pietruszka (korzeń), 1 cebula, 3 ząbki czosnku, 1 łyżka koperku, 1 łyżeczka curry, pół łyżeczki kurkumy, 1 łyżeczka natki pietruszki, 1 łyżeczka mielonego kminku, Ewentualnie ćwiartka awokado i pestki dyni do dekoracji. Wykonanie: Cukinie kroimy wzdłuż i wstawiamy do piekarnika, nagrzanego do 200 stopni, na 10 minut. Wyciągamy i wydłubujemy miąższ (robimy tzw. "łódeczki"). W międzyczasie gotujemy kaszę jaglaną(...)pokrojone w kosteczkę), dodajemy posiekany czosnek i dusimy do czasu, aż warzywa będą dosyć miękkie. Następnie łączymy kaszę z warzywami, dodajemy przyprawy i wykładamy na nasze "łódeczki". Posypujemy pestkami dyni i wkładamy znowu do piekarnika na 15 minut. Podajemy z surówką i awokado. Smacznego
Jeść, by żyć w zdrowiuryżowej, woda, 1 łyżeczka soli himalajskiej. Pesto (miseczka 400 ml): pół średniej wielkości cukinii, 15 dużych liści świeżego szpinaku (wraz z łodygami), pół szklanki ziaren słonecznika, pół szklanki pestek dyni, 6 łyżek oliwy, 2 ząbki czosnku, 1 łyżeczka suszonej cebuli, 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki, 1 łyżeczka suszonej bazylii, pół łyżeczki soli, szczypta pieprzu, pół łyżeczki pieprzu cayenne. Wykonanie: Dzień(...)robieniem naleśników namaczamy grykę i komosę ryżową na kilka godzin, następnie odcedzamy, przepłukujemy i pozostawiamy do skiełkowania (przepłukujemy co 6 h). Tę samą czynność wykonujemy z pestkami słonecznika i dyni (następnie suszymy w dehydratorze - co można pominąć). Grykę i komosę ryżową umieszczamy w kielichu blendera i zalewamy wodą na wysokość 1 cm ponad poziom kasz. Dodajemy sól i blendujemy
Jeść, by żyć w zdrowiuwprost idealny jako dodatek do sałatki, zupy. Bardzo zdrowa pyszność! Składniki na 5 tacek dehydratora: 750 g siemienia lnianego, 1 szklanka suszonych wodorostów (wakame + dulse), 1 szklanka pestek dyni, 1 szklanka suszonych pomidorów, 1/2 główki czosnku, 1 cebula, 1 mała cukinia, sól i pieprz - ilość wedle uznania. Wykonanie: Siemię lniane moczymy w wodzie przez całą noc. Rano odcedzamy wodę(...)przepłukujemy. Tę samą czynność wykonujemy wieczorem. Tego wieczora namaczamy na noc pestki dyni i wodorosty. Rano wszystko przepłukujemy kilkakrotnie wodą. Wszystkie składniki umieszczamy w kielichu blendera o dużej mocy i blendujemy (nie musi być bardzo dokładnie). Masę nakładamy na tacki dehydratora wyłożone papierem do pieczenia. Dokładnie rozprowadzamy formując placek o grubości 3 mm. Suszymy w temperaturze 42 stopni przez
Jeść, by żyć w zdrowiuSkładniki na spód ciasteczka typy Digestive, 200g masło, 90g cynamon, 1/2 łyżeczki imbir mielony, 1/2 łyżeczki Składniki na masę serową twaróg sernikowy, 1 kg puree z dyni, 500g jajka, 4 szt budyń śmietankowy, 1 opak cukier, 170g Składniki na polewę śmietana kwaśna 18%, 250g miód płynny, 2 łyżki Przygotowanie Ciasteczka rozkruszamy blenderem na piasek. Masło roztapiamy i jeszcze gorące dodajemy(...)dodajemy cynamon i imbir. Dno tortownicy (26cm) wykładamy papierem, a następnie zaciskamy obręcz. Masę ciasteczkową wykładamy równomiernie na dno, mocno ugniatamy. Wkładamy do lodówki. Twaróg miksujemy z puree z dyni na jednolitą masę. Dodajemy jajka, budyń i cukier. Miksujemy tylko do połączenia składników, żeby nie napowietrzyć masy. Wlewamy masę do tortownicy. Pieczemy 50-60 minut w temperaturze 180st. Śmietanę mieszamy
