cukrzycę.( info ze strony Kulinarni łowcy smaków ) Polecam serdecznie, kombinujcie z burakami, nie używajcie ich tylko do barszczu :) SKŁADNIKI: 1 średniej wielkości burak roszponka 1 łyżka pestek z dyni oliwa extra vergine ocet balsamiczny ( w moim przypadku o smaku gruszkowym ) sól, pieprz A jak to zrobić: Buraka ugotować do miękkości, obrać ze skóry i pokroić na cienkie plasterki. Na talerzu(...)ułożyć roszponkę, a następnie plasterki buraka. Pestki z dyni uprażyć na patelni i posypać buraki. Z oliwy, octu, soli i pieprzu przygotować sos, mieszając ze sobą wszystkie składniki, polać przygotowane carpaccio. Smacznego
Kuchnia w opałachpowinniśmy przy tym brać pod uwagę miejsce ich zakupu. Zimą wybierajmy przede wszystkim warzywa i owoce sezonowe: marchewki, buraki, selera, korzeń i natkę pietruszki, ziemniaki, kapustę, brukselkę, jarmuż, szpinak, dynię, cykorię, fenkuł, pora, grzyby, z owoców jabłka i gruszki. Nie zapominajmy o warzywach strączkowych, które dostarczą nam także wartościowego białka. Owoce jedzmy po posiłku jako deser. Możemy również sięgać(...)pilawy, risotto, warzywa faszerowane nie zapomnijcie dodać do potraw rozgrzewających przypraw, np. chilli, czosnku, imbiru, pieprzu, kolendry, kminu rzymskiego, kurkumy Przepisy śródziemnomorskie dobre na zimę: Zupy Zupa z pieczonej dyni i czosnku Egipska zupa z czerwonej soczewicy Ekspresowa z kapustą i fasolą Zupa z fasolą borlotti Drugie dania Fasulye pilaki - fasola gotowana w oliwie i pomidorach (Turcja) Fasola pieczona
Chilli Czosnek i OliwaSkładniki na sos do makaronu (dla 4 os.): 300 g dyni pokrojonej w kosteczkę 1 cebula 3 ząbki czosnku 4 średnie pomidory bez skóry pieprz sól płaska łyżeczka startego korzenia imbiru 1/4 łyżeczki chilli lub 2 suszone papryczki pepperoni łyżeczka cukru łyżeczka oregano oliwa z oliwek Podsmażamy na oliwie z oliwek cebulkę, czosnek. Dodajemy pokrojoną w kostkę dynię i obrane
kuchcikowniapełnoziarnistej, żytniej lub pszennej; stawiam na żytnią -250 gram mąki gryczanej -37 gram świeżych drożdży -400 ml maślanki; temperatura pokojowa -płaska łyżeczka cukru -2 łyżeczki soli -garść pestek z dyni i garść czarnej porzeczki Czarna porzeczka w tym przepisie to moja wariacja. Jeżeli nie lubicie, możecie jej nie dodawać, zastąpić żurawiną itp. Ja uzyskuję ją w ten sposób: suszone owoce(...)gorącego garnka (garnek zalewamy wrzątkiem, odczekujemy, aż zaabsorbuje ciepło, wylewamy wodę, osuszamy). Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 40-60 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie dodajemy pestki z dyni i porzeczkę i wyrabiamy. Formujemy małe bułeczki, nacinamy, posypujemy pestkami, które dociskamy lekko do powierzchni bułek. Odstawiamy na kilka minut, by ciasto odpoczęło. Pieczemy na papierze do pieczenia w 190 stopniach
BaRepasmąki łyżeczka cukru szczypta soli Farsz: 450 g szpinaku 150 g sera feta ząbek czosnku szczypta soli pieprz do smaku 50 dag parmezanu łyżka masła Dodatkowo: 1 jajko, pestki dyni. Sos czosnkowy: 200 g śmietany 18% łyżka majonezu pieprz ząbek czosnku Drożdże rozrobić w ciepłym mleku. Dodać cukier, sól oraz mąkę. Wyrobić ciasto, które należy przykryć ściereczką i pozostawić(...)utarty parmezan. Smażyć do momentu rozpuszczenia serów. Ciasto rozwałkować. Nakładać po łyżce farszu i wykrawać pierogi. Piekarnik rozgrzać do temperatury 190°C. Pierogi posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać pestkami dyni. Piec około 2o minut do zarumienienia. Przygotować sos. Śmietanę wymieszać z majonezem, pieprzem oraz wyciśniętym czosnkiem
