Dzisiejsza sałatka powstała z resztek, które zostały niewykorzystane po przygotowaniu sushi, czyli jak to się mówi sałatka jest to sałatka na winie . Oczywiście do jej przygotowania możemy wykorzystać też inny makaron, na przykład sojowy. Robi się ją szybko, jest lekka, ponieważ odchudziłam trochę sos, używając jogurtu naturalnego. Sałatka z makaronem ryżowym i surimi Czas przygotowania: 15 minut(...)skórki, kroimy w słupki i dodajemy do makaronu. paluszki kroimy na pół, lekko je rozdrabniamy na mniejsze włókna. Wraz z ogórkami dorzucamy do miski z makaronem. Do sałatki dodajemy majonez, jogurt, sok cytrynowy i przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy i podajemy
Kulinarne przygody Gatityobdarza nas natura. No i mam nadzieję, że na moim stole zagości jeszcze więcej kolorów, jeszcze więcej zieleni, witamin i witalności. Ostatnio serwuję sobie przedsmak wiosny w postaci zielonych sałatek. Dziś prosty przepis : Sałatka grecka, czyli smaczna sałatka ze świeżych warzyw, z serem feta i oliwkami. Przygotowanie 15 minut. Porcja dla 6 osób. Potrzebne nam będzie(...)łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżka octu, 1 łyżeczka musztardy). Delikatnie wymieszać. Podawać jako przystawkę do dań, albo wiosenną kolację. Smacznego. Pozdrawiam serdecznie Beata Moje plany na wiosnę. Sałatka grecka z serem feta i oliwkami. is a post from: moda na bio The post Moje plany na wiosnę. Sałatka grecka z serem feta i oliwkami. appeared first on moda
MODA NA BIOSałatka z selerem, szynką i orzechami to ekspresowa sałatka dla kulinarnych dyletantów i wybawienie, gdy przyjdą niespodziewani goście, (pod warunkiem, że mamy marynowany seler). Reszta składników zawsze jest u mnie w zapasie: szynka gotowana, żółty ser, jogurt, kukurydza, orzechy. Sos przygotowuje się z jogurtu, majonezu i pieprzu cayenne. Sałatka z selerem, szynką i orzechami najlepsza jest po schłodzeniu. Polecam też(...)inne nasze przepisy na sałatki. Składniki: 3 łyżki selera konserwowego 2 plasterki szynki gotowanej lub konserwowej 3 łyżki kukurydzy z chili 2 grube plastry sera żółtego 3 łyżki siekanego szczypiorku 2 łyżki jogurtu greckiego 1 łyżeczka majonezu (u mnie Winiary) Sól i odrobina pieprzu Cayenne do smaku orzechy włoskie Przygotowanie: Seler i kukurydzę odsączamy z zalewy. Żółty
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Kolorowa, zdrowa i lekka sałatka. Użyłam do niej miksu sałat na którym ułożyłam pomarańcze, ser camembert i cebulę. Całość posypałam podprażonymi orzechami nerkowca i polałam pysznym winegretem. Sałatka doskonała jest na każdy posiłek, ja zrobiłam ją na kolację Smakuje pysznie, koniecznie zróbcie ją w swojej kuchni(...)swojej sałatki użyłam olejów tłoczonych na zimno firmy Semco : oleju z pestek dyni i oleju lnianego. Są one bardzo zdrowe a razem bardzo smaczne. Można używać je nie tylko do sałatek i surówek ale również do warzyw, ziemniaków, kasz, mięs, ryb czy serów. Olej lniany jest to olej roślinny
Marta Gotujeprzygotowaniu wegańskich potraw. Wszystko dla mojego Męża, który postanowił w nowym roku wypróbować taki sposób odżywiania. Często sięgam po pożywne warzywa strączkowe i tak oto wymyśliłam tę szybką sałatkę , której smaki kojarzą mi się z Francją. Będzie idealna na lunch lub kolację z kromką świeżej bagietki. Podstawą sałatki jest pyszna zielona soczewica , która w przeciwieństwie do tej czerwonej(...)biedaków, choć sprzedaje się ją po cenie dla bogaczy) jeszcze mnie nie stać, ale nasza zła przecież nie jest. Soczewica dobrze komponuje się z aromatem orzechów, dlatego w sałatce znajdziecie podwójnie orzechowy akcent w postaci orzechów włoskich oraz oleju rzepakowego tłoczonego na zimno, na którego bazie przygotowałam dressing z dodatkiem czosnku i musztardy francuskiej. Wyszła bardzo przyjemna w smaku
