bazylii 8-10 łyżek oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia (ewent.oleju rzepakowego nierafinowanego z pierwszego tłoczenia) 1 łyżka pestek słonecznika 1 łyżka pestek dyni 1 łyżka orzeszków ziemnych,migdałów lub innych orzechów 1-2 ząbki czosnku sok i otarta skórka ze sparzonej limonki lub 1/2 cytryny 1 łyżka startego sera Parmezan lub sera

Sztuka gotowania w/g Samiry
Kokosowy dal z żółtej soczewicy i dyni + basmati 85

Kokosowy dal z żółtej soczewicy i dyni + basmati Składniki: - 100g ryżu basmati                          - 1 łyżeczka curry - 40g żółtej soczewicy                       - ½ łyżeczki kuminu - 130g dyni hokkaido

Wegańska kuchnia orientalna
Sałatka z buraków, selera naciowego i marchewki + czerwony ryż 158

łyżeczki oliwy - 2 łodygi selera naciowego          - sól himalajska - 1 marchewka - 1 łyżka pestek dyni Wykonanie: - Ryż gotować przez 30 minut z dodatkiem soli - Buraczki obrać, pokroić w kostkę - Marchewkę posiekać w cienkie plasterki, a seler w większe kawałki - Warzywa umieścić w miseczce, polać octem balsamicznym, wymieszać - Ryż skropić oliwą, dodać pestki dyni, wymieszać

Wegańska kuchnia orientalna
Ziemniaki ze szpinakiem i fasolką adzuki 142

łyżeczki asafetydy - ¼ puszki pomidorów                       - sól  himalajska - 1 łyżka pestek dyni  * Fasolka adzuki powinna być namoczona przez noc, a następnie ugotowana do miękkości; jeśli nie macie akurat jej w lodówce, równie dobrze nada się jakakolwiek inna fasola czy ciecierzyca ** Jeśli używacie szpinaku mrożonego, kupcie ten w liściach(...)szpinak; jeśli jest gorzki, dodać pół łyżeczki cukru - Następnie dodać ziemniaki, fasolkę adzuki i śmietankę sojową - Wymieszać i dusić przez kolejne 2 minuty - Warzywa przełożyć na talerz, posypać pestkami dyni. Gotowe

Wegańska kuchnia orientalna
Sałatka z kaszy jaglanej, brokuła, marchewki, buraka i rodzynek 149

łyżeczki suszonej mięty - 2 łyżki rodzynek - łyżeczka pestek dyni - natka pietruszki * Po przepis na pieczone buraczki odsyłam  TUTAJ  Wykonanie: - Rodzynki zalać ciepłą wodą w miseczce, odstawić do napęcznienia - Kasze gotować przez 15 minut z dodatkiem kurkumy i soli - Następnie schłodzić ją, np. wystawiając na parapet za oknem ;) - Brokuła ugotować na parze (ok. 3 minuty) - Następnie przełożyć(...)balsamicznym i wymieszać - Marchewkę obrać i posiekać na cienkie plasterki - Awokado i natkę posiekać - Kaszę przełożyć do miseczki, posypać ją kostkami awokado i natką - Dodać buraczki, posypać je pestkami dyni i płatkami chili - Obok wyłożyć brokuła, posypać go odsączonymi rodzynkami i miętą - Dodać plasterki marchewki - Całość można wymieszać lub pozostawić ‘uporządkowane’. Gotowe

Wegańska kuchnia orientalna
Sałatka ze szpinakiem, brokułem, rzodkiewkami i granatem 166

płatki chili - 1 mała marchewka - kilka rzodkiewek - 2 łodygi selera naciowego - kawałek awokado - 100g brokuła - ½ granata - łyżeczka pestek dyni Wykonanie: - Szpinak i sałatę dokładnie umyć oraz wysuszyć na ręczniku papierowym - Brokuła ugotować na parze na półtwardo (ok 3 minuty) - Następnie szybko go schłodzić, np. wystawiając na parapet za okno;) - Rzodkiewki, seler, marchewkę i ogórka posiekać w plasterki - Pomidorki posiekać(...)ziarenka, by było widać granat na zdjęciu; ale nie polecam, pestki są zbyt twarde, znacznie lepiej użyć samego soku - Sałatkę polać sokiem z granatu, wymieszać całość - Posypać ją pestkami dyni. Gotowe :) A tak wygląda ta pyszna sałatka po wymieszaniu

