chleb będzie zbity i nie będzie puszysty, radzę zrobić pół na pół z pszenną (typ 2000). 3/4 szklanki płatków owsianych 3/4 szklanki siemienia lnianego 3/4 szklanki słonecznika lub pestek dyni 3/4 szklanki otrębów pszennych lub innych 3 płaskie łyżeczki soli 1 łyżka miodu 1 litr ciepłej przegotowanej wody (ok 40 st.C) 1 szklanki zaczynu z poprzedniego pieczenia (jeżeli pieczemy pierwszy
moj przepis nawypieku chleba nazwaną Czystoziarnisty. Jako że lubię eksperymenty zakupiłam ową mieszankę. Jak się później okazało skład miała zacny: Płatki owsiane, ziarno słonecznika, nasiona lnu, płatki sojowe, błonnik, pestki dyni, sezam, preparowane ziarno żyta, preparowane ziarno orkiszu, kleiki żytnie słodowane, przyprawa mielona. Na pierwszy rzut oka widać że zdrowy, bez drożdży, bogaty w błonnik … nic tylko piec. W smaku
moj przepis natortowej lub chlebowej (typ 720) (zwykłej) 10 g soli 20 g drożdży świeżych 1,5 – 2 łyżki miodu 440 ml ciepłej wody 80 g słonecznika 80 g pestek dyni 20 g maku 40 g sezamu 60 g siemienia lnianego Przygotować rozczyn: Do miski wlać wodę, miód, rozkruszyć drożdże, dodać 2 czubate łyżki mąki pszennej, wymieszać. Odstawić
moj przepis nawody 20 gr świeżych drożdży 1 łyżka miękkiego masła roślinnego lub oleju 1 łyżeczka miodu 1/2 łyżeczki soli Posypka: 3 łyżki ziaren sezamu 3 łyżki maku 3 łyżki ziaren dyni 2 łyżki rozpuszczonego masła roślinnego lub oleju Przygotować rozczyn: Do miski wlać wodę (zabrać 3 łyżki z 300 ml), rozkruszyć drożdże, miód, dodać 2 czubate łyżki mąki (zabrać
moj przepis naryżowej 100 gr mąki kukurydzianej 550 gr ciepłej wody 25 gr drożdży 1 łyżka cukru 1 łyżeczka soli 3 łyżki siemienia lnianego 3 łyżki słonecznika łuskanego 1 łyżka pestek dyni 1 łyżka sezamu W 50 ml wody rozpuścić drożdże, rozpuścić. W dużej misce wymieszać wszystkie suche składniki, dodać wodę i wodę z drożdżami. Dokładnie wymieszać. Odstawić pod ściereczką do wyrośnięcia
moj przepis nakilkoma zmianami. Rodzinka była zachwycona, a ja nie musiałam kupować pieczywa przez 3 dni :). Taka gospodarność ;-). Składniki na 4 chlebki: Namoczka: 135 gr ziaren (u mnie pestki słonecznika, dyni, mak, siemie lniane) 40 gr płatków owsianych górskich 200 gr gorącej wody Wieczór wcześniej do miski wsypać ziarna, dodać płatki, zalać wodą, wymieszać, odstawić do ostygnięcia, wstawić do lodówki. Ciasto właściwe
moj przepis nadzieci. Składniki: 250 g daktyli bez pestek (lub dowolnej mieszanki suszonych owoców) 100 g ulubionych orzechów 20 g płatków migdałowych 20 g pestek słonecznika (sezamu, wiórków kokosowych, pestek dyni etc.) 2 łyżki dobrej jakości gorzkiego kakao + kakao do obtoczenia Daktylowe kulki mocy – przepis Orzechy zalej zimną wodą i odstaw na godzinę. W tym czasie powinny zmięknąć, a dzięki temu
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Składniki: 750 g sera 3 jajka 300 g musu z dyni 150 g zmielonego erytrolu 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 1 budyń waniliowy 1/2 łyżeczki pasty waniliowej 80-100 g biszkptów Przygotowanie: … Czytaj dalej Sernik dyniowy
czarrna od kuchniUpieczone chleby studzić na kratce. Chleb został szybko zjedzony. Upiekłam po raz drugi, dla pewności, że nie był to przypadek. Tym razem zamiast samej wody użyłam świeżego soku z dyni pół na pół z wodą. W sumie dokładnie 800g. Poprzednie ciasto w lodówce przez noc nie zapełniło identycznej miski. Tym razem po 12 godzinach fermentacji w chłodzie tak urosło
Leśny ZakątekPrzepis pochodzi ze świetnej książki Svetlany Ovsyankiny „Fit przepisy od baletnicy” Składniki: 2 jajka 30 g płatków owsianych luba maki owsianej 80 g puree z dyni 1/2 łyżeczki cynamonu szczypta … Czytaj dalej Omlet dyniowy
czarrna od kuchnimąki pszennej chlebowej typ 750 (użyłam orkiszowej) – 300 g mąki orkiszowej jasnej typ 650 – 1 łyżka nasion chia – 20g soli – 1 łyżka miodu (opcjonalnie) – 50 g pestek dyni – 100 g płatków owsianych („górskie” a nie błyskawiczne) – 1-2 łyżeczki czarnuszki – 4 łyżki czosnku niedźwiedziego – 600 ml zimnej wody (temperatura jak woda z kranu) Zakwas (rano w piątek) 70g mąki żytniej
Weekendy w domu i ogrodzieuczucie lecenia w górę :) Czasami na dworze między drzewami, czasami na przystanku w drodze do pracy, a czasami przez okno z domu, w którym już pysznie pachnie upieczona dynia. Za kilka pod postacią aksamitnego puree wprowadzi niemałe zamieszanie w serniku końca Listopada :) Do tego moc cynamonu i reszty rozgrzewających korzennych wspaniałości. Warstwa cynamonowego kruchego ciasta dźwiga dwie puszyste i idealnie
Kuchnia w Słońcu Skąpanaimbirem. Nie za słodkie, aromatyczne, wilgotne i w ładnym kolorze. Warto skorzystać z przepisu i wypróbować. Polecam również zerknąć po inspiracje na inne ciasteczka Składniki: 1 szklanka puree z dyni (użyłam Hokkaido) 2 i 3/4 szklanki mąki 1 szklanka cukru pudru 180 g miękkiego masła 1 jajko 1 i 1/2 łyżki suszonego imbiru 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli
Oryginalny smak/tostów. Zachowują świeżość przez kilka dni! Trzymałam je w chlebaku i nawet po 4 dniach były miękkie! Z ciastem dyniowym bywa różnie bo robimy puree z różnych dyń. Dlatego w razie potrzeby dodaj więcej mąki lub puree. Ciasto powinno być zwarte, elastyczne, łatwo odchodzić od ręki - wtedy będzie dobre! Na pewno Ci się uda! Ja moje jadłam z samym
Czarnawisienkaprzygotowaniu, sycąca, a jednocześnie nie zawiera mnóstwa kalorii i z czystym sumieniem można się nią zajadać będąc na diecie. Najlepiej smakuje w połączeniu z ziołowymi grzankami i pestkami dyni. Czytaj więcej
Czekoladowa muffinka