słoik - 12348 przepisów (strona:460/824)

Pomidory suszone do słoików na zimę 94

Następnie włożyć do suszarki do grzybów i podsuszyć ( mają się skurczyć i pozostać miękkie). Po podsuszeniu posolić, skropić octem, dodać rozmaryn i zmiażdżony czosnek. Wszystko wymieszać, przełożyć do wyparzonych słoików, zalać podgrzaną oliwą, szczelnie zakręcić i pasteryzować przez 15 minut

Tradycyjna Kuchnia
Tarta z jaglanym budyniem i karmelizowanym rabarbarem 185

spód przełożyć do misy malaksera, wyrobić do momentu, aż ciasto stanie się mokre i zacznie się kleić. Można też wyrobić ręcznie. Ciastem wyłożyć formę, wyrównać, np. denkiem od słoika, wstawić do zamrażarki lub lodówki na 10-20 min. Piekarnik rozgrzać do 180 st. Podpiec ciasto przez 10-15 min do złego koloru. Ciasto wyjąć i zalać gorącym budyniem, wyłożyć równomiernie

moj przepis na
Śniadaniowa owsianka overnight 135

proporcję, jaka mu odpowiada. Czy woli bardziej płynną, czy bardziej zwartą owsiankę. Ja zrobiłam kilka wersji, co widać po zdjęciach. Ale do rzeczy. Filiżankę płatków owsianych wsypcie do większego słoika, czy innego wysokiego pojemnika. Zalejcie niepełną szklanką mleka i dodajcie z 2-3 łyżki jogurtu naturalnego. Następnie proponuję dorzucić 4 łyżeczki nasion chia (w założeniu, że owsianka będzie na śniadanie

Karczma Honorietty
Panna Cotta Kokosowa z Jeżynową Frużeliną 181

wstawić do lodówki. A potem delektować się tą kremową, lekko galaretowatą konsystencją. Tym razem postawiłam na smak kokosowy, nie miałam czasu na zakupy, ani na rozmrażanie owoców, więc otworzyłam słoik z jeżynami w syropie kandyzowanym , które robiłam w zeszłym roku i z nich zrobiłam frużelinę, którą pokryłam panna cottę. Bardzo lubimy kokosowy smak, więc dla nas wyszło idealnie.  Składniki

Blondynka Gotuje
Co Lila jadła w środę? 5 147

owocami. Tak więc na śniadanie grzanki z chleba żytniego ze słonecznikiem i jajko sadzone przyprawione ziołami ze szczypiorkiem.  II śniadanie Domowa granola. Uwielbiana - zawsze musi być w słoiku, aby w razie zachcianki ...... otworzyć i pochrupać :) Tym razem z gruszką, bakaliami i oczywiście jogurtem naturalnym. Nie robiłaś nigdy granoli?  zajrzyj tutaj  i już więcej nie kupuj gotowca

lady-och-mistrzyni.blogspot.com
Syrop Sosnowy z młodych pędów sosny 176

będzie idealną proporcją. Przygotowanie: Pędów NIE MYJEMY ! Jedynie postarajmy się zetrzec ten brązowy puszek, ale jeśli nie ściągniecie tego to po prostu będziemy kilka razy przepuszczać przez gazę. Do słoika  wykładamy garść pędów i zasypjemy cukrem, ponownie garść pedów i zasypać cukrem, aż do wyczerpania składników. Odstawiamy na ok 6 tygodni w ciepłe i słoneczne miejsce. Po tym czasie

Moje Słodkie Piekiełko
Ogórki małosolne na sucho 1042

chrupiące, a w przeciwieństwie do tych małosolnych tradycyjnych skórka nie traci koloru, jedynie ich środek jest jaśniejszy. Teraz w maju, gdy wyjeżdżaliśmy na majówkę nad morze, nie chciałam targać słoika z małosolnymi ogórkami, więc kolejny raz przygotowałam małosolne ogórki na sucho. Nie powiem, że te ogórki są smaczniejsze od ogórków małosolnych tradycyjnych, wolę jednak tamte, ale wygodniej i bezpieczniej jest

