tuńczykiem i jajkiem na twardo sałata zielona puszka tuńczyka w puszcze 1 jajko ugotowane na twardo 1/4 pudełka sera feta 1 łyżka pestek z dyni 1 łyżka płatków z migdałów 1 łyżka oleju rzepakowego Sałatę myjemy pod zimną wodą, osuszamy ręcznikiem papierowym. Do pudełeczka ( lunchboxa ) rwiemy nasze liście na mniejsze kawałki(...)wierzchu kładziemy tuńczyka, obrane i pokrojone na ćwiartki jajka ugotowane na twardo. Posypujemy pestkami z dyni i migdałami, polewamy olejem i możemy doprawię świeżo mielonym pieprzem. Zamykamy pudełeczko i bierzemy do pracy. W pracy całość mieszamy – smacznego ! Do sałatki można dodać jeszcze na przykład piórka cebuli. Smacznego ! Inne przepisy na sałatki
Kuchnia na wzgórzunadzieję, że będzie pysznie ! Sałatka z suszonymi pomidorami i fetą zielona sałata 1/4 opakowania sera feta 3 pomidory suszone w zalewie łyżka pestek z dyni łyżka płatków migdałowych łyżka suszonej żurawiny 2 łyżki oleju rzepakowego ( u mnie moje najnowsze odkrycie ) Myjemy liście sałaty, osuszamy ręcznikiem papierowym i wkładamy do lunchboxa(...)dajemy pokruszony ser, pokrojone suszone pomidory, posypujemy żurawiną, pestkami z dyni i płatkami migdałowymi. Na koniec polewamy olejem. Zamykamy pudełko, w pracy wszystko mieszamy i jemy ze smakiem. Ja nie dodałam soli – bo słona jest feta, nie dodałam pieprzu – bo chyba mi nie potrzeba przez bogactwo innych smaków. Polecam ! Sałatka z suszonymi pomidorami i fetą
Kuchnia na wzgórzukuchni, a ja nie mam ich dosyć! Składniki: -jedna cukinia (ok.300g) -ugotowana ciecierzyca (ok.100g) -garść suszonych pomidorów (40g) -ząbek czosnku -pół cebuli -łyżeczka oleju kokosowego -łyżka oleju z pestek dyni -sól, pieprz, słodka papryka, oregano Wykonanie: Cukinię ucieramy na tarce do robienia makaronu z warzyw. Czosnek i cebulkę drobno siekamy i podsmażamy na oleju kokosowym razem z obtoczoną w przyprawach(...)cukinii oraz pokrojone suszone pomidory. Mieszamy dokładnie i od razu przekładamy na talerz ( nie trzymajcie go na patelni dłużej niż kilka sekund, ma być surowy). Polewamy olejem z pestek dyni. Gotowe! Całe danie ma 274 kcal. Smacznego
Gawron w rosoleLubella Mini rurki 5 warzyw woda do gotowania makaronu garść rodzynek 1/4 szkl gorącej wody 1 łyżka oleju pół dużej czerwonej papryki 2 ząbki czosnku 500 g puree z dyni 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego 2 łyżki chudego serka kremowego Przygotowanie: Rodzynki wkładamy do małej miseczki i zalewamy 1/4 gorącej wody, odstawiamy. Paprykę(...)czosnek kroimy w kostkę. Rozgrzewamy olej na patelni i wrzucamy paprykę i czosnek. Smażymy często mieszając, aż papryka zrobi się miękka. Dodajemy puree z dyni oraz zioła i przyprawy. Mieszamy i zagotowujemy. Dodajemy rodzynki wraz z wodą w której się moczyły oraz serek i mieszamy do połączenia i ponownego zagotowania, zdejmujemy z gazu. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu
słodkie i nie tylko historie kulinarnemakaron lubella tricolore łosoś 200g szpinak świeży 1 opakowanie pesto z ricottą barilla pestki dyni sól pieprz 1 łyżka masła Gotujemy makaron w osolonej wodzie ok. 11 minut. W tym czasie przygotowujemy rybę. Na rozgrzaną patelnie wrzucamy masło, pokrojonego w dużą kostkę łososia i smażymy ok 3 minut. Odstawiamy rybę natomiast to co pozostało na patelni zostaje(...)ognia, dodajemy 3/4 słoiczka pesto oraz naszą rybę. Przyprawiamy solą i pieprzem. Do garnka z odcedzonym już makaronem dodajemy rybę ze szpinakiem. Układamy makaron na talerzu i posypujemy pestkami dyni. Smacznego
