Obowiązkowy z sezonie dyniowym. Pyszny i aromatyczny budyń z nutą białej czekolady z pewnością zasmakuje najmłodszym. Składniki 500 ml mleka 4 łyżki pure z dyni 50 g białej czekolady 1 cukier waniliowy 2 żółtka 3 łyżki mąki pszennej 2 łyżki … Czytaj dalej
Fiołkowa Kuchnia Małgorzatyfarszem to bardzo smaczna propozycja dla wegetarian. Danie wprost rozpływa się w ustach. Składniki ciasto naleśnikowe 1 szkl mleka ok. 1,5 szkl mąki 3-4 łyżki pure z dyni 1 łyżka śmietany 18% szczypta soli szczypta … Czytaj dalej
Fiołkowa Kuchnia MałgorzatyPomysł idealny na jesienne chłodne dni. Taką sałatkę przygotowujemy w piekarniku, najlepiej smakuje na ciepło. Doskonała na lekka kolacje lub jako dodatek do mięs. Składniki ok. 200 g dyni 1 czerwona papryka 2-3 pieczarki sól pieprz tymianek olej do posmarowania … Czytaj dalej
Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty150g masła 80g cukru brązowego 50g miodu (płynnego) 50g syropu klonowego (można zamienić na miód) 250g otrębów osianych (mogą być płatki) 50g wiórek kokosowych 25g pestek dyni 25g pestek słonecznika 80g suszonych owoców (u mnie morele, rodzynki i żurawina) Dodatkowo: plastry jabłek suszonych Na głębokiej patelni (uw. w rondelku) rozpuścić masło, cukier, miód oraz syrop klonowy
Di gotujeKiedy przedstawiałam Wam sok z dyni (a będzie to już ponad dwa lata temu), obiecywałam sobie, że kupimy wyciskarkę do soków. Przeglądaliśmy wtedy oferty, porównywaliśmy ceny i możliwości, ale, w międzyczasie, znalazły się ważniejsze wydatki, ciekawsze oferty i powoli wyciskarka zeszła na plan dużo dalszy. Kilka dni temu temat wrócił i tym razem po prostu ... [Read more
Gotuj z Blue Ravenjedliśmy je przez 2 dni a ja nawet 3. Więc w okresie dyniowym na pewno będę do nich wracać bo są pyszne. Nawet mój mąż, który nie jest fanem dyni zjadł je bez mrugnięcia okiem, dobierając się do mojego obiadu bez pytania. Tak, więc polecam, bo to danie jest pyszne. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikDostaliśmy dynię. No i trzeba było coś z nią zrobić. Część poszła do słoika na kiszenie (choć teraz okazało się, że trochę jednak lepsza by była jakaś twardsza odmiana) trochę pojedliśmy na surowo. A część wylądowała w zupie, w zasadzie … Czytaj dalej
slodkokwasnaplmąki pszennej Grahama (typ 1850); 300 g mąki pszennej (u mnie typ 650); 500 g letniej, przegotowanej wody; 20 g soli; 60 g ziaren słonecznika; 40 g pestek dyni; 30 g ziaren siemienia lnianego. Dodatkowo: Masło do wysmarowania keksówki. Sposób przygotowania: W misce (u mnie od robota kuchennego) wymieszać ze sobą (łyżką lub mikserem przy pomocy haka do ciasta drożdżowego
Gospodyni MiejskaCiasto z dyni Składniki: 300 g mąki pszennej 250 g puree dyniowego 4 jajka 200 g cukru 3 płaskie łyżeczki przyprawy do piernika 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki sody spora szczypta soli 200 g roztopionej margaryny 2-3 łyżki soku ze świeżo wyciśniętej pomarańczy skórka pomarańczowa może być
Aromatyczne Podróżeformie racuszków , jako dodatek do makaronu, albo tez w postaci zup. Dziś mam dla Was przepis na przepyszną zupę – krem z cukinii z dodatkiem ziemniaków oraz prażonych pestek dyni, które nadają zupie jeszcze lepszy smak i fajny aromat. Zupę robi się niezwykle szybko i jest bardzo sycąca. Fajny pomysł na szybki obiad w tę końcówkę lata. Koniecznie spróbujcie
Ostra na Słodkopszennej. 4/5 dużej szklanki mąki żytniej razowej 4/5 dużej szklanki mąki pszennej 450 1 szklanka letniej wody 4 łyżki zakwasu żytniego 1/2 łyżki ziaren słonecznika 1/2 łyżki pestek dyni Wszystkie składniki oprócz wody włożyć do miski. Mieszać łyżką dodając powoli wodę. Masa powinna być gęsta i lepiąca, może być potrzeba dodania wody, wszystko zależy od mąk i zakwasu. Blaszkę wyłożyć
Czerwony Gupikproporcji uzyskałam 5 gniazdek/łódeczek. 2 szklanki mąki 2/3 szklanki kaszy manny 25 gram świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 3/4 szklanki ciepłej wody 1/2 łyżeczki soli 1 łyżka pestek dyni 2 łyżki mąki 1 łyżka oleju 350 gram szpinaku 2 pomidory 40 gram mozzarelli 40 gram sera typu feta 1 ząbek czosnku 1 mała cebula czerwona 1/5 papryczki chilli
Czerwony Gupikkolejne danie przyrządzane w ramach warsztatów Cooking Classes in Rome (szczegóły tutaj). Jest to bardzo prosta i sycąca zupa krem, zachwyci […] Artykuł Włoska zupa krem z porów, dyni, ziemniaków i brokuła pochodzi z serwisu Wiszniówka
WiszniówkaDyniowe szaleństwo wciąż nas ogarnia, a ja nie mam nic przeciwko 🙂 Tym razem połączyłam dynię z klasycznymi gnocchami i zwieńczyłam dzieło pysznym sosem serowym. Powstało danie mocno rozgrzewające i sycące, idealne na listopadowy obiad. Mój mąż czasem wspomina gnocchi, które zdarzyło mu się jesć w Rzymie. Podawano je w zwykłej stołówce i […] Artykuł Gnocchi dyniowe zapiekane
Wiszniówkawody (ok. 400 ml) 1,5 łyżeczki soli 4 g słodu jęczmiennego 1 łyżeczka melasy 3 łyżki siemienia lnianego 3 łyżki słonecznika 3 łyżki pestek dyni Przygotowanie: Wszystkie składniki wymieszać w misce do połączenia. Przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 17-20 godzin. Po tym czasie odgazować ciasto wbijając
Nastoletnie Wypiekanie