wykorzystałam keczup cukiniowy ale tutaj będzie równie ok. keczup czy sos pomidorowy, popróbujcie, zachęcam. Lazania szybko znika ze stołu więc lepiej przygotować "słuszną" porcję. Lazania z dynią, cukinią i papryką. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieIlość porcji: 1 bochenek (1,2 kg) Składniki: 215 g mąki żytniej 270 g mąki gryczanej 115 g razowej żytniej 50 g siemię lniane 50 g pestek dyni 50 g słonecznika 50 g płatków owsianych 50 g otrębów pszennych 2 łyżeczki soli 1 łyżka oleju 2 szklanki wody zakwas: 10 g drożdży 125 ml letniej wody Przygotowanie: Zakwas: Drożdże wymieszać
KuchniaWeDwoje.plwody ciepłej 4 łyżki cukru 1,5 łyżki soli 4 łyżki octu balsamicznego Dodatki: 5 łyżek pestek słonecznika (u mnie sezam) 5 łyżek pestek dyni 5 łyżek siemienia lnianego (w ziarenkach) Drożdże wkruszyć do miski i wymieszać z cukrem oraz ciepłą wodą. Dodać resztę składników. Całość dokładnie wyroić za pomocą drewnianej (!) łyżki, przykryć ściereczką i odstawić
Di gotujewszyscy już zapewne wiedzą hummus to pasta z ciecierzycy z tahini i jest to pasta arabska. Tym razem do typowego hummusu dołożyłam jeszcze pure z dyni a w rezultacie pasta wyszła jeszcze bardziej słodka i idealnie nadająca się do chleba czy jako dip do warzyw. Polecam serdecznie aby wypróbować i ten przepis na hummus. Hummus dyniowy. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieSerniki to jedno z moich ulubionych ciast i robię ich sporo a ten jest jednym z pyszniejszych. Sernik jest wilgotny od dyni i pięknie wygląda a smakuje wybornie. Dużo pracy nie ma przy nim dlatego na dzisiejsze święto zachęcam do skosztowania, no dobra trochę trzeba czekać aż wystygnie. Sernik dyniowy z polewą śmietankową. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowaniePyszna, zdrowa i pożywna zupa dyniowa. Rozgrzeje każdego w jesienną pluchę. Czas wykonania: 45 min Ilość porcji: 6 Składniki: 1 kg dyni 1 cebula 1 papryka czerwona (150 g) 750 ml bulionu 1-2 łyżki masła szczypta pieprzu Cayenne pieprz, sól do smaku 1 łyżeczka słodkiej papryki Dodatkowo: ciasto francuski szynka parmeńska lub ser żółty zioła prowansalskie
KuchniaWeDwoje.plwykonania: 10 minut Ilość porcji: 4 Składniki: 1 słoiczek suszonych pomidorów 150 g serka mascarpone 1 łyżeczka kaparów 3 – 5 łyżek oleju z suszonych pomidorów lub oliwy pestki dyni zioła prowansalskie pieprz (opcjonalnie) […] Artykuł Pasta z suszonych pomidorów pochodzi z serwisu KuchniaWeDwoje.pl
KuchniaWeDwoje.plDziś na śniadanie proponuje pyszny pudding ryżowy z cynamonem i pyszną gruszką chińską. Pudding z dodatkiem dyni i jagód goji a także żurawiny to bomba energetyczna na całe przedpołudnie, polecam gorąco. Pudding ryżowy z chińska gruszka nashi. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniemięsożercą - smakują wybornie i sycą brzuchy. Tym razem curry ze Sri Lanki ze specjalnymi dodatkami i są to liście limonki kaffir. Liście kaffiru zakupiłam w Kuchniach świata. Curry z dyni i nerkowców ze Sri Lanki. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieDyniowa latte stałą się bardzo popularna, a z nią napoje na bazie dyni. Dlaczego zatem nie robić takich napojów samodzielnie w domu? Tym bardziej, że to naprawdę bardzo proste. Dzisiaj zapraszam na wersję idealną do podania dzieciom, które przecież bardzo często sięgają (lub chcą sięgać) po smaki dla dorosłych. Zamiast klasycznego mleka lub kakao, zaproponujmy mleko lekko korzenne z dyniowym
Codzienna kuchnia niecodziennaMiałam ostatnio apetyt na chałkę, a ponieważ nigdy nie robiłam jej samodzielnie, postanowiłam wziąć się za pieczenie. Poszukiwałam przepisu w Internecie i tak trafiłam na chałkę z dodatkiem dyni, zaprezentowaną na blogu Lawendowy Dom . Jego autorka przepis wzięła z kolei ze strony Hello Morning - skoro przepis krąży po sieci, to uznałam, że musi być dobry i taki faktycznie jest! Chałka
Kasia Sarnapestek dynii 1 łyżeczkę cynamonu 2 łyżeczki cukru 3 łyżki stopionego masła szczyptę soli Rozgrzejcie piekarnik do 150 stopni. Masło wymieszajcie z cynamonem, cukrem i solą. Dodajcie pestki dyni i całość wymieszajcie. Wyłóżcie na blachę do pieczenia wyłożoną pergaminem. Pieczcie około 30 minut, aż pestki będą rumiane i chrupiące
Szybko Tanio Smaczniestaram się ją do czegoś wykorzystać. 8 sztuk: 60 g masła 30 g cukru kokosowego 4 łyżki soku z pomarańczy skórka starta z połowy pomarańczy 130 g puree z dyni 50 g pulpy owocowo-warzywnej powstałej po wyciskaniu soku (lub startej marchewki) 170 g mąki pszennej pół łyżeczki sody 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia szczypta cynamonu 8 łyżeczek konfitury
Mienta blogPysznych zup z dyni jest całe mnóstwo a ja dziś zapraszam na tajską wersję. Pomysł ściągnęłam od Marty Dymek, która wróciła świeżo z wojaży po Azji i przywiozła ten smakowity przepis. Zupa jest bardzo aromatyczna i przepyszna, polecam. Marta pisze że smakuje i pachnie jak tajskie ulice, nie byłam w Tajlandii ale wierze jej na słowo. Tajska zupa dyniowa. ROZWIŃ
Moje Małe Czarowanie