Gotowanie moimi oczamiSkładniki – 1 porcja: Gruszka – 1 sztuka Cukier – 4 łyżki Whisky – 100ml Kawa – 100 ml Chałwa – 1 łyżka Świeża żurawina – 1 garść Tahini z siemienia lnianego – 1 łyżka Solone pestki dyni – 1 łyżeczka + lody jogurtowe Wykonanie: Gruszkę obrać, przekroić na pół i wydrążyć z niej gniazda nasienne. Na patelni roztopić cukier robiąc karmel. Do karmelu dodać whisky i zaparzoną kawę. Całość(...)gruszką. Gdy gruszka zmięknie, a karmel będzie miał odpowiednią konsystencję, przełożyć gruszkę na talerz i polać karmelem. Następnie gruszkę posypać pokruszoną chałwą, świeżą żurawiną i solonymi, prażonymi pestkami dyni. Całość polać tahini i podawać z lodami
Kuchnia Bon AppetitCiasto na weekend, fajny pomysł i ciekawy przepis na ciasto dla całej rodziny. Chlebek dyniowy z dużą ilością kremu z dyni to zdecydowanie to co lubię. Przepis poniżej: SKŁADNIKI: NA KREM SZAFRANOWO- DYNIOWY: - 1/2 opakowania szafranu - 1 cała szklanka puree z pieczonej dyni piżmowej lub hokkaido - 3 łyżki miodu - imbir świeży kawałeczek - 5 łyżek brązowego cukru - łyżka masła
SMYKWKUCHNIkawałek imbiru 1/2 łyżeczki mielonej kolendry 1/2 łyżeczki kurkumy 1/2 łyżeczki kuminu 1/2 łyżeczki cynamonu sól i świeżo zmielony pieprz do dekoracji: uprażone na suchej patelni pestki dyni i słonecznika, świeża kolendra, grzanki Wykonanie: Przygotuj wszystkie składniki: Soczewicę przepłucz pod bieżącą wodą. Marchewkę umyj, obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach, cebulę drobno posiekaj, imbir obierz i zetrzyj(...)mieszając. Zalej bulionem, dopraw solą i pieprzem i gotuj przez około 40 minut. Gdy zupa będzie miała idealną konsystencje – wyłóż na talerze. Udekoruj uprażonymi na suchej patelni pestkami dyni i słonecznika oraz świeżą kolendrą. Smacznego
Moja pasja smakulitr bulionu warzywno-drobiowego 1 brokuł 1 łyżka pesto pietruszkowego 1 duży serek topiony śmietankowy (100g) sól, pieprz do smaku 1/3 łyżeczki mielonego rozmarynu Dodatkowo: groszek ptysiowy pestki dyni ziarna słonecznika Sposób przygotowania: Różyczki brokuła myjemy, przekładamy do garnka wraz z pokrojonymi w kostkę ziemniakami. Zalewamy bulionem warzywno- drobiowym i gotujemy na małym ogniu ok 25 minut(...)zupy. Stawiamy na małym ogniu i mieszamy cały czas aż serek się roztopi. Doprawiamy solą, pieprzem oraz suszonym rozmarynem. Podajemy z groszkiem ptysiowym oraz uprażonymi ziarnami słonecznika i dyni
Kuchnia w czekoladziehansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki na ciasto : 2 łyżki masła, roztopionego pół szklanki mleka 25 gram świeżych drożdży 3/4 szklanki puree z dyni hokkaido pieczonej 1/4 szklanki cukru 1 łyżeczka soli 2 i pół szklanki mąki Składniki na mieszankę cynamonowo-cukrową: pół szklanki cukru 2 łyżeczki cynamonu pół łyżeczki gałki muszkatołowej 2 łyżki masła(...)hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Wymieszać drożdże z ciepłym mlekiem i cukrem. Po ok 5 minutach dodać roztopione masło, dynię, sól i wymieszać na jednolitą masę. Wyrabiać ciasto aż stanie się jednolite i będzie odchodzić od ręki, przykryć ręcznikiem. Pozostawić miskę w ciepłym miejscu, aż ciasto podwoi swoją objętość
