przygotowania tego przepisu zainspirował nas przepis na blogu: http://www.pozytywnezywienie.pl Makaron razowy z pesto bazyliowym – składniki (na 2 porcje) 150g makaronu razowego 2 garście świeżej bazylii garść pestek dyni 10 pomidorków koktajlowych 1/2 żółtej papryki 4 łyżki oliwy sól pieprz oliwa do smażenia Makaron razowy z pesto bazyliowym – przepis: Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. W międzyczasie(...)pokrojoną w dużą kostkę paprykę. Smażymy je do momentu kiedy pomidorki staną się miękkie. Podczas smażenia doprawiamy je solą i pieprzem. W blenderze przygotowujemy pesto – blendujemy bazylię, nasiona dyni, oliwę, a całość doprawiamy szczyptą soli. Makron po ugotowaniu mieszamy z pesto, a na wierzch wykładamy podsmażone warzywa. Smacznego! Post Makaron razowy z pesto bazyliowym pojawił się poraz pierwszy
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!jednocześnie bardzo smaczną propozycję obiadu z wykorzystaniem małych pomidorków cherry. SKŁADNIKI: - makaron razowy świderki - kilka plastrów schabu - 1 czerwona papryka - garść całych listków bazylii - 2 łyżki oleju z pestek dyni - garść słonecznika - 4 krótkie, świeże ogórki - 2-3 garście pomidorków cherry - przyprawy: sól (używam himalajską różową), bazylia i oregano - olej słonecznikowy do smażenia Gotuję makaron i smażę kilka plastrów schabu(...)minut. Następnie dodaję pokrojoną paprykę, słonecznik, sól, bazylię i oregano. Znów duszę przez kilka minut. Na koniec daję pokrojony w słupki ogórek, połowę pomidorków cherry, polewam olejem z pestek dyni. Mieszam, duszę przez 2-3 minuty, następnie gaszę ogień i pozostawiam pod przykryciem przez kolejnych kilka minut. Wykładam na talerz, dodaję pozostałe zimne pomidorki i liście bazylii. SMACZNEGO
Wielopokoleniowoewentualnie do podsypania 40 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 1 szklanka ciepłej wody 2 łyżeczki soli 1 średnia cukinia około 250 g 1 jajko garstka pestek dyni i słonecznika Cukinię ścieramy na grubych oczkach tarki. Następnie dobrze ją odciskamy. Mąkę wsypujemy do miski. W środku robimy wgłębienie i wkruszamy drożdże. Dodajemy także cukier. Do wgłębienia wlewamy odrobinę(...)minut do podrośnięcia. Do miski z mąką dodajemy resztę wody, jajko i sól. Zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto. Dodajemy do ciasta startą i odciśniętą cukinię oraz pestki słonecznika i dyni. Ciasto ponownie zagniatamy. Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na 45 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto jeszcze raz zagniatamy. Formę keksową o długości 30cm wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy
Sama słodycz i szczypta chilidrobno mielonej -150g mąki owsianej -7g suchych drożdży -200ml napoju roślinnego -60g oleju kokosowego (płynnego) -80g cukru kokosowego -200g gęstego puree z pieczonej dyni (u nas hokkaido) -mąka orkiszowa (do wyrobienia ciasta po wyrośnięciu) Dodatkowo - konfitura jeżynowa i z owoców grantu RIGONI DI ASIAGO Napój, olej i cukier roztopić razem. Dodać puree(...)dyni i razem zblendować na gładko. Mąki i drożdże dokładnie razem wymieszać. Do suchych składników dodać mokre. Dokładnie wymieszać ciasto drewnianą łyżką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (przykryć ręczniczkiem). Podzielić ciasto na 3 części i każdą wyrobić z mąką orkiszową tak aby porcje ciasta nie były zbyt miękkie i luźne podczas wałkowania i wykrawania kółek). Wyrobione
Candy PandasSałatka Natelli sałata lodowa pomidor ogórek dynia słonecznik piersi z kurczaka zioła ogrodowe Knorra Piersi z kurczaka pokroić w cienkie paski, doprawić, nadziać na wykałaczki i usmażyć. Sałatę umyć i połamać na kawałki, dynię i słonecznik podrumienić na złoto na suchej patelni – uwaga lubi się przypalić!!!. Pomidora i ogórka pokroić w kostkę, przygotować sos wg wskazówek na opakowaniu. Wszystko
