słoik - 12348 przepisów (strona:452/824)

Dżem truskawkowy z wanilią 180

jeśli planujecie zrobić ich więcej i trzymać w spiżarce lub piwnicy, to polecam pasteryzowanie ich w piekarniku - wtedy będziecie mieć pewność, że nie spleśnieją. Wystarczy, że wcześniej wyparzone słoiki napełnicie dżemem, zakręcicie i ustawicie na blaszce wyłożonej ściereczką w taki sposób, by się ze sobą nie stykały. Piekarnik powinien być rozgrzany do 100ºC, przetwory pasteryzujemy w tej temperaturze przez

Cooking Monster
Sałatka warzywna z czarną fasolą i chrupiącym boczkiem 115

spaja całość. Polecam. Składniki: 150 gram chudego boczku parzonego Czarna fasola z puszki Mieszanka : groszek z marchewką i kukurydzą ( kartonik ) 1 cebula szalotka 2 kiszone ogórki Pieczarki marynowane ( mały słoik ) Kilka suszonych pomidorów w oleju Majonez light około 2 łyżek Sól Pieprz Natka pietruszki Wykonanie: Boczek kroimy w cienkie plasterki a następnie w słupki. Smażymy na suchej patelni aż nabiorą

Smaki Ewy
Roladki schabowe z suszonymi pomidorami 212

Pyszne roladki ze schabu, podsmażone na oliwie i zapieczone z żółtym serem. Kryją w sobie niespodziankę pod postacią suszonych pomidorów. Składniki: 4 kotlety schabowe 8 pomidorów suszonych ze słoika 100g żółtego sera 50ml wody sól, pieprz, słodka papryka 3 łyżki oliwy z oliwek Kotlety schabowe rozbijamy, doprawiamy solą, pieprzem i słodką papryką. Na środku mięsa układamy dwa odsączone pomidory suszone

Gotowanie i blogowanie
Ogórki z natką 184

5szkl cukru pieprz i sól do smaku Ogórki obrać i pokroić w plastry, marchew zetrzeć na dużych oczkach, cebulę pokroić w piórka. Wszystko razem wymieszać, nakładać ciasno w słoiki i uzupełnić płynem. Gotować 10 min. i od razu wyjąć. Nie trzeba stawiać do góry dnem. Pyszna

Ukojenie Podniebienia
Sałatka z soczewicą, grillowaną cukinią i ostrym sosem klonowym 160

zalewy. Na sałacie układamy warstwę z grillowanej cukinii, a na niej warstwę z soczewicy. Kolejną z cukinii i następną z soczewicy. Na koniec posypujemy prażonymi pestkami dyni. W słoiku lub naczyniu z przykrywką mieszamy oliwę z oliwek, syrop klonowy, musztardę i białe wytrawne wino. Dodajemy soli i pieprzu do smaku. Energicznie wstrząsamy, aż wszystkie składniki dobrze się połączą. Gotowym sosem

My Chcemy Jeść
KONFITURA Z PŁATKÓW DZIKIEJ RÓŻY 147

płatków dzikiej róży 40 g cukru sok z 1/3 cytryny szczypta kwasku cytrynowego 1/2 kieliszka wódki 1/2 szklanki wody słoik na przetwory Z płatków usuwamy  białe, stwardniałe końce aby nie nadały goryczy naszej konfiturze. Purpurowe części płatków przelewamy na sitku wrzątkiem, aby je zmiękczyć i pozbyć się zanieczyszczeń. Gdy przestygną, odciskamy z nich wodę. Płatki przekładamy do salaterki

KuchcikoweLove
Dżem z truskawek 3 dniowy 110

samo i kolejnego dnia również - ma być co najmniej 6 półgodzinnych gotowań w ciągu 3 dni. Czwartego dnia wsypać cukier , zagotować jeszcze raz i gorący dżem nakładać do słoików. Taki dżem nie wymaga pasteryzacji, wystarczy słoiczki odwrócić wieczkiem do dołu. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Borówkowy koktajl białkowy :) 141

przygotowany koktajl zaserwowałam sobie na śniadaniowy posiłek. Jest odżywczy i syci na dobrych kilka godzin. Po wypiciu połowy słoika już byłam najedzona, także coś w tym jest:)   W smaku jest dość wyczuwalna wanilia oraz borówki . Koktajl należy spożyć zaraz po przygotowaniu , ponieważ dodatek nasion lnu i chia spowoduje z czasem zagęszczenie konsystencji na bardzo gęstą.  Składniki: 1 łyżeczka

