łyżki kwaśnej śmietany Krem: 500 ml mleka 4 jajka łyżka mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 4 łyżki domowego cukru waniliowego 200 g miękkiego masła 5 łyżek cukru pudru słoik powideł lub dżemu z czarnej porzeczki Ciasto: Proszek do pieczenia i amoniak wymieszać ze śmietaną. Mąkę, śmietanę, żółtka posiekać i wyrobić ciasto. Podzielić na dwie części, wyłożyć na dwie blaszki
Smakołyki Asitrochę przypominała mus. Nie martw się, że jest trochę „płynne”. W lodówce zastygnie. W razie potrzeby dopraw do smaku solą oraz ewentualnie drobno zmielonym pieprzem. Przełóż do słoików i wstaw do lodówki. I voilà. Twój pasztet sojowy jest gotowy! Ja uwielbiam z pomidorem oraz ogórkiem kiszonym. Czasami jako dodatek daję keczup lub sojonez . Smacznego! Artykuł Pasztet sojowy
Blendmanoliwek 1/2 cyntryny Salsa: 1/2 pęczka pietruszki 2 garści szpinaku baby 3-4 anchois 5-6 kaparów 1/2 soku z cytryny 4-5 szt Jalapeño ze słoika Rybę umyć i oczyścić z łusek. Pociąć na 2 lub 3 płaty podłużne. Oprószyć lekko solą, oraz pieprzem cytrynowym. Wyłożyć na rozgrzaną patelnie grillowa do piekarnika rozgrzanego wcześniej
Lajtkraft food intolerancegorzkiej czekolady, 1/2 szkl. śmietany 36%, 3-4 łyżki cukru pudru, 1/3 szkl. likieru czekoladowego Dalkowski , 4 łyżeczki żelatyny, 1/3 szkl. wrzątku Galaretka: 3/4 opakowania galaretki wiśniowej, słoik wiśni drylowanych w lekkim syropie WYKONANIE Spód herbatnikowy: masło rozpuszczamy, studzimy. Herbatniki mielimy drobno w malakserze. Mieszamy z wystudzonym masłem, aby powstał "mokry piasek". Tortownicę o średnicy 18 cm wykładamy folią spożywczą
słodki bratek120g Wegański parmezan – 65g Sok z cytryny – 1/2 dużej cytryny Wykonanie: Wszystkie składniki umieść w kielichu blendera lub misce i zmiksuj na możliwie gładką masę. Wyłóż do słoika i schowaj do lodówki. Najlepiej smakuje po „nocy” w lodówce. Smacznego! Artykuł Pesto z natki marchewki pochodzi z serwisu Blendman.pl - wegańskie przepisy z użyciem blendera
Blendmanczas miksując przez kolejne 2-3 minuty aż całość zmieni się w jasny, gładki krem. Posypujemy ulubionymi dodatkami i polewamy oliwą. Najlepiej smakuje z podpieczonym chlebem wyjadany prosto ze słoika
Pyry na GazPrzykrywamy garnek nie do końca pokrywką i gotujemy zupę na małym ogniu, do miękkości warzyw. Gdy warzywa już miękkie – dosypujemy pozostały koperek i zupę zabielamy. Mieszamy w kubku lub słoiku jogurt lub śmietanę z zimną wodą, wsypujemy mąkę i mieszamy nie dopuszczając do powstania grudek. Hartujemy mieszankę łyżką gorącej zupy i wlewamy, mieszając zupę, do garnka. Doprawiamy zupę solą
Karo in the Kitchentymianek i bazylia. Świeże przyprawy warto suszyć , aby mieć zapasy na zimę. Przyprawy na ogródku zbieramy przed ich wykorzystaniem i przechowujemy przez krótki czas w słoiku wypełnionym wodą lub w lodówce. Aby przedłużyć świeżość np. natki z pietruszki wystarczy owinąć pęczek wilgotnym papierowym ręcznikiem i ułożyć w lodówce lub zapakować w torebkę foliową w lodówce
Moja smaczna kuchnianastępnie przykrywamy folią spożywczą. Miskę zostawiamy w ciepłym miejscu na około 6-8 godzin. Z powstałej ilości zakwasu możemy odłożyć około 2 łyżki zakwasu do pojemnika z przykrywka (np. słoika) i schować do lodówki do wykonania następnego chleba. Pozostałą ilość zakwasu mieszamy z następującymi składnikami do uzyskania jednolitego ciasta: * 750 g mąki pszennej * 500 ml letniej wody *30 g soli
Mohiellaprzełożyć do rondelka. Banany obrać, pokroić w plastry, połączyć z truskawkami, posypać cukrem i dżemixem. Wymieszać, zagotować na wolnym ogniu przez około 5 minut. Następnie przełożyć do wyparzonych słoików, szczelnie zakręcić i odwrócić do góry dnem do całkowitego wystudzenia
Tradycyjna Kuchnialepszych granoli jakie jadłam, bez dodatku suszonych owoców, przez co uważam, że jest dużo smaczniejsza i dużo bardziej chrupiąca. Jak dla mnie jest perfekcyjna! Składniki (na zapełnienie dużego słoika): 2 szklanki płatków owsianych 3/4 szklanki mieszanki różnych orzechów, ja użyłam włoskich, laskowych, migdałów i nerkowca 1/2 szklanki masła orzechowego 2-3 łyżki miodu lub syropu klonowego 1 łyżeczka cynamonu Orzechy
Mango Papajaziemniakami i zasmażaną kapustą . Kotlety mielone podałam z zasmażaną białą kapustą , którą otrzymałam do testowania od firmy ORZECH. Kapustę tę podajemy na ciepło. Wystarczy wyjąć ją ze słoika, przełożyć do garnka i chwilę podgrzać. Kapusta jest idealnie kwaśna i doskonale przyprawiona. Produkt jest wart polecenia i zakupu
Tradycyjna kuchnia KasiDzisiaj na blogu propozycja pełna witamin. Lekka i smaczna sałatka warstwowa. W salaterce układamy: - odcedzoną kukurydzę - pokrojonego i sparzonego dużego pora - sos czosnkowy - odcedzone z soku wiórki buraczków (średni słoik) - ugotowane, obrane i starte na grubych oczkach jajka (5 sztuk) - keczup - kilka ogórków kiszonych, pokrojonych w kostkę i odciśniętych z nadmiaru płynu - odcedzoną i przepłukaną czerwoną fasolę - sos czosnkowy
Czerwień i błękitsamo jak ja :D Składniