łyżeczki soli (8 g) 3 łyżki oleju (30 g) 6,5 łyżek zakwasu (130 g) 4/5 szklanki ciepłej wody (200 ml) opcjonalnie 3 łyżki pestek słonecznika / siemienia lnianego / pestek dyni (30 g) przyprawy i zioła Czas przygotowania: ponad 6 godzin Ilość: jeden bochenek chleba Przygotowanie Mąkę żytnią i pszenną , sól oraz pestki słonecznika dodać do miski
WegePrzepispracy. Z powodzeniem można użyć mrożonych jagód. Babeczki dyniowe: 300 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody szczypta soli 170 g cukru szklanka pure z dyni 2 jajka łyżeczka ekstraktu z wanilii 60 ml mleka 140 g rozpuszczonego masła (przestudzone) szklanka jagód cukier puder do posypania W jednej misce wymieszać dokładnie wszystkie suche składniki. W drugiej
Smakołyki Asizamkniętym pojemniku przez długi czas. Granola orzechowo-kokosowa – składniki: paczka płatków kokosowych, 150g, około 2 szklanki ulubionych orzechów i nasion, u mnie orzechy włoskie, migdały i pestki dyni, 1 szklanka płatķów owsianych górskich, 2 łyżki nasion chia, 6 łyżek oleju kokosowego, 1 łyżeczka cynamonu. Sposób przygotowania Najpierw orzechy siekamy. Następnie wszystkie składniki dokładnie mieszamy w misce. Na koniec wykładamy
Natka PietruszkiSmak zupy bardzo łagodny, ale jeśli chcecie można dodać chili dla zaostrzenia smaku. Otworzyłam lodówkę i kombinowałam aż uzyskałam właśnie taki smak. Zupka pyszna. Polecam. Cebulkę
Kuchnia PokoleńSzybkie bułki dziś zaproponuję. Szybko się je robi, szybko piecze i bardzo szybko znikają w torbach, pudełkach a potem brzuchach zjadających. Chrupiące i zdrowe pestki dyni są tutaj idealnym dodatkiem. Bułki na śniadanie. CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowaniePrzepis pochodzi z bloga Codziennie fit, a raczej z gotowania na żywo z Martą Hennig 🙂 Polecam jej live na piątkowe wieczory 🙂 Składniki: ok. 300 g dyni 1 filet … Czytaj dalej Curry Marty Hennig
czarrna od kuchnipoprzedniego chleba 4 szklanki mąki pszennej 1 szklanka mąki razowej 1 szklanka otrębów pszennej (+ otręby do podsypania foremek) 3/4 szklanki siemienia lnianego 1/2 szklanki pestek słonecznika 1/4 szklanki pestek dyni 4 szklanki wody gazowanej 1 łyżeczka cukru 4 łyżeczki soli 2 łyżki masła do wysmarowania foremek 2 foremki - krótkie keksówki Sposób wykonania: Do dużej miski przesiewamy mąkę pszenną, następnie dodajemy
Qchnia po prostuwalce z wolnymi rodnikami. Dla tych, którzy lubią kulinarne eksperymenty i chętnie sięgają po przepisy na oryginalne i zdrowe dania, ciekawym składnikiem menu może się stać olej z pestek dyni. Wyróżnia się on ciemnozieloną barwą oraz ciekawym smakiem, dzięki czemu może się świetnie sprawdzić zarówno jako dodatek do sałatek i dań z makaronem, jak i do deserów. Wielką wartością odżywcza
ProstePesto.plzwana Feuerbohne, w Austrii Käferbohne, ale łatwiej dostępna jest zwykła czerwona fasola, zwana także nerkowatą. Nie będzie jednak żadną zbrodnią użycie białej fasoli. - 7-8 łyżek oleju z pestek dyni Tradycyjnie Styria słynie z tego właśnie oleju. Możemy jednakże użyć innego, my użyliśmy oleju z lnianki zwanego również olejem rydzowym. Jest to jeden z najbardziej wartościowych olejów, w miarę
Roślinożerni urlopowiczeDynia może z powodzeniem zastąpić marchewkę w popularnym cieście, jeszcze dodatek skórki pomarańczowej i mamy super smaczne ciasto.… Czytaj dalej Ciasto dyniowo-pomarańczowe
Pij soki wyciskaneTo sposób na sytą kolację na ciepło. Mleczko kokosowe idealnie dopełnia smaku, a ostre przyprawy porządnie rozgrzewają od środka.… Czytaj dalej Pomarańczowy krem dyniowy z
Pij soki wyciskanepolecam bardzo. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć cebulkę. Musi tylko zmięknąć, dodać curry, mleczko kokosowe, bulion, sos rybny i zagotować. Batata obrać i pokroić w kostkę. Batata i dynię wrzucić do sosu i gotować aż warzywa będą miękkie. Doprawić do smaku solą. Dodać odmrożone krewetki, mango pokrojone w kostkę, sok z cytryny, chili i gotować do momentu aż krewetki
Kuchnia Pokoleńchleb będzie zbity i nie będzie puszysty, radzę zrobić pół na pół z pszenną (typ 2000). 3/4 szklanki płatków owsianych 3/4 szklanki siemienia lnianego 3/4 szklanki słonecznika lub pestek dyni 3/4 szklanki otrębów pszennych lub innych 3 płaskie łyżeczki soli 1 łyżka miodu 1 litr ciepłej przegotowanej wody (ok 40 st.C) 1 szklanki zaczynu z poprzedniego pieczenia (jeżeli pieczemy pierwszy
moj przepis nawypieku chleba nazwaną Czystoziarnisty. Jako że lubię eksperymenty zakupiłam ową mieszankę. Jak się później okazało skład miała zacny: Płatki owsiane, ziarno słonecznika, nasiona lnu, płatki sojowe, błonnik, pestki dyni, sezam, preparowane ziarno żyta, preparowane ziarno orkiszu, kleiki żytnie słodowane, przyprawa mielona. Na pierwszy rzut oka widać że zdrowy, bez drożdży, bogaty w błonnik … nic tylko piec. W smaku
moj przepis natortowej lub chlebowej (typ 720) (zwykłej) 10 g soli 20 g drożdży świeżych 1,5 – 2 łyżki miodu 440 ml ciepłej wody 80 g słonecznika 80 g pestek dyni 20 g maku 40 g sezamu 60 g siemienia lnianego Przygotować rozczyn: Do miski wlać wodę, miód, rozkruszyć drożdże, dodać 2 czubate łyżki mąki pszennej, wymieszać. Odstawić
moj przepis na