słoik - 12348 przepisów (strona:445/824)

KOKTAJL JAGODOWY 153

Uwielbiam takie koktajle. 1litr mleka 1 łyżeczka cukru waniliowego 2 szkl.przebranych jagód ( mogą też być mrożone lub że słoika ) ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Mleko miksujemy z cukren waniliowym, dodajemy owoce jagody i zmiksować blenderem przez minutę . Podajemy w wysokich szklankach , zaraz po przygotowaniu.Do koktajlu zamiast cukru waniliowego możemy dodać łyżkę miodu płynnego.Smacznego

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Mleko - doskonały klej do etykiet na przetwory ! 160

spodu mlekiem za pomocą małego pędzelka lub nasączamy gąbkę mlekiem i delikatnie przyciskamy do niej etykietę tak, aby zwilżyć tylko trochę jej spodnią całą powierzchnię. Teraz przyklejamy papier do słoika lub butelki, w którym znajdują się nasze przetwory i pozostawiamy do wyschnięcia. Tak przyklejona etykieta trzyma się mocno szkła i na pewno nam nie odpadnie. Jeśli chcemy ją usunąć wystarczy

Przepisy i porady kulinarne
Śledź w oleju 150

kostkę i zalewamy wrzątkiem. Kiedy śledzie stracą już słony posmak kroimy je na mniejsze kawałki. W dużej misce mieszamy śledzie, przyprawy, olej oraz cebulę(odciśniętą z wody). Przekładamy do słoika/pojemnika i pozostawiamy przynajmniej na dobę aby smaki się połączyły

Smaki Natalii
Biszkopt z prażonymi jabłkami i czekoladą 122

prażonymi jabłkami i czekoladą Składniki Biszkopt: 5 jajek 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia aromat waniliowy Dodatkowo: 1 duży słoik prażonych jabłek 1-2 jabłka cynamon garść rodzynek 1 galaretka cytrynowa 1 mleczna czekolada Sposób wykonania: Biszkopt Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy cukier i dalej

Smaki Natalii
Bieszczadzkie smaki - część I 190

aromat miodu podobny jest do syropu klonowego – jest pyszny. Po degustacji – nie tylko zresztą miodu i długiej, ciekawej rozmowie z właścicielem o produktach i kulinariach, zaopatrzeni w kilka słoików miodu ruszamy dalej. Kolejny przestanek to Wetlina. Tu zwiedzamy najmniejszą rzemieślniczą wędzarnię jaką w życiu widzieliśmy. A Wydawało nam się, że już sporo widzieliśmy. Ta rozpoczęła działalność 6 grudnia 2013 roku

królestwo garów
Pianka z wiśniami w spirytusie 199

truskawkową galaretką bądź brzoskwiniową z owocami z puszki. Jak widać możliwości jest wiele ;) Składniki: 300 gram serka homogenizowanego (ja użyłam waniliowego) 3 opakowania galaretki o smaku wiśniowym 1 mały słoik wiśni w spirytusie  250 gram śmietanki 30 % 3 łyżeczki cukru pudru około 50 gram czekolady do dekoracji Wykonanie : 2 opakowania galaretki rozpuszczamy w 500 ml gorącej wody i odstawiamy

W Moim Magicznym Domu
Cukier lawendowy 121

zerwanej) Przygotowanie: Potrzebny Ci będzie moździerz, ale na upartego moździerz użyć blendera, Około 2 łyżek cukru utłucz w moździerzu lub zblenduj. Dodaj do pozostałego cukru. Przechowuj w szczelnie zamykanym słoiku, bo cukier dzięki olejkom eterycznym zawartych w lawendzie będzie lekko wilgotny. Nie łudźcie się, lawenda zszarzeje     Artykuł Cukier lawendowy pochodzi z serwisu %%http://www.greenscarf.pl/%%.

greenscarf
Konfitura truskawkowa z czekoladą mleczną 137

bardzo małym ogniu do momentu, aż truskawki zupełnie się rozpadną. Często mieszamy żeby nic się nie przypaliło. Zdejmujemy z ognia i dodajemy pokruszoną czekoladę. Mieszamy i przekładamy gorące do słoików. Ustawiamy je do góry dnem do wystudzenia. Z tych składników wyjdzie około 1 litr konfitury. Smacznego

