naszej diecie. Sałatka z awokado, chia i pieczonej papryki. Składniki na 1 osobę: - 1 dojrzały owoc awokado - 1 pieczona papryka (przepis) - sok z ½ limonki - nasiona chia - uprażone pestki dyni - suszone wiórki z pestki awokado - olej sezamowy Awokado przekrawamy wzdłuż, przekręcamy każdą połówkę w przeciwną stronę i „otwieramy” owoc. Wyjmujemy pestkę. Jeżeli mamy z tym problem, wbijamy ostry nóż w pestkę(...)skrapiamy sokiem z limonki i delikatnie mieszamy. Upieczoną paprykę kroimy na większe kawałki, dodajemy do awokado, oprószamy solą himalajską, skrapiamy olejem sezamowym. Kolejno dodajemy uprażone na suchej patelni pestki dyni – mieszamy. Na samym końcu posypujemy nasionami chia i wiórkami z pestki awokado. Sałatka z awokado, chia i pieczonej papryki – to prawdziwa bomba witaminowa i odżywcza. Należy do sałatek nie tylko
mojewypiekiinietylkosię: kapusta biała (zostały 3 liście) seler naciowy (3 mniejsze łodygi) papryka czerwona (pół małej szpiczastej) cukinia (malutka, ok. 100 g) jarmuż (1 większy liść) natka pietruszki (kilka łodyżek) dynia (1/4 malutkiej sztuki, nie więcej niż 100 g) ciecierzyca (ok. pół słoika, 150 g) pomidorki koktajlowe (6 sztuk) Liście kapusty pokroiłam w paski. Dynię posiekałam. Paprykę i cukinię pokroiłam
Kucharzycawłoskim serem mozzarella Gremolata Oliwa z oliwek aromatyzowana czosnkiem, oregano i chili Oliwki marynowane w oregano i majeranku Oliwki marynowane z czosnkiem i suszonymi pomidorami Pesto z pieczonej dyni Sól ziołowa Brokułowe pesto na sałatce z zielonej soczewicy Pasta z bobu z czosnkiem i czarnuszką Pasta z ciecierzycy z oregano, czosnkiem i chia Pasta z ciecierzycy z suszonymi pomidorami(...)papryką Świeża kukurydza z gremolatą Pasta z pieczonej dyni z suszonymi pomidorami i orzechami włoskimi Przyprawy w kuchni
Moja smaczna kuchniawymieszać, następnie wsypać mąkę. Wystarczy wymieszać łyżką i zostawić na 14 – 16 godzin przykryte, w temperaturze pokojowej. Ciasto chlebowe: cały zaczyn 485 g mąki żytniej 720 80 g pestek dyni namoczonych na 2 h przed wyrabianiem chleba 375 ml wody 2 płaskie łyżeczki soli Przygotowanie : Do zaczynu dodać wodę i całość dobrze połączyć w jednolitą masę (przydatna jest tu trzepaczka(...)rózgowa). Następnie do powstałej masy przesiać przez sito mąkę, dodać sól i odcedzone pestki dyni. Całość dobrze wymieszać Foremki wyłożyć dobrze zgniecionym pergaminem, lekko wysmarować olejem. Następnie wyłożyć ciasto chlebowe, które na koniec trzeba ugnieść i wygładzić mokrą dłonią. Odstawić pod przykryciem (lub w worku foliowym) do wyrośnięcia w ciepłe miejsce (np. pod żarówkę w piekarniku
Proste Potrawymiesiącach przerwy w końcu powróciłam na łono piekących i skorzystałam z zaproszenia Amber do Październikowej Piekarni . Przygód z chlebem nie miałam. Dwiema zmianami jakie wprowadziłam były pestki słonecznika zamiast dyni i większa ilość soli. Chleb jest wilgotny, kwaskowy i długo świeży czyli taki jaki lubimy :) Chleb pytlowy na zakwasie z pestkami słonecznika zaczyn: 115 g aktywnego zakwasu żytniego (dokarmionego(...)mieszamy i łączymy z mąką. Mieszamy łyżką i zostawiamy na 14 – 16 godzin przykryte, w temperaturze pokojowej. ciasto chlebowe: cały zaczyn 485 g maki żytniej 720 80 g pestek dyni lub słonecznika namoczonych na 2 h przed wyrabianiem chleba 375 ml wody 2 płaskie łyżeczki soli (u mnie 1 łyżka, ok 20 g) Do zaczynu dodajemy wodę i całość dobrze
