grillowanymi warzywami Drozdżowe ślimaczki z cukinią i czosnkiem Frittata z cukinią i oregano Frittata z kalafiorem, cukinią i czosnkiem Kurczak z cukinią i zieloną papryką w pomidorach Pieczona dynia z cukinią w ziołach z kaszą jęczmienną Pieczone podudzia z kurczaka z cukinią i czosnkiem Surówka z dyni z cukinią, papryką i jabłkiem
Moja smaczna kuchnialunch, dziś sałatka z kurczakiem! Składniki: 1 filet z piersi kurczaka 1 mała sałata rzymska czarne oliwki pomidorki koktajlowe czerwona papryka ruccola suszone pomidory w oleju płatki dyni sól i pieprz zioła do drobiu salsa roja Do dzieła: Pierś myjemy, kroimy w paski, przyprawiamy solą, pieprzem, ziołami do drobiu, a następnie oblewamy łyżką oleju po suszonych pomidorach i wszystko(...)ruccoli, pokrojone pomidorki, papryka, oliwki i suszone pomidory. Na to odrobina salsy roja, u mnie z przewagą papryki pepperoni nad pomidorami - więc pikantnie! Na górę gorący kurczak i pestki dyni. Gotowe! Życzę smacznego w ten cudowny dzień Kochani! :) Ktoś już zaliczył rowerową wyprawę tej niedzieli
Spektrum SmakuACTIVE, KTÓRY PROWADZI EWA CHODKAWOSKA. Składniki: 75 g płatków lub wiórków kokosowych 30 ml mleka kokosowego 24 g serka mascarpone 8 ml syropu z agawy 10 g pestek dyni 5 ml oliwy 1 g chili Przygotowanie: Wiórki, serek mascarpone oraz mleko zblenduj tak, by wyczuwalna była faktura kokosa, po czym wstaw w misce do zamrażalnika na co najmniej(...)godziny. Pestki dyni upraż na patelni, następnie dodaj kilka kropli oliwy, szczyptę chili i dobrze wymieszaj. Lody podaj oblane ulubionym miodem, posypane pestkami w chili i kilkoma listkami mięty lub melisy. W tym daniu najlepiej korzystać z surowego kokosa, który jest dostępny w supermarketach i na targowych stoiskach z warzywami. Wybieraj owoce z wodą w środku. Przed użyciem koniecznie sprawdź
ClauditteMissCookingmnie czas na wypieki chleba. Piekę ulubione bułki , chleb na zakwasie lub według jeszcze niewypróbowanych przepisów. Dzisiaj polecam żytnie chleb na drożdżach z formy z dodatkiem słonecznika, pestek dyni i nation siemienia lnianego. Żytni chleb na drożdżach Składniki: na 2 podłużne formy o pojemności 1,5 l 500 g mąki żytniej razowej 400 g pszennej mąki 50 g drożdży(...)wody 3 łyżki oliwy 1 łyżka melasy 1 łyżka soli 100 ml pestek słonecznika 100 ml pestek dyni 50 ml nasion siemienia lnianego W pojemnej misce wymieszaj wszystkie składniki oprócz nasion. Pozostaw na 30 minut, po czym dodaj nasiona i wymieszaj. Ciasto powinno być dosyć luźne. Przełóż ciasto do dwóch form wyłożonych papierem do pieczenia, przykryj i pozostaw do wyrośnięcia
codojedzeniasoli 1 łyżeczka miodu 2 łyżki otrębów pszennych 3 łyżki ziaren słonecznika 1 łyżka siemienia lnianego 1 łyżka sezamu 1 łyżka pestek dyni 15 g świeżych drożdży 150 ml letniej maślanki Dodatkowo: wymieszane ziarna do posypania bułek (słonecznik, dynia,siemię lniane, sezam itp.) woda do spryskania bułek Przygotowanie