KuchcikoweLoveSpróbujcie koniecznie. Surówka z kapusty włoskiej i czerwonej Składniki: 1/4 główki kapusty włoskiej około 1 szklanka posiekanej czerwonej kapusty 1 marchewka pół pęczku natki pietruszki garść pistacji garść pestek dyni garść pestek słonecznika 1 łyżka nasion sezamu Sos: 5 łyżek oliwy z oliwek 2 łyżeczki miodu 3 łyżeczki soku z cytryny pół łyżeczki musztardy Dijon pół łyżeczki płatków chili pieprz(...)sól Wszystkie składniki sosu wlewamy do słoiczka, zakręcamy i potrząsamy kilka razy do momentu, aż wszystkie składniki się połączą. Pestki dyni, słonecznika i sezam lekko podprażamy na suchej patelce (najlepiej zrobić to partiami każde pestki osobno, wtedy będziemy mieli pewność, że nic nam się nie spali). Odstawiamy do wystudzenia. Pistacje obieramy z łupinek. Kapustę włoską i czerwoną siekamy w cienkie
PatiGotujebalsamico pesto: 100 g szpinaku 2 ząbki czosnku 1/3 szklanki oliwy z oliwek olej do smażenia sól, pieprz 2 łyżki startego parmezanu lub innego sera 2 łyżki pestek z dyni 200 g makaronu gniazda salsa: 1 mango 1 cebula czerwona 1 papryczka chili oregano świeże sól, pieprz Łososia przekładam do miski, dodaję pokrojoną cebulę, majeranek, sól, pieprz, balsamico. Łososia(...)obtaczam dokładnie w marynacie i odstawiam na godzinę albo dłużej. Pesto: Na patelni prażę pestki dyni, odkładam do rondelka. Na tej samej patelni na oleju przesmażam pokrojony czosnek, dodaję umyty i osuszony szpinak i przesmażam chwilę dosłownie. Szpinak przestudzony dodaję do pestek, wlewam oliwę z oliwek, sól, pieprz, parmezan i całość miksuje blenderem. Makaron gotuję według opakowania. W tym czasie
wesoła kuchniaktóry z pewnością zasmakuje miłośnikom słodkości. Próbujcie! Składniki: 120g herbatników kakaowych 2 łyżeczki golden syrup / miodu 1 łyżka herbaty 150g serka mascarpone 3/4 szklanki musu z dyni (dynię pieczemy do miękkości i blendujemy) 1/2 łyżeczki chilli w proszku 2 łyżki śmietanki 30% 3-4 łyżki cukru pudru 1/2 łyżeczki esencji waniliowej 1/2 łyżeczki olejku pomarańczowego 2 batoniki
Raj dla Podniebieniałyżki płatków owsianych 1/2l ciepłej wody 1 łyżeczka soli 1/2 kg mąki pszennej 1/2 garści ziaren słonecznika 1/2 garści siemienia lnianego (dodatkowo) 2 łyżki mleka ziarna słonecznika i pestki dyni do posypania wierzchu Wykonanie : w małej miseczce rozpuścić drożdże z cukrem, łyżką mąki i niewielką ilością wody. W misie umieścić wszystkie pozostałe składniki, dodać zaczyn i wyrobić ciasto. Powinno być(...)luźne, ale łatwo odklejające się od dłoni. Ciasto przełożyć do małej foremki keksowej wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch ciasta smarujemy mlekiem i tak wykończone posypujemy ulubionymi ziarnami: słonecznikiem, pestkami dyni, siemieniem lnianym, itp.Piec w temp. 180C przez ok. 40-45min, ostatnie 10minut z funkcją termoobiegu. /inspiracja program „Ewa gotuje”/ Artykuł Chleb na płatkach owsianych pochodzi z serwisu
Raj dla Podniebienia500g twarogu z wiaderka (użyłam z Piątnicy) 200g serka mascarpone 150g serka ricotta 6 łyżek cappuccino waniliowego w proszku 3 jajka 4 łyżki cukru pudru mus dyniowy 1 mała dynia hokaido 1/2 łyżeczki olejku migdałowego szczypta cynamonu 1-2 łyżeczki cukru pudru kilka orzechów włoskich Wykonanie Dynię myjemy, kroimy na kawałki i pieczemy przez 20minut w 200C na blasze wyłożonej
Raj dla Podniebienia400g mąki żytniej typ 720 200ml ciepłej wody 1,5 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki suchych drożdży 2 łyżki siemienia lnianego 2 łyżki ziaren słonecznika wierzch siemię lniane i pestki dyni Wykonanie Po 12h w misie za pomocą miksera łączymy zaczyn i pozostałe składniki na chleb. Wyrabiamy przez chwilę -ok.2 minut. Ciasto przekładamy do małej foremki keksowej, przykrywamy ściereczką i odstawiamy(...)ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto powinno rosnąć przez ok. 4-5h. Wierzch ciasta smarujemy mlekiem, posypujemy siemieniem lnianym i pestkami dyni. Po upływie tego czasu foremkę z wyrośnietym chlebem wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220C i pieczemy chleb w takiej temperaturze przez 10 minut, a następnie zmniejszamy do 200C i pieczemy ok. 40 minut z opcją termoobiegu. Artykuł