MarciochaKucharzymożliwie przyspieszać cały proces. Składniki (na jeden bochenek): 0,5kg mąki 400ml wody 1/4 kostki drożdży (ewentualnie 1 saszetka drożdzy suchych) 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru ziarna dyni, słonecznika etc. 1. Zaczynamy od nalania ciepłej wody z kranu do jakiegoś pojemnika. Dodajemy do tego drożdże, cukier i mieszamy. 2. Bierzemy dużą miskę, stawiamy na wagę kuchenną, żeby odmierzyć mąkę(...)stopni, jak tylko osiągnie tę temperaturę – wyłączamy. Optymalnie by było, jakby miał z 35-40 stopni. 4. Po odmierzeniu mąki dosypujemy 2 łyżeczki soli i ziarenek (dyni, słonecznika, czy co tam macie – przyp. Piotrek) na oko. Warto przygotować sobie mieszankę ziarenek w pojemniku, żeby nie bawić się zawsze z czterema różnymi paczkami. Mieszamy proszek łyżką, którą dopiero mieszaliśmy
manslogblogPolecam ciasto z dyni przekładane kremem ..Jest niezłym ciastem ale jadałam lepsze.. Polecam dla ewentualnej odmiany lub osób posiadających jak ja taaaaaaaaaaaaką dynię 🙂 .. Składniki: 300 g mąki pszennej 200 g brązowego cukru 3 płaskie łyżeczki przyprawy do piernika 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki sody spora szczypta soli 4 ubite jajka
Ugotujmy Cośpremium czerwony pieprz masę selera naciowego czosnek świeże kłącze imbiru sól u mnie różowa himalajska ziemniaki rozmaryn suszony lub świeży oliwa z oliwek bazylia mix sałat opcjonalnie pestki z dyni olej z ostropestu 1 łyżeczka Umyj mięso. Natrzyj startym imbirem, czosnkiem i curry premium. Wymieszaj z oliwą z oliwek, lekko posól. Na rozgrzanej patelni podsmaż i podduś z selerem(...)czasie wracam i trochę ruszam patelnią, sprawdzam czy ziemniak jest już gotowy.Daję go w razie czego na spód. Wyłóż sałatę na talerz. Wyciągnij mięso, ziemniaki. Upraż pestki z dyni. Posyp całość, dodaj 1 łyżeczkę oleju z ostropestu, dosmacz solą jeśli konieczne. I gotowe. Szybkie, zdrowe i do syta
Z Kuchni Do Kuchnizielonej soczewicy Hummus Pasta z bobu z czosnkiem i czarnuszką Pasta z ciecierzycy z oregano, czosnkiem i chia Pasta z ciecierzycy z suszonymi pomidorami i papryką Pasta z pieczonej dyni z suszonymi pomidorami i orzechami włoskimi Pesto z pieczonej dyni Serek Capri czosnkowo-koperkowy z papryką Pasta z awokado Składniki: 1/2 małego, dojrzałego awokado 1 łyżeczka posiekanej natki z pietruszki
Moja smaczna kuchniasobie dosłodzić to polecam domowy dżem, syrop z agawy, czy syrop klonowy. Ich kolor jest tak pozytywny, że nie da się przejść wobec nich obojętnie:). Dla kogo: dla fanów dyni dla placuszkomaniaków dla dzieci Składniki: 200g puree z dyni 50g jogurtu naturalnego 2 jajka 2 łyżki oleju 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej cukier puder
Mania Wypiekaniałyżeczki proszku do pieczenia 3/4 łyżeczki sody 1 łyżeczka cynamonu po dużej szczypcie gałki muszkatołowej i kardamonu szczypta soli 1/4 szkl oleju 2 jajka 1 szkl puree z dyni ponadto: cukier puder powidła śliwkowe "Sypkie" składniki, tzn mąkę, proszek, sodę i przyprawy wymieszać w misce. Masło utrzeć z cukrem dodając jajka, olej i dynię. Następnie wsypać mąkę z dodatkami
6niebo