Marder&Marder Manufacture
Pieczeń z indyka z suszonymi pomidorami i czosnkiem niedźwiedzim 136

kanapki. Mięsną masę wzbogaciłam suszonymi pomidorkami a fajnego posmaku nadał czosnek niedźwiedzi. składniki: 1 udziec z indyka ze skórą bez kości ( mój miał ok 1,1 kg ) 1 słoik suszonych pomidorów w oleju 2 łyżki kaszy manny 2 łyżki suszonego czosnku niedźwiedziego sól,pieprz Mięso z indyka ze skórą zmielić maszynką na sitku o  grubych oczkach*. Suszone pomidory osączyć

Monia miesza i gotuje
konfiturowa galaretka z wiśni 127

następnie wkładamy do garnka o grubym dnie. Gotujemy wiśnie przez pół godziny często mieszając, następnie dodajemy środek żelujący, mieszamy i gotujemy jeszcze 2-3 minuty. Gorącą konfiturę przekładamy do słoików, zakręcając ich wieczka i stawiając  słoje do góry dnem (najlepiej zostawić je w ten sposób przez 12 godzin). Sprawdzamy szczelność zamknięcia ( zakrętki powinny być lekko wklęsłe ) i odstawiamy konfiturę

Miód i pieprz
Różyczki z ciasta francuskiego (z mortadelą i sezamem) 125

zależy - czego użyjecie od środka Waszego kwiatuszka.   1 płat ciasta francuskiego 300-400g mortadel i (dobrej jakości) (*) ketchup Dodatkowo: 1 jajko 2-3 łyżki sezamu Opcjonalnie: 1 słoik ogórków konserwowych w plastrach (można użyć świeżego ogórka)   Ciasto francuskie pokroić na paski o szerokości 1,5-2 cm. Plastry mortadeli przekroić na pół. Każdy pasek ciasta posmarować ketchupem

Di gotuje
"Koktajle, smoothies... i nie tylko" - recenzja 232

pustym żołądkiem (groziłoby to absolutnym zaślinieniem stronnic). Wszystkie napoje wydają się nie tylko interesujące smakowo, ale również pociągają wizualnie – wymyślne słomki, kolorowe dodatki, fantazyjne szklanki czy modne ostatnio słoiki oraz strojne otoczenie, sprawiają, że już podczas samego tylko wertowania albumu ma się wrażenie uczestniczenia w jakimś rodzaju wyszukanego drugiego śniadania czy poobiedniego deseru. I bez znaczenia wydaje się fakt

Życie zamknięte w smaku
Konfitura wiśniowa z lawendą 136

dlaczego opitoliłam jej lawendę. Musiałam dzielnie walczyć z pszczołami i wszelkiego rodzaju bąkami, no ale skoro nie jem miodu, to muszą być wyrozumiałe i się dzielić. Składniki na 5 słoików 200 ml : 2,5-3 kg wydrylowanych wiśni 400 g cukru 30 g kwiatków lawendy Przygotowanie: Wlej do dużego garnka o grubym dnie 100 ml wody i rozpuść w niej

greenscarf
SAŁATKA PO PROWANSALSKU 173

polecić sałatkę na bazie fasolki szparagowej,wędzonej szynki ,czerwonej fasoli i ciecierzycy.   10dag.zielonej fasolki szparagowej sól morska puszka odcedzonej fasoli czerwonej 4 rzodkiewki jajko na twardo mały słoik ciecierzycy odcedzonej plaster szynki wędzonej   Sos: 3 łyżki majonezu 1 łyżka zmielonej gorczycy 1 łyżka śmietany kremówki ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Fasolkę szparagową gotujemy w osolonej wodzie,odstawić.Szynkę kroimy bardzo drobno ,rzodkiewki myjemy

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Pasta orzechowo-pomidorowa do chleba, Bagels (Seinfeld) 158

omega 3). Jeśli nie jecie mięsa/ryb, warto je dodać do swojej diety (tylko 3 orzechy pokrywają zalecane dzienne zapotrzebowanie na kwasy omega 3). Składniki: 1 ½ szklanki orzechów włoskich ½ słoika suszonych pomidorów (+ opcjonalnie: kilka łyżek oleju z pomidorów) 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego po 2 łyżki: sosu sojowego, soku z cytryny sól, pieprz Podpraż orzechy na suchej patelni. Przełóż do miski

Qlinarnie i Qlinarnie