nich sok. Mi najczęściej do szklanki wchodzi jedna cukinia i dwie średnie marchewki. Można też użyć same marchewki, marchewki z batatem lub inne kombinacje warzyw (np. bakłażan, buraki, dynia…), choć pamiętaj, że większość z nich ma dużo więcej węglowodanów niż cukinia. W misce ubij mikserem wszystkie mokre składniki (poza warzywami), postaraj się uzyskać trochę luźną, puszystą strukturę. Dodaj wszystkie(...)suche składniki i wymieszaj łyżką. Na koniec wsyp starte warzywa, połowę pestek dyni i dobrze wszystko wymieszaj. Wylej do foremki 10×20 cm, udekoruj resztką pestek i piecz w 180° przez 50-60 minut (sprawdzaj patyczkiem). Gotowe! Co zrobić, żeby nie wyszedł zakalec? Najważniejsze, żeby dobrze odsączyć warzywa z soku, zadbaj też, by wszystkie składniki (poza roztopionym masłem) były
PaleoSMAKPączki- faworki dyniowe to moje tegoroczne kulinarne odkrycie :) Składniki: 30 dag dyni 25 dag mąki 4 jajka 3 kieliszki czerwonego słodkiego wina 5 dag startej skórki z pomarańcza olej do smażenia cukier puder do posypki Wykonanie: Dynię obrać, pozbawić pestek, pokroić i rozgotować w jednej szklance osolonej wody. Następnie odcedzić, dodać startą skórkę z pomarańcza i wymieszać. Połączyć z mąką
Tradycyjna KuchniaDawno nie robiłam granoli i naszła mnie chęć na korzenną, i wyszła pyszna :) Dodatek musu z dyni sprawił, że nabrała pięknego koloru. Wspaniały początek dnia. Składniki 300 g płatków owsianych górskich (nie błyskawicznych) 250 g musu z dyni 1 szklanka orzechów włoskich 100 ml miodu 30 ml oleju rzepakowego 1,5 łyżeczki cynamonu po 1/2 łyżeczki
Delicious Titbitsjaglanej 180g 1 niepełna szklanka mleka kokosowego 180g 1 niepełna szklanka wody łyżeczka masła 5g kilka malin mrożonych 20g garść mrożonych jagód 30g łyżeczka ksylitolu płatki migdałów 10g pestki dyni 10g jogurt naturalny 150g Przygotowanie: Kaszę jaglaną przepłukać wrzątkiem i ugotować w mleku kokosowym wymieszanym z wodą. Kiedy kasza wchłonie cały płyn dodać masło, aby kasza była bardziej aksamitna(...)rondelku zagotować maliny i jagody z łyżeczką wody, dosłodzić ksylitolem. W słoiczku lub szklance układać warstwami kaszę, jogurt, owoce, na koniec posypać pestkami dyni i prażonymi płatkami migdałów
Kulinarne Inspiracjeserem 1 szkl. mąki pszennej lub orkiszowej 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki imbiru 300 ml mleka 1/4 szkl. wody 1 szkl. miąższu z dyni 2 jajka 1 łyżka oleju 1 op. serka śmietankowego (np. Bielucha) 1 kopiasta łyżeczka kremu miodowego (lub 1 łyżeczka miodu, 0,5 łyżeczki kakao i kilka kropel soku z cytryny(...)jednej misce mieszamy wszystkie suche składniki (mąka, soda i przyprawy), w drugiej mokre (mleko, wodę, dynię jajka i olej), które trzeba dobrze wymieszać, żeby powstało gładkie ciasto. Następnie po łyżce, wciąż mieszając energicznie albo miksując, wsypywać suche składniki do mokrych. Wszystko ma się dobrze połączyć. Smażyć na dobrze rozgrzanej patelni z odrobiną oleju kokosowego albo masła klarowanego. W międzyczasie połączyć
Przepysznik - BLW i nie tylkozaczęło się silny wiatr i ściana deszczu. Brrr aż nie chce się wychodzić z domu. Na takie dni mam sposób :) Zapraszam na aromatyczną i rozgrzewającą zupę. SKŁADNIKI: 400 g dyni 2 marchewki 1 ząbek czosnku 1 mała szalotka oliwa 1/2 łyżeczki startego imbiru (świeżego) 2 łyżki soku z pomarańczy 2 łyżki mleka kokosowego ok. 300 ml bulionu sól, pieprz(...)grzanki prażony słonecznik A jak to zrobić: Dynię wydrążyć, obrać ze skóry i pokroić ma mniejsze kawałki. Marchewkę obrać i pokroić na talarki. Warzywa ułożyć na blasze do pieczenia, dodać czosnek i szalotkę pokrojoną na ćwiartki. Wszystko skropić oliwą i piec 45 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni. Upieczone warzywa przełożyć do garnka, dodać pozostałe składniki i gotować
