nauczę się robić tego wcześniej. Madzia zażyczyła sobie chleb ze słonecznikiem. Ale taki tylko ze słonecznikiem to nuda straszna :) Więc dostała i ze słonecznikiem i makiem i jeszcze pestkami dyni. 500 g mąki pszennej 350 ml wody 20 g świeżych drożdży 75 g ziaren dyni 75 g ziaren słonecznika 75 g maku 1,5 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru Sprawa
Marder&Marder ManufactureMadzia kolejny raz zrobiła trzydaniowy obiad: tartę z cykorią i serem pleśniowym na orkiszowym spodzie, topinambur z czarną rzepą na boczku i białym winie oraz nadziewaną i pieczoną dynię hokkaido. W tym wpisie zamieszczę przepis na tartę. Topinambur i dynia hokkaido w następnych wpisach. A tak żeby zachować poprawność nazewnictwa to właściwie nie jest to tarta tylko quiche
Marder&Marder Manufactureidealnie pasuje właśnie cwaniak. :) Jestem nim zachwycona, na pewno więc nie będzie to ostatni taki wymysł tej jesieni. Składniki podane na około 4 porcje. Jak to koktajl - nic prostszego. Dynię zapiekamy do miękkości w piekarniku (w około 180 stopniach, pokrojoną na części). Banany oraz kaki obieramy i kroimy na cząstki. Z zapieczonej dyni wydrążamy miąższ i razem z kaki
Kuchenna KontrrewolucyaOstatnio na wielu blogach panoszyły się musy jabłkowe i puree z dyni. Ja także sie w nie zaopatrzyłam, ale postanowiłam również zrobić mus z pigwy. Przyrządzałam go już rok temu i wykorzystałam m.in. jako farsz do naleśników czy dodatek do owsianki i jogurtu. Część zapasów trafiła do brzuszka także prosto ze słoiczka:D A oto przepis: Składniki: pigwa w dowolnej(...)zdjęcia z tej perspektywy :) Jak w raju...:) Kasztanów w tym roku też mi nie zabrakło...:) Kawa w jesiennych klimatach :) Spacer do lasu i dywan z liści :) Kto powiedział, że dynie na Halloween muszą być straszne? ;) Mgła. Nastrój. Tajemnica. Wpadły jabłuszka do fartuszka....:) A raczej do koszyczka :)) Ten klimat do mnie przemawia...:) Grzechem byłoby nie skorzystać z darów własnego sadu... Domowa
My simple kitchensycące i baaardzo czekoladowe:) idealne na śniadanie lub przekąskę. Znika bardzo szybko, ale dwa kawałki udało mi się przed Narzeczonym uratować;) Polecam wszystkim czekoladoholikom;) Składniki: 200 g pestek dyni 200 g kaszy gryczanej palonej skórka pomarańczowa (u mnie niestety kupna) - do smaku proszek do pieczenia/kamień winny 2-3 łyżeczki 30 g siemienia lnianego mielonego garść pokrojonych daktyli(...)zastąpić karobem mleko sojowe (lub inne roślinne) - około 100 ml woda - do uzyskania odpowiedniej konsystencji (200-300 ml) opcjonalnie dżem - u mnie truskawkowy 100%, bez cukru Wykonanie: 1. Pestki dyni i kaszę zmiel na mąkę - osobno, następnie zmieszaj razem 2. Dodaj proszek do pieczenia, skórkę pomarańczową, len i kakao. 3. Dodaj miód i mleko, wymieszaj 4. Cały czas mieszając dodawaj
pyszne zdrowościjest pyszne!!! Na ciepło smakuje wyśmienicie. Polecam!!! Można podać do obiadu lub zjeść na kolację. Składniki (dla 1 osoby): około 130 g brukselki garść mieszanki pestek słonecznika i dyni cebula szalotka łyżka oleju kokosowego przyprawy - szczypta soli, łyżka przyprawy "Posypka do kanapek" (suszony seler naciowy, por, cebula, koperek) - można zastąpić ulubionymi ziołami Przygotowanie: Brukselkę obrać - kolejno obierać poszczególne liście(...)przyprawami. Dusić pod przykryciem kilka minut Dodać liście brukselki. Dusić 5-7 minut. Liście powinny nabrać ładnego zielonego koloru Odcedzić jeśli potrzeba Przed podaniem zmieszać z pestkami słonecznika i dyni Smacznego
pyszne zdrowościcebula oliwa 1,5 łyżki tandori-barbecue masala szczypta chilli 1/3 słoiczka soszonych pomidorów w oleju 2 łyżki oleju z pomidorów łyżka oliwy do smażenia pestki słonecznika i dyni do posypania Wykonanie: Rozgrzać oliwę. Dodac posiekaną cebulę, masalę i chilli. Podsmażać przez chwilę na wolnym ogniu, aż cebulka sie zeszkli Dodać drobno pokrojone grzyby. Dusić pod przykryciem około 5 minut(...)pół wzdłuż osi długiej. Wydroążyć gniazda nasienne i część miąższu (miąższ warto zostawić i użyć do zrobienia np. bakłażanowego hummusu) Farsz przełożyć do bakłazanów, posypac pestkami słonecznika i dyni Piekarnik nagrzać do 180 st. Naczynie żaroodporne posmarować tłuszczem (oliwa/olej kokosowy). Ułożyć połówki bakłażanów. Piec 20 minut Smacznego
pyszne zdrowościmąki pszennej typ 550 150 g mąki pszennej razowej typ 1850 1 łyżka soli po 20 g (czarnego sezamu, białego sezamu, siemienia lnianego) po 60 g (pestek słonecznika, pestek dyni) 30 g oleju 350 g letniej wody *ziarna dyni proponuje pokroić na mniejsze kawałki Dodatkowo: 30 g mąki żytniej typ 720 30-40 g wody 50-100 g mieszanki ziaren