Bulliościerką w ciepłe miejsce na około godzinę. Farsz: 2 opakowania sera typu feta 1,5 kg ziemniaków 6 dużych oliwek 6 pomidorów suszonych w oliwie 50 g pestek z dyni pieprz do smaku Dodatkowo: 1 jajko do posmarowania Ziemniaki ugotować w mundurkach i odstawić do ostygnięcia. Po wystygnięciu obrać i przecisnąć przez praskę razem z fetą. Dodać pestki dyni oraz
Bulliomiedź wapń, wit. B,C,E) by dobrze organizm mógł go wchłonąć; produkty bogate w ten pierwiastek to wątroba, kakao, kasza jęczmienna i gryczana, żółtko jaja kurzego, sezam, nasiona dyni, słonecznika oraz siemię lniane. Cynk znajduje się w wątrobie, jajkach, serach żółtych, warzywach strączkowych, kaszy gryczanej oraz gorzkiej czekoladzie; podobnie jak żelazo, lepiej przyswajalny jest z produktów pochodzenia zwierzęcego(...)zabiegu pozostałość wcieram w skórki, paznokcie i całe dłonie. Na koniec można lekko osuszyć ręcznikiem papierowym. Codziennie natomiast staram się jeść łyżkę stołową pestek dyni oraz siemienia lnianego dodając np. do kaszy lub płatków na śniadanie. Podam również dla informacji, najczęstsze zmiany w obrębie paznokcia oraz przyczyny: łamliwe/ rozdwajające - niedobór
Życie na widelcułyżeczki mielonej komendy, 1\4 łyżeczki mielonego imbiru, Sòl i pieprz do smaku. Krakersy jaglano-amarantusowe 50 g suchej kaszy jaglanej, 50g ziarna amarantusa, 2 łyżeczki purée z dyni, 1 łyżeczka oleju o neutralnym zapachu np. Z rzepaku lub pestek winogron, 1 łyżeczka sosu sojowego, 1\2 łyżeczki curry w proszku. Przygotowanie: Zupa kukurydziana W średniej wielkości garnku ugotować wczesniej(...)Krakersy jaglano-amarantusowe: Kaszę jaglaną przelać wrzątkiem na sitku przedugotowaniem jej do miękkości w jednym garnku z amarantusem. Ugotowane mieszankę odcedzić i ostudzić. Do mieszanki dodać purée z dyni przygotowane jak w tym przepisie na zupę dyniową z mlekiem kokosowym oraz wszystkie przyprawy, sos sojowy i olej. Dokładnie wymieszać. Można odprawić do smaku. Wykładać na papierze
Pełna Lodówkagościła częściej. A Wam jak się podoba? Stadniki: 150 g roszponki 1 duże jabłko 50 g sera gorgonzola 10 rzodkiewek 20 g prażonych pestek dyni pulpeciki 200 g mięsa mielonego wołowego 1 czerwona cebula 10 g suszonych pomidorów 1 jajko 4 łyżeczki bułki tartej 1 łyżeczka słodkiej papryki, rozmarynu, curcumy 0,5 łyżeczki chilli sól(...)ilości oleju. Roszponkę umyć i osuszyć, jabłko oczyścić z pestek i gniazda, pokroić w cienkie plastry, rzodkiewkę również pokroić na cieknie plastry. Dodać ser oraz pestki dyni, wszystko delikatnie wymieszać i na sałatkę ułożyć letnie pulpeciki. Wszystkie składniki sosu połączyć ze sobą i skropić nim sałatkę. Smacznego
Niezły Młynekolej kokosowy czy też kasza jaglana. Tak więc mogę Wam rzec: Na zdrowie i Smacznego! ;-) SKŁADNIKI: - pierś z kurczaka podwójna - 2 marchewki - 2 ząbki czosnku - 3 łyżki pasty z dyni - chili z ziarenkami (ostre! ;-) ) - odrobina imbiru świeżego - puszka mleka kokosowego - natka pietruszki - curry oryginalne - kasza jaglana ugotowana - sól, - 1 łyżka oleju kokosowego - 2 łyżki oleju rzepakowego - około(...)pokrojonego w kostkę kurczaka, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekany imbir. Marchew kroimy na cieniutkie paseczki -makaron. Smażymy razem z kurczakiem około 10 minut. Dodajemy chili, curry, mleko kokosowe, dynię i dusimy około 12 minut. Możecie zagęścić mąką kukurydzianą jeżeli lubicie gęsty sos, po prostu mąkę wsyp do sosu i szybko wymieszaj tak aby nie powstały grudki. Kaszę jaglaną ułóż
