Zimą najlepsze jak dla mnie, są zupy, które w swoim składzie mają bardzo dużo warzyw, a na dodatek wszystko jest zmiksowane. Od kilku tygodniu zalegała dynia, więc tylko musiałam dokupić pomidory i pozostałe warzywa. ;) Składniki: 1 dynia Hokkaido 1 puszka pomidorów krojonych 4 ziemniaki 2 marchewki 1/2 pietruszki kawałek selera 2 cebule 2 skrzydełka z kurczaka pieprz, sól
Truskawkowa Fiestaekspresowym. Razem ze mną tę granolę, czy też musli zrobiła też Edytka . Składniki: 250 g płatków owsianych 40 g zarodków pszennych 30 g wiórów kokosowych 100 g pestek dyni 80 g migdałów 70 g orzechów laskowych 1,5 łyżki oleju 1,5 łyżki miodu 1,5 łyżki syropu klonowego (dałam z agawy) 140 g rodzynków 35 g posiekanych suszonych(...)daktyli lub fig Składniki: Miód, syrop klonowy i olej przełożyć do rondelka i podgrzewać przez około 5 minut. Płatki owsiane, zarodki, wiórki, pestki dyni, migdały i orzechy wymieszać w misce. Odłożyć połowę mieszanki. Do połowy wlać podgrzany miód z olejem i wymieszać. Przełożyć na blachę i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 130 C (termoobieg
Sto kolorów kuchniZałożę się, że samą opowieści o dyniowym puree nie przekonałabym nikogo do zapchania swojego zamrażalnika pomarańczową papką. Proponuję zatem, zrobić mały test. Przygotujcie puree z ćwiartki niewielkiej dyni i upieczcie te bułeczki. Jeśli posmakują Wam tak samo jak mojej rodzinie na pewno znajdziecie miejsce na dyniowe zapasy! Dyniowe bułeczki Zaczyn 1 1/2 szklanka mąki pszennej 10dag drożdży 1/2 szklanki(...)ciepłego mleka ciasto : zaczyn 2 1/2 szklanki mąki pszennej 1 duża łyżka miodu 2 łyżki oleju 1 łyżeczka soli 1/2 szklanki ciepłego mleka 1 szklanka puree z dyni* +mleko i sezam do posypania Wszystkie składniki na zaczyn dokładnie mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 8-10 godzin. Następnie dodajemy do zaczynu resztę składników i wyrabiamy, aż ciasto
Zapiski Młodej Żonynadaje się na takie lekkie sałatki na zielonym "podkładzie". Doskonale komponuje się innymi składnikami. składniki: 1 gaść listków szpinaku 1 mały czerwony buraczek ugotowany lub upieczony 1 garść pestek dyni 50 g fety 1-2 łyżki sosu balsamicznego Składniki na jedną porcję. Na talerzu ułożyć listki szpinaku. Buraczka obrać i pokroić w pół plastry, ułożyć na szpinaku. Pestki dyni
Monia miesza i gotujekażdym moim przepisie...to dlatego, że dzielę się z Wami tymi NAJWSPANIALSZYMI!;)) TROCHĘ ULEPSZONA OPALONA GRANOLA SOPHIE DAHL Składniki: 4 szklanki płatków owsianych błyskawicznych 1 szklanka pestek dyni 1 szklanka płatków migdałowych 1 szklanka wiórków kokosowych pół szklanki ziaren sezamu 4 łyżeczki ekstraktu waniliowego 3/4 szklanki miodu 4 łyżki soku jabłkowego 2 łyżki cynamonu 2 łyżeczki zmielonego ziela angielskiego szczypta(...)gałki muszkatołowej 1, 1/2 szklanki moreli suszonych, posiekanych olej kokosowy do nasmarowania blachy (opcjonalnie) jagody do posypania Przygotowanie: W dużej misce wymieszaj płatki, dynię, migdały,wiórki i sezam. W drugiej zmieszaj miód z sokiem jabłkowym, ekstraktem, dodaj przyprawy:cynamon, ziele angielskie i gałkę muszkatołową. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni Celsjusza. Dużą blachę natłuść olejem kokosowym. Suche składniki wymieszaj
