Chrupiąca, leciutko słodka, z mnóstwem pysznych składników. Uwielbiam ją z jogurtem i świeżymi owocami. Składniki: 300 g płatków owsianych 50 g nasion słonecznika 50 g pestek dyni 60 g orzechów brazylijskich 60 g migdałów 30 g wiórków kokosowych 50 g oleju kokosowego 50 g nektaru kokosowego 1 czubata łyżka masła orzechowego(...)malakserze, aby częściowo je pokruszyć, ale nie zmielić! W rondelku rozpuść olej kokosowy z syropem kokosowym, masłem orzechowym, solą i cynamonem. Do miski wsyp płatki, pokruszone orzechy, pestki dyni, ziarna słonecznika i wiórki kokosowe. Wlej mieszaninę z rondelka i dokładnie wszystko wymieszaj. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia, na całej powierzchni rozprowadź granolę i piecz w nienagrzanym piekarniku. Najpierw
Zdrowie na języku :Pkaczką. Dziś sałatka z kurczakiem na rukoli. Składniki: 1 filet z kurczaka pół woreczka rukoli kilka pomidorków koktajlowych ok. ćwiartki świeżego ananasa opakowanie kuleczek mozzarelli 2 łyżki pestek dyni Sos: 1 płaska łyżeczka miodu 4 łyżki octu jabłkowego lub winnego 4 łyżki oleju o neutralnym smaku sól i pieprz, zioła do sałatek, curry i słodka papryka olej do smażenia Kurczaka(...)kawałki (bez twardego środka). W kubku dobrze połączyć ze sobą miód, ocet i olej, doprawić solą i pieprzem, dodać zioła. Polać sałatkę i delikatnie wymieszać składniki razem z pestkami dyni
Czerwień i błękitklasyka, którą zdecydowanie warto odtworzyć, kiedy tylko w Zielony koktajl z rzeżuchą Kolejna witaminowa bomba, pod postacią zielonego koktajlu. Tym razem połączenie zdrowia, słodyczy i lekkiej pikanterii. Koktajl dynia – banan Koktajl dynia - banan to połączenie, które znane jest wielu osobom i choć wydawać by Zielony koktajl Ostatnio koktajle stały się dość popularne i coraz częściej praktykowane. Szczególnie właśnie
NiePieprz.plpapryki marynowanej 100 g tartego parmezanu 100 g płatków migdałowych 3 łyżki octu jabłkowego 2 łyżki kremu balsamicznego 1 łyżka oleju z orzechów włoskich 1 łyżka oleju z pestek dyni 2 łyżki oleju do smażenia 1 łyżka syropu daktylowego/miodu sól/pieprz Przygotowanie: Fasolkę podzielić na mniejsze części. Przygotować sos. Do szklanki wlać olej z orzechów włoskich, olej z pestek dyni
Jaglusiajaglanej i batatów Składniki: Kasza jaglana - 100g Bataty - 2 sztuki Marchew - 1 sztuka Mąka - 3-4 łyżki Jajko - 1 sztuka Olej rzepakowy - 1 łyżka Natka pietruszki - 1/2 pęczka Pestki dyni - 2 łyżki Sól, pieprz Wykonanie: Bataty i marchewkę obieramy, kroimy w kostkę a następnie skrapiamy olejem i pieczemy przez 45 minut w 180 stopniach (do miękkości). W między czasie gotujemy(...)kaszę jaglaną. Upieczone warzywa rozdrabniamy widelcem (lub miksujemy w blenderze) razem z kaszą. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki, prażone pestki dyni, sól i pieprz. Wszystko mieszamy z jajkiem i mąką. Formujemy kotleciki, które pieczemy przez 40-45 minut w 180 stopniach. Podajemy z ulubionymi dodatkami
Kuchnia Bon AppetitDaktylowe pełnoziarniste ciasteczka z bakaliami i czekoladą będą w sam raz. Nie dodaje do nich cukru, a swoją słodycz zawdzięczają głownie daktylom. Pełno w nich orzechów, pestek słonecznika i dyni, sezamu, żurawiny i czekolady. Chrupiemy zdrowo i bez cukru;) Składniki: 120g daktyli bez pestek (miałam świeże) 2 łyżki miodu 100g masła 1 jajko 2/3 szklanki maki pszennej(...)szklanki mąki pełnoziarnistej 1 łyżka kakao 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia garść żurawiny garść pestek słonecznika garść orzechów włoskich garść pestek dyni 2 łyżki sezamu 50g posiekanej gorzkiej czekolady lub kropelek czekoladowych Jeśli daktyle są mocno suche, twarde, należy zalać je gorącą wodą i pozostawić na ok 15 minut, następnie wodę zlać. Masło z miodem podgrzać do rozpuszczenia. dodać
