słoik - 12348 przepisów (strona:449/824)

KAPUŚNIAK Z POMIDORAMI I CHORIZO 161

przepisie. Świeże pomidory  z powodzeniem zastąpicie pomidorami z puszki lub 2 łyżkami koncentratu pomidorowego.  Taki kapuśniak, jak każdą inną zupę,  możecie zamknąć na gorąco w słoikach i po ostudzeniu przechowywać w lodówce przez około 4 kolejne dni. SKŁADNIKI 500 g kiszonej kapusty drobno pokrojonej 100 - 150 g kiełbaski chorizo  pokrojonej w cienkie plasterki 2 l gorącego

cool and minty
TRADYCYJNY BARSZCZ WIGILIJNY 175

przeszły smakiem przypraw. Aby barszcz był jak najbardziej aromatyczny, najlepiej jest ugotować go 1 dzień przed planowanym podaniem. Można przygotować go jeszcze wcześniej, zamknąć na gorąco w wyparzonych słoikach i przechowywać w lodówce przez około 2 tygodnie. SKŁADNIKI 2,5 l wody 2 kg buraków 1/4 korzenia selera 1 marchewka  1 pietruszka  1 kwaśne jabłko, pokrojone na ósemki

cool and minty
MIĘKKIE PIERNICZKI 139

upieczeniu, nie twardnieją na kamień i nie wymagają leżakowania.  Najlepiej upiec je 1-2 dni przed świętami lub wcześniej i do czasu podania przechowywać w metalowej puszce, szklanym słoiku lub plastikowym pudełku. Są szybkie i bardzo proste do zrobienia.  Ciasto dobrze zagniata się na gładką masę, jest dość miękkie, ale plastyczne i wcale się nie kruszy. Można dodać

cool and minty
BARSZCZ WIGILIJNY Z PIECZONYCH BURACZKÓW I JABŁEK 186

Wigilią polecam ugotować go na wywarze z kurczaka zagrodowego lub kaczki, dzięki czemu będzie jeszcze bardziej esencjonalny. Można przygotować go kilka dni przed planowanym podaniem, na gorąco zamknąć w słoiki i po ostudzeniu wstawić do lodówki.  SKŁADNIKI/ 6 porcji 2,5 l wody 2 kg małych buraków  1-2 kwaśne jabłka  2 cebule 2 ząbki czosnku

cool and minty
PERFEKCYJNIE UPIECZONA PIERŚ KACZKI 147

łyżki drobno posiekanej natki pietruszki 1/4 papryczki chili drobno posiekanej opcjonalnie 1 płaska łyżeczka musztardy miodowej/ np.  TAKIEJ sól morska WYKONANIE DRESSING : Wszystkie składniki umieszczamy w małym słoiku, zakręcamy i mocno potrząsamy lub w miseczce umieszczamy wszystkie składniki dressingu poza oliwą. Mieszamy i stopniowo, cienkim strumieniem wlewamy oliwę, cały czas energicznie mieszając. Powinniśmy otrzymać lekko gęsty, jednolity sos. KACZKA

cool and minty
Dżem z czerwonej porzeczki i jabłek 120

odrobinie wody w oddzielnych pojemnikach. Następnie połączyć owoce , wsypać żelfix i postępować zgodnie z opisem na opakowaniu. Pod koniec smażenia, dodać aromat i skórkę cytrynową. Przełożyć do wyparzonych słoików, szczelni zakręcić, odwrócić do góry dnem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Tradycyjna Kuchnia
Dietetyczna pasta brokułowa (również low-carb) 210

carb, zdecydowanie tłustszy. Jeśli liczycie kalorie, to zastąpcie majonez jogurtem a ser żółty pomińcie lub dodajcie ser kremowy śmietankowy lub naturalny. Tak przygotowaną pastę możecie przechowywać w lodówce w słoiku lub w miseczce przykrytej folią spożywczą przez kilka dni. Szukacie pomysłu na obiad? Zastąpcie majonez/jogurt oliwą, a będziecie mieć pyszny sos pesto do makaronu. Możecie dodać natkę czy jakieś ulubione