Dzieje kuchennej Wiewiórywymieszać, następnie mąkę. Wystarczy wymieszać łyżką i zostawić na 14 – 16 godzin przykryte, w temperaturze pokojowej. Składniki ciasta chlebowego: cały zaczyn 485 g maki żytniej 720 80 g pestek dyni (namoczyć 2 godziny przed wyrabianiem chleba) 375 ml wody 2 płaskie łyżeczki soli Przygotowanie ciasta chlebowego: Do zaczynu dodać wodę i dokładnie wymieszać. Następnie dodać przesianą mąkę wymieszaną(...)solą i odcedzone pestki dyni. Całość dobrze wymieszać. Foremki wyłożyć dobrze zgniecionym pergaminem, lekko wysmarować olejem. Następnie wyłożyć ciasto chlebowe, wyrównać jego powierzchnię za pomocą mokrej łyżki. Odstawić pod przykryciem (lub w worku foliowym) do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 2,5-3 godziny. Piec z parą ok. 20 minut w temperaturze 230 stopni i kolejne
Codziennik KuchennyPączki - nie smażę ich często ale jakoś naszła nas na nie ochota. Kupiłam ładną dynię, więc postanowiłam zrobić eksperyment i dodać do ciasta właśnie trochę dyni. W środek oczywiście marmolada wieloowocowa i lukier. Oj jakie kaloryczne, a jakie pyszne :) Jakość fotki nie za ciekawa ale robiłam ją wieczorem. Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchniMini calzone z brokułami, oliwkami i mozzarellą Owsianka z mleczkiem kokosowym i czekoladą Owsianka korzenna z nasionami chia Owsianka z ziarnami chia, skórką z pomarańczy i pestkami granatu Pieczona dynia z cukinią w ziołach z kaszą jęczmienną Pieczone kasztany Pieczona kiełbasa z warzywami w oliwie z rozmarynem Pieczone pierożki z ciasta na focaccie z kuskusem i kurczakiem Pieczone podudzia(...)soczewica w pomidorach pelati Zimowe tosty z goudą, rokpolem, pieczarkami i czarnymi oliwkami Ziołowy makaron omlecikowy z kiełbaską peperoni Zupa krem z kukurydzy z czarnuszką Kremowa zupa z pieczonej dyni z cukiniową gremolatą Proziaki
Moja smaczna kuchniafont-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: 300g dyni 300g fileta z piersi kurczaka 0,5 szklanki czerwonej soczewicy 1 mała cukinia 1 duża czerwona papryka 2 pomidory 1 szklanka zielonej fasolki szparagowej 1 szklanka mleka kokosowego 2 ząbki(...)pokrojoną w drobną kosteczkę cebulą, zmiażdżonymi ząbkami czosnku oraz pastą curry. Po paru minutach dodać suchą soczewicę, kurkumę, curry oraz cukier do smaku oraz pieprz cayenne. Cukinię i dynię pokroić w większą kostkę, paprykę drobniej- dodać do potrawy. Dodać również fasolkę szparagową ( u mnie mrożona). Całość zalać bulionem oraz mlekiem kokosowym. Gotować pod przykryciem do miękkości warzyw około 20 minut