Wegańska kuchnia orientalna
Sałatka z rukolą, gruszką, burakami, awokado i miętą 142

ocet balsamiczny - 1 słodka gruszka (np. konferencja) - 2 łodygi selera naciowego - kawałek awokado - 1 łyżeczka pestek dyni * Sposób pieczenia buraczków znajdziecie  TUTAJ Wykonanie: - Sałaty umyć, osączyć,  porwać na kawałki i przełożyć do miski - Buraczki i gruszki obrać, posiekać w kostkę - Ogórka i seler posiekać w plasterki - Awokado pokroić w paski - Do sałat dodać pozostałe warzywa i gruszkę - Doprawić(...)sałatkę miętą, chili, odrobiną soli i octem; wymieszać -Na górę rozsypać pestki dyni. Gotowe

Wegańska kuchnia orientalna
Sałatka z adzuki, burakami, selerem, kaszą jaglaną i awokado 103

ocet balsamiczny - natka pietruszki - 1 łyżeczka pestek dyni Wykonanie: - Kaszę gotować przez 15 minut z dodatkiem kurkumy i soli - Następnie przełożyć ją do miseczki i schłodzić - Fasolkę adzuki przełożyć do garnka, dolać trochę wody i zagotować - Dodać garam masalę, dusić przez minutę, następnie schłodzić - Buraczki obrać i pokroić w grubą kostkę - Umieścić je w miseczce, skropić octem balsamicznym i wymieszać(...)posiekać w cienkie plasterki - Seler naciowy, natkę i awokado posiekać - Do kaszy dodać sól, miętę i płatki chili; wymieszać - Dodać buraczki i pozostałe warzywa, wymieszać - Sałatkę posypać pestkami dyni. Gotowe

Wegańska kuchnia orientalna
Sałatka z czerwonego ryżu z brokułem, buraczkami, adzuki i suszonymi pomidorami 160

łyżeczki ziół prowansalskich - 80g ugotowanej fasolki adzuki - kilka suszonych pomidorów - 1 łyżka pestek dyni - 1 łyżka rodzynek - 1 łyżeczka oliwy - sok z cytryny Wykonanie: - Buraczki umyć, owinąć folią aluminiową i piec w piekarniku nagrzanym do 200 0 C przez około godzinę (widelcem sprawdzić, czy są już miękkie) - Warto upiec większą porcję buraczków za jednym razem i wykorzystywać je przez kilka(...)minut) - Przelać brokuła zimną wodą, by zachował kolor i sprężystość - Buraczki obrać, pokroić w kostkę - Suszone pomidory posiekać w kostkę - Do miski przełożyć ryż, dodać warzywa, rodzynki, pestki dyni, przyprawy, oliwę i sok z cytryny; wymieszać. Gotowe

Wegańska kuchnia orientalna
Letnia sałatka z musztardowo-jogurtowym dresingiem i chrupiącymi ziarenkami 169

propozycja sałatkowa. Idealna na kolację. Składniki: Baza sałatki: 2 mniejsze pomidory (najlepiej malinówki) 2 rzodkiewki 1 ogórek gruntowy kilka listków świeżej natki pietruszki 2 garście sałaty 2 łyżeczki pestek dyni 1 łyżeczka słonecznika 1/2 łyżeczki siemienia lnianego 1/3 łyżeczki sezamu 1/3 łyżeczki czarnuszki szczypta kminku Dresing musztardowo-jogurtowy: 60 g naturalnego jogurtu typu greckiego 1/2 łyżeczki musztardy stołowej przyprawy włoskie(...)przeciętą na połówki lub ćwiartki rzodkiewkę oraz obranego i pociętego w podobny sposób ogórka. Następnie dodajemy pokrojone w ćwiartki pomidory, około 1 łyżeczki listków zielonej pietruszki i pestki dyni. Na koniec dodajemy połowę wcześniej przygotowanej mieszanki ziarenek, ostrożnie mieszamy całą sałatkę. Przygotowujemy dresing - mieszamy jogurt typu greckiego z musztardą. Dodajemy przyprawy włoskie (u mnie 2 przekręcenia młynka), szczyptę soli

Słodkie okruszki
Chłodnik czosnkowy 140

sezon komarowy w pełni to dziś powstał mój chłodnik czosnkowy (bez obaw- nie zabija aromatem i nie rozgrzewa) a do tego upiekłam bułeczki z cukinii, marchewki i dodatkiem pestek dyni. Składniki na zupę (wyłączając kota, akurat przechodziła): 1- 1,5 główki czosnku 6 średnich ziemniaków 250 ml niesłodzonego mleka sojowego (lub innego roślinnego) 3 łyżki oliwy (w tym może być(...)ogniu 30 minut (aż wszystko zmięknie). Ugotowaną zblendować z dodatkiem mleka (ja przelałam do belndera kielichowego) Można jeść na ciepło albo wystudzić i jeść zimną, podawać posypaną pestkami np. dyni lub dodać kilka kropel oliwy truflowej i z pieczywem, ja upiekłam do tego bułeczki (post wyżej) ps. Czosnek poddany gotowaniu traci swój „zabójczy aromat) w tej zupie jest jego

greenscarf
Bułeczki z cukinią i marchewką 150

cukinii 150 g startej marchewki 200 ml niesłodzonego mleka sojowego (lub innego mleka roślinnego) opakowanie 7 g proszku dopieczenia pół łyżeczki gałki muszkatołowej płaska łyżeczka soli 60 g pestek dyni 2 łyżki mielonego siemienia lnianego 3-4 łyżki oleju Przygotowanie: Siemię lniane zalać 6 łyżkami gorącej wody, wymieszać i odczekać 5 minut aż się zrobi glut. W dużej misce wymieszać(...)mąkę, proszek do pieczenia, sól i gałkę, dodać starte warzywa i pestki dyni. Mleko wymieszać dokładnie z „glutem” lnianym i dodać do mąki, wymieszać widelcem. Rozgrzać piekarnik do 210 C. Posmarować delikatnie formę do bułeczek. piec 25- 30 minut. Bułeczki wyjąc ostrożnie podważając np wykałaczką, wystudzić na kratce. ps. Dzięki temu że są wilgotne to buły są dobre

greenscarf
Owsianka 108

Składniki: płatki owsiane (1 szklanka) woda (1 1/2 szklanki) banan (1 szt.) łuskane pestki słonecznika (2 łyżki) łuskane pestki dyni (2 łyżki) płatki migdałowe (2 łyżki) Czas przygotowania: 7 min Liczba porcji: 3 Przygotowanie: Płatki wsypujemy go garnka i zalewamy wodą. Gotujemy. w trakcie gotowania dodajemy pokrojonego w kostkę banana, płatki migdałowe oraz pestki dyni i słonecznika. Wszystko mieszamy żeby

Weganka gotuje
Lasagne z marchewką 134

Składniki: marchewka (3 szt. duże) łuskane pestki dyni (2 łyżki) płatki migdałowe (2 łyżki) mleko owsiane (1 1/2 szklanki) mąka pszenna (3 łyżki) natka pietruszki (1 garść) makaron do lasagne (12 płatów) woda sól olej Czas przygotowania: 1 h Liczba porcji: 4 Przygotowanie: Marchewkę myjemy obieramy i trzemy na tarce o drobnych oczkach. Dodajemy płatki migdałowe i pestki dyni. Mieszamy

Weganka gotuje