Raj dla PodniebieniaOczywiście zgadzasz się bez namysłu. Kiedy docieracie na miejsce, widzisz stół zastawiony przeróżnymi smakołykami. A wśród nich czekoladowe babeczki porośnięte "mchem" ;) Nie, nie zwariowałam ;) W roli mchu mielone pestki dyni, a przyjęcie naprawdę się odbędzie. Nie mogę jednak zdradzić szczegółów, bo ma być niespodzianką :) PS. A babeczki są pyszne! Polecam :) Składniki: 150 g czekolady deserowej 2 łyżki masła 2 jajka(...)łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki kwaśnej śmietany (12 lub 18%) dżem malinowy polewa : 40 g deserowej czekolady, 40 g śmietany kremówki (30 lub 36%) posypka : garść zmielonych pestek dyni (mogą być solone) Wykonanie: Czekoladę i masło rozpuścić w kąpieli wodnej. Wystudzić. Całe jajka ubić na puszystą masę. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia
zadanie-gotowaniezróbcie i dajcie znać w komentarzu, czy i Wam przypadły do gustu :) Możecie zjeść je same - lub tak jak my - z jogurtem greckim, natką pietruszki i prażonymi pestkami dyni <3 Z podanej porcji wychodzi około 6 dużych placków - czyli 2 porcje SKŁADNIKI (na 2 porcje - 1 porcja - 275 kcal - bez dodatków :)) 300 g cukinii - 1 średnia sztuka(...)natki pietruszki 1 łyżka oleju rzepakowego do smażenia sól, świeżo mielony pieprz Dodatki - u nas: 6 łyżek jogurtu naturalnego 1 dodatkowa łyżeczka natki 1 łyżka prażonych pestek z dyni PRZYGOTOWANIE Marchew oraz cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach. Odciskamy nadmiar soku. Mieszamy z jajkami, posiekaną pietruszką, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i mąką. Doprawiamy solą i pieprzem.Mieszamy łyżką
Moje Kuchenne Rewelacjesmiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki : 1/2 świeżego kurczaka 1 szklanka surowego ryżu około szklanki pokrojonej w kostkę dyni 3-4 pokrojone pieczarki 1/2 szklanki posiekanej cebulki 1/2 szklanki pokrojonej w kostkę papryki ( 1 szt papryki czerwonej ) 1 słoiczek fasolki szparagowej po włosku, w sosie pomidorowym ( przepis tutaj(...)nacieramy curry , papryką i olejem . Odstawiamy do lodówki ( ja robię to dzień wcześniej , po nocowaniu w lodówce, kurczak, jest dużo lepszy ) . Do miski wsypujemy ryż , fasolkę razem z sosem , dynię, pieczarki , paprykę , cebulkę , cukier , solimy i doprawiamy papryką ostrą do smaku . Całość mieszamy i przekładamy do naczynia żaroodpornego o dość wysokich brzegach . Na wierzchu układamy kurczaka i podlewamy sokiem pomidorowym
Ogrodnik w podróżysię i wyglądać zdrowo. Składniki na 2 porcje: 1/4 główki białej kapusty, 1 czerwona papryka, 1 cebula, 1/2 awokado, szklanka kiełków słonecznika, 1/2 dużego ogórka, 2 garści pestek dyni, sól, czarny pieprz do smaku. sos: 2 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżeczka musztardy, 1,5 łyżeczki syropu klonowego, 1 łyżeczka octu balsamicznego. Wykonanie: Kapustę kroimy na drobne kawałki, zasypujemy(...)pół godziny. W międzyczasie kroimy paprykę, cebulę, ogórka, awokado, kiełki słonecznika pozbawiamy łupek. Wszystko dodajemy do kapusty. Zalewamy sosem (wszystkie składniki na sos dokładnie mieszamy), mieszamy i posypujemy pestkami dyni (surowymi lub w mniej zdrowej, ale, przyznam, smaczniejszej wersji - prażonymi). Następnie chrupiemy na zdrowie
Jeść, by żyć w zdrowiu