Delicious Titbitskurczaka ocet balsamiczny (u mnie gruszkowy) sos sojowy pieprz kilka listków sałaty rzymskiej lub innej ulubionej 1/2 awokado 1/2 papai 1/2 strąka czerwonej papryki 1 młoda dymka pestki dyni (uprażone) oliwa sok z cytryny 1 łyżeczka miodu sól pieprz kolorowy A jak to zrobić: Mięso umyć, oczyścić z błonek i zamarynować w occie, sosie sojowym i pieprzu. Odstawić(...)talerzu układamy porwane liście sałaty, dodajemy pokrojone w kostkę awokado, papaję, paski papryki i grillowanego kurczaka, oraz drobno pokrojoną dymkę (razem z białą częścią). Całość posypujemy prażonymi pestkami z dyni, doprawiamy solą i pieprzem. Polewamy dresingiem przygotowanym z oliwy, miodu i soku z cytryny
Kuchnia w opałachciepłej przegotowanej wody 50 g świeżych drożdży 400 g mąki gryczanej 100 g mąki żytniej razowej typ 2000 100 płatków owsianych 100 g pestek słonecznika 100 g pestek dyni 100 g siemienia lnianego 1 łyżka soli (ja użyłam różowej himalajskiej) 1 łyżka octu balsamicznego (ja użyłam glazury balsamicznej) 2 garści suszonej żurawiny 2 łyżki czarnuszki Chleb gryczany - jak robić(...)kilka odłożonych wcześniej łyżek mąki. Dokładnie wymieszaj do połączenia składników, odstaw na kilka minut w ciepłe miejsce. Do misy miksera wsyp mąki, płatki owsiane, ziarna słonecznika oraz pestki dyni, siemię lniane, żurawinę, sól oraz dodaj łyżkę octu balsamicznego. Kiedy zaczyn drożdżowy wyrośnie, dodaj go do pozostałych składników na chleb gryczany i wyrabiaj hakami miksera około 10 minut. Ja najpierw
Moje Qulinariatemat symboliki tej potrawy. W przypadku tradycyjnego kompotu, w symbolice główną rolę odgrywają śliwki, które miały odpędzać złe moce. Kompot z suszu miał zapewnić pomyślność i szczęście. Składniki: ½ kg dyni ½ kg śliwek suszonych lub gruszek 1 szklanka cukru 1 łyżeczka goździków Sok z cytryny 6 szklanek wody Wykonanie: Z wody, cukru i przypraw ugotować syrop. Dynię pokroić drobno i razem
Tradycyjna Kuchniawspomaga pracę jelit. Ale najważniejszym jej atutem jest niska zawartość tłuszczu. Oddziałując korzystnie na organizm ludzki, jednocześnie nie tuczy (100 g maślanki dostarcza tylko 34 kcal) Składniki: 1 kg dyni 2 szklanki maślanki 6 dag cukru 20 dag czarnych jagód Wykonanie: Dynię obrać, pokroić w plastry i przetrzeć blenderem. Następnie wymieszać z maślanką, posłodzić i wrzucić zmiażdżone jagody, po czym
Tradycyjna KuchniaMĄKI. Jakie są? gdzie je kupić? jaki jest ich przeciętny koszt? (z swoich analizach korzystałam z materiałów udostępnionych na stronach www.bio-kiosk.pl, www.biosklep.eu, biokurier.pl, www.eko-market.pl oraz vegabutik.pl) Mąka z pestek dyni Jest bogatym źródłem łatwo strawnego białka oraz błonnika, który wspiera poprawne funkcjonowanie jelit, pomaga kontrolować poziom glukozy we krwi i zapewnia uczucie sytości na dłużej, dzięki czemu uczestniczy w utrzymaniu(...)Mąkę stosujemy do zagęszczania zup, sosów, past i pasztetów. koszt : 12,5- 30,00 zł/ 300 gram Mąka dostępna w sklepach ekologicznych. Podobnie jak mąkę z pestek dyni możemy przyrządzić samemu (mąka- mielone migdały blanszowane, mączka- migdały mielone w całości) Mączka z ziarna sezamowego Mączkę uzyskuje się poprzez zmielenie ziarna sezamowego. Idealnie nadaje się do potraw z papryki, sera, cebuli
Tradycyjna Kuchniaburakami Przecier z pieczonych buraków do słoików na zimę Surówka z cukinii i buraków Cukinia Leczo z cukinii Młoda cukinia marynowana Surówka z cukinii i buraków W przecierze pomidorowym Dynia Marynowana Na słodko z anyżem Słodzik dyniowy z alkoholem Z żurawiną na słodko Fasolka szparagowa Marynowana Gruszka W occie Grzyby Grzyby z papryką Kurki z papryką Puree grzybowe W przecierze(...)Słodko- kwaśny- relish Szczaw Przecier Śledzie Marynowany w winie W piwno- cynamonowej marynacie Śliwka Ketchup śliwkowy Śliwki z alkoholem Truskawki Konfitura z kiwi Wiśnia W żelu Żurawina Konfitura Z dynią
Tradycyjna KuchniaSmakuje wybornie z masłem, dżemem, a nawet sama bez dodatków. Składniki: 3 szklanki mąki 1/3 szklanki mleka 2 łyżki drożdży 6 łyżek cukru ½ kostki masła 2 jajka ½ szklanki przetartej dyni ½ łyżeczki soli 1 cukier waniliowy 1 aromat do ciast dowolny tłuszcz do formy 1 jajko do smarowania ciasta Wykonanie: W podgrzanym mleku rozpuścić drożdże, dodać przecier z dyni, 1 szklankę
Tradycyjna Kuchnia