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Leśna polana 171

będzie doskonała okazja, aby go wypróbować i zaskoczyć swoją rodzinę. Kubki smakowe będą krzyczały z radości :) Z okazji świąt przymykam oko na duże ilości majonezu. Składniki 1 słoik pieczarek marynowanych (duży) natka pietruszki ziemniaki* podwójna pierś z kurczaka  ogórki kiszone / konserwowe* marchewka* ser żółty* majonez / jogurt grecki pieprz, sól *ilość produktów zależy od wielkości tortownicy   inspiracja

lady-och-mistrzyni.blogspot.com
Domowa granola 166

dodatku jest milion razy lepsza, niż ta ze sklepu. Zrobienie granoli w domu jest łatwe, tanie, a ponieważ możesz sama kontrolować składniki to i zdrowsze.  U nas słoik granoli zawsze stoi w szafce. W razie potrzeby można otworzyć :) Najczęściej ląduje w jogurcie naturalnym, ale zdarza się, że jemy ją bez dodatków, chrupiemy jak chipsy :)  Przepis Tak naprawdę

lady-och-mistrzyni.blogspot.com
Wytrawne ciasto z papryką i pomidorami 167

minuty spędzonej na przygotowania.   Składniki: 450 g mąki orkiszowej 150 g chudego twarogu lub tofu 150 ml letniej wody 50 ml wrzątku 60 g suszonych pomidorów (jeśli ze słoika to bez zalewy, dobrze odsączonych) 3 papryki (żółta, zielona, czerwona) 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżka rozmarynu 2 łyżeczki suszonych drożdży 1-2 łyżeczki soli (sprawdźcie, jak słone są pomidory

Kucharzyca
Indyk z krewetkami w sosie indyjskim 187

Delikatne mięso w kremowym sosie. Składniki 40 dkg fileta z indyka 150 g krewetek 1 cebula 1 łyżeczka przyprawy garam masala 1/2 łyżeczki przyprawy korma curry sól 1 słoik sosu … Czytaj dalej Indyk z krewetkami w sosie indyjskim

czarrna od kuchni
Sałatka warzywna do słoików na zimę 87

obrać i ugotować. Następnie pokroić w kostkę i wymieszać z pokrojoną cebulą.. Dodać drobno pokrojoną paprykę, zalać przygotowaną zalewą i zagotować. Sałatkę dokładnie wymieszać i przełożyć do wyparzonych słoików, pasteryzować około 15 minut

Tradycyjna Kuchnia
CIASTO MICHASZEK 193

śmietany 30%, 1 łyżka cukru pudru, 1 łyżka żelatyny, 8 cukierków Michaszki, Polewa: ½ op. czekolady mlecznej, ½ op. Czekolady gorzkiej 2 łyżki masła, 2 łyżki śmietany 18% Dodatkowo: słoik wiśni drylowanych, paczka herbatników regionalnych blacky , herbata do nasączenia, liście czekoladowe do dekoracji WYKONANIE: Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka mieszamy z octem i proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy

słodki bratek
Leczo z pieczarkami 173

Mistrzynią lecza w naszej rodzinie zawsze była Babcia Julianna, nazywana Babcią Jolą. Przygotowywała to pyszne danie w ramach obiadu, kolacji, a nawet na zimę, w słoiki. Jako dziecko nie przepadałam za leczem, bo nie gustowałam w gotowanej cukinii, jednak wszyscy zawsze zajadali, aż miło. Teraz sama przygotowuję leczo, zupełnie inaczej niż Babcia, po swojemu, ze składników, które najbardziej lubię. Często

Cakes By Kejt
Zupa szczawiowa 113

twardo jajkiem :) Najlepsza jest oczywiście ta przygotowana z własnoręcznie zebranego szczawiu, a obecnie jest wymarzony czas na zbiory młodych listków :) Dodatkowo po odpowiednim przygotowaniu można zamknąć je w słoiku, by móc delektować się pyszną „szczawiówką” także zimą :) Składniki (na ok. 6-8 porcji): 1 szklanka szczawiu (ze słoiczka lub 2 duże garście świeżego) 3 średnie marchewki 1 duża pietruszka

MyCookBook.pl