Nastoletnie Wypiekanieniespodziankę - pomimo braku cukru, trufelki są naprawdę słodkie! Dodatkowo możemy je spożywać praktycznie bez wyrzutów sumienia ;) Zapraszam do przygotowań! Składniki: szklanka migdałów szklanka orzechów pekan 1/4 szklanki pestek dyni 1/4 szklanki nasion sezamu 2 szklanki daktyli bez pestek rodzynki do smaku Dodatkowo: mielone migdały do obtaczania CZAS PRZYGOTOWANIA: 50 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Daktyle zalewamy ciepłą wodą i odstawiamy(...)godzinę, a następnie odsączamy. Migdały, orzechy pekan i pestki dyni umieszczamy w misie blendera. Miksujemy na drobny proszek. Mieszamy z sezamem, daktylami i kilkoma rodzynkami lub innymi suszonymi owocami (np goji). Przekładamy do malaksera i miksujemy na w miarę jednolitą masę lub przepuszczamy przez maszynkę do mięsa o dużych oczkach. Wkładamy na 30 minut do lodówki do schłodzenia
My Culinary Artdzień drugi: 130 g mąki żytniej razowej typ 2000 200 g mąki gryczanej 250 ml przegotowanej letniej wody 1/2 łyżki soli morskiej 3 łyżki nasion słonecznika 3 łyżki pestek dyni 2 łyżki sezamu 2 łyżki siemienia lnianego 2 łyżki rodzynek +po łyżce nasion słonecznika i sezamu na wierzch Chleb żytnio-gryczany na zakwasie - jak zrobić? W szklanej misie wymieszaj(...)wyrosła. Następnego dnia do przygotowanej wcześniej masy dodaj 130 g mąki żytniej, 200 g mąki gryczanej, wodę oraz sól. Wymieszaj, by składniki się połączyły. Dodaj dodatki: nasiona słonecznika, pestki dyni, sezam, siemię lniane, rodzynki (jeśli rodzynki masz siarkowane - zalej je na 1-2 minuty wrzącą wodą, po czym przepłucz; rodzynki niesiarkowane dostaniesz np. w sklepie ze zdrową żywnością). Foremkę nasmaruj
Moje Qulinariaodżywczą, omijając cukier i olej, który często w granoli się pojawia. Można ja jeść z mlekiem, jogurtem, owocami. składniki: 250g płatków żytnich /owsianych 2 łyżki siemienia lnianego 50g pestek dyni 20g sezamu ( najlepiej niełuskanego ) 20g wiórek kokosowych 30g orzechów laskowych 30g płatków migdałowych 50g moreli ( najlepiej niesiarkowanych) 50g fig 50g rodzynek bądź żurawiny 2 łyżki tahini 2 łyżki soku(...)szklanki herbaty zaparzonej czarnej/ zielonej, ja użyłam jaśminowej 1lyżka cynamonu 1 łyżka kardamonu wykonanie: Nagrzać piekarnik do 160 stopni , termoobieg. W większej misce wymieszać płatki, siemię lniane, dynie, sezam, wiórki, migdały, orzechy. W innej miseczce mieszamy tahini, cytrynę, miód, kardamon i cynamon. Dodajemy na koniec herbatę i całość wlewamy do miski z suchymi składnikami. Płatki powinny być lekko wilgotne
Apetyt na Zielonewzmogła się po obejrzeniu filmu pt. " The Mistress of Spices ". Najwyższy zatem czas na ich przygotowanie :) Dodatkiem do nich były domowej roboty konfitura z czerwonej cebuli i chutnej z dyni, jabłek i chili. Składniki : Nadzienie 7 małych młodych ziemniaków 3 łyżki mrożonego groszku marchew pół cebuli ok. 2 cm świeżego imbiru płaska łyżeczka mielonej kolendry łyżeczka garam masala łyżka rozdrobnionych(...)samosy z tłuszczu. Podawać ciepłe ze zdecydowanymi w smaku dipami lub chutneyami. Ja zaserwowałam je z konfiturą z czerwonej cebuli wymieszaną z sosem sambal oelek.oraz z chutneyem z dyni, jabłek i chili. I jeszcze zdjęcie pierożka, o którym pisałam we wstępie