Kuchnia w opałachDynia w mojej kuchni ma wiele zastosowań. Ostatnio pomarańczowe puree dodałam do ciasta na pizzę. Dodatki dobrałam w jesiennej nucie, bo są i grzyby, i śliwki i sos barbecue, a także wędzony ser i boczek. Do tego wszystkiego kilka szczypt ziół i mamy oryginalną pizzę po polsku.. . Składniki ciasta: 2 i 1/3 szklanki mąki pszennej plus mąka(...)podsypywanie 2/3 szklanki musu z dyni 30 g świeżych drożdży 3/4 szklanki wody wody płaska łyżeczka soli płaska łyżeczka cukru 3 łyżki oliwy lub oleju Dodatki: 250 g sera wędzonego (Gouda, Zamojski) 4-5 łyżek sosu barbecue ok. 60 g wędzonego boczku pokrojonego w cienkie plastry 1 mała czerwona cebula, pokrojona w piórka kilka śliwek, wypestkowanych, pokrojonych na ćwiartki
Czerwień i błękitmojej kuchni powstał ten dyniowo- orzechowy mini torcik. Składniki: Spód: 250 g herbatników maślanych 100 g miękkiego masła Łyżka mąki kokosowej Składniki na masę dyniową: 1 szklanka puree z dyni 2 galaretki pomarańczowe Składniki na masę orzechową: 250g orzechów włoskich ¾ szkl. mleka 4 łyżki cukru pudru kostka masła Składniki na mase mascarpone: Śmietana 30% – 250ml 3 łyżki cukru pudru(...)malakserze a następnie mieszamy razem z stopionym masłem i wykładamy równomiernie dno obręczy. Schładzamy przez minimum 30 minut w lodówce. Składniki na masę dyniową: W tym czasie puree z dyni chwilkę gotujemy. Do gorącej masy wsypujemy galaretkę pomarańczową i bardzo dokładnie mieszamy. Masę studzimy, tężejącą wykładamy na kruchy spód. Obręcze wstawiamy do lodówki, żeby masa całkowicie zastygła. Składniki na masę
Podróż w kulinariakasztanów, 2 cebule, oliwa, 20 g grzybów suszonych (prawdziwki), 1,5 l bulionu (najlepiej drobiowego – domowego), prażone pestki dyni, sól, pieprz, Kasztany umyć, każdy naciąć z wierzchu na krzyż. Włożyć do garnka, zalać gorącą wodą i gotować 15-20 minut. Ugotowane kasztany wyjąć i ciepłe obrać z łupiny i skórki. Do garnka wlać 3 łyżki oliwy, wrzucić pokrojoną w półplasterki(...)grzyby i mieszając przesmażyć. Wlać bulion i dodać kasztany. Gotować pod przykryciem, aż kasztany będą miękkie. Zmiksować, doprawić do smaku solą, pieprzem. Przetrzeć przez sito. Przed podaniem posypać pestkami dyni. zastawa
królestwo garówSkładniki: 0,5 kilograma mąki pszennej 1 szklanka puree z pieczonej dyni 1 szklanka letniego mleka 1 łyżka cukru 1 łyżka soli 1 łyżka oleju 25 gram świeżych drożdży Dodatkowo: 1 jajko 2 łyżki śmietany kremówki 36% Sposób przygotowania: Z drożdży, niewielkiej ilości letniego mleka, cukru i 3 łyżek mąki robimy zaczyn i pozostawiamy na 15 minut do wyrośnięcia(...)Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy puree z dyni, cały zaczyn, sól, olej i zagniatamy ciasto. Pozostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na 2 godziny. Wyrabiamy ciasto ponownie i pozostawiamy jeszcze na godzinę. Formujemy małe okrągłe bułeczki i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia. Bułki smarujemy jajkiem roztrzepanym ze śmietaną. Wstawiamy
Bajeczna Kuchniapieczonej dyni.Szybki i bardzo prosty,jest po prostu rewelacyjny. Składniki: 1 kilogram mąki pszennej 2 szklanki puree z pieczonej dyni 2 szklanki letniej wody 2 łyżki cukru 2 łyżki soli 2 łyżki oleju 50 gram świeżych drożdży Dodatkowo: 1 jajko 2 łyżki śmietany kremówki 36% Sposób przygotowania: Z drożdży , niewielkiej ilości(...)letniej wody,cukru i 3 łyżek mąki robimy zaczyn i pozostawiamy do wyrośnięcia. Mąkę wsypujemy do miski , dodajemy pozostałą letnią wodę, puree z dyni, cały zaczyn, sól, olej i zagniatamy ciasto. Pozostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na 2 godziny. Chleb przekładamy do trzech keksówek (31 x 12 cm.) wyłożonych papierem do pieczenia i pozostawiamy
Bajeczna Kuchnianiezwykle smaczny, krewetki w marynacie chili- lemon. Całość jest niebanalną ucztą dla podniebienia. Składniki (na 4 duże porcje): 200 gram ryżu Arborio 500 gram startej na dużych oczkach dyni 2 ząbki czosnku 1 średnia cebula 2 łyżki oliwy z oliwek 50 gram masła 80 gram parmezanu 750 ml bulionu sól i świeżo zmielony pieprz 300 gram krewetek (ulubionych) marynata(...)oliwie z oliwek przez 3-4 minuty na dużym ogniu. Na patelni rozgrzewam oliwę z oliwek i smażę posiekaną drobno cebulę i czosnek. Po kilku minutach dodaję startą dynię, całość duszę 4-5 minut. Dodaję ryż. Smażę jeszcze 2-3 minuty i wlewam pierwszą porcję bulionu (150 ml), mieszam i gotuję na wolnym ogniu. Kiedy ryż wchłonie bulion wlewam kolejną
Mango PapajaWikipedii: Cukinia– odmiana dyni zwyczajnej. Odmianę wyselekcjonowano we Włoszech i stąd pierwotna nazwa "cukinia" od włoskiego zucchina (tj. mała dynia). Na południowym wschodzie Polski popularność zdobyła nazwa kabaczek. W Polsce roślina jest uprawiana i znana pod obiema nazwami. Ponieważ uprawiane formy mogą różnić się znacznie, więc zależnie od nazwy pod jaką je otrzymano do uprawy, traktowane są nawet jako odrębne
PychotkaaaWspaniałe na podwieczorek jak i na śniadanie. U nas zostały pożarte z dżemem i solo. Gofry dyniowe 200 ml wody gazowanej 200 ml mleka 150 g puree z dyni 2 duże jajka, białka i żółtka oddzielnie 1 łyżka cukru szczypta soli 250 g mąki pszennej np. poznańskiej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki cynamonu 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej(...)masła, roztopionego i lekko przestudzonego W większym naczyniu mieszamy wodę gazowaną, mleko, puree z dyni, żółtka, cukier, sól. Dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i przyprawami oraz przestudzone masło. Mieszamy by nie było grudek. Odstawiamy na 15 minut. Ubijamy białka na sztywną pianę. Delikatnie mieszamy z ciastem, by piana nie opadła. Ciasto nabieramy łyżką wazową, pieczemy w gofrownicy
Dzieje kuchennej Wiewiórycałą blachę z wyposażenia piekarnika) 2 szklanki płatków owsianych (wykorzystałam owsiane górskie i żytnie) 1/2 szklanki orzechów włoskich 1/2 szklanki migdałów 1/2 szklanki orzechów nerkowca 1/2 szklanki pestek dyni 1/2 szklanki nasion słonecznika 1/2 szklanki sezamu 1/2 szklanki suszonej żurawiny 3 łyżki nasion chia 4-5 łyżek miodu szczypta soli cynamon do oprószenia Domowa granola - jak zrobić? Większe kawałki(...)orzechów posiekać, ale niezbyt drobno (nerkowce łatwo przepołowić w rękach). Odmierzyć ilości i przełożyć do miski, dodać płatki owsiane oraz pestki dyni, ziarna słonecznika, sezamu i nasiona chia oraz szczyptę soli. Całość polać płynnym miodem i dokładnie wymieszać, by miód oblepił każdy składnik granoli. Blachę z piekarnika wyłożyć papierem po pieczenia, wyłożyć na niego powstałą masę i równomiernie rozprowadzić
Moje Qulinaria