słoik - 12348 przepisów (strona:449/824)

Domowe suszone pomidory w zalewie 141

ochotę na małe pomidorowe co nieco to polecam mój przepis. Składniki: 6 dużych pomidorów oliwa z oliwek do polania pomidorów oraz oliwa z oliwek do zalania pomidorów w słoiku kilka małych gałązek świeżego tymianku i oregano suszone oregano, bazylia, tymianek sól, pieprz, cukier puder Wykonanie: Umyte pomidory sparz i obierz ze skórki. Następnie pokrój je na ćwiartki, pozbądź się

Zasmakuj Kuchni
Tort Szwarcwaldzki 948

mąki ziemniaczanej 1,5 szklanki cukru 4 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa śmietanowa: 1,5 litra śmietany 30% 5 łyżeczek żelatyny 6 łyżek cukru pudru Dodatkowo: Słoik wiśni w alkoholu poj. 330 ml. 1 opakowanie wiśni kandyzowanych 200 gram gorzkiej czekolady Sposób przygotowania: Białka ubijamy na sztywno, ucierając dodajemy cukier i po jednym żółtku, na końcu dodajemy

Bajeczna Kuchnia
Ekspresowe ciasto wiśniowe 2157

Pyszne ciasto które ekspresowo można zrobić w kilka chwil  Składniki • 400 g ciastka czekoladowe kruche prostokątne • 1 słoik dżemu wiśniowego • 1 opakowanie kremu do karpatki bez gotowania • 400 ml mleka • nalewka wiśniowa polewa • 2 łyżki masła • 100 g czekolady deserowej • 2-3 łyżki wody  Sposób przygotowania 1. Rozrobić krem do mleka wsypać zawartość torebki i miksować

W królestwie smaków Beaty
Ciasto Jakuba 391

śmietankowe z cukrem     3 szklanki mleka     200 g miękkiego masła     2/3 szklanki cukru pudru Dodatkowo:     duży słoik wiśni w kompocie (400 g wydrylowanych wiśni - waga po odsączeniu z kompotu)     cukier puder Sposób wykonania: Żółtka umieszczam w misce, dodaję przesianą mąkę z proszkiem i cukrem pudrem

Cukiernia Pychotki
Malinowa komosanka z orzechami 103

Doskonale wiecie jak uwielbiam kaszę jaglaną na słodko. Na blogu jest wiele przepisów na smaczną jaglankę. Kiedy dziś rano zorientowałam się, że słoik, zazwyczaj tak pełen kaszy, dziś jest pusty postanowiłam, że pod lupę wezmę komosę ryżową. Nie chwaląc się a jedynie obiektywnie twierdząc wyszło mi niesamowicie smaczne danie na śniadanie! Delikatnie malinowa komosanka ugotowana na mleku

Mango Papaja
Nalewka z czerwonej porzeczki 121

tutaj wszystko, co powinniście wiedzieć o nalewkach. 1 kg czerwonych porzeczek 500 ml spirytusu 95% 200 ml  wody 500 g cukru Owoce zalewamy spirytusem i wodą. Zakręcamy,wstrząsamy słoikiem i zostawiamy na 6 tygodni w nasłonecznionym miejscu. Po tym czasie zlewamy nalew przez durszlak, tak żeby oddzielić alkohol od owoców. Alkohol przelewamy z powrotem do słoja, a owoce przekładamy

Marder&Marder Manufacture
Makaron z bobem, suszonymi pomidorami i mascarpone 174

przepis, który od dawna jest na blogu, zmieniony na taki z udziałem bobu :) Zapraszamy Czas przygotowania: 20 minut Ilość porcji: 4-5 Składniki: Bób – opakowanie Szynka łagodnie wędzona – opakowanie ½ słoika suszonych pomidorów (najlepiej w oleju) Cebula Ząbek czosnku Makaron dla 4 osób ( u nas tagliatelle pełnoziarniste) Na patelni rozgrzewamy nieco oleju z suszonych pomidorów. Cebule kroimy w paski i wrzucamy

