Shakshuka,czyli jajka zapiekane w sosie pomidorowo-paprykowym podawane zazwyczaj na śniadanie, ale jako że na LCHF nie ma ścisłych podziałów na poszczególne posiłki to sprawdzi się również i na obiad czy kolację Shakshuka podawana jest z różnego rodzaju dodatkami jak jajka, boczek, kiełbaski, mięso mielone czy sery. Tutaj dzielę się z Wami podstawowym przepisem z jajkami. Składniki
Ola la LCHFTiganites to grecka odmiana pancakesów. Podaje się je na śniadanie lub podwieczorek. Aby je przygotować, wystarczy zaledwie kilka chwil, dlatego ich smakiem możemy cieszyć się zawsze wtedy, gdy mamy na nie ochotę. Placuszki są mięciutkie i pięknie pachną dzięki dodatkowi skórki cytrynowej. Pierwszy raz jadłam je w Leptokarii, ale od tego czasu pojawiły(...)się w mojej kuchni już kilka razy. Przepis na nie znalazłam u Sylwii Ładygi. Zmodyfikowałam go nieco i teraz jest taki, jak powinien być. Bardzo lubimy je na niedzielne śniadania. To co? Spróbujecie? Polecam. Składniki: • 1 szklanka mąki pszennej • 4/5 szklanki mleka • 1 jajko • 1 łyżka cukru • 1 łyżka oliwy • 1 łyżeczka skórki z cytryny Dodatkowo: • miód • orzechy włoskie
W mojej kuchniWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Jajka faszerowane to tradycyjna Wielkanocna przystawka. Ja mam dla Was dzisiaj trzy pomysły na jajka faszerowane, idealne na świąteczne śniadanie. Pierwszy to klasyka, jajka faszerowane pieczarkami , moje ulubione! Koniecznie doprawione ostrą musztardą (dzięki niej mają fajny, wyrazisty smak). Drugie to jajka faszerowane wędzonym łososiem, są bardzo smaczne i wyglądają efektowanie. Trzecie zaś to jajka faszerowane
Marta GotujePrzygotowałam dla Ciebie takie małe zestawienie moich ulubionych śniadań, które idealnie sprawdzają się w zabiegane poranki. Łączą je trzy cechy - ekspresowość, smaczność i zdrowotność. Możesz je przygotować nawet dzień przed, rano udekorować ulubionymi dodatkami i wziąć ze sobą na wynos. 🌸 ZOBACZ FILMIK 🌸 Nocna owsianka z owocami, jogurtem i chia Smaczna i szybka opcja dla tych, którym zawsze(...)pomarańczy. 👌 Pełnoziarniste kanapki z twarożkiem, rukolą i pomidorem Kolejna mega prosta opcja. Połączenie lekkiego, białego sera z pomidorami i rukolą jest wyjątkowo smaczne. Dobrze się sprawdza również jako II śniadanie lub lekka kolacja. W moim przypadku same kanapki to zazwyczaj za mało, więc przeważnie robię do nich jakąś sałatkę z warzyw, które akurat mam pod ręką. Składniki: pieczywo pełnoziarniste
Kuchnia EllieWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Jajka faszerowane to tradycyjna Wielkanocna przystawka. Ja mam dla Was dzisiaj trzy pomysły na jajka faszerowane, idealne na świąteczne śniadanie. Pierwszy to klasyka ? jajka faszerowane pieczarkami , moje ulubione! Koniecznie doprawione ostrą musztardą (dzięki niej mają fajny, wyrazisty smak). Drugie to jajka faszerowane wędzonym łososiem ? są bardzo smaczne i wyglądają efektowanie. Trzecie zaś to jajka faszerowane
Marta GotujeDzisiaj kolejne słodkości. Tym razem są to tartaletki z budyniem śmietankowym z dodatkiem naparu z hibiskusa. Dzięki temu mają przyjemnie kwaskowy smak i piękny różowy kolor
Oryginalny smakDomowe ptysie wypełnione kremem na bazie budyniu czekoladowego i serka mascarpone z malinami, posypane różowym i delikatnie kwaskowym pudrem z hibiskusa. Pyszne małe co nieco, na
Oryginalny smakchrzanową pastę z kiełkami rzodkiewki . Prosty i pyszny pomysł na wykorzystanie pozostałości ze świątecznego stołu – chrzanu i jajek na twardo. Taka pasta doskonale nadaje się zarówno na śniadanie, jak i kolację. Możecie podać ją w wersji tradycyjnej z chlebem lub tak jak ja z pysznymi piramidkami POPCROP . Te zdrowe przekąski zbożowe sprawią, że nawet zwykła z pozoru pasta