Gotowanie to kochaniepieniędzy. Składniki: (na 2 porcje 4 buraki Sól Czarny pieprz Łyża masła klarowanego Łyżka miodu wielokwiatowego Łyżka kremu balsamicznego 2 duże plastry sera feta Głowka sałaty masłowej Rzodkiewki Pestki dyni lub orzechy włoskie do posypania Sposób przygotowania: Buraki gotujemy w łupinkach w osolonej wodzie. Obieramy i kroimy na plastry o grubości 1 cm. Na patelni rozgrzewamy masło klarowane, dodajmy miód(...)rwiemy na mnijesze kawałki. Uk ladamy na telerzach. Buraki układamy na sałecie w formię okręgu. Posrodku układmy duży kawałek fety. Całość polewamy sesem powstałym przy karmelizowaniu buraków. Posypujemy pestami dyni lub połówkami orzechów włoskich
Pyry na Gazorkiszowej 2 łyżeczki soli 1 opakowanie suchych drożdży (7 g) 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju roślinnego 1 łyżeczka miodu 600 ml ciepłej wody Ziarna słonecznika, pestki dyni do posypania, lub sezamu Sposób wykonania: Wszystkie składniki połączyć ze sobą. Dobrze wyrobić 5 - 10 minut, aż ciasto zacznie odchodzić od brzegów naczynia - na tym etapie może cały(...)podwojenia objętości - ciasto powinno wyrosnąć po brzegi foremki, około 1 - 1,5 godziny lub nawet dłużej - w miarę potrzeby. Przed pieczeniem wysmarować mlekiem, posypać sezamem, słonecznikiem, lub dynią. Piec w temperaturze 200ºC przez około 40 - 50 minut, aż chleb będzie brązowy i będzie brzmiał głucho po uderzeniu od spodu. Bochenki wyjdą raczej płaskie niż wyrośnięte. Studzić na kratce. Smacznego
Na słodko lub wytrawniecukrzycę.( info ze strony Kulinarni łowcy smaków ) Polecam serdecznie, kombinujcie z burakami, nie używajcie ich tylko do barszczu :) SKŁADNIKI: 1 średniej wielkości burak roszponka 1 łyżka pestek z dyni oliwa extra vergine ocet balsamiczny ( w moim przypadku o smaku gruszkowym ) sól, pieprz A jak to zrobić: Buraka ugotować do miękkości, obrać ze skóry i pokroić na cienkie plasterki. Na talerzu(...)ułożyć roszponkę, a następnie plasterki buraka. Pestki z dyni uprażyć na patelni i posypać buraki. Z oliwy, octu, soli i pieprzu przygotować sos, mieszając ze sobą wszystkie składniki, polać przygotowane carpaccio. Smacznego
Kuchnia w opałachpowinniśmy przy tym brać pod uwagę miejsce ich zakupu. Zimą wybierajmy przede wszystkim warzywa i owoce sezonowe: marchewki, buraki, selera, korzeń i natkę pietruszki, ziemniaki, kapustę, brukselkę, jarmuż, szpinak, dynię, cykorię, fenkuł, pora, grzyby, z owoców jabłka i gruszki. Nie zapominajmy o warzywach strączkowych, które dostarczą nam także wartościowego białka. Owoce jedzmy po posiłku jako deser. Możemy również sięgać(...)pilawy, risotto, warzywa faszerowane nie zapomnijcie dodać do potraw rozgrzewających przypraw, np. chilli, czosnku, imbiru, pieprzu, kolendry, kminu rzymskiego, kurkumy Przepisy śródziemnomorskie dobre na zimę: Zupy Zupa z pieczonej dyni i czosnku Egipska zupa z czerwonej soczewicy Ekspresowa z kapustą i fasolą Zupa z fasolą borlotti Drugie dania Fasulye pilaki - fasola gotowana w oliwie i pomidorach (Turcja) Fasola pieczona
Chilli Czosnek i OliwaSkładniki na sos do makaronu (dla 4 os.): 300 g dyni pokrojonej w kosteczkę 1 cebula 3 ząbki czosnku 4 średnie pomidory bez skóry pieprz sól płaska łyżeczka startego korzenia imbiru 1/4 łyżeczki chilli lub 2 suszone papryczki pepperoni łyżeczka cukru łyżeczka oregano oliwa z oliwek Podsmażamy na oliwie z oliwek cebulkę, czosnek. Dodajemy pokrojoną w kostkę dynię i obrane