Weekendy w domu i ogrodziefantastyczne, pyszne, a zarazem niezwykle sycące śniadanie! Jedno z tych śniadań, którymi dogadzam sobie w wolny weekend, nie mogąc wygrzebać się z łóżka. Pełnoziarniste, chrupiące pieczywo z ziarnami dyni z dodatkiem sadzonego jajka, chrupiącej sałaty z własnego ogródka i świeżego, pachnącego szczypiorku. Takie sandwiche są nie tylko smaczne ale i bardzo szybkie do zrobienia. Nasycą na długi czas i dodadzą(...)owoców, które powinniśmy konsumować w ciągu dnia. I mam nadzieję , że taki przepis i takie widoki już o tym Was przekonały! SKŁADNIKI: ( dla 1 osoby ) * bułka pełnoziarnista z dynią – 1 szt * jajko – 1 szt * sałata – 3 liście * świeży szczypiorek * sól , pieprz * oliwa z oliwek DODATKOWO: * sok pomarańczowy – 1 szkl SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Rozgrzewamy odrobinę oliwy na patelni, wbijamy jajko
Ostra na Słodkojogurtu naturalnego, najlepiej greckiego (lub innego gęstego, ale musi być dobrej jakości) 1 łyżka masła 70-80 g oscypka w formie spaghetti (długich nitek) 8-10 małych kawałków marynowanej dyni (ilość wg uznania) siekana natka pietruszki czarny pieprz i płatki chili 1. Mięso wkładamy do miski, wlewamy sos sojowy, sól, pieprz, pieprz ziołowy i łyżkę oleju, marynujemy(...)minut (nie gotujemy już) - po tym czasie ser powinien ładnie zmięknąć. 4. Makaron nakładamy na talerze, na to kurczaka z oscypkiem w jogurtowym sosie, posypujemy kostkami marynowanej dyni, natką pietruszki, płatkami chili i czarnym pieprzem
Kuchnia Prezydentowejkostki fety lub sera typu bałkańskiego 4 plastry szynki szwarcwaldzkiej 1 łyżeczka octu balsamicznego 1 łyżeczka oleju lnianego sól i pieprz do smaku Opcjonalnie: 1 łyżka pestek słonecznika lub dyni Do rukoli dodajemy przekrojone na pół truskawki, ser pokrojony w kostkę oraz szynkę pokrojoną w paseczki. Solimy i pieprzymy. Całość polewamy octem balsamicznym i olejem lnianym. Mieszamy i od razu(...)podajemy. Całość jeszcze można posypać uprażonymi pestkami słonecznika lub dyni. Smacznego
http://szpilkinamiotle.blogspot.com/kcal/100 g Ciasteczka Babci Ani orkiszowe naturalne, ok. 2,9 zł/100 g Składniki: mąka orkiszowa, otręby orkiszowe, tłuszcz kokosowy, sól (ciasto fermentowane) 446 kcal/100 g 2. Pestki dyni, słonecznika, orzechy, migdały Zdrowe, bogate w dobre tłuszcze, zawierają minimum zbędnych dodatków. Przekąska idealna gdyby nie ich spora kaloryczność. Sprawdzą się, jeśli chcecie zaspokoić niewielki głód i dostarczyć przy(...)formie. Te w karmelu, posypkach czy czekoladzie (chyba że dobrej jakości) nie sprawdzą się. KRESTO Słonecznik łuskany 200 g, ok. 3,15 zł/ 200g 650 kcal/100 g Pestki dyni Bakalland, ok. 4,2 zł/100g 556 kcal/100 g Bakalland, Orzechy włoskie fresco, ok. 4,5 zł/70 g 645 kcal/ 100 g 3. Suszone daktyle, śliwki, banany Skondensowane źródło
Powiedz dietom nieKilka dni temu ze zdziwieniem zauważyłam na straganie dynię hokkaido. No cóż, skoro ta mała pychota już rozgościła się na bazarach, to znaczy, że jesień tuż tuż, i tylko patrzeć, jak rozpocznie się pełnia dyniowego sezonu. Dzisiaj chciałam zaproponować prostą, pyszną zupę krem z dyni na ostro. To moja pierwsza zupa dyniowa, wykonana według przepisu z jakiejś gazetki. Podaję oryginalną
Kuchenne zapiski Edytytych pierogów rozpoczęła się moja wielka miłość do dyni. Kiedy robiłam je po raz pierwszy, miałam poważne obawy co do smaku, ale farsz z dyni, cebulki i orzechów okazał się pyszny! W każdym bądź razie mnie i mojemu Połówkowi bardzo smakowały :) I nadmienię, że zostały laureatem konkursu organizowanego przez jeden z portali kulinarnych... Czytaj więcej
Kuchenne zapiski Edyty