W garach u Gosipuszyste, wilgotne i mięciutkie, doskonałe nie tylko na halloween 1 ½ szkl. mąki, ½ szkl. cukru, 1 szkl. pure z dyni, ½ szkl. oleju, 3 jajka, 1 marchew, 1 cukier waniliowy, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, ½ łyżeczki sody oczyszczonej, 1 łyżeczka przyprawy korzennej, ½ łyżeczki cynamonu, 1 łyżeczka kakao, szczypta soli Polewa: ¼ kostki masła, 2 łyżki cukru, 2 łyżki mleka, 2 łyżki śmietany(...)Marchew obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Tortownicę o śr. 24 cm smarujemy olejem, oprószamy wiórkami koksowymi lub bułką tartą. Jajka ubijamy z cukrem, dodajemy pure z dyni, olej, a następnie suche składniki. Na końcu dodajemy marchew, delikatnie mieszamy. Przelewamy do formy, pieczemy 35-40 min w 180 stopniach. Polewa: masło rozpuszczamy z mlekiem i cukrem, wyłączamy
słodki bratekJesień, pełno kolorowych warzyw na straganach, aż ciężko nie pokusić się na jakiś wyjątkowy składnik. U mnie tym razem króluje dynia. Danie proste do przygotowania, nie trzeba stać przy garach, Wszystko mieszamy razem, wrzucamy do piekarnika, czekamy i jemy. Bo w kuchni najprostsze rozwiązania są najlepsze. Smacznego! Składniki: 4 pałki z kurczaka 300 g dyni 4 średnie ziemniaki
psgotujemyszklanki bułki tartej 3 łyżki oliwy lub oleju kokosowego DIP POMIDOROWO-DYNIOWY 1 łyżka oliwy 1 łyżka masła 1 ząbek czosnku 1 mała cebula 2 łyżki puree z upieczonej dyni 1 łyżka sosu sojowego 200 g krojonych pomidorów z puszki 1 łyżka posiekanej natki pietruszki sól, pieprz, szczypta cukru i gałki muszkatołowej WYKONANIE DIP : Cebulę drobno siekamy, czosnek ścieramy(...)tarce. W rondelku rozgrzewamy oliwę i masło, dodajemy cebulę i czosnek. Smażymy na umiarkowanym ogniu, często mieszając, aż cebula zmięknie i zrobi się szklista. Dodajemy puree z dyni i łyżkę sosu sojowego. Smażymy 1 minutę, dodajemy pomidory z puszki oraz sól, pieprz, gałkę muszkatołową i cukier do smaku. Mieszamy i gotujemy około 10 minut, na małym ogniu, aż sos zgęstnieje
cool and mintywytwory typu cukier farbowany karmelem. Podam wam ilość składników na średni słoiczek. Może dużo, ale wierzcie mi, jak ją zrobicie, to będziecie przemycać ją wszędzie – do pierników, dyni, jabłeczników, musów, będziecie wąchać ją dla samej przyjemności. Ja mam młynek do przypraw i moździerz, ale nie martwcie się – sam moździerz wystarczy, a ten możecie kupić w internecie lub Ikei za około(...)jeszcze bardziej intensywny. Mam malutką patelenkę do prażenia przypraw i prażę absolutnie każdą przyprawę, dobrze im to robi. Zapytacie, do czego użyć domowej przyprawy korzennej? Jesień sprzyja jabłkom, śliwkom, dyniom, gruszkom, herbacie z miodem i cytryną, ciasteczkom korzennym, deserom rozgrzewającym. Szczypta takiej przyprawy dodana do gulaszu wynosi go na inny poziom. Dodanie odrobiny do zupy pomidorowej robi ze zwykłej pomidorówki
ladykitchenkawy ok. 2 łyżeczki syropu zamiast cukru i voila - poczujemy się prawie jak w kawiarni! Dla kogo: dla fanów korzennych przypraw dla kochających smaki jesieni dla mających puree z dyni i szukających pomysłu na jego wykorzystanie Składniki: szklanka brązowego cukru 1,5 szklanki wody 0,75 szklanki puree z dyni pół łyżeczki ekstraktu waniliowego pół łyżeczki mielonego imbiru
Mania Wypiekania