Obiad gotowySpróbujcie! SKŁADNIKI: * kasza Bulgur ( do kupienia TU ) – 1 szkl * bulion warzywny – 500 ml * suszone pomidory w oliwie – 1 garść * suszone pomidory koktajlowe ( do kupienia TU ) * pestki dyni – 1 garstka ( do kupienia TU ) * sól, pieprz – do smaku SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : Wypłukaną kaszę bulgur zalewamy delikatnym bulionem warzywnym. Gotujemy ok. 4 minuty, odstawiamy pod przykryciem do napęcznienia(...)głębokiej patelni rozgrzewamy niewielką ilość oliwy spod suszonych pomidorów, dodajemy pokrojone pomidory ( zarówno zwykłe jak i koktajlowe ), przesmażamy, wrzucamy kaszę, doprawiamy do smaku i posypujemy podprażonymi pestkami dyni, mieszamy. Zajadamy! Smacznego! WPIS POWSTAŁ WE WSPÓŁPRACY Z MARKĄ TARGROCH http://targroch.pl/pl/ Sklep oferuje nie tylko mnóstwo fantastycznych bakalii, ale i produktów z serii superfood. POLECAM! Ps. dzięki marce TARGROCH
Ostra na Słodkotuńczykiem i jajkiem na twardo sałata zielona puszka tuńczyka w puszcze 1 jajko ugotowane na twardo 1/4 pudełka sera feta 1 łyżka pestek z dyni 1 łyżka płatków z migdałów 1 łyżka oleju rzepakowego Sałatę myjemy pod zimną wodą, osuszamy ręcznikiem papierowym. Do pudełeczka ( lunchboxa ) rwiemy nasze liście na mniejsze kawałki(...)wierzchu kładziemy tuńczyka, obrane i pokrojone na ćwiartki jajka ugotowane na twardo. Posypujemy pestkami z dyni i migdałami, polewamy olejem i możemy doprawię świeżo mielonym pieprzem. Zamykamy pudełeczko i bierzemy do pracy. W pracy całość mieszamy – smacznego ! Do sałatki można dodać jeszcze na przykład piórka cebuli. Smacznego ! Inne przepisy na sałatki
Kuchnia na wzgórzunadzieję, że będzie pysznie ! Sałatka z suszonymi pomidorami i fetą zielona sałata 1/4 opakowania sera feta 3 pomidory suszone w zalewie łyżka pestek z dyni łyżka płatków migdałowych łyżka suszonej żurawiny 2 łyżki oleju rzepakowego ( u mnie moje najnowsze odkrycie ) Myjemy liście sałaty, osuszamy ręcznikiem papierowym i wkładamy do lunchboxa(...)dajemy pokruszony ser, pokrojone suszone pomidory, posypujemy żurawiną, pestkami z dyni i płatkami migdałowymi. Na koniec polewamy olejem. Zamykamy pudełko, w pracy wszystko mieszamy i jemy ze smakiem. Ja nie dodałam soli – bo słona jest feta, nie dodałam pieprzu – bo chyba mi nie potrzeba przez bogactwo innych smaków. Polecam ! Sałatka z suszonymi pomidorami i fetą
Kuchnia na wzgórzukuchni, a ja nie mam ich dosyć! Składniki: -jedna cukinia (ok.300g) -ugotowana ciecierzyca (ok.100g) -garść suszonych pomidorów (40g) -ząbek czosnku -pół cebuli -łyżeczka oleju kokosowego -łyżka oleju z pestek dyni -sól, pieprz, słodka papryka, oregano Wykonanie: Cukinię ucieramy na tarce do robienia makaronu z warzyw. Czosnek i cebulkę drobno siekamy i podsmażamy na oleju kokosowym razem z obtoczoną w przyprawach(...)cukinii oraz pokrojone suszone pomidory. Mieszamy dokładnie i od razu przekładamy na talerz ( nie trzymajcie go na patelni dłużej niż kilka sekund, ma być surowy). Polewamy olejem z pestek dyni. Gotowe! Całe danie ma 274 kcal. Smacznego
