słoik - 12348 przepisów (strona:449/824)

Ketchup curry z winem 86

wino i gotować przez 40 minut. Następnie przetrzeć przez sito lub zmiksować, dodać mieloną paprykę, przyprawić do smaku i gotować jeszcze przez 10 minut. Gorący ketchup przełożyć do wyparzonych słoików i szczelnie zamknąć. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Tradycyjna Kuchnia
Nalewka truskawkowa 136

Przepyszna nalewka z truskawek Składniki: • 1 kg truskawek • 25 dag cukru • 250 ml wódki Sposób przygotowania: 1. Truskawki dać do słoika i zasypać cukrem.  Zostawić na noc, aż puszczą sok. Na drugi dzień wlać wódkę,  zakręcić i     mieszać czasami, aż do rozpuszczenia cukru. Akademia Kulinarna Whirpool  obchodzi 3. urodziny, więc każdy życzyć chce:  Pomyślności

W królestwie smaków Beaty
Syrop truskawkowy z nutą anyżu 161

przygotowania: 1. Z wody i cukru ugotować syrop. Do gorącego syropu włożyć  truskawki i anyż. Gotować na wolnym ogniu, aż truskawki puszczą sok,  który zlewam do wyparzonych słoików. Truskawki nadal smażę i robię z nich dżem

W królestwie smaków Beaty
DRINK ARBUZOWY ZAWRÓT GŁOWY 134

miąższu z arbuza bez pestek  100 ml  6 kostek lodu  cytryna (opcjonalnie) Sposób przyrządzenia:   Arbuza bardzo dobrze schłodzić, zblenderować. Rozlać w dwie szklanki ( u mnie słoiki), dodać po 50 ml wódki i po 3 kostki lodu. Wygodnie usiąść i kibicować tak mocno, że Portugalia zapamiętała Polskę raz na zawsze

pieprzny smaczek
Smoothie z awokado i malinami 153

herbatniki… raczej bym nie wpadła na takie składniki. Było pyszne. Oczywiście, nie polecam takich wynalazków na codzień, ale raz na jakiś czas, można zaszaleć Smoothie w zwykłym słoiku, bo mój kufelek gdzieś się zapodział Drukuj Smoothie z awokado i malinami window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki 1/2 awokado garść truskawek 250 g malin 3/4 szkl. zimnego mleka 1 jabłko Sposób

Mieszam w Garnku
Sałatka ze szpinakiem 114

Uwielbiam sałatki ze szpinakiem, są bardzo smaczne i delikatne w smaku.   Składniki: 200 gram szpinaku 200 gram małych pomidorków 2 małe cebulki 1 opakowanie mini mozzarelli 0,5 słoika zielonych oliwek Ole! Sos: 1/3 szklanki oleju lnianego 2 łyżki octu winnego 1 łyżeczka miodu Szczypta soli Sposób przygotowania: Szpinak dokładnie myjemy, osuszamy, układamy na półmisku lub talerzu. Umyte pomidorki

Bajeczna Kuchnia
Konfitura malinowa z migdałami 87

zasypać cukrem i zostawić przez noc. Przełożyć do garnka i smażyć powoli około 30 minut. Płatki uprażyć na suchej patelni i wymieszać z konfiturą. Gorącą konfiturę przełożyć do wyparzonych słoików, szczelnie zakręcić i odwrócić do góry dnem do wystygnięcia. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Tradycyjna Kuchnia
Makaronowa sałatka z sosem sojowym 123

sojowy dopełnia tylko oryginalności  :-) SKŁADNIKI: - makaron świderki (garść) - makaron kolanka (garść) - opakowanie makaronu  Konjac noodles nitki - opakowanie makaronu  Konjac noodles ziarenka - puszka kukurydzy - puszka czerwonej fasoli - słoik selera konserwowego - ok. 25 dag sera żółtego - sól różowa himalajska - pieprz czarny mielony - sos sojowy Łączę ze sobą kukurydzę, czerwoną fasolę i selera konserwowego pokrojonego na ok. 2 cm. paski

