pomidorowa. Fajna i wyrazista w smaku. Słodko-kwaśna. Polecam ! Składniki: kawałek kurczaka ( udko, korpus) 2 litry wody dwie nieduże marchewki korzeń pietruszki kawałek pora kawałek selera pół niedużej dyni 2 duże ziemniaki 4 pomidory świeża bazylia kawałeczek ulubionego sera żółtego pieprz sól śmietana 18% Wykonanie: Kurczaka zalać wodą, posolić i ugotować. Dodać marchewkę, pietruszkę, seler(...)Gotować ok.15 minut. Dodać ziemniaki pokrojone na małe kawałki. I gotować kolejne 10- 15 minut. Pokrojoną dynię dodać do zupy i gotować na małym ogniu aż do miękkości wszystkich warzyw. Pomidory zalać wrzątkiem i zdjąć z nich skórkę. Dodać do zupy. Usunąć kurczaka, por, seler i pietruszkę. Zupę zmiksować, doprawić pieprzem, solą, świeżą bazylią. Dodać kilka łyżek śmietany. Podawać
Pysznie & Piękniepyszne ciasto drożdżowe. Nadzienie strucli możemy zrobić według swoich upodobań. Może być makowe, serowe lub z dżemem. U mnie strucla z dżemem morelowym. Do ciasta dodałam puree z dyni, dzięki któremu strucla ma piękny żółty kolor. Dodałam również skórkę pomarańczową, która nadaje strucli obłędnego aromatu... Składniki: ciasto: maka pszenna 1 kg, cukier drobny 0,5 szklanki, mleko 0.5 szklanki, woda(...)ciepła 0,5 szklanki, jajko 1 szt, drożdże suche 2 łyżeczki, skorka pomarańczowa 3 łyżki, puree z dyni 1 szklanka, masło 3/4 szklanki, sol szczypta, dodatkowo: jajko 1 szt, dżem morelowy 1 słoik, cukier puder do posypania ciasta, Sposób przygotowania: Masło należy rozpuścić. Z podanych składników wyrabiamy ciasto. Gdy ciasto jest już dokładnie wyrobione
kulinarne odsłony patipolędwiczki wieprzowe z suszonymi pomidorami i mascarpone. Kruche fantastyczne mięso nie jest jedynym atutem tego dania, zdecydowanie sos wygrywa na talerzu. Przepis jest tutaj. Warzywne odkrycie minionego roku - Dynia makaronowa W przeciągu całego roku staramy się cały czas próbować nowych warzyw, owoców, przypraw. W tym roku urzekła nas dynia makaronowa. Odkryta przypadkiem na stałe zagościła w naszym jesiennym jadłospisie
Kolizje SmakówChutney to gęsty sos robiony z owoców oraz warzyw i... Artykuł Chutney z dyni i rodzynek pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINECheesecake 13. Pieczarki faszerowane kaszą jaglaną 14. Odtłuszczone frytki z ziemniaków 15. H ummus z pieczonymi burakami 16. Hummus klasyczny 17. Kabanosy w cieście francuskim 18. Hummus z pieczoną dynią 19. Pieczone kasztany jadalne 20. Masło czosnkowe z ziołami 21. Najlepsze mini wrapy 22. Żołnierzyki z owoców 23. Nachos z mango 24. Nektarynkowe różyczki z ciasta francuskiego 25. Zdrowe trufle(...)serem i szynką 29. Placki z cukinii z mozzarellą 30. Babeczki z kiszoną kapustą i szynką serrano 31. Słodka sałatka z kurczakiem i ryżem 32. Sałatka ryżowa z dynią i kurczakiem 33. (Nie)tradycyjna sałatka jarzynowa 34. Bezglutenowa pizza na kalafiorowym spodzie FIT 35. Pizza na spodzie z polenty 36. Pizza na żytnim spodzie 37. Deser Snickers w słoiczku