Gawron w rosoleLubella Mini rurki 5 warzyw woda do gotowania makaronu garść rodzynek 1/4 szkl gorącej wody 1 łyżka oleju pół dużej czerwonej papryki 2 ząbki czosnku 500 g puree z dyni 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego 2 łyżki chudego serka kremowego Przygotowanie: Rodzynki wkładamy do małej miseczki i zalewamy 1/4 gorącej wody, odstawiamy. Paprykę(...)czosnek kroimy w kostkę. Rozgrzewamy olej na patelni i wrzucamy paprykę i czosnek. Smażymy często mieszając, aż papryka zrobi się miękka. Dodajemy puree z dyni oraz zioła i przyprawy. Mieszamy i zagotowujemy. Dodajemy rodzynki wraz z wodą w której się moczyły oraz serek i mieszamy do połączenia i ponownego zagotowania, zdejmujemy z gazu. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu
słodkie i nie tylko historie kulinarnemakaron lubella tricolore łosoś 200g szpinak świeży 1 opakowanie pesto z ricottą barilla pestki dyni sól pieprz 1 łyżka masła Gotujemy makaron w osolonej wodzie ok. 11 minut. W tym czasie przygotowujemy rybę. Na rozgrzaną patelnie wrzucamy masło, pokrojonego w dużą kostkę łososia i smażymy ok 3 minut. Odstawiamy rybę natomiast to co pozostało na patelni zostaje(...)ognia, dodajemy 3/4 słoiczka pesto oraz naszą rybę. Przyprawiamy solą i pieprzem. Do garnka z odcedzonym już makaronem dodajemy rybę ze szpinakiem. Układamy makaron na talerzu i posypujemy pestkami dyni. Smacznego
KuchcikoweLoveSpróbujcie koniecznie. Surówka z kapusty włoskiej i czerwonej Składniki: 1/4 główki kapusty włoskiej około 1 szklanka posiekanej czerwonej kapusty 1 marchewka pół pęczku natki pietruszki garść pistacji garść pestek dyni garść pestek słonecznika 1 łyżka nasion sezamu Sos: 5 łyżek oliwy z oliwek 2 łyżeczki miodu 3 łyżeczki soku z cytryny pół łyżeczki musztardy Dijon pół łyżeczki płatków chili pieprz(...)sól Wszystkie składniki sosu wlewamy do słoiczka, zakręcamy i potrząsamy kilka razy do momentu, aż wszystkie składniki się połączą. Pestki dyni, słonecznika i sezam lekko podprażamy na suchej patelce (najlepiej zrobić to partiami każde pestki osobno, wtedy będziemy mieli pewność, że nic nam się nie spali). Odstawiamy do wystudzenia. Pistacje obieramy z łupinek. Kapustę włoską i czerwoną siekamy w cienkie
PatiGotujebalsamico pesto: 100 g szpinaku 2 ząbki czosnku 1/3 szklanki oliwy z oliwek olej do smażenia sól, pieprz 2 łyżki startego parmezanu lub innego sera 2 łyżki pestek z dyni 200 g makaronu gniazda salsa: 1 mango 1 cebula czerwona 1 papryczka chili oregano świeże sól, pieprz Łososia przekładam do miski, dodaję pokrojoną cebulę, majeranek, sól, pieprz, balsamico. Łososia(...)obtaczam dokładnie w marynacie i odstawiam na godzinę albo dłużej. Pesto: Na patelni prażę pestki dyni, odkładam do rondelka. Na tej samej patelni na oleju przesmażam pokrojony czosnek, dodaję umyty i osuszony szpinak i przesmażam chwilę dosłownie. Szpinak przestudzony dodaję do pestek, wlewam oliwę z oliwek, sól, pieprz, parmezan i całość miksuje blenderem. Makaron gotuję według opakowania. W tym czasie
wesoła kuchniaktóry z pewnością zasmakuje miłośnikom słodkości. Próbujcie! Składniki: 120g herbatników kakaowych 2 łyżeczki golden syrup / miodu 1 łyżka herbaty 150g serka mascarpone 3/4 szklanki musu z dyni (dynię pieczemy do miękkości i blendujemy) 1/2 łyżeczki chilli w proszku 2 łyżki śmietanki 30% 3-4 łyżki cukru pudru 1/2 łyżeczki esencji waniliowej 1/2 łyżeczki olejku pomarańczowego 2 batoniki
Raj dla Podniebienia