Wielopokoleniowo
EMPANADAS 162

początku tygodnia zazwyczaj gotuję esencjonalny bulion drobiowy, który jeszcze gorący przelewam do wyparzonych słoików i od razu zakręcam. Po wystygnięciu wstawiam do lodówki i w ciągu kilku kolejnych dni sukcesywnie zużywam do przygotowywania zup oraz sosów.  Pozostałe po ugotowaniu mięsko oddzielam od kości i  przygotowuję z niego paszteciki, potrawkę z kurczaka lub  tymbaliki drobiowe. Świetnym sposobem jest

cool and minty
DOMOWA NUTELLA 118

kilku godzinach chłodzenia  będzie miał idealną konsystencję do rozsmarowywania na chlebie. Możecie wykorzystać go jako nadzienie do rogalików, naleśników lub do przełożenia ciasta. SKŁADNIKI na około 2 słoiki o pojemności 330 ml każdy 1i 1/3 szklanki (150 gr) orzechów laskowych 1i 1/3 szklanki (340 ml) mleka pełnotłustego 2/3 szklanki mleka w proszku 2 łyżki (30 g) miodu

cool and minty
DOMOWA PRZYPRAWA PIERNIKOWA 141

kolendry. Prażymy, aż zaczną uwalniać aromaty. Mielimy partiami w młynku do kawy lub rozcieramy w moździerzu. Zmielne przyprawy mieszamy z cynamonem, imbirem i startą gałką muszkatołową. Przesypujemy do słoika, szczelnie zamykamy. Przechowujemy z dala od światła

cool and minty
KAPUŚNIAK Z POMIDORAMI I CHORIZO 157

przepisie. Świeże pomidory  z powodzeniem zastąpicie pomidorami z puszki lub 2 łyżkami koncentratu pomidorowego.  Taki kapuśniak, jak każdą inną zupę,  możecie zamknąć na gorąco w słoikach i po ostudzeniu przechowywać w lodówce przez około 4 kolejne dni. SKŁADNIKI 500 g kiszonej kapusty drobno pokrojonej 100 - 150 g kiełbaski chorizo  pokrojonej w cienkie plasterki 2 l gorącego

cool and minty
TRADYCYJNY BARSZCZ WIGILIJNY 170

przeszły smakiem przypraw. Aby barszcz był jak najbardziej aromatyczny, najlepiej jest ugotować go 1 dzień przed planowanym podaniem. Można przygotować go jeszcze wcześniej, zamknąć na gorąco w wyparzonych słoikach i przechowywać w lodówce przez około 2 tygodnie. SKŁADNIKI 2,5 l wody 2 kg buraków 1/4 korzenia selera 1 marchewka  1 pietruszka  1 kwaśne jabłko, pokrojone na ósemki

cool and minty
MIĘKKIE PIERNICZKI 131

upieczeniu, nie twardnieją na kamień i nie wymagają leżakowania.  Najlepiej upiec je 1-2 dni przed świętami lub wcześniej i do czasu podania przechowywać w metalowej puszce, szklanym słoiku lub plastikowym pudełku. Są szybkie i bardzo proste do zrobienia.  Ciasto dobrze zagniata się na gładką masę, jest dość miękkie, ale plastyczne i wcale się nie kruszy. Można dodać

cool and minty
BARSZCZ WIGILIJNY Z PIECZONYCH BURACZKÓW I JABŁEK 179

Wigilią polecam ugotować go na wywarze z kurczaka zagrodowego lub kaczki, dzięki czemu będzie jeszcze bardziej esencjonalny. Można przygotować go kilka dni przed planowanym podaniem, na gorąco zamknąć w słoiki i po ostudzeniu wstawić do lodówki.  SKŁADNIKI/ 6 porcji 2,5 l wody 2 kg małych buraków  1-2 kwaśne jabłka  2 cebule 2 ząbki czosnku

cool and minty