Zdrowie na języku :P
Chlebek caprese 106

upiekłam w foremkach od firmy PapilArt , są bardzo wygodne, polecam. Składniki: 250 gram maki pszennej 12 gram świeżych drożdży 0,5 łyżeczki soli 200 ml. letniej wody 0,5 słoika suszonych pomidorów 1 opakowanie mini mozzarelli 3-4 łyżki oleju z suszonych pomidorów 1 łyżeczka ziół prowansalskich 2 foremki do pieczenia ( 155 mm x 60 mm) PapilArt Sposób przygotowania

Bajeczna Kuchnia
Ogórki małosolne 117

koreańskim kimchi. Kisić można właściwie wszystko. Kiszonki jak wiadomo posiadają duże walory nie tylko smakowe,ale i zdrowotne. Jestem wielbicielką kiszenia i początku lata nie wyobrażam sobie bez dużego słoika ogórków na kuchennym blacie. Zjadamy je zanim zdążą się zakisić, bo chrupiące małosolne to nasze ulubione. Was też zachęcam do eksperymentów z kiszonymi warzywami, nie tylko z ogórkami. Na zaprzyjaźnionym

Smakowity Blog Kulinarny
Wiśnie w rumie do ciast i deserów 105

puszczą sok zalać rumem, przelać do dużego słoja, zakręcić  i odstawić na trzy tygodnie. Mieszać codziennie delikatnie drewnianą łyżką do rozpuszczenia się cukru. Następnie przełożyć do małych słoików, zakręcić i odstawić w ciemne miejsce na kilka miesięcy

Tradycyjna Kuchnia
Kalarepka z bułką tartą i czosnkiem. 195

Najczęściej do obiadu jako dodatek podaje się sałatkę lub gotowane warzywa albo w zimowe dni sałatki ze słoika. O tej porze roku można gotować kalafior albo fasolkę szparagową i polać je bułką tartą z masłem. A przyrządzaliście w ten sposób kalarepę? Ja właśnie tak zrobiłam i delektowałam się pysznym smakiem kalarepki z masłem, bułką tartą i posiekanym czosnkiem. To bardzo

Zakątek rozkoszy kulinarnych
KISZONE RZODKIEWKI 330

SKŁADNIKI: - 2 pęczki rzodkiewek  - około pół litra wody - łyżka soli kamiennej - 8 ząbków czosnku - kilka liści rzodkiewki - 2 kwiaty kopru - papryczka chili - łyżka żywego zakwasu z innej kiszonki SŁOIK LUB KAMIONKĘ dokładnie umyj, a najlepiej wyparz, rzodkiewki także dokładnie umyj, to bardzo ważne, jeśli będą niedokładnie umyte kiszenie może się nie udać. PRZEGOTUJ WODĘ i rozpuść w niej sól

Kuchnia bezglutenowa Loli
Grillowane szpargle ze pesto (Zielono mi ze szparagami) 153

lodōwki, do jaki krauzki, a na wiyrch nalyjcie jeszcze kapka oliwy i to tam moge tak trocha sie poczekać na drugi rołz 1 przybyło 2 nas 3 słoiku 4 szybko 5 makaronem 6 kromce 7 Włosi 8 duży 9 zimno 10 stronę 11 gotowe 12 tutaj Artykuł Grillowane szpargle ze pesto (Zielono mi ze szparagami) pochodzi z serwisu Chop

Chop w kuchni
Śniadaniowa owsianka z sokiem jabłkowym i truskawkami 202

składniki 30 g (ok 3 łyżek) płatków owsianych (używam Górskich) 200 ml pasteryzowanego soku z jabłek, dobrej jakości kilka truskawek 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu Przygotowanie Płatki wsypać do słoika, dodać kardamon, zalać sokiem, wymieszać, zamknąć, wstawić na noc do lodówki. Rano, po wyjęciu z lodówki, dodać umyte, pokrojone truskawki. Wymieszać i gotowe. Można dodać trochę syropu klonowego. Smacznego

Stare Gary