Słodkie okruszkiW tym roku to już ostatni wpis przed Świętami Wielkiej Nocy. Tym samym życzę Wam radosnych Świąt, pełnych ciepła rodzinnego i smacznego jajka :) A w
Niezły MłynekPasztet jajeczny z pieczarkami to potrawa, która świetnie sprawdzi się podczas wielkanocnego śniadania. Przepis jest prosty(...)wykonania, choć nieco pracochłonny, ale pasztet wychodzi delikatny w smaku, aromatyczny i pyszny, więc warto się trochę napracować. U mnie w rodzinnym domu co prawda tradycyjnie spożywamy żurek na śniadanie, jednak mój mąż nie lubi żadnego rodzaju zup, dlatego przygotuję mu taki właśnie pasztet. Wegetariański pasztet jajeczny sprawdzi się zresztą nie tylko na Wielkanoc. Jest idealny dla osób, które
e-PrzepisyKulinarnemiski wrzucamy ziemniaki, jajka, szalotki, szczypiorek oraz serek. Wszystko dokładanie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotową sałatkę wstawiamy na godzinę do lodówki. Podajemy jako jedną z potraw na wielkanocnym śniadaniu. Sałatka ziemniaczana z łososiem i szczypiorem 350 g ziemniaków 150 g wędzonego łososia 1 opakowanie serka typu Bieluch 4 łyżki posiekanego szczypioru sól pieprz drobno mielony Ziemniaki obieramy, myjemy(...)jest dość słony) i drobno mielonym pieprzem. Miskę nakrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki, aby składniki dobrze się ze sobą połączyły. Sałatkę ziemniaczaną z łososiem podajemy na wielkanocne śniadanie z ulubionym pieczywem. Serowiec z orzechami 1 kg masy serowej 250 g mieszanki studenckiej lub ulubionych orzechów i rodzynek 50 g gorzkiej czekolady 3 łyżki mleka 3 łyżki ksylitolu
My Chcemy JeśćPyszny przepis na mazurek makowy z suszonymi daktylami, figami, żurawiną i orzechami pekan, polany gorzką i białą czekoladą. Idealny dla miłośników maku. Do masy makowej można
Oryginalny smakWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Jajka faszerowane to tradycyjna Wielkanocna przystawka. Ja mam dla Was dzisiaj trzy pomysły na jajka faszerowane, idealne na świąteczne śniadanie. Pierwszy to klasyka – jajka faszerowane pieczarkami , moje ulubione! Koniecznie doprawione ostrą musztardą (dzięki niej mają fajny, wyrazisty smak). Drugie to jajka faszerowane wędzonym łososiem – są bardzo smaczne
Marta GotujeGranola z jogurtem kokosowym to moje ulubione drugie śniadanie. A ta czekoladowa wersja granoli to po prostu mistrzostwo świata, nieskromnie mówiąc : ) Czekoladowa granola jest pełna zdrowych składników i dobroci! Kakao zawarte w granoli jest bogate w magnez i żelazo , zawiera także cynk i wapń . Jest źródłem tryptofanu, który organizm wykorzystuje do wytwarzania serotoniny , zwanej hormonem szczęścia. Natomiast płatki owsiane
Book of spellszwykłe jedzenie w kulinarną przygodę, oraz za celebrowanie posiłków składających się z wielu potraw, które jednocześnie trafiają na stół i są bardziej rodzinnymi ucztami niż przypadkowymi, jedzonymi w pośpiechu śniadaniami, obiadami czy kolacjami. Niestety romans z tą egzotyką często wymaga żmudnych przygotowania, gromadzenia trudno dostępnych i drogich składników oraz nowych technik gotowania. W domu zgromadziliśmy małą kolekcję książek(...)każda porę roku w tym przepisy na lekkie i orzeźwiające dania, które wzbogacą i urozmaicą Waszą kuchnię wiosną i latem. W sumie ponad 100 przepisów z podziałem na śniadania, przekąski, dania główne, sałatki, wypieki i desery. Jest też "moja spiżarnia" - mini poradnik jak najlepiej wykorzystać przyprawy i inne egzotyczne składniki. "Sirocco", Sabrina Ghayour Wydawnictwo Insignis 242 strony Twarda
SzczyptaSmaQ