pyszny deser na ciepło jak na dworze zimno lub na zimno jak na dworze ciepło, wybór i czas kiedy to nastąpi zostawiam Wam. Budyń jest przepyszny, można tutaj użyć dyni jaką lubicie, mleko jakie przypadnie Wam do gustu niemniej jednak taka wersja podana przez mnie jest przepyszna, popróbujcie. Korzenny budyń dyniowy. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieDETOKS CUKROWY – PROPOZYCJA Jesienią dynia królowała na moim blogu, a zabrakło flagowego przepisu na aromatyczną zupę-krem. Nadrabiam tę zaległość, zwłaszcza że ta zupa wpisuje się w kulinarny kalendarz zimowy. To bardzo podstawowy przepis, nie za bardzo wydziwiony. Jedno, co ją wyróżnia to użyta mieszanka przypraw, którą robię sam tłukąc kilka składników w moździerzu. Zupa... Czytaj dalej
Mam To Na Widelcujest zimno czy jest śnieżnie czy może deszczowo. Polecam serdecznie do wypróbowania przepisu. Można ją przygotować dzień wcześniej i podgrzać po przyjściu z pracy. Miłego zajadania. Zapiekanka z dyni makaronowej na spodzie z bułki paryskiej. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowaniePizzę można jeść dosłownie ze wszystkim. Postanowiłam przełamać tradycyjny smak konfiturą z żurawiny i dynią. Całość komponuje się na prawdę wyśmienicie. Składniki ciasto ok. 400 g mąki ok. 200 ml ciepłej wody 25 g drożdży 1 łyżka oliwy 1 łyżeczka … Czytaj dalej
Fiołkowa Kuchnia MałgorzatyMuffina dyniowa*, z suszoną żurawiną i ricottą *z mąki dyniowej, pure z dyni poranek idealny, muffina i kawa. Mąkę dyniową kupiłam już jakiś czas temu, ale wyszło tak, że nigdy nie było okazji by ją otworzyć, aż do dzisiaj, generalnie jak to taka mąką jest bardziej chłonna, ale nie aż tak jak kokosowa, więc też trzeba ją wyczuć
More food, love and dreamslaurowy, 5-6 ziarenek ziela angielskiego, sól i pieprz do smaku, 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej, majeranek - do smaku opcjonalnie kilka kropli maggi opcjonalnie 3-4 łyżki stołowe nasion dyni do dekoracji Przygotowanie Mięso ugotować w jak najmniejszej ilości wody na wolnym ogniu razem z cebulą i przyprawami (bez gałki muszkatołowej i majeranku). Wątróbkę sparzyć w wywarze pozostałym po gotowaniu
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataMięciutki, pyszny chleb z dodatkiem dyni, wilgotny, wyśmienity na śniadanie. Prosty w wykonaniu, szybko rośnie i jeszcze szybciej znika, polecam gorąco. Chleb dyniowy na drożdżach. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieDelikatne ciasto z budyniem na bazie dyni. Soczystości dodają brzoskwinie z puszki. Całość doskonale komponuje się z delikatnym biszkoptem. Składniki Biszkopt 2 szt ( 25 x 40 ) 2 x 4 jajka 2 x 1 szkl mąki 2 x 3/4 … Czytaj dalej
Fiołkowa Kuchnia Małgorzatyzakwasem… Składniki 500 g aktywnego zakwasu 400 g mąki razowej orkiszowej 400g mąki pszennej typ 650 750 --- 800ml letniej przegotowanej wody 1 – 1 1/2 łyżki soli 3/4 szkl pestek dyni 3/4 szkl.pestek słonecznika 1 szkl.otrąb pszennych pestki siemia lnianego ,lub mak do posypania Wykonanie Rano dokarmić zakwas 1 szklanką mąki żytniej ,lub razowej,oraz szklanka letniej wody. Dokładnie wymieszaać
w mojej kuchniDodajemy żurawinę, rodzynki oraz skórkę z pomarańczy. Doprawiamy miodem, cynamonem i gałką. Pierogi gotujemy w lekko osolonej wodzie. Podajemy z plastrami jabłka lekko podduszonymi na maśle. Posypujemy uprażonymi pestkami dyni, cynamonem i kilkoma listkami tymianku. Jak gotować mak? Mak przesypujemy na gęste sito i płuczemy zimną wodą. Zostawiamy go na sicie, żeby dokładnie się odsączył. Odsączenie jest bardzo ważne, inaczej
ladykitchenpaździernika obchodzimy Światowy Dzień Makaronu. Z uwagi na to, że uwielbiam makarony, postanowiłam napisać kolejny post z jego udziałem w roli głównej! Przepis na Bucatini z dynią i kurkami. Czytaj więcej
Ana Mari's worldczasu natrafi ł am na mięso z dzika. Rzadko jadam dziczyznę i nie wiedziałam co z tego mięsa zrobić. Wpadłam na pomysł, aby "wyczarować" gulasz z dodatkiem dyni i marchewki. Wyszedł delikatny, smaczny i bardzo aromatyczny :) Czytaj więcej
Ana Mari's worldnastępnym razem dołożę jeszcze kminek :) Składniki : - 1 kg mąki krupczatki - 50 g świeżych drożdży - 1 litr ciepłej wody - 6 łyżek siemienia lnianego - 6 łyżek ziaren słonecznika - 3 łyżki pestek dyni - 3 łyżki sezamu - 250 ml otrąb pszennych - 2 łyżki soli (płaskie) - 4 łyżki cukru trzcinowego (może być zwykły) Wszystkie składniki wrzucić do miski ,dolać wodę i mieszać 5 minut
Wypieki Reneserka Almette - 15 g soli - 10 g cukru trzcinowego (może być zwykły ale trzcinowy nadaje karmelowego posmaku) - 6 łyżek siemienia lnianego - 2 łyżki czarnuszki - 2 łyżki ziaren dyni - 2 łyżki nasion chia - 2 łyżki sezamu dodatkowo do posmarowania - jajko + łyżka mleka ziarna wg uznania Sposób wykonania : Mąki wsypać do miski ,drożdże ,cukier i część letniego mleka wymieszać
Wypieki Renechleb będzie zbity i nie będzie puszysty, radzę zrobić pół na pół z pszenną (typ 2000). 3/4 szklanki płatków owsianych 3/4 szklanki siemienia lnianego 3/4 szklanki słonecznika lub pestek dyni 3/4 szklanki otrębów pszennych lub innych 3 płaskie łyżeczki soli 1 łyżka miodu 1 litr ciepłej przegotowanej wody (ok 40 st.C) 1 szklanki zaczynu z poprzedniego pieczenia (jeżeli pieczemy pierwszy
moj przepis na