SMYKWKUCHNIsmaków i różnych tekstur sałatka. Bardzo ładna, kolorowa i do tego pyszna :) Składniki: - 6 gałązek selera naciowego, - 5 mandarynek, - 2 cząstki pomelo (może też być więcej mandarynek), - mały kawałek dyni (u mnie pół plastra o grubości 1,5 cm), - garść roszponki, - sól, pieprz, ocet jabłkowy (1-2 łyżki). Wykonanie: Selera kroimy w plastry o grubości ok 3-4 mm (najłatwiej(...)tarce z otworami do plastrów), obrane mandarynki przekrawamy na pół (wszerz) i rozdzielamy na cząstki, pomelo obieramy ze skórki i albedo (biała część) i dzielimy na małe części, dynie ścieramy na grubych oczkach tarki, wszystko ze sobą mieszamy dodając przy okazji roszponkę i przyprawiamy do smaku. Jeśli mamy czas to odstawiamy ją żeby smaki się "przegryzły". Smacznego
Co na wege obiad?Potrzebujemy (na 4 duże porcje): 200g zielonej soczewicy 8 niedużych buraków łyżka oleju rzepakowego sól 2 łyżki octu balsamicznego pół kostki sera feta 50g suszonych moreli garść pestek dyni tymianek łyżka soku z cytryny lyzeczka miodu 2 duże garście rukoli Soczewicę namaczamy przez około godzinę w zimnej wodzie, następnie ją płuczemy i gotujemy do miękkości przez 30 minut. Musimy(...)odparować nadmiar wody. Na koniec dodajemy sok z cytryny oraz listki tymianku. Odcedzona soczewicę mieszamy z burakami pokrojonymi w kostkę. Dodajemy morele pokrojone w plasterki oraz uprażonych pestki dyni. Następnym krokiem jest dodanie rukoli, pokruszonej fety oraz doprawienie wszystkiego sola i pieprzem. Na samym końcu sałatkę skrapiamy dressingiem, mieszamy i odstawiamy na około pół godziny aby smaki sie połączyły
Okolice PalnikaSkładniki : 1 mała czerwona cebula połowa zielonego ogórka 5 rzodkiewek połowa sałaty lodowej olej z pestek dyni, sól, czarny pieprz Przygotowanie : Obraną cebulę kroimy w cienkie piórka, ogórek obieramy, sałatę i rzodkiewki myjemy Sałatę kroimy w "makaronik", ogórek w cienkie półplasterki, rzodkiewki w słupki Wszystkie składniki mieszamy, posypujmy lekko solą i pieprzem czarnym, kropimy olejem z pestek dyni, mieszamy. Niewątpliwą
Proste Potrawyprosto z pojemniczka :D Składniki: 130 g płatków owsianych 70 g płatków jęczmiennych 70 g banan 30 g ziarenek Cynamonowy Raj (ok. 3 łyżki) 100 g puree z dyni 1 laska wanilii Dodatkowo: 25 g rodzynek (2 łyżki) 25 g suszonych śliwek (6 szt.) 25 suszonych moreli (4 szt.) 15 g orzechów pecan(...)jagód goj (1 łyżka) Przygotowanie: Wymieszaj ze sobą główne składniki, czyli płatki,rozgnieciony na papkę banan, puree z dyni, słonecznik i dodaj ziarenka z laski wanilii. Piekarnik nagrzej do 150*C. Rozłóż granole na blaszkę wyłożoną papierem tworząc przy tym małej wielkości kulki, podobne do kupnej granoli. Piecz około 35 minut. Od czasu do czasu zamieszaj
Zdrowie na języku :PPrzepis na tę sałatkę dedykuję wszystkim mięsożercom :) SKŁADNIKI Brokuł Opakowanie sera typu feta Kawałek wędzonego boczku Ziarna słonecznika Pestki dyni Śmietana/Jogurt grecki Majonez Pieprz Czosnek granulowany Sól WYKONANIE Brokuł podzielony na mniejsze części gotujemy na parze lub w lekko osolonej wodzie, a potem zostawiamy do wystygnięcia. Boczek kroimy w kostkę lub paseczki i podsmażamy na patelni, aż zrobi(...)się lekko chrupki i odstawiamy również do ostygnięcia. Kroimy ser feta w kostkę, a potem ziarna słonecznika i pestki dyni prażymy na suchej patelni. Przekładamy do większego naczynia brokuły, bekon, fetę i pestki. Dodajemy śmietanę / jogurt z majonezem i doprawiamy pieprzem i czosnkiem
Zofiana