dynia - 15472 przepisów (strona:584/1032)

Chleb pszenno razowy z ziarnami 135

poprzedniego chleba 4 szklanki mąki pszennej 1 szklanka mąki razowej 1 szklanka otrębów pszennej (+ otręby do podsypania foremek) 3/4 szklanki siemienia lnianego 1/2 szklanki pestek słonecznika 1/4 szklanki pestek dyni 4 szklanki wody gazowanej 1 łyżeczka cukru 4 łyżeczki soli 2 łyżki masła do wysmarowania foremek 2 foremki - krótkie keksówki Sposób wykonania: Do dużej miski przesiewamy mąkę pszenną, następnie dodajemy

Qchnia po prostu
Oleje roślinne w zdrowej diecie. Co o nich wiemy? 120

walce z wolnymi rodnikami. Dla tych, którzy lubią kulinarne eksperymenty i chętnie sięgają po przepisy na oryginalne i zdrowe dania, ciekawym składnikiem menu może się stać olej z pestek dyni. Wyróżnia się on ciemnozieloną barwą oraz ciekawym smakiem, dzięki czemu może się świetnie sprawdzić zarówno jako dodatek do sałatek i dań z makaronem, jak i do deserów. Wielką wartością odżywcza

ProstePesto.pl
Austria - Sałatka z czerwoną fasolą (Käferbohnensalat) 122

zwana Feuerbohne, w Austrii Käferbohne, ale łatwiej dostępna jest zwykła czerwona fasola, zwana także nerkowatą. Nie będzie jednak żadną zbrodnią użycie białej fasoli. - 7-8 łyżek oleju z pestek dyni  Tradycyjnie Styria słynie z tego właśnie oleju. Możemy jednakże użyć innego, my użyliśmy oleju z lnianki zwanego również olejem rydzowym. Jest to jeden z najbardziej wartościowych olejów, w miarę

Roślinożerni urlopowicze
Ciasto dyniowo-pomarańczowe 176

Dynia może z powodzeniem zastąpić marchewkę w popularnym cieście, jeszcze dodatek skórki pomarańczowej i mamy super smaczne ciasto.… Czytaj dalej Ciasto dyniowo-pomarańczowe

Pij soki wyciskane
Pomarańczowy krem dyniowy z mleczkiem kokosowym 146

To sposób na sytą kolację na ciepło. Mleczko kokosowe idealnie dopełnia smaku, a ostre przyprawy porządnie rozgrzewają od środka.… Czytaj dalej Pomarańczowy krem dyniowy z

Pij soki wyciskane
Mango curry z krewetkami 90

polecam bardzo. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć cebulkę. Musi tylko zmięknąć, dodać curry, mleczko kokosowe, bulion, sos rybny i zagotować. Batata obrać i pokroić w kostkę. Batata i dynię wrzucić do sosu i gotować aż warzywa będą miękkie. Doprawić do smaku solą. Dodać odmrożone krewetki, mango pokrojone w kostkę, sok z cytryny, chili i gotować do momentu aż krewetki

Kuchnia Pokoleń
Pełnoziarnisty chleb pszenno-żytni na zakwasie 71

chleb będzie zbity i nie będzie puszysty, radzę zrobić pół na pół z pszenną (typ 2000). 3/4 szklanki płatków owsianych 3/4 szklanki siemienia lnianego 3/4 szklanki słonecznika lub pestek dyni 3/4 szklanki otrębów pszennych lub innych 3 płaskie łyżeczki soli 1 łyżka miodu 1 litr ciepłej przegotowanej wody (ok 40 st.C) 1 szklanki zaczynu z poprzedniego pieczenia (jeżeli pieczemy pierwszy

moj przepis na
Chleb bez mąki 76

wypieku chleba nazwaną Czystoziarnisty. Jako że lubię eksperymenty zakupiłam ową mieszankę. Jak się później okazało skład miała zacny: Płatki owsiane, ziarno słonecznika, nasiona lnu, płatki sojowe, błonnik, pestki dyni, sezam, preparowane ziarno żyta, preparowane ziarno orkiszu, kleiki żytnie słodowane, przyprawa mielona. Na pierwszy rzut oka widać że zdrowy, bez drożdży, bogaty w błonnik … nic tylko piec. W smaku

moj przepis na
Chleb razowy na drożdżach 137

tortowej lub chlebowej (typ 720) (zwykłej) 10 g soli 20 g drożdży świeżych 1,5 – 2 łyżki miodu 440 ml ciepłej wody 80 g słonecznika 80 g pestek dyni 20 g maku 40 g sezamu 60 g siemienia lnianego Przygotować rozczyn: Do miski wlać wodę, miód, rozkruszyć drożdże, dodać 2 czubate łyżki mąki pszennej, wymieszać. Odstawić

moj przepis na
Obwarzanki pszenno-orkiszowe z ziarnami 106

wody 20 gr świeżych drożdży 1 łyżka miękkiego masła roślinnego lub oleju 1 łyżeczka miodu 1/2 łyżeczki soli Posypka: 3 łyżki ziaren sezamu 3 łyżki maku 3 łyżki ziaren dyni 2 łyżki rozpuszczonego masła roślinnego lub oleju Przygotować rozczyn: Do miski wlać wodę (zabrać 3 łyżki z 300 ml), rozkruszyć drożdże, miód, dodać 2 czubate łyżki mąki (zabrać

moj przepis na
Najprostszy bezglutenowy chleb drożdżowy 101

ryżowej 100 gr mąki kukurydzianej 550 gr ciepłej wody 25 gr drożdży 1 łyżka cukru 1 łyżeczka soli 3 łyżki siemienia lnianego 3 łyżki słonecznika łuskanego 1 łyżka pestek dyni 1 łyżka sezamu W 50 ml wody rozpuścić drożdże, rozpuścić. W dużej misce wymieszać wszystkie suche składniki, dodać wodę i wodę z drożdżami. Dokładnie wymieszać. Odstawić pod ściereczką do wyrośnięcia

moj przepis na
Chlebki drwala 107

kilkoma zmianami. Rodzinka była zachwycona, a ja nie musiałam kupować pieczywa przez 3 dni :). Taka gospodarność ;-). Składniki na 4 chlebki: Namoczka: 135 gr ziaren (u mnie pestki słonecznika, dyni, mak, siemie lniane) 40 gr płatków owsianych górskich 200 gr gorącej wody Wieczór wcześniej do miski wsypać ziarna, dodać płatki, zalać wodą, wymieszać, odstawić do ostygnięcia, wstawić do lodówki. Ciasto właściwe

moj przepis na
Pszenno-żytni chleb z ziarnami 80

ziarnami 250 g mąki pszennej 250 g mąki żytniej pełnoziarnistej TYP 2000 1 opakowanie drożdży instant (7-8 g) 1 łyżeczka soli 200 g ziaren (łuskany słonecznik, pestki dyni, sezam, siemię lniane) 1 łyżeczka kminku 500 ml wody Dodatkowo: margaryna do natłuszczenia keksówki bułka tarta do posypania keksówki (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Do miski wsypać mąkę pszenną i żytnią, dodać

niecodziennikpary
Pożywna zupa wielowarzywna 152

Składniki: 2 cebule 4 ząbki czosnku 2 średnie buraki 1/2 dyni piżmowej 200 g ziemniaków 1 pietruszka 50 g kaszy jaglanej 80 g soczewicy zielonej zioła prowansalskie kurkuma ostra papryka … Czytaj dalej Pożywna zupa wielowarzywna

czarrna od kuchni