Chilli Czosnek i Oliwaśniadanie miałam chęć na sałatkę . Szybko się ją robi,a do pysznych bagietek czosnkowych stanowi idealny dodatek, można więc się najeść. Jak dla mnie pycha! Składniki: puszka łososia w oleju opakowanie miks sałat z rukolą ser mozarella 1/2 czerwonej cebuli kilka pomidorków koktajlowych garść grzanek z oliwą z oliwek suszona bazylia, pomidory i czosnek- łyżeczka z Piątnicy Wykonanie: Miks(...)sałat wykładamy na talerz, na to pokrojoną na mniejsze kawałki mozzarelle, osączonego łososia.Czerwoną cebulę kroimy wpólpiórka wykładamy na sałatkę, pomidorki przekrawamy na pól rownież wykładamy. Posypujemy grzankami.Olej z łososia mieszamy z suszoną bazylią, pomidorami i czosnkiem, polewamy sałatkę. Do przygotowania sałatki użyłam suszu Pomidor, czosnek, bazylia ze sklepu PIĄTNICA : Do przygotowania sałatki użyłam mozzarelli MLEKOVITA
Z Majeczką w kuchniPyszna wariacja w temacie "sałatka Cezara" - sałatę rzymską zamieniłam na mieszankę sałaty lodowej, szpinaku i rukoli. Efekt ? Oceńcie sami - nam baardzo smakowało. Sałatka w tej wersji może spokojnie pełnić funkcję obiadu dla dwóch osób :) SKŁADNIKI garść rukoli garść szpinaku "baby" 1/2 główki niewielkiej sałaty lodowej duża pierś z kurczaka oliwa czosnkowa świeży lub suszony tymianek oliwa/olej do smażenia
Moje Kuchenne RewelacjeSałatka z selerem, kurczakiem i serem t o najłatwiejsza do przygotowania sałatka na świecie. Poradzi sobie z jej wykonaniem nawet największy dyletant kulinarny, czy największy leń. Najwięcej „zachodu” zajmuje przygotowanie sosu, gdyż trzeba połączyć jogurt, majonez i pieprz cayenne Reszta się sama robi, no i trzeba trochę poczekać z językiem na brodzie, gdyż sałatka z selerem, kurczakiem(...)serem najlepiej smakuje schłodzona. Polecam też inne nasze przepisy na sałatki. Składniki: 2 łyżki selera konserwowego małe podudzie wędzonego kurczaka bez skóry 2 łyżki kukurydzy z chili 2 grube plastry sera żółtego 2 łyżki drobno siekanego szczypiorku 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka majonezu (u mnie Winiary) Sól i odrobina pieprzu Cayenne do smaku Przygotowanie Seler i kukurydzę odsączamy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięMałe włoskie pierożki, kształtem przypominające nasze wigilijne uszka idealnie nadają się na sałatkę. Sałatki mają taką zaletę, że cokolwiek do nich damy, oczywiście w granicach zdrowego rozsądku – zawsze się udają i za każdym razem są niepowtarzalne. Tak, jak proponowana sałatka z tortelloni. Składniki: - 2 opakowania tortelloni z dowolnym nadzieniem - mała czerwona papryka - 1 pomidor (obrany) - 3 ząbki czosnku - pęczek szczypiorku(...)oraz cienko pokrojoną w talarki czerwoną cebulę (użyłam szatkownicy). Wszystko doprawiamy solą i świeżo zmielonym kolorowym pieprzem, skrapiamy sokiem wyciśniętym z cytryny oraz olejem sezamowym – delikatnie mieszamy. Kolejną zaletą sałatki z tortelloni jest to, że można ją jeść na zimno i na ciepło. Podana tak, czy tak – smakuje wyśmienicie. Smacznego. Wydrukuj przepis The post Sałatka z tortelloni appeared first
mojewypiekiinietylkoTradycyjne dania nigdy nie są nudne, ale w tym szarym, codziennym dniu przyda się w kuchni trochę ożywienia i egzotyki. Sałatkę z kalafiora wzbogaciłam o dwa dodatki. Smoczy owoc (pitaja – dragon fruit), to jeden. Drugi, może bardziej popularny, to karambola . Oba zachwycają swym wyglądem. Do smaku – trzeba się przekonać i spróbować. Jedno jest pewne, wniosą do naszego jadłospisu(...)oprószamy solą waniliową i pieprzem, dodajemy 3 łyżki wina ryżowego – mieszamy. Dodajemy poszatkowaną cebulę, karambolę, drobno pokrojoną paprykę. Kolejno - drobno pokrojony czosnek (nie przeciskamy przez praskę, bo zdominuje smak sałatki), sok z ½ limonki oraz trochę posiekanego szczypiorku – ponownie mieszamy. Na samym końcu dokładamy smoczy owoc, ścieramy skórkę z wyparzonej limonki i bardzo delikatnie mieszamy. Podajemy schłodzoną. Smocza sałatka z karambolą
