Pomysł idealny na jesienne chłodne dni. Taką sałatkę przygotowujemy w piekarniku, najlepiej smakuje na ciepło. Doskonała na lekka kolacje lub jako dodatek do mięs. Składniki ok. 200 g dyni 1 czerwona papryka 2-3 pieczarki sól pieprz tymianek olej do posmarowania … Czytaj dalej
Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty150g masła 80g cukru brązowego 50g miodu (płynnego) 50g syropu klonowego (można zamienić na miód) 250g otrębów osianych (mogą być płatki) 50g wiórek kokosowych 25g pestek dyni 25g pestek słonecznika 80g suszonych owoców (u mnie morele, rodzynki i żurawina) Dodatkowo: plastry jabłek suszonych Na głębokiej patelni (uw. w rondelku) rozpuścić masło, cukier, miód oraz syrop klonowy
Di gotujeKiedy przedstawiałam Wam sok z dyni (a będzie to już ponad dwa lata temu), obiecywałam sobie, że kupimy wyciskarkę do soków. Przeglądaliśmy wtedy oferty, porównywaliśmy ceny i możliwości, ale, w międzyczasie, znalazły się ważniejsze wydatki, ciekawsze oferty i powoli wyciskarka zeszła na plan dużo dalszy. Kilka dni temu temat wrócił i tym razem po prostu ... [Read more
Gotuj z Blue Ravenjedliśmy je przez 2 dni a ja nawet 3. Więc w okresie dyniowym na pewno będę do nich wracać bo są pyszne. Nawet mój mąż, który nie jest fanem dyni zjadł je bez mrugnięcia okiem, dobierając się do mojego obiadu bez pytania. Tak, więc polecam, bo to danie jest pyszne. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikDostaliśmy dynię. No i trzeba było coś z nią zrobić. Część poszła do słoika na kiszenie (choć teraz okazało się, że trochę jednak lepsza by była jakaś twardsza odmiana) trochę pojedliśmy na surowo. A część wylądowała w zupie, w zasadzie … Czytaj dalej
slodkokwasnaplmąki pszennej Grahama (typ 1850); 300 g mąki pszennej (u mnie typ 650); 500 g letniej, przegotowanej wody; 20 g soli; 60 g ziaren słonecznika; 40 g pestek dyni; 30 g ziaren siemienia lnianego. Dodatkowo: Masło do wysmarowania keksówki. Sposób przygotowania: W misce (u mnie od robota kuchennego) wymieszać ze sobą (łyżką lub mikserem przy pomocy haka do ciasta drożdżowego
Gospodyni MiejskaCiasto z dyni Składniki: 300 g mąki pszennej 250 g puree dyniowego 4 jajka 200 g cukru 3 płaskie łyżeczki przyprawy do piernika 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki sody spora szczypta soli 200 g roztopionej margaryny 2-3 łyżki soku ze świeżo wyciśniętej pomarańczy skórka pomarańczowa może być
Aromatyczne Podróżeformie racuszków , jako dodatek do makaronu, albo tez w postaci zup. Dziś mam dla Was przepis na przepyszną zupę – krem z cukinii z dodatkiem ziemniaków oraz prażonych pestek dyni, które nadają zupie jeszcze lepszy smak i fajny aromat. Zupę robi się niezwykle szybko i jest bardzo sycąca. Fajny pomysł na szybki obiad w tę końcówkę lata. Koniecznie spróbujcie
Ostra na Słodkokolejne danie przyrządzane w ramach warsztatów Cooking Classes in Rome (szczegóły tutaj). Jest to bardzo prosta i sycąca zupa krem, zachwyci […] Artykuł Włoska zupa krem z porów, dyni, ziemniaków i brokuła pochodzi z serwisu Wiszniówka
WiszniówkaDyniowe szaleństwo wciąż nas ogarnia, a ja nie mam nic przeciwko 🙂 Tym razem połączyłam dynię z klasycznymi gnocchami i zwieńczyłam dzieło pysznym sosem serowym. Powstało danie mocno rozgrzewające i sycące, idealne na listopadowy obiad. Mój mąż czasem wspomina gnocchi, które zdarzyło mu się jesć w Rzymie. Podawano je w zwykłej stołówce i […] Artykuł Gnocchi dyniowe zapiekane
WiszniówkaSkładniki: 1 szklanka płatków owsianych 1 szklanka płatków żytnich 1/2 szklanki amarantusa 1/2 szklanki siemienia lnianego 50 g pestek słonecznika 30 g pestek dyni 25 g suszonych gruszek 25 g suszonych moreli 4 łyżki syropu z agawy 1/3 łyżeczki cynamonu 75 g suszonej żurawiny 120 g orzechów (migdały, brazylijskie, laskowe, nerkowca) 5 łyżek oleju W miseczce wymieszać olej z syropem
Moja Galeria Smakuparzyć!) 1 łyżka soli 50 g drożdży (pół standardowej kostki) 0,5 łyżeczki cukru Kilka garści ulubionych dodatków (można pominąć; u mnie płatki owsiane i pestki dyni) Łyżka octu (do smaku, można pominąć) listonic_type='other';listonic_theme='addToShoppingList1';listonic_name='Domowy chleb'; listonic_content='1 kg mąki pszennej 1 łyżka soli 50 g drożdży 0,5 łyżeczki cukru'; document.write
Proste-przepisy.plzupie :) A dodatkowe dwie schrupałam na sucho , już po wylizaniu do czysta talerza :P Składniki na porcje dla 4 osób: 3/4 litra wody 1 kostka rosołowa kawałek dyni - bez skóry, wielkości 2 jabłek, u mnie resztka zamro ż onego zapasu z minionego sezonu 1 ziemniak - duży 1 marchew - średnia 1 pietruszka - średnia 1 żółta papryka - mała kawałek selera - wielkości
Grunt to przepis!szklanki komosy ryżowej (quinoa) 1 szklanka wody 50 gramów młodego szpinaku 6-8 truskawek 50 gramów borówki amerykańskiej 1 brzoskwinia 1-2 mandarynki mieszanka orzechów do sałatki lub pestki dyni sól Wykonanie: Komosę wsyp na sitko, opłucz dokładnie strumieniem zimnej wody. Przełóż ją do rondelka, gotuj na małym ogniu pod przykryciem w lekko osolonej wodzie przez około 15 minut. Następnie
Garniec Magaliebardzo sycące i smaczne. Składniki : 250 g płatków orkiszowych 120 g suszonej żurawiny 120 g ziaren słonecznika 100 g sezamu 100 g orzechów laskowych 70 g pestek dyni 70 g wiórków kokosowych puszka mleka skondensowanego słodzonego Dodatkowo : miska, rondel i łyżka Sposób wykonania : W misce umieścić odmierzone składniki sypkie. W rondlu podgrzać mleko do czasu aż się lekko ” rozrzedzi
Niebieski kubek z kawa