Pieguskowa Kuchniażytniej razowej) 1,5 łyżki soli cały zaczyn (- 2 łyżki) 2 duże pory 1 łyżka miodu 2 łyżki octu balsamicznego 200 g pestek ze słonecznika 100 g pestek z dyni 2 łyżki masła Do miski wlej wodę. Dodaj zaczyn zostawiając 2 łyżki, które posłużą Ci jako zaczątek nowego chleba. Zaczyn rozmieszaj z wodą, wsyp mąki i połącz je z wodą(...)ocet balsamiczny, wymieszaj, a kiedy płyny odparują a por pokryje się ciemną glazurą ściągnij go z ognia i wystudź. Na tej samej patelni rozpuść masło i wsyp pestki z dyni i słonecznika. Usmaż je na złoto, ściągnij z ognia, pozostaw do ostygnięcia i dodaj do pora. Do ciasta dodaj sól i przygotowane wcześniej wystudzone dodatki. Przy pomocy miksera połącz
Pieguskowa Kuchniałyżka miękkiego masła 2 łyżki bułki tartej 1 łyżeczka ostrej czerwonej papryki w proszku szczypta mielonego kuminu sól do smaku Do wysmarowania formy masło i bułka tarta pestki dyni i słonecznika po posypania opcjonalnie Wszystkie składniki wrzucamy do miski i rozdrabniamy blenderem na jednolitą masę. Jeżeli jest za gęste to dodajemy wodę z ciecierzycy. Doprawiamy do smaku solą i przekładamy(...)wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą keksówki. Posypujemy pestkami dyni i słonecznika. Pieczemy około 40-45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. Artykuł PASZTET Z CIECIERZYCY pochodzi z serwisu Każdy ma jakiegoś bzika - Pieguskowa kuchnia
Pieguskowa Kuchniaużyć swoich ulubionych produktów i tym samym skomponować swój oryginalny chlebek. Doskonały jeszcze ciepły z ciągnącym się ze środka serem i ulubionym sosem. Zaserwowałam go z domowym keczupem z dyni , gdyż ma on w swoim składzie zioła, które bardzo mi tu pasują:) Podwoiłam ilość składników, gdyż stwierdziłam, że taki jeden mały bochenek będzie zbyt mały. Był to bardzo dobry pomysł(...)odstawić na pół godz żeby nieco podrosło. Piec w 180 st. przez około 35-45 minut, aż się zrumieni. Podawać lekko przestudzone z ulubionym sosem, u mnie keczup z dyni . Artykuł ZAWIJANA PIZZA – CHLEBEK PIZZA pochodzi z serwisu Każdy ma jakiegoś bzika - Pieguskowa kuchnia
Pieguskowa Kuchniaosób liczących kalorie. Są tak pyszne, że zajadaliśmy się nimi gdy tylko wyjęłam je z piekarnika! 150 g orzechów włoskich + 2 łyżki 50 g migdałów 2 łyżki pestek dyni 25 g sezamu 40 g łuskanego słonecznika 100 g suszonej żurawiny 1 łyżka kruszonych orzechów arachidowych 3 białka 5 łyżek miodu gryczanego Do przygotowania ciasteczek możemy użyć rozdrabniacza lub po prostu(...)wszystko bardzo drobno posiekać. Ja używałam rozdrabniacza. 2 łyżki orzechów włoskich mielimy na drobny pył. Wsypujemy do miski. Resztę orzechów, migdały oraz pestki dyni rozdrabniamy na mniejsze kawałki. Wsypujemy do miski. Dodajemy słonecznik, sezam, suszoną żurawinę, orzechy arachidowe, białka oraz miód. Całość dokładnie mieszamy. Masz ma dość luźną konsystencję, jednakże podczas pieczenia nie będzie się rozpadać. Formujemy płaskie ciasteczka
VioletoweKucharzenieosoby - 350 kcal) 2 kromki pełnoziarnistego chleba tostowego 1/2 awokado 1/2 ząbka czosnku sok z cytryny 1 jajko ugotowane na twardo 1 łyżeczka posiekanego szczypiorku 1 łyżeczka pestek z dyni kilka pomidorków koktajlowych sól, pieprz PRZYGOTOWANIE Pieczywo opiekamy w tosterze. Przekrawamy na trójkąty. Awokado rozgniatamy widelcem, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, skrapiamy sokiem z cytryny i przyprawiamy do smaku(...)solą i świeżo mielonym pieprzem. Mieszamy. Smarujemy tosty pastą guacamole, układamy plastry jajka i połówki pomidorków. Całość posypujemy szczypiorkiem i pestkami dyni. Smacznego! 1 porcja - 350 kcal: - białko - 13,5 g - tłuszcze - 18 g - węglowodany - 32 g - błonnik - 7,5 g Zapraszam do polubienia mojej strony na Facebooku oraz śledzenia na Instagramie