mojewypiekiinietylkoYotam Ottolenghi. Następnym razem dam więcej oliwy do przypraw, moja mieszanka wyszła chyba za gęsta i nie najlepiej się rozsmarowywała na bakłażanach. Ale poza tym wszystko wyszło pyszne, a sałatkę warto zrobić nawet bez bakłażanów. Byłoby cudnie móc spróbować u źródła, może kiedyś się uda, na razie musi wystarczyć wyrób własny. Polecam! Danie zrobione na podstawie przepisu(...)ząbki czosnku, zmiażdżone 2 łyżeczki mielonego kminu 1 łyżeczka mielonej kolendry 1 łyżeczka papryki 3/4 łyżeczki mielonego cynamonu 1/2 łyżeczki płatków czerwonej papryki 1/2 łyżeczki soli + nieco dodatkowo sałatka 1 szklanka kaszy bulgur 15 szt zielonych oliwek bez pestek,przekrojonych 1/2 małej czerwonej cebuli, pokrojonej w bardzo cienkie plasterki 1/3 szklanki rodzynek 1/3 filiżanki liści pietruszki płaskim
Stare GarySałatka smaczna, zdrowa, kolorowa!!! :) Świeża roszponka, soczyste pomidorki koktajlowe, słodka mandarynka, chrupiące grzanki, a całość posypana pestkami dyni i skropiona miodowym winegret. Sałatka ta świetnie nadaje się na lekką i pożywną kolację, bądź jako danie obiadowe, np. z porcją grillowanego mięsa. Sałatka: * roszponka- 1 opakowanie * pomidorki kokatjlowe- 12 szt. * mandarynka- 2 szt. * pestki dyni- garść * chleb- 2 kromki * masło klarowane/oliwa-(...)smażenia Miodowy dressing: * olej z pestek dyni- 6 łyżek * sok z cytryny- 4 łyżki * miód płynny- 1 łyżka * sól, pieprz- do smaku Sałatka: Roszponkę umyć, osuszyć, pomidorki koktajlowe przekroić na pół, mandarynkę obrać i pokroić na małe kawałki. Rozgrzać masło na patelni, chleb pokroić na małe kwadraty i podsmażyć na maśle do zarumienienia. Miodowy dressing: Wszystko wymieszać i skropić sałatkę
Kraina Miodem PłynącaOrzeźwiająca, pyszna wręcz idealna sałatka owocowa w trochę innym wydaniu, czyli owoce podane na liściach roszponki i polane słodkim sosem balsamicznym (który wykorzystałam w bardzo popularnej na blogu sałatce z rukolą i jajkiem ). 'Moje' owoce można zastąpić każdymi innymi- wedle upodobań lub wykorzystać te, które macie dostępne w domu- i tak każde będą smakować wyśmienicie. Jedynie czego kategorycznie zmieniać(...)wolno, to dodatek słodkiego sosu balsamicznego! ;))) Jak najbardziej polecam- jest rewelacyjna! :) Sałatka 1 porcja: * roszponka- 1 garść * melon cantaloupe- 4-5 kulek * arbuz- 4-5 kulek * truskawki- 4-5 szt. * ananas- 1 plaster * rodzynki- 1 garść Sos balsamiczny: * ocet balsamiczny- 1/3 szklanki * miód- 1 czubata łyżka Sałatka: Umytą i osuszoną roszponkę ułożyć na talerzu i położyć nań owoce. Sos balsamiczny
Kraina Miodem PłynącaJakiś czas temu stojąc przed lodówką i szukając inspiracji na kolację wpadłam na pomysł skomponowania tej warstwowej sałatki z tuńczykiem i jajkiem pod żółtą pierzynką . Ku mojemu zdziwieniu wyszła znakomicie! Smaki poszczególnych składników wspaniale pasują do siebie! Ta sałatka z tuńczykiem i jajkiem od tamtego dnia regularnie gości u mnie w domu. Polecam tę sałatkę na Święta czy wszelkiego
Anielska Kuchnia AniKolejną, ekspresową wręcz, sałatką jest sałatka z surimi . Bardzo lubię jej smak. Kiedyś kupiłam podobną sałatkę do tej i tak mi zasmakowała, że postanowiłam stworzyć coś na jej kształt, ale nie taką samą. Uważam ją aktualnie za jedną z lepszych moich sałatek . Słodziutki ananas i kukurydza plus paluszki krabowe komponują się świetnie :-) Składniki: Paluszki krabowe (surimi) 250g puszka ananasa
Anielska Kuchnia Ani