Piotrek, ma już wprawę. Panierowane usmażone piersi z kurczaka pokrojone w cienkie paski są połączone z kruchą sałatą lodową, pomidorkami i czerwoną cebulą, posypane mixem prażonych ziaren słoneczniku, dyni i orzeszków pini, tuż przed podaniem zostają skropione sosem winegret (vinaigrette). Ta sałatka wygląda apetycznie i wszystkim bardzo smakuje. Musicie spróbować tego prostego połączenia, bo warto! Tym razem panierka została przygotowana(...)misce, układamy część pokrojonych piersi kurczaka, połówki pomidorków i piórka czerwonej cebuli i robimy kolejną taką samą warstwę z sałaty, pomidorów, cebuli i pasków kurczaka. Całość posypujemy mixem pestek (dynia, słonecznik, orzeszki pini) i skrapiamy sosem winegret. Klasyczny sos winegret (vinaigrette) to tzw. emulsja, która powstaje przez ubijanie oliwy lub oleju z octem lub sokiem z cytryny, który może być
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniębyłam przekonana, że tego typu ciasto już pokazywałam na blogu. Kiedy jednak wszystko przeszukałam, okazało się, że byłam w błędzie. Owszem serniko-brownie było, ale nie z dynią. Nadrabiam więc zaległości i pokazuję obłędne brownie. Zainspirował mnie wpis na Orangen Mond . Składniki: 250 g puree z dyni 2 łyżki cukru 1 łyżeczka cynamonu
Sto kolorów kuchniMój ulubiony kapuśniak w mocno żółtym, nieco słonecznikowym kolorze.... a to za sprawą puree z dyni, które dodałam pod koniec gotowania. Zyskał dzięki temu również lekko dyniowy aromat i porcję cennych witamin... Składniki: kawałek wędzonego boczku - ok 100 g 250 g kiszonej kapusty 1 mały seler 1 duża marchew 3 ząbki czosnku mała cebula 3 średnie kremowe ziemniaki 1 szklanka(...)puree z dyni 1 listek laurowy kilka ziaren ziela angielskiego łyżeczka kminku kilka suszonych grzybów (tym razem pominęłam) sól i pieprz (najlepiej świeżo mielony) 4 łyżki posiekanej natki Kapustę lekko przepłukać, jeśli jest za kwaśna, włożyć do garnka wraz z kminkiem, zalać 1,5-2 szklankami wody i gotować do miękkości. Boczek pokroić w grubą kostkę, włożyć wraz
Czerwień i błękitcieszyć się dyniową kawą bez większych przygotowań. Syrop wyszedł niezwykle aromatyczny. Kawa z jego dodatkiem posmakowała nawet mojemu mężowi, który nie przepada ani za kawą, ani za dynią. Składniki: 125 ml wody 50 g cukru trzcinowego 75 g puree z dyni 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki imbiru 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej Wykonanie: Wszystkie składniki umieścić
Sto kolorów kuchniObiad w wersji Fit! Dietetyczna kasza jaglana z rukolą i zielonym sosem! Pyszne, zdrowe i sycące danie! Składniki: - 1 szklanka kaszy jaglanej - łyżka ziaren z dyni - ząbek czosnku - 1/3 szklanki cydru lubelskiego - 1 garść rukoli - 1 łyżka oliwy z oliwek Kaszę przelej na sitku wrzątkiem dwa razy. W rondelku rozgrzej olej, dodaj ząbek czosnku, podlej cydrem lubelskim, dodaj kaszę(...)wchłonie cydr, dodaj wodę i ugotuj do miękkości. Dopraw solą i pieprzem kolorowym, dodaj liście rukoli. Posyp ziarnami dyni. Podawaj na zielonym sosie ;-) na sos: - 1 dojrzałe awokado - 2 garście rukoli - garść liści melisy i bazylii - sok z cytryny - sól morska w/w zmiksuj blenderem