Moje Kuchenne Rewelacjeinternetowego sklepu ALFATEC , gdzie jest ogromny wybór. Zresztą zobaczcie sami ;-) Składniki; 50 dag mięsa mielonego (wołowo- wieprzowe) 1 cebula 1 bułka (czerstwa) 2 ząbki czosnku garść pestek dyni 1 jajko sól i pieprz - około pół łyżeczki 10 dag masła bułka tarta do obtoczenia Dodatkowo; Forma aluminiowa od ALFATEC Przygotowanie; Cebulę kroimy w kostkę, szklimy na łyżce masła. Bułkę namaczamy(...)wodzie. Kiedy nasiąknie odciskamy. Do miski wkładamy mięso mielone, dodajemy cebulkę, bułkę, starty czosnek, wbijamy jajko i wyrabiamy przez chwilę. Doprawiamy do smaku, dosypujemy dynię. Jeśli mięso jest za luźne dosypujemy troszkę bułki tartej. Formujemy kotlety, obtaczamy w bułce tartej. Układamy w foremce. Na każdym kotlecie na środku układamy kostkę masła. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około
Radość kipiąca uśmiechem.Dziś wam prezentuję zupę krem z warzyw i cukinii.Zupa o kremowej konsystencji pełna aromatu i smaku. Wyraźnie czuć smak cukinii czosnku i przypraw.Dodatek prażone pestki dyni idealnie pasują do kremu, tu nie ma grama śmietany za to mnóstwo warzyw . Składniki: cukinia 500 g ( już po odkrojeniu końcówek) ziemniaki 4 szt marchew 4 szt natka pietruszki pęczek czosnek 4 ząbki seler(...)pestki dyni 2 garście Wykonanie: Do garnka wlewamy wodę 2 litry, wkładamy obraną marchew natkę pietruszki,pokrojone ziemniaczki w kostkę.Doprawiamy sola i pieprzem i gotujemy na małym ogniu. Powstanie wywar warzywny. Cukinie myjemy odcinamy końcówki i kroimy w kostkę( razem ze skórką) Smażymy na odrobinie oleju jakieś 20 minut i przekładamy do naszego wywaru z warzywami i gotujemy
Różowa kuchniacukiniowe placki , a nawet piekę ciasto z cukinią . Grillowana cukinia Składniki: 6-8 porcji 3 małe żółte cukinie 3 małe zielone cukinie 150 g koziego sera 3 łyżki pestek dyni sałata dwukolorowa 3 ząbki czosnku 50 ml oliwy z oleju 2 lyżki miodu 3 lyżki octu winnego 1 łyżka soku z cytryny sól do smaku ½ łyżeczki grubo mielonego czarnego pieprzu(...)marynuj w zamkniętym naczyniu przez noc. Na drugi dzień cukinia jest gotowa do jedzenia. Na półmisku ułóż porwane liście sałaty, następnie plastry cukinii. Posyp pokruszonym serem i prażonymi nasionami dyni. Polej marynatą. Podaj sałatkę do grilla. Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara The post Grillowana cukinia w marynacie słodko kwaśnej appeared first on Blog kulinarny
codojedzeniaWystarczy odmierzyć ziarna, wymieszać z miodem i zapiec w piekarniku. Ciasteczka są chrupiące, słodkie, dzięki zawartości ziaren mają sporo wartości odżywczych. Do przygotowania ciasteczek użyłam (oprócz ziaren słonecznika i dyni) ekspandowanych ziaren komosy i prosa firmy Soligrano . Ekspandowanie to proces, któremu poddawane są głównie zboża i polega na oddziaływaniu gorącej pary na ziarna zbóż, pod wysokim ciśnieniem. Takie ziarna robią(...)upraw. Bardzo przypadły nam do gustu ziarna w takiej postaci i uważam, że są godne i Waszej uwagi. 2 łyżki suszonej żurawiny 2 łyżki ziaren słonecznika 2 łyżki ziaren dyni 5 łyżek ziaren ekspandowanej komosy białej 5 łyżek ziaren ekspandowanego prosa 2-3 łyżki miodu płynnego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wszystkie składniki sypkie wymieszać ze sobą. Wlać miód i dokładnie rozprowadzić
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieposiekanej włoszczyzny (u mnie marchew, pietruszka, seler) 1 średni ziemniak 1 brokuł (może być opakowanie mrożonego) 100 g serka topionego 1 l wody lub bulionu sól, pieprz garść pestek dyni 2 łyżki oleju Włoszczyznę pokój na drobne kawałki, ziemniaka w kosteczkę, brokuł podziel na mniejsze różyczki. W garnku rozgrzej olej, podsmaż włoszczyznę i ziemniaki. Jak zaczną się rumienić dodaj serek(...)gorącą wodą lub gorącym bulionem, gotuj ok 20 minut. Po tym czasie dodaj brokuł, przypraw solą, pieprzem i gotuj do ulubionej miękkości brokuła. Gotową zupę przed podaniem posyp pestkami dyni, możesz dodać kleks śmietany lub jogurtu. Zupę możesz również zblendować, ale ja wolę taką chrupiącą wersję. Smacznego! Daj znać w komentarzu jeśli wypróbowałaś\eś przepis
Mój pomysł na