wiosny! Jednak najlepiej zbierać je po pierwszych przymrozkach. Tracą goryczkę, ale są przy tym wytwornie słodko-kwaśne. Wspaniały smak. Rokitnik jest pomarańczowy. Zatem idealnym jesiennym kompanem jest dla niego dynia. Wielka, słodka, mięsista dynia, którą możemy na tysiące sposobów wykorzystać w kuchni. Połączenie tych dwóch składników daje bardzo ciekawy smak. Do tego korzenne przyprawy i ocet jabłkowy, nadający kwaśnego smaku(...)zastosowań, co słodko-kwaśne chutney'e. Tego lata przygotowałam jeszcze chutney agrestowo-śliwkowo-porzeczkowy. Zachęcam was do tworzenia własnych sosów! Chutney dyniowo - rokitnikowy Składniki: pół kilograma miąższu z dyni 2 szklanki rokitnika 1 cebula biała 2 jabłka kosztele 220 ml octu jabłkowego, niepełna szklanka miodu Do tego ważne są przyprawy: imbir, pieprz, goździki, cynamon, kardamon, gałka muszkatołowa (Mieszankę
Sajkofanka smakuMakaron z dyniowym sosem. Nie pomyślałabym, że to może być takie pyszne. Dynie obrodziły w ogrodzie więc coś trzeba z nimi zrobić. To danie robiłam po raz pierwszy ale bardzo pozytywnie jestem nim zaskoczona. Zachęcam do wypróbowania przepisu. Składniki: 200 g makaronu świderki 1,5 łyżki masła 0,5 mniejszej cebuli 250 g dyni 50 ml śmietany słodkiej 18% parmezan(...)opakowaniu. Masło rozpuścić na patelni dodać drobniutko pokrojoną cebulę i na lekkim ogniu podgrzewać nie dopuszczając by cebula zbrązowiała około 8 min. Dodać oczyszczoną i pokrojoną w małą kosteczkę dynię. Dodać szczyptę gałki muszkatołowej i pod przykryciem od czasu do czasu mieszając dusić do miękkości dyni. Wlać śmietanę, dodać łyżkę parmezanu, zagotować.Zdjąć z ognia i doprawić do smaku solą
Ala piecze i gotujetrójkolorową zupę krem, która idealnie pozwoli zapisać w Waszej pamięci smaki jesieni. Składniki: Ok. 2,5l wywaru warzywnego lub mięsnego 4-5 średnich marchewek Ok.1kg dyni 2 małe puszki (ok.600g) kukurydzy 1-2 średniej wielkości ziemniaki Ząbek czosnku Łyżka soku z cytryny + łyżeczka startej skórki cytryny Imbir, cynamon, kurkuma, gałka muszkatołowa, curry, sól, pieprz czarny i cytrynowy(...)odrobina brązowego cukru Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Przygotowanie: Z Otrzymanego wywaru odlewamy 3 porcję- każdą z nich musi trafić do innego rondla. Dynię obieramy ze skóry, oddzielamy od niej miąższ i pestki. Warzywa kroimy w dość drobną kostkę. Do pierwszej porcji wywaru dodajemy kostki dyni, do drugiej pokrojoną marchew, do trzeciej wsypujemy ziarna kukurydzy, pokrojone
Symfonia SmakówPrzerabiania dyni ciąg dalszy.. tym razem trafiło na zupę krem ale z nutą ostrości dzięki papryczce chilli i sambal oelek. Miała być tylko z dyni, ale w lodówce leżała jedna biedna, smutna, niewykorzystana, pieczona papryka i postanowiłam ją dodać dla smaku i koloru zupy. I tak powstała prosta, szybka i smaczna. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikOstatnim rzutem na taśmę zrobiłam z reszty mojej dyni zupę bawarska. Rozgrzewająca konkretna, sycąca smakuje jak żadna do tej pory. Idealna na takie jesienne pochmurne dni. Przepis znalazłam w październikowym dodatku do Poradnika domowego - Szybki jesienny obiad z jednego garnka, modyfikując go nieznacznie o dodanie ziemniaków. Polecam póki sezon na dynie jeszcze trwa. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikProsta, szybka i zdrowa surówka z dyni. Idealna do jesiennego obiadu. Polecam bo dynia to nie tylko pyszne ale zdrowe warzywo, dostępne przecież tak krotko w roku, wiec trzeba je wykorzystać maksymalnie. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikPiekłam już dynię na pikantnie i robiłam z niej zupę, frytki lub kluski .Tym razem podaję ją do smażonej miruny w formie pikantnego puree. Dla wygody piekłam we frytownicy ActiFry ale równie dobrze można upiec dynię w piekarniku. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchniPierwszy raz robiona była przeze mnie w zeszłym roku. Jednak dzisiejsza smakowała mi bardziej. Nie wiem dlaczego? Może to od dyni właśnie zależy? Przepis bardzo prosty , szybki i smaczny. Są jeszcze dynie , więc zapraszam do wspólnego gotowania. Składniki : * cebula * 2 ząbki czosnku * duża marchewka * około kilograma dyni * 2 łyżki oleju rzepakowego * łyżka masła * litr rosołu(...)jogurt naturalny Przygotowanie : Rozpuścić masło w oleju. Przesmażyć cebulę , czosnek oraz marchew. Dusić aż się zeszklą. Dolać bulion oraz pokrojoną w kostkę dynię. Przyprawić. Gotować na małym ogniu do miękkości. Całość zmiksować na gładki krem. Podawać z czosnkowymi grzankami oraz jogurtem naturalnym
Magiczne Życie MartyDzień dobry! Przedstawiam Wam moje ulubione jesienne ciasto z dynią i czekoladą oraz z nutką pomarańczy. Bardzo smaczne, rozpływające się w ustach, a czekolada idealnie komponuje się ze smakiem dyni, nic tylko przygotować składniki i piec, od razu z podwójnej porcji! ;-) Ciasto dyniowe można przygotować z dowolną dynią, ja używałam zwykłej (taka wielka, żebrowana i pomarańczowa :-) ), jak również dyni Hokkaido
Pora coś zjeśćDzień dobry! Wkrótce na blogu pojawią się przepisy z użyciem sezonowej, jesiennej dyni! A jak dynia, to musi być do niej przyprawa, która podkreśli jej smak, doda korzennego aromatu. W polskich sklepach trudno o taką przyprawę, ale nie mówię, że się nie da jej znaleźć :-). Jednak pewnie wiecie, że wolę domowe odpowiedniki, więc gorąco zachęcam do wykonania jej samodzielnie. Zapraszam
Pora coś zjeśćjeszcze rok temu o tej porze mieliśmy pierwszy atak śniegu :-). Ciekawe są te zmiany pogody, prawda? Prognozy mówią o nadchodzących chłodach, więc dzisiaj kolejna propozycja rozgrzewająca - jednogarnkowy gulasz z dynią, ciecierzycą, pomidorami i innymi dodatkami. Danie ciekawe, smaczne, dość słodkie z powodu zarówno dyni (u mnie tradycyjnie Hokkaido) jak i pomidorów czy marchewki. Przepisy warty wypróbowania. Porcja dość spora
Pora coś zjeśćDzień dobry! Nie od dzisiaj wiadomo, że dynia dobrze smakuje z pomarańczami i korzennymi przyprawami. Zatem dzisiaj chciałabym Wam zaprezentować pyszne placki ziemniaczane z dodatkiem dyni oraz mięsnego gulaszu, nieco korzennego i sosu pomarańczowego. Danie może wyglądać na pierwszy rzut oka nieco dziwnie, jednak gwarantuję Wam, owoce i mięso to świetne połączenie, które tym razem się również sprawdziło. Placki ziemniaczano
Pora coś zjeśćLeje jak z cebra i ani myśli przestać, chmury nawarstwiają się nieprzyjaźnie. Przełamałam więc swój zwyczaj nie gotowania z książek, jednocześnie stawiając się okoniem paskudnej aurze. Ugotowałam krem z dyni. Według receptury Ewy Wachowicz. Z książki, jaką otrzymała od niej na nagraniu ( klik ). KREM Z DYNI. Zupę robiłam według przepisu. Śmietanę jednak zastąpiłam jogurtem naturalnym. Dodatkowo dodałam słodkiej papryki mielonej
W kuchni Karmel-itki