kuchcikowniapełnoziarnistej, żytniej lub pszennej; stawiam na żytnią -250 gram mąki gryczanej -37 gram świeżych drożdży -400 ml maślanki; temperatura pokojowa -płaska łyżeczka cukru -2 łyżeczki soli -garść pestek z dyni i garść czarnej porzeczki Czarna porzeczka w tym przepisie to moja wariacja. Jeżeli nie lubicie, możecie jej nie dodawać, zastąpić żurawiną itp. Ja uzyskuję ją w ten sposób: suszone owoce(...)gorącego garnka (garnek zalewamy wrzątkiem, odczekujemy, aż zaabsorbuje ciepło, wylewamy wodę, osuszamy). Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 40-60 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie dodajemy pestki z dyni i porzeczkę i wyrabiamy. Formujemy małe bułeczki, nacinamy, posypujemy pestkami, które dociskamy lekko do powierzchni bułek. Odstawiamy na kilka minut, by ciasto odpoczęło. Pieczemy na papierze do pieczenia w 190 stopniach
BaRepasmąki łyżeczka cukru szczypta soli Farsz: 450 g szpinaku 150 g sera feta ząbek czosnku szczypta soli pieprz do smaku 50 dag parmezanu łyżka masła Dodatkowo: 1 jajko, pestki dyni. Sos czosnkowy: 200 g śmietany 18% łyżka majonezu pieprz ząbek czosnku Drożdże rozrobić w ciepłym mleku. Dodać cukier, sól oraz mąkę. Wyrobić ciasto, które należy przykryć ściereczką i pozostawić(...)utarty parmezan. Smażyć do momentu rozpuszczenia serów. Ciasto rozwałkować. Nakładać po łyżce farszu i wykrawać pierogi. Piekarnik rozgrzać do temperatury 190°C. Pierogi posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać pestkami dyni. Piec około 2o minut do zarumienienia. Przygotować sos. Śmietanę wymieszać z majonezem, pieprzem oraz wyciśniętym czosnkiem
Bulliościerką w ciepłe miejsce na około godzinę. Farsz: 2 opakowania sera typu feta 1,5 kg ziemniaków 6 dużych oliwek 6 pomidorów suszonych w oliwie 50 g pestek z dyni pieprz do smaku Dodatkowo: 1 jajko do posmarowania Ziemniaki ugotować w mundurkach i odstawić do ostygnięcia. Po wystygnięciu obrać i przecisnąć przez praskę razem z fetą. Dodać pestki dyni oraz
Bulliomiedź wapń, wit. B,C,E) by dobrze organizm mógł go wchłonąć; produkty bogate w ten pierwiastek to wątroba, kakao, kasza jęczmienna i gryczana, żółtko jaja kurzego, sezam, nasiona dyni, słonecznika oraz siemię lniane. Cynk znajduje się w wątrobie, jajkach, serach żółtych, warzywach strączkowych, kaszy gryczanej oraz gorzkiej czekoladzie; podobnie jak żelazo, lepiej przyswajalny jest z produktów pochodzenia zwierzęcego(...)zabiegu pozostałość wcieram w skórki, paznokcie i całe dłonie. Na koniec można lekko osuszyć ręcznikiem papierowym. Codziennie natomiast staram się jeść łyżkę stołową pestek dyni oraz siemienia lnianego dodając np. do kaszy lub płatków na śniadanie. Podam również dla informacji, najczęstsze zmiany w obrębie paznokcia oraz przyczyny: łamliwe/ rozdwajające - niedobór
Życie na widelcugościła częściej. A Wam jak się podoba? Stadniki: 150 g roszponki 1 duże jabłko 50 g sera gorgonzola 10 rzodkiewek 20 g prażonych pestek dyni pulpeciki 200 g mięsa mielonego wołowego 1 czerwona cebula 10 g suszonych pomidorów 1 jajko 4 łyżeczki bułki tartej 1 łyżeczka słodkiej papryki, rozmarynu, curcumy 0,5 łyżeczki chilli sól(...)ilości oleju. Roszponkę umyć i osuszyć, jabłko oczyścić z pestek i gniazda, pokroić w cienkie plastry, rzodkiewkę również pokroić na cieknie plastry. Dodać ser oraz pestki dyni, wszystko delikatnie wymieszać i na sałatkę ułożyć letnie pulpeciki. Wszystkie składniki sosu połączyć ze sobą i skropić nim sałatkę. Smacznego
Niezły Młynek