Be Fit Be Strongmasła szklanka mąki pszennej tortowej 3 łyżeczki proszku do pieczenia szklanka cukru trzcinowego 5 jajek opakowanie cukru wanilinowego 30 g łuskanych pestek słonecznika 30 g łuskanych pestek dyni 60 g suszonej żurawiny 20 g wiórek kokosowych 2 łyżki śmietany 18% 3 łyżki glukozy (opcjonalnie) Przygotowanie: Ugotuj kaszę gryczaną wg wskazań opakowaniu lecz z dłuższym czasem(...)stopniowo dodajemy czekoladę z masłem, a następnie zmiksowaną kaszę. Na koniec wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i dokładnie mieszamy już łyżką. Teraz dodajemy ziarna słonecznika, pestki dyni, wiórki kokosowe i żurawinę. I ponownie dokładnie mieszamy. Blaszkę (najlepiej keksówkę) wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy do niej ciasto i pieczemy w temp. 180-200 stopni, aż uzyskamy efekt
Karczma Honorietty200g masła 1 łyżka miodu Sól confitowane żołądki 3 -4 cebule 50g podgotowanych, suszonych podgrzybków Olej rzepakowy lub słonecznikowy do prażenia Jarmuż około 200g 2 łyżki uprażonych, posiekanych pestek dyni lub słonecznika 1 ząbek czosnku Do garnka wsypujemy groch, zalewamy gotująca się wodą tak aby przykrywała go z 2 cm marginesem. Doprowadzamy do wrzenia i wsypujemy kasze jaglaną. Solimy(...)dodajemy do ugotowanej, miękkiej kaszy z grochem. Dolewamy też miód i doprawiamy solą. Jarmuż sparzamy w osolonej i posłodzonej wodzie. Miksujemy na pesto dodając olej ,sól ,czosnek. Na koniec dynię lub słonecznika. W głębokim garnuszku rozgrzewamy solidną porcję oleju, dorzucamy bardzo drobno posiekaną cebulę. Prażymy na złoto i chrupiąco. Grzyby drobno siekamy dorzucamy pod koniec do cebuli, Przelewamy na sicie
karmelowycukru 4 jajka 200 ml oleju rzepakowego 200 g pure z dyni 1 jabłko cukier brązowy do posypania Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Jabłko obrać ze skórki, zetrzeć na tartce na dużych oczkach. Mąkę przesiać z proszkiem, sodą, cynamonem i solą(...)odstawić. W drugim naczyniu, za pomocą rózgi kuchennej, roztrzepać jajka z olejem i cukrem, następnie dodać pure z dyni i starte jabłko. Na koniec przesypać mąkę z drugiego naczynia. Wymieszać do połączenia składników. Formę do muffinek wyłożyć papierowymi foremkami. Nakładać ciasto do ¾ wysokości foremek. Z wierzchu posypać brązowym cukrem. Pieczemy w 175 stopniach przez ok. 22 minuty
kulinarnyswiatdomiszczęśliwe móc zdobić takie wypieki. SKŁADNIKI: CIASTO : - 500 g mąki pszennej typ 480 - 1 paczka drożdży instant - 3 czubate łyżki masła - 1 łyżka puree z pieczonej dyni (opcjonalnie dla ładnego koloru ) - 180 ml mleka - 3 jajka rozmiar L - 150 g cukru pudru - 1 opakowanie cukru waniliowego Delecta POLEWA: - 2 tabliczki białej czekolady - 3 łyżki śmietany(...)drożdżami aby powstała na górze w kubku pianka. Żółtka rozmieszaj z cukrem i cukrem waniliowym. Mąkę przesiej przez sito, dodaj roztrzepane jaja, mleko z drożdżami i puree z dyni. Zacznij zagniatać ciasto drożdżowe. Masło stop w rondelku i dodaj do masy, zagniataj tak aby napowietrzyć ciasto. Ciasto odstaw na godzinę w ciepłe miejsce. Rozwałkuj na blat i wycinaj donaty
SMYKWKUCHNIMoją ukochaną dynię dodałam tym razem do jesiennych ciasteczek, które mogą umilić zimny i ponury podwieczorek. Ich barwa może świadczyć, że są ciasteczkami korzennymi, pierniczkami. Jednak nic z tych rzeczy. To po prostu jaglane słodkości, których kolor jest wynikiem połączenia dyniowego puree z pastą orzechową. Ciacha wychodzą miękkie, a z brzegu lekko chrupiące. Są słodziutkie, kruche i nieco suche, także(...)roślinnego będzie tutaj dobrym dodatkiem :) Składniki: 200 g mąki jaglanej 50 g mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki sody 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią 165 g puree z dyni (przepis TUTAJ ) 100 g pasty z orzechów włoskich z nasionami konopi (Amandin) 80 g ksylitolu lub erytrytolu 80 g oleju kokosowego Przygotowanie: Olej kokosowy podgrzej, aby się rozpuścił