Mieszam w Garnku
Nalywka ze wieprzkōw (Nalewka agrestowa) 169

powącha 7 będzie zdawać 8 kocu 9 na odwrót 10 drużyny 11 smak 12 cena 13 spirytusu 14 wódki 15 obetnijcie 16 pół 17 dużego słoika 18 przypomni 19 zlejcie 20 butelki 21 wierzchu 22 posypcie 23 wstawicie Artykuł Nalywka ze wieprzkōw (Nalewka agrestowa) pochodzi z serwisu Chop w kuchni

Chop w kuchni
SAŁATKA Z ZIEMNIAKAMI I PIECZARKAMI 127

SKŁADNIKI :  5-6 ziemniaków ugotowanych w mundurkach 2 marchewki, ugotowane 1 duży słoik marynowanych pieczarek 1 puszka groszku 200 g chudej, wędzonej szynki, polędwicy lub kabanosów 4 jajka ugotowane na twardo 1 por, biała część 3 łyżki majonezu sól, pieprz do smaku

Kulinarne Fantazje Marioli
BIGOS PO MYŚLIWSKU Z DZICZYZNĄ 112

smaku. Bigos jest już gotowy, możemy jeszcze go odpowiednio przyprawic. Na drugi dzień, kiedy smaki już się przegryzą, ponownie go zagotowujemy, wtedy jest najsmaczniejszy. Nadmiar możemy przełożyć do litrowych słoików i zagotować

Kulinarne Fantazje Marioli
ZAPIEKANKA GYROS 148

świderki 300 g chudej szyki wędzonej lub duża pierś z kurczaka 1 duża cebula, pokrojona w kostkę 4 łyżki oleju 1 opakowanie przyprawy gyros 1 puszka kukurydzy 1 słoik papryki konserwowej 1 podłużny ogórek sól, pieprz do smaku

Kulinarne Fantazje Marioli
KRUCHE CIASTO Z BRZOSKWINIAMI I JABŁKAMI 182

Ciasta z owocami na półkruchym spodzie to jedno z ciast które znika migiem w moim domu. Owoce dodajemy jakie mamy, u mnie domowe brzoskwinie ze słoika i jabłka. Placek polałam budyniową pianką i posypałam tartym ciastem. Idealne do niedzielnej kawki

Kulinarne Fantazje Marioli
Dżem truskawkowy z wanilią 190

jeśli planujecie zrobić ich więcej i trzymać w spiżarce lub piwnicy, to polecam pasteryzowanie ich w piekarniku - wtedy będziecie mieć pewność, że nie spleśnieją. Wystarczy, że wcześniej wyparzone słoiki napełnicie dżemem, zakręcicie i ustawicie na blaszce wyłożonej ściereczką w taki sposób, by się ze sobą nie stykały. Piekarnik powinien być rozgrzany do 100ºC, przetwory pasteryzujemy w tej temperaturze przez

Cooking Monster
Sałatka warzywna z czarną fasolą i chrupiącym boczkiem 125

spaja całość. Polecam. Składniki: 150 gram chudego boczku parzonego Czarna fasola z puszki Mieszanka : groszek z marchewką i kukurydzą ( kartonik ) 1 cebula szalotka 2 kiszone ogórki Pieczarki marynowane ( mały słoik ) Kilka suszonych pomidorów w oleju Majonez light około 2 łyżek Sól Pieprz Natka pietruszki Wykonanie: Boczek kroimy w cienkie plasterki a następnie w słupki. Smażymy na suchej patelni aż nabiorą

Smaki Ewy
Roladki schabowe z suszonymi pomidorami 224

Pyszne roladki ze schabu, podsmażone na oliwie i zapieczone z żółtym serem. Kryją w sobie niespodziankę pod postacią suszonych pomidorów. Składniki: 4 kotlety schabowe 8 pomidorów suszonych ze słoika 100g żółtego sera 50ml wody sól, pieprz, słodka papryka 3 łyżki oliwy z oliwek Kotlety schabowe rozbijamy, doprawiamy solą, pieprzem i słodką papryką. Na środku mięsa układamy dwa odsączone pomidory suszone

Gotowanie i blogowanie