osób liczących kalorie. Są tak pyszne, że zajadaliśmy się nimi gdy tylko wyjęłam je z piekarnika! 150 g orzechów włoskich + 2 łyżki 50 g migdałów 2 łyżki pestek dyni 25 g sezamu 40 g łuskanego słonecznika 100 g suszonej żurawiny 1 łyżka kruszonych orzechów arachidowych 3 białka 5 łyżek miodu gryczanego Do przygotowania ciasteczek możemy użyć rozdrabniacza lub po prostu(...)wszystko bardzo drobno posiekać. Ja używałam rozdrabniacza. 2 łyżki orzechów włoskich mielimy na drobny pył. Wsypujemy do miski. Resztę orzechów, migdały oraz pestki dyni rozdrabniamy na mniejsze kawałki. Wsypujemy do miski. Dodajemy słonecznik, sezam, suszoną żurawinę, orzechy arachidowe, białka oraz miód. Całość dokładnie mieszamy. Masz ma dość luźną konsystencję, jednakże podczas pieczenia nie będzie się rozpadać. Formujemy płaskie ciasteczka
VioletoweKucharzenieosoby - 350 kcal) 2 kromki pełnoziarnistego chleba tostowego 1/2 awokado 1/2 ząbka czosnku sok z cytryny 1 jajko ugotowane na twardo 1 łyżeczka posiekanego szczypiorku 1 łyżeczka pestek z dyni kilka pomidorków koktajlowych sól, pieprz PRZYGOTOWANIE Pieczywo opiekamy w tosterze. Przekrawamy na trójkąty. Awokado rozgniatamy widelcem, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, skrapiamy sokiem z cytryny i przyprawiamy do smaku(...)solą i świeżo mielonym pieprzem. Mieszamy. Smarujemy tosty pastą guacamole, układamy plastry jajka i połówki pomidorków. Całość posypujemy szczypiorkiem i pestkami dyni. Smacznego! 1 porcja - 350 kcal: - białko - 13,5 g - tłuszcze - 18 g - węglowodany - 32 g - błonnik - 7,5 g Zapraszam do polubienia mojej strony na Facebooku oraz śledzenia na Instagramie
Moje Kuchenne Rewelacjeinternetowego sklepu ALFATEC , gdzie jest ogromny wybór. Zresztą zobaczcie sami ;-) Składniki; 50 dag mięsa mielonego (wołowo- wieprzowe) 1 cebula 1 bułka (czerstwa) 2 ząbki czosnku garść pestek dyni 1 jajko sól i pieprz - około pół łyżeczki 10 dag masła bułka tarta do obtoczenia Dodatkowo; Forma aluminiowa od ALFATEC Przygotowanie; Cebulę kroimy w kostkę, szklimy na łyżce masła. Bułkę namaczamy(...)wodzie. Kiedy nasiąknie odciskamy. Do miski wkładamy mięso mielone, dodajemy cebulkę, bułkę, starty czosnek, wbijamy jajko i wyrabiamy przez chwilę. Doprawiamy do smaku, dosypujemy dynię. Jeśli mięso jest za luźne dosypujemy troszkę bułki tartej. Formujemy kotlety, obtaczamy w bułce tartej. Układamy w foremce. Na każdym kotlecie na środku układamy kostkę masła. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około
Radość kipiąca uśmiechem.Dziś wam prezentuję zupę krem z warzyw i cukinii.Zupa o kremowej konsystencji pełna aromatu i smaku. Wyraźnie czuć smak cukinii czosnku i przypraw.Dodatek prażone pestki dyni idealnie pasują do kremu, tu nie ma grama śmietany za to mnóstwo warzyw . Składniki: cukinia 500 g ( już po odkrojeniu końcówek) ziemniaki 4 szt marchew 4 szt natka pietruszki pęczek czosnek 4 ząbki seler(...)pestki dyni 2 garście Wykonanie: Do garnka wlewamy wodę 2 litry, wkładamy obraną marchew natkę pietruszki,pokrojone ziemniaczki w kostkę.Doprawiamy sola i pieprzem i gotujemy na małym ogniu. Powstanie wywar warzywny. Cukinie myjemy odcinamy końcówki i kroimy w kostkę( razem ze skórką) Smażymy na odrobinie oleju jakieś 20 minut i przekładamy do naszego wywaru z warzywami i gotujemy