Zdrowie na języku :Pproblemu - są kaloryfery ;) Chleb żytni razowy 375 g aktywnego żytniego zakwasu 450 g mąki żytniej razowej 300 g ciepłej wody 2/3 łyżki soli 1 łyżka oliwy 2 łyżki pestek dyni 3-4 łyżki nasion słonecznika Zakwas wymieszać z wodą, solą i oliwą. W osobnej misce połączyć mąkę, pestki dyni i nasiona słonecznika. Dodać do zakwasu i wyrabiać około 5 minut
FitKotsera twarogowego, z dodatkiem deserów a'la Monte. Czytaj więcej >> 6) SERNIK DYNIOWY Delikatny i puszysty sernik z serka mascarpone i jogurtu greckiego, z dodatkiem puree z dyni, na cienkim biszkoptowym spodzie. Czytaj więcej >> 7) TOFURNIK Wegański sernik z tofu na spodzie bananowo-daktylowym z płatkami owsianymi. Smakuje jak prawdziwy sernik, a nawet jest lepszy(...)sernika pieczonego. Czytaj więcej >> 10) DYNIOWY PUSZEK Kolejny deser na zimno a'la sernik, ale bez sera - z mleczkiem kokosowym i śmietanką kremówką z dodatkiem puree z dyni. Ciasto tak delikatne, ze rozpływa się w ustach. Czytaj więcej >> 11) FIOLETOWA PANIENKA Lekki i orzeźwiający deser a'la sernik tylko, że bez sera. Puszysta masa jagodowa
Kuchnia MagdaLenyKuchnia włoska Składniki pół szklanki białej fasoli 1 por gałązka selera naciowego 1 cebula ¼ główki włoskiej kapusty plaster dyni 2 ziemniaki 2 pomidory kilka gałązek natki liść laurowy 10 listków bazylii 4 łyżki oliwy 2 garście drobnego makaronu kawałek świeżego parmezanu Przygotowanie Fasolę zalałem na noc 2 litrami zimnej wody. Marchew, ziemniaki, dynię i seler pokroiłem
R'n'G KitchenSałatka z tuńczykiem i ajwarem tuńczyk 100g kapusta pekińska 200g fenkuł (koper włoski) 50g papryka 50g pomidor 100g kiełki lucerny dodatki: goja żurawina dynia prażona suszona pokrzywa otręby żytnie sos: 2 łyżeczki ajwaru 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka octu 10% 4 łyżeczki oliwy z oliwek Przygotowanie: Kapustę pekińską, fenkuł oraz paprykę pokroić w drobne paski. Pomidora oraz tuńczyka pokroić(...)kostkę. Całość posypać kiełkami lucerny. Sos przygotować najlepiej dzień wcześniej, dobrze wymieszać i pozostawić w lodówce do połączenia składników. Sałatkę polać sosem oraz udekorować dodatkami: goja, żurawina, dynia prażona, suszona pokrzywa, otręby żytnie
Pij soki wyciskaneSałatka awokado z kumkwatem 1 awokado 1 kumkwat w słodkim syropie kapusta pekińska 200g fenkuł (koper włoski) 50g papryka 50g pomidor 100g dodatki: żurawina kurkuma pestki prażonej dyni suszona pokrzywa sos: 1 łyżeczka musztardy dijon 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka octu 10% 4 łyżeczki oliwy z oliwek Przygotowanie: Kapustę pekińską, fenkuł oraz paprykę pokroić w drobne paski. Pomidora pokroić(...)kumkwatu umieścić na środku sałatki. Sos przygotować najlepiej dzień wcześniej, dobrze wymieszać i pozostawić w lodówce do połączenia składników. Sałatkę polać sosem oraz udekorować dodatkami: żurawina, kurkuma, pestki prażonej dyni, pokrzywa
Pij soki wyciskane