klik ] Tym razem Gocha wybrała dyniowe scones z bloga Doroty [ klik ] a ja choć myślałam ze się nie uda czasowo upiekłam je i jestem zachwycona. Są puszyste, wilgotne dzięki dyni i przepyszne, mają zjawiskowy kolor kontrastowo współgrający z kolorem żurawiny. Nie miałam rodzynek więc dodałam żurawinę i dobrze się tu sprawdziła, chociażby kolorystycznie. Scones to takie brytyjskie bułeczki bez drożdży
Moje Małe Czarowanieniż słońce. Gofry pełnoziarniste dyniowe na jogurcie Przepis: własny / 5-6 gofrów - 2-3 porcje / składniki: 80 g mąki pszennej pełnoziarnistej (użyłam Lubella) 80 g puree z dyni 80 g gęstego jogurtu jajko szczypta cynamonu, gałki muszkatołowej i soli czubata łyżeczka cukru waniliowego olej do gofrownicy jak zrobić? Wszystkie składniki wymieszać łyżką. Piec gofry
tost z dżememczekacie? Bierzcie się do pracy i róbcie zdrowe, dyniowe ciacho! Forma o średnicy 20cm, ok. 10 porcji, jedna ok. 170kcal. Składniki na ciasto: - 300-350g puree z dyni - 170ml mleka (u mnie sojowe) - 110g mąki żytniej typu 2000 - 80g mąki żytniej typu 720 (można również użyć tylko jednego typu) - 30g posiekanych orzechów włoskich (inne też będą ok) - 2 łyżki
Be Fit Be Strongżycie. Mam pyszne pocieszenie.. o ile nie padnę gdzieś z głodu, bo, środek Warszawy (y) Ps. Uzupełniłam poprzednie wpisy o przepisy :) Przepis: 150g pure z dyni hokkaido 2 łyżki masła orzechowego (ok.40g) łyżka mąki orzechowej ok.30g mąki kokosowej cynamon coś do posłodzenia mąka kokosowa i orzechowa zmieszane ze sobą Wszystkie składniki ze sobą dokładnie mieszamy. Formujemy
More food, love and dreamsBrrrr. Jesień zbliża się dużymi krokami niestety temperatury znacznie się obniżyły i od nie dawna raczymy się herbatkami (ja herbatę piję tylko w okresie jesienno- zimowym). Skoro jesień to dynia i figi! Postanowiliśmy
Szybko Tanio Smaczniegruszką i masłem orzechowym (z pekanami i syropem klonowym) Zdecydowanie zbyt rzadko jem owsiankę. Lekko płynna, gęstniejąca w miseczce, ciepła, rozgrzewająca i przede wszystkim.. z dynią
More food, love and dreamsOwsiany szejk dynia-banan z masłem orzechowym; z figami Bo dawno tu go nie było. Jakaś taka jeszcze nie zorganizowana jestem, to tu to, to tam, gdzieś latam, nic nie robiąc jednocześnie, nie wiem jak to będzie gdy zacznie się ta prawdziwa nauka, nie wiem, może jakoś się zbiorę, bo na razie nocami miksuje hummusa i coraz więcej piekę
More food, love and dreamsSezon dyniowy uważam za oficjalnie rozpoczęty :) Co prawda tu w Irlandii prawdziwy szał dyniowy rozpoczyna się dopiero tuż przez … Czytaj dalej →
brunetkawkuchnichleb to mistrzostwo, chrupiąca skórka, mięciutki miąższ, rewelacja. Do wypieku użyłam pure z dyni i dzięki temu chleb jest wilgotny i długo utrzymuje świeżość. Polecam wypróbować przepis bo warto. Chleb orkiszowy, dyniowy, ubijany. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniemoże już na dynie patrzeć, niemniej w niedzielę zbudził go zapach smażonych pancakesów. Jako, że spał podczas przygotowań pojęcia nie miał, że znajduje się w nich spora ilość dyniowego puree. Stwierdził nawet, że są smaczniejsze niż te, które przygotowuję zazwyczaj ;) To był kolejny eksperyment, ale wiedzcie, że pancakesy przygotowywane w ten sposób faktycznie są niesamowite! ;) DYNIOWE PANCAKES Składniki: - 460 gram
Życie zamknięte w smakukoniecznie i nie będziecie chcieli przestać jeść. Pachnące słońcem oliwki i suszone na słońcu rodzynki a wszystko to na jednym talerzu. Polecam gorąco, nam smakowało bardzo. Sycylijska potrawka z dyni, ciecierzycy z rodzynkami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanieodwiedzin strony :) Zaś do przygotowanie ciasteczek będziecie potrzebować: 100 g masła 100 g płatków owsianych 2 jajka 2 łyżki cukru trzcinowego w dowolnych ilościach: dowolne otręby, pestki słonecznika, dyni, sezam, siemię lniane, rodzynki, daktyle, ... Wykonanie: Masło roztapiamy na patelni, połowę odlewamy do miski, w której będziemy łączyć wszystkie składniki ciasteczek, a w pozostałej części smażymy płatki owsiane. Do miski
Taste Of My Daytego powodu rozpoczęłam poszukiwania mojego sposobu na kaszę jaglaną. Jak nie wiadomo co zrobić, to placki zawsze będą idealne ;D. Do tych użyłam puree dyniowego, ale kiedy dyni już nie znajdziecie, można np. dodać kilka łyżek przecieru pomidorowego do smaku. Chrupkie, pyszne i niskokaloryczne - czyli jak na placki, niezwykłe połączenie ;) Co podać do placków ? Sos warzywny, pesto, sos czosnkowy
Corner With Recipespół żółtej, 300 g fasolki szparagowej, 1/3 szklanki ciecierzycy z puszki, natka pietruszki, ok. 30 g pokruszonej fety, oliwa z oliwek, mieszanka ziaren do sałatki - u nas pestki dyni, pestki słonecznika i piniole Cukinię pokroić w średniej grubości plasterki i zgrillować na patelni grillowej - do zrumienienia z dwóch stron. Marchewkę obrać, a następnie przy pomocy obieraczki do warzyw
Plate of JoyCaprese niż jej wersja tradycyjna. Tutaj znajdziecie jeszcze kilka wakacyjnych inspiracji. składniki: (dla 2 osób) 125 g mozzarelli (1 kulka) 2 średnie pomidory sałata garść pestek dyni lub łuskanego słonecznika 2-3 łyżki zielonego pesto Sałatę i pomidory myjemy. Sałatę rwiemy na strzępy, pomidory kroimy w ćwiartki (można wcześniej sparzyć i obrać ze skórki). Mozzarellę kroimy
bistro mama