Różowa kuchniacukiniowe placki , a nawet piekę ciasto z cukinią . Grillowana cukinia Składniki: 6-8 porcji 3 małe żółte cukinie 3 małe zielone cukinie 150 g koziego sera 3 łyżki pestek dyni sałata dwukolorowa 3 ząbki czosnku 50 ml oliwy z oleju 2 lyżki miodu 3 lyżki octu winnego 1 łyżka soku z cytryny sól do smaku ½ łyżeczki grubo mielonego czarnego pieprzu(...)marynuj w zamkniętym naczyniu przez noc. Na drugi dzień cukinia jest gotowa do jedzenia. Na półmisku ułóż porwane liście sałaty, następnie plastry cukinii. Posyp pokruszonym serem i prażonymi nasionami dyni. Polej marynatą. Podaj sałatkę do grilla. Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara The post Grillowana cukinia w marynacie słodko kwaśnej appeared first on Blog kulinarny
codojedzeniaWystarczy odmierzyć ziarna, wymieszać z miodem i zapiec w piekarniku. Ciasteczka są chrupiące, słodkie, dzięki zawartości ziaren mają sporo wartości odżywczych. Do przygotowania ciasteczek użyłam (oprócz ziaren słonecznika i dyni) ekspandowanych ziaren komosy i prosa firmy Soligrano . Ekspandowanie to proces, któremu poddawane są głównie zboża i polega na oddziaływaniu gorącej pary na ziarna zbóż, pod wysokim ciśnieniem. Takie ziarna robią(...)upraw. Bardzo przypadły nam do gustu ziarna w takiej postaci i uważam, że są godne i Waszej uwagi. 2 łyżki suszonej żurawiny 2 łyżki ziaren słonecznika 2 łyżki ziaren dyni 5 łyżek ziaren ekspandowanej komosy białej 5 łyżek ziaren ekspandowanego prosa 2-3 łyżki miodu płynnego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wszystkie składniki sypkie wymieszać ze sobą. Wlać miód i dokładnie rozprowadzić
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieposiekanej włoszczyzny (u mnie marchew, pietruszka, seler) 1 średni ziemniak 1 brokuł (może być opakowanie mrożonego) 100 g serka topionego 1 l wody lub bulionu sól, pieprz garść pestek dyni 2 łyżki oleju Włoszczyznę pokój na drobne kawałki, ziemniaka w kosteczkę, brokuł podziel na mniejsze różyczki. W garnku rozgrzej olej, podsmaż włoszczyznę i ziemniaki. Jak zaczną się rumienić dodaj serek(...)gorącą wodą lub gorącym bulionem, gotuj ok 20 minut. Po tym czasie dodaj brokuł, przypraw solą, pieprzem i gotuj do ulubionej miękkości brokuła. Gotową zupę przed podaniem posyp pestkami dyni, możesz dodać kleks śmietany lub jogurtu. Zupę możesz również zblendować, ale ja wolę taką chrupiącą wersję. Smacznego! Daj znać w komentarzu jeśli wypróbowałaś\eś przepis
Mój pomysł nakurczaka 1/2 brokuła 1 nieduża cebula przyprawa do kurczaka (u mnie papryka, "jarzynka", kurkuma) 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej 100 ml wody 1 łyżeczka sosu sojowego garść pestek z dyni Przygotowanie: cebulę pokroić w kostkę i zeszklić w garnku kurczaka pokroić w kostkę, oprószyć przyprawami i mąką - dodać do cebuli i podsmażyć do już podsmażonego kurczaka dodać różyczki(...)kalafiora, zalać wodą i gotować przez kilka minut pod koniec dodać sos sojowy oraz pestki dyni Można podawać z ryżem - będzie to stanowiło pełne danie ;) Smacznego
Gotowanie z pasjązmiksuj za pomocą blendera. Dopraw solą oraz pieprzem i dorzuć pokrojone w plasterki pieczarki. Gotuj na małym ogniu przez około 10 minut. Spróbuj także: Delikatna zupa krem z dyni dynia jajko marchew Zupa krem z kalarepy papryka cebula szpinak Dietetyczna zupa z botwinki botwinka buraki jajko
Fit&Fast Kitchenposolona 4 dojrzałe pomidory malinowe – pokrojone na kawałki puszka tuńczyka (jednolity w sosie własnym) – razem z zalewą świeżo zmielony pieprz kilka listków bazylii do dekoracji pestki dyni do dekoracji garść zielonych oliwek bez pestek do dekoracji chlust oliwy do dekoracji Przepis na pomidorową sałatkę panzanella z tuńczykiem Sucharki ułożyć na talerzu. Pół szklanki wody wymieszać z octem. Polać(...)tuńczyka. Na górę wykładamy puszkę tuńczyka. Zalewa z niego również ma wsiąknąć w sucharki. Odstawiamy na pół godziny do lodówki. Przed podaniem posypujemy sałatkę pieprzem, listkami bazylii, oliwkami, pestkami dyni i polewamy solidnym chlustem oliwy. Lubisz moje wpisy? Bądź na bieżąco na Facebooku i Instagramie! Artykuł Pomidorowa sałatka panzanella z tuńczykiem pochodzi z serwisu Ugotowane Pozamiatane