Kolizje Smaków
kremowy twarożek z jogurtu krok po kroku 171

mniej. Następnie na sicie ułóż drewnianą łyżkę, nad nią zwiąż rogi gazy, starając się, by był to jak najściślejszy węzeł. Im luźniej ser w gazie będzie wisiał, tym wyższy słoik będzie potrzebny. Pozostaw go w takiej formie na 12 godzin, najlepiej w lodówce. Po tym czasie twarożek jest odsączony i gotowy do jedzenia. W trakcie osączania będzie zbierał się płyn

Eksperyment sobotni
Konfitura marchewkowa na zimę 114

Następnie marchewkę wyjąć, a do wywaru wsypać cukier i po jego rozpuszczeniu dodać marchewkę. Smażyć do zgęstnienia konfitury po czym dodać sok z cytryn. Po chwili przełożyć do wyparzonych słoików, szczelnie zakręcić i obrócić do góry dnem. Jeżeli jest taka potrzeba to konfiturę możemy zagęścić żelfixem

Tradycyjna Kuchnia
Pyszny sos do sałatek, makaronu – sos bazyliowy 317

doskonały, szybki obiad na lato. Nie potrzeba do sosu wielu składników. Wystarczy oliwa, czosnek, bazylia, sól i pieprz do tego blender i masz pyszny sos. Sos przechowujemy w zamkniętym słoiku w lodówce 1-2 tyg. Jeśli użyliście do wykonania sosu dobrej jakości oliwy, to przed użyciem sosu, trzeba wyjąć go ok 0,5-1h wcześniej z lodówki. Polecam

Mieszam w Garnku
Sałatka z bobem i truskawkami 125

jednym półmisku rozkładamy sałatę. Szalotki odławiamy z płynu, odciskamy z nadmiaru wody i rozrzucamy na sałacie. Dodajemy wydrążone łyżeczką awokado, bób oraz przekrojone na pół truskawki bez szypułek. Wstrząsamy słoik z dressingiem, odkręcamy i polewamy każdą porcję. Na wierzchu posypujemy świeżo mielonym pieprzem. PS: Aby sałatka była bardziej sycąca możemy rozkruszyć na wierzch trochę sera sałatkowego typu feta. Jeśli chcemy

Poezja smaku
Sałatka z grillowanym kurczakiem 191

sałatce jest zakochana cała moja rodzina. Szybko się ją robi i jest naprawdę bardzo smaczna. Gorąco polecam. Składniki: 3 duze pojedyńcze piersi z kurczaka 6-7 plastrów surowego bekonu słoik marynowanego selera 5 plastrów ananasa puszka kukurydzy złocistej Bonduelle mały por 2 kwaskowate jabłka 20 dkg żółtego sera majonez przyprawa gyros Piersi kurczaka umyć i osuszyć. Posypać przyprawą gyros

kuchnia doski
Młoda kapusta kiszona 130

grubych oczkach, umyty koperek drobno siekamy. Wszystko przekładamy do dużej miski, zasypujemy sola i dokładnie mieszamy, odstawiamy do momentu aż kapusta puści sok. Przekładamy do naczynia glinianego lub słoików, lekko ubijamy dłonią. Kapusta po tygodniu jest już gotowa do spożycia, po ukiszeniu najlepiej przechowywać ją w chłodnym miejscu

Bajeczna Kuchnia
Pizza z salami i suszonymi pomidorami 124

letniej wody 1 opakowanie suszonych drożdży 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 3 łyżki oleju z suszonych pomidorów Dodatkowo: 100 gram salami w plasterkach 150 gram sera żółtego Pół słoika suszonych pomidorów Garść kaparów Ole! Ketchup Zioła prowansalskie Sposób przygotowania: Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, cukier, suche drożdże, wlewamy letnią wodę i olej. Wszystko mieszamy i zagniatamy ciasto. Odstawiamy

Bajeczna Kuchnia
Konfitura z zielonych orzechów włoskich 116

zagotowanie konfitury i smażenie jej przez 20 minut. Po tym ponownie ją odstawiamy na 24 godziny. Ostatniego dnia konfiturę smażymy około 30 minut do uzyskania pożądanej gęstości. Przekładamy do słoików i gotowe! Szybko, prawda

Wrzosowa Polana