SMYKWKUCHNIbiałka , 9g tłuszczu , 38g węglowodanów i 5,5g błonnika . SKŁADNIKI: 40g makaronu pełnoziarnistego spaghetti- przed ugotowaniem 70g łososia wędzonego 145g pomidorów 50g świeżej rukoli 5g pestek dyni pieprz koperek suszony PRZYGOTOWANIE: Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu Łososia pokroić w paski Pomidory pokroić w ósemki lub drobniej Na wypłukanej i odsączonej rukoli ułożyć odcedzony makaron, łososia i pomidory(...)Posypać pestkami dyni oraz pieprzem i koperkiem według uznania Banalnie proste- niesamowicie smaczne. Jeśli nie potraficie obejść się bez sosu można śmiało dodać do całości łyżkę oliwy z oliwek lub ulubionego oleju
peanutbuttermonsterSkładniki: kapusta 1/4 główki marchew 1 szt ogórek kiszony 1 szt koperek pół pęczka lub pół łyżeczki suszonego zielone pestki z dyni 1 łyżka orzeszki piniowe 1 łyżka olej 1 łyżka cukier, sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Kapustę zetrzeć na tarce o grubych oczkach, marchewkę i ogórka na drobniejszych. Wymieszać olej z przyprawami, dodać do surówki. Dosypać nasiona dyni
głodny alergikrazem moja ulubiona kasza jaglana w wersji obiadowej - z dodatkiem papryki, oliwek, pestek słonecznika i dyni. Pyszna i zdrowa :) Składniki: kasza jaglana 1 szklanka koncentrat pomidorowy 100 g papryka zielona, czerwona i żółta po 1 szt. oliwki czarne 1/2 szklanki pestki słonecznika (łuskane) 3 łyżki zielone pestki z dyni 3 łyżki orzeszki piniowe 1 łyżka filet
głodny alergikmoże jeść zbóż glutenowych, ryżu, kukurydzy i drożdży. Postanowiłam przygotować coś z dostępnych składników - wybór padł na popping z amarantusa i gryki, do tego dorzuciłam pestki ze słonecznika, dyni i żurawinę. Całość spaja kleik z siemienia lnianego ze skrobią z tapioki - sprawdza się bardzo dobrze, batoniki łatwo pokroić a jednocześnie są chrupiące. Rodzinie tak bardzo smakowały, że ledwo zdążyłam kilka(...)pewno dobrze sprawdzą się także jako zdrowa przekąska do szkoły czy przedszkola. Składniki: popping z amarantusa 100 g popping z gryki 50 g słonecznik łuskany 100 g pestki z dyni 50 g żurawina suszona 100 g siemię lniane mielone 5 łyżeczek skrobia z tapioki 2 łyżeczki woda 5 łyżek syrop z agawy 2 łyżki olej 1 łyżeczka Popping
głodny alergikSkładniki: 2oo g pure z dyni 300 g mąki pszennej 160 g cukru 2 jajka 1,5 łyż. proszku do pieczenia 0,5 łyż. sody oczyszczonej 60 ml mleka 150 g roztopionej margaryny 2 łyż. ekstraktu waniliowego lub syropu waniliowego starta skórka z 2 pomarańczy sok z połówki pomarańcza wiśnie świeże lub mrożone(...)muffinę Przygotowanie: Margarynę roztopić i ostudzić . Do jednej miski przesiać mąkę z proszkiem i sodą . Dodać cukier, sól, skórkę z pomarańczy, Wymieszać i odstawić . W drugiej misce pure z dynią wymieszać z jajkami dodać mleko i roztopioną margarynę, wanilię wymieszać, Za pomocą łyżki delikatnie wymieszać składniki suche z mokrymi. Nie mieszać za długo. Piec w temperaturze 190 stopni
Wypieki Uliserka śmietankowego, ¼ świeżego brokułu, 50 g zielonych oliwek, 3 garści listków świeżej bazylii, 1 ząbek czosnku, sok z ½ cytryny, 100 ml oleju rzepakowego, 1 łyżka pestek dyni, 2 łyżeczki ziaren słonecznika, pieprz kolorowy świeżo mielony do smaku, sól do smaku, 2 łyżki sezamu czarnego, ziarenka kapary. Przygotowanie: Pesto: listki bazylii, czosnek, oliwki, pestki dyni, słonecznik razem miksujemy, dolewamy
Moniki Smakołykicynk i witaminy z grupy B." ~ Dyniowy krem owsiany z siemieniem lnianym, jogurtem naturalnym i melasą z trzciny cukrowej ~ Składniki: 40g płatków owsianych 10g siemienia lnianego 100g puree z dyni 150g jogurtu naturalnego cukier/miód/stewia melasa z trzciny cukrowej Płatki i siemię lniane wsypujemy do garnuszka, zalewamy wrzątkiem i odstawiamy do napęcznienia. Następnie dodajemy puree z dyni, słodzidło
Kuchenny Skrawek Niebawody 25 ml oliwy z oliwek 1/2 łyżki miodu 5 dag drożdży 2 średnie marchewki garść otrąb pszennych garść płatków owsianych 8 dag słonecznika 8 dag dyni 1 płaska łyżka stołowa soli Otręby i bakalie www.owocowyraj.eu Wymieszać letnią wodę z oliwą i miodem. Dodać drożdże i mieszać, aż się rozpuszczą. Dodać marchewki starte na drobnej tarce, sól, pestki(...)dyni i słonecznika, otręby i płatki owsiane. Następnie dodać mąkę i wyrobić ciasto. Ciasto jest kleiste, można je wyrabiać ręką lub mikserem. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę w ciepłe miejsce. Po wyrośnięciu naoliwić ręce i formować bułki, ok 13-15 sztuk, układać na foremce wyłożonej papierem do pieczenia. Raz jeszcze odstawić na 30 minut do wyrośnięcia. Włożyć
Apetyczna babeczkaszklanki mąki pszennej 1 łyżeczka soli 2 dag świeżych drożdży 120 ml = 1/2 szklanki ciepłego mleka 120 ml = 1/2 szklanki ciepłej wody 2 łyżki pestek słonecznika 1 łyżka pestek dyni 1 łyżka sezamu 1. Natłuścić blachę. Przesiać mąkę i sól do miski i zrobić w mące wgłębienie. 2. Rozetrzeć w dzbanku drożdże z odrobina wody. Dodać resztę wody i mleko(...)odstawić w ciepłe miejsce na 1 godzinę, by wyrosło i podwoiło objętość. 5. Włożyć ciasto na stolnicę lekko oprószoną mąką i przekłuć nożem. Delikatnie zagnieść je z pestkami dyni, słonecznika i sezamem. Uformować kulę i lekko ją spłaszczyć. 6. Ułożyć ciasto na przygotowanej blaszce, przykryć natłuszczoną folią i odstawić na 45 minut, by wyrosło. 7. Rozgrzać piekarnik
Apetyczna babeczkalodówce. Najlepsze w niej jest to, że za każdym razem smakuje świetnie :) Składniki: szpinak, jarmuż lub mix sałat szparagi olej ryżowy, kokosowy lub oliwa z oliwek pestki słonecznika, dyni siemię lniane złoty len czosnek rzodkiewki pomidory ocet balsamiczny mogą też być buraczki kiszone albo pieczone Sałaty rwiemy na mniejsze kawałki. Szparagi gotujemy chwilę w osolonej wodzie (ok.3(...)grilla elektrycznego lub patelnię do grillowania by odparowały wodę i nabrały chrupkości. Dokładamy do nich kilka nieobranych ząbków czosnku. Rzodkiewki i pomidory kroimy na kawałki, pestki słonecznika i dyni prażymy chwilkę na suchej patelni. Szparagi zdejmujemy z grilla i kroimy na nieduże kawałki, czosnek obieramy i kroimy w plastry. Na talerzu lub w salaterce układamy sałaty, na to kładziemy szparagi
chwile dla mnie