Ugotowane pozamiataneniej kochana osóbka, że lubi ludzi obdarowywać słodkościami) ;) Recenzja nieco długa więc wstęp będzie krótki :D Lifebar Nazwa: Baton Petarda malina- spirulina Firma: Zmiany Zmiany Skład: daktyle, pestki dyni, morwa, maliny, orzechy nerkowca, orzechy brazylijskie, nasiona chia, spirulina. Masa netto: 69g Wartości odżywcze: 69g/ 269,1 kcal, tłuszcz – 8,2g w tym kwasy tłuszczowe nasycone – 1,4g, węglowodany(...)się w ustach, więc trzeba go trochę żuć. Na początku czujemy słodycz daktyli oraz intensywny kwaśno- słodki smak malin, zaraz o uwagę dopomina się specyficzny smak i gorycz pestek dyni. W strukturze również wyczuwalne są pesteczki malin i chia, reszta jak orzechy czy morwa są tłem. Jeśli chodzi o spiruline to podobno ma ona rybi smak, my go nie wyczułyśmy
Candy PandasDziś przepis na banalnie proste chlebki bez mąki idealne na chrupkie przekąski w ciągu dnia :) Najlepsze jest to, że len mielony i ziarna to taka podstawa a pestki dyni i orzechy można zamienić na dowolny mix ulubionych ziaren. Robiłyśmy już wersje ze słonecznikiem, wiórkami kokosowymi, otrębami gryczanymi itd. i za każdym razem wychodziły ciekawe chrupacze :) Zainspirowałyśmy się przepisem(...)Healthy Dreams i Was również z achęcamy do eksperymentowania! :) Składniki (blaszka A4 21x30cm): - ½ szkl. ziaren lnu - ½ szkl. pestek dyni -1 szkl. posiekanych orzechów (u nas ziemne, laskowe, włoskie, nerkowce) -1/3 szkl. lnu mielonego - ¾ szkl. ciepłej wody *- można dodać odrobinę soli do podkreślenia smaku Wszystkie suche składniki wymieszać, dodać wodę i znów dokładnie połączyć całość. Zostawić mieszankę
Candy Pandasjeszcze wiele pysznych twarzy :) Nazwa: Kaszka z migdałów ziemnych Firma: Govinda Skład: mielone migdały ziemne 53%*, skiełkowane bezglutenowe płatki owsiane 30%*, nasiona chia 10%*, ekspandowane brązowe proso*, płatki dyni* (przecier z dyni 70%, skrobia kukurydziana jako nośnik*), maca w proszku 2%*. * z upraw ekologicznych Masa netto: 500g Wartości odżywcze: 100g/ 404 kcal, tłuszcz – 17,6g w tym kwasy tłuszczowe
Candy Pandasskładzie ale wygląd już przemeblowałyśmy. Wyczekujcie go na blogu! 3. Zestaw batonów od Zmiany Zmiany Agnieszka - Ciasto pomarańczowo-dyniowe z pianką czekoladową ( przepis ) bez glutenu, cukru białego, laktozy Dynie wielbimy nie tylko za kolor ale głównie za smak i uniwersalność. Podobnie jest z ciastami fasolowymi ale nigdy nie pomyślałyśmy aby to połączyć. Nasza dynia Hokkaido idealnie zgrała się
Candy Pandasczerwonej soczewicy, 2 cukinie, 1 bakłażan, 1 papryka czerwona, 1 cebule czerwona, 3 ząbki czosnku, 200 g koncentratu pomidorowego, 2 łyżki łuskanych ziaren słonecznika, 2 łyżki łuskanych ziaren dyni, 1 łyżeczka wędzonej papryki słodkiej, 1 łyżka oleju rzepakowego, sól, pieprz. Przygotowanie: W dużym garnku na oleju rzepakowym przesmażamy posiekaną cebulę z czosnkiem. Dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię, bakłażana i paprykę(...)przypaliło. Gdy soczewica jest miękka dodajemy koncentrat pomidorowy oraz przyprawy i dusimy na małym ogniu pod przykryciem ok.10 min. co jakiś czas mieszając. Gotowe dania wykańczamy pestkami słonecznika i dyni
Państwo Wojtczuk gotują