Dostaliśmy dynię. No i trzeba było coś z nią zrobić. Część poszła do słoika na kiszenie (choć teraz okazało się, że trochę jednak lepsza by była jakaś twardsza odmiana) trochę pojedliśmy na surowo. A część wylądowała w zupie, w zasadzie … Czytaj dalej
slodkokwasnaplmąki pszennej Grahama (typ 1850); 300 g mąki pszennej (u mnie typ 650); 500 g letniej, przegotowanej wody; 20 g soli; 60 g ziaren słonecznika; 40 g pestek dyni; 30 g ziaren siemienia lnianego. Dodatkowo: Masło do wysmarowania keksówki. Sposób przygotowania: W misce (u mnie od robota kuchennego) wymieszać ze sobą (łyżką lub mikserem przy pomocy haka do ciasta drożdżowego
Gospodyni MiejskaCiasto z dyni Składniki: 300 g mąki pszennej 250 g puree dyniowego 4 jajka 200 g cukru 3 płaskie łyżeczki przyprawy do piernika 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki sody spora szczypta soli 200 g roztopionej margaryny 2-3 łyżki soku ze świeżo wyciśniętej pomarańczy skórka pomarańczowa może być
Aromatyczne Podróżeformie racuszków , jako dodatek do makaronu, albo tez w postaci zup. Dziś mam dla Was przepis na przepyszną zupę – krem z cukinii z dodatkiem ziemniaków oraz prażonych pestek dyni, które nadają zupie jeszcze lepszy smak i fajny aromat. Zupę robi się niezwykle szybko i jest bardzo sycąca. Fajny pomysł na szybki obiad w tę końcówkę lata. Koniecznie spróbujcie
Ostra na Słodkopszennej. 4/5 dużej szklanki mąki żytniej razowej 4/5 dużej szklanki mąki pszennej 450 1 szklanka letniej wody 4 łyżki zakwasu żytniego 1/2 łyżki ziaren słonecznika 1/2 łyżki pestek dyni Wszystkie składniki oprócz wody włożyć do miski. Mieszać łyżką dodając powoli wodę. Masa powinna być gęsta i lepiąca, może być potrzeba dodania wody, wszystko zależy od mąk i zakwasu. Blaszkę wyłożyć
Czerwony Gupikproporcji uzyskałam 5 gniazdek/łódeczek. 2 szklanki mąki 2/3 szklanki kaszy manny 25 gram świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 3/4 szklanki ciepłej wody 1/2 łyżeczki soli 1 łyżka pestek dyni 2 łyżki mąki 1 łyżka oleju 350 gram szpinaku 2 pomidory 40 gram mozzarelli 40 gram sera typu feta 1 ząbek czosnku 1 mała cebula czerwona 1/5 papryczki chilli
Czerwony Gupikkolejne danie przyrządzane w ramach warsztatów Cooking Classes in Rome (szczegóły tutaj). Jest to bardzo prosta i sycąca zupa krem, zachwyci […] Artykuł Włoska zupa krem z porów, dyni, ziemniaków i brokuła pochodzi z serwisu Wiszniówka
WiszniówkaDyniowe szaleństwo wciąż nas ogarnia, a ja nie mam nic przeciwko 🙂 Tym razem połączyłam dynię z klasycznymi gnocchami i zwieńczyłam dzieło pysznym sosem serowym. Powstało danie mocno rozgrzewające i sycące, idealne na listopadowy obiad. Mój mąż czasem wspomina gnocchi, które zdarzyło mu się jesć w Rzymie. Podawano je w zwykłej stołówce i […] Artykuł Gnocchi dyniowe zapiekane
Wiszniówkawody (ok. 400 ml) 1,5 łyżeczki soli 4 g słodu jęczmiennego 1 łyżeczka melasy 3 łyżki siemienia lnianego 3 łyżki słonecznika 3 łyżki pestek dyni Przygotowanie: Wszystkie składniki wymieszać w misce do połączenia. Przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 17-20 godzin. Po tym czasie odgazować ciasto wbijając
Nastoletnie WypiekanieSkładniki: 1 szklanka płatków owsianych 1 szklanka płatków żytnich 1/2 szklanki amarantusa 1/2 szklanki siemienia lnianego 50 g pestek słonecznika 30 g pestek dyni 25 g suszonych gruszek 25 g suszonych moreli 4 łyżki syropu z agawy 1/3 łyżeczki cynamonu 75 g suszonej żurawiny 120 g orzechów (migdały, brazylijskie, laskowe, nerkowca) 5 łyżek oleju W miseczce wymieszać olej z syropem
Moja Galeria Smakuparzyć!) 1 łyżka soli 50 g drożdży (pół standardowej kostki) 0,5 łyżeczki cukru Kilka garści ulubionych dodatków (można pominąć; u mnie płatki owsiane i pestki dyni) Łyżka octu (do smaku, można pominąć) listonic_type='other';listonic_theme='addToShoppingList1';listonic_name='Domowy chleb'; listonic_content='1 kg mąki pszennej 1 łyżka soli 50 g drożdży 0,5 łyżeczki cukru'; document.write
Proste-przepisy.plzupie :) A dodatkowe dwie schrupałam na sucho , już po wylizaniu do czysta talerza :P Składniki na porcje dla 4 osób: 3/4 litra wody 1 kostka rosołowa kawałek dyni - bez skóry, wielkości 2 jabłek, u mnie resztka zamro ż onego zapasu z minionego sezonu 1 ziemniak - duży 1 marchew - średnia 1 pietruszka - średnia 1 żółta papryka - mała kawałek selera - wielkości
Grunt to przepis!szklanki komosy ryżowej (quinoa) 1 szklanka wody 50 gramów młodego szpinaku 6-8 truskawek 50 gramów borówki amerykańskiej 1 brzoskwinia 1-2 mandarynki mieszanka orzechów do sałatki lub pestki dyni sól Wykonanie: Komosę wsyp na sitko, opłucz dokładnie strumieniem zimnej wody. Przełóż ją do rondelka, gotuj na małym ogniu pod przykryciem w lekko osolonej wodzie przez około 15 minut. Następnie
Garniec Magaliebardzo sycące i smaczne. Składniki : 250 g płatków orkiszowych 120 g suszonej żurawiny 120 g ziaren słonecznika 100 g sezamu 100 g orzechów laskowych 70 g pestek dyni 70 g wiórków kokosowych puszka mleka skondensowanego słodzonego Dodatkowo : miska, rondel i łyżka Sposób wykonania : W misce umieścić odmierzone składniki sypkie. W rondlu podgrzać mleko do czasu aż się lekko ” rozrzedzi
Niebieski kubek z kawarazem przedstawiam potrawkę z chorizo i szpinaku, aromatyczną i przepyszną. Dodatek fasolki sprawia że danie jest pożywne i treściwe. Polecam serdecznie, spróbujcie. Hiszpańska potrawka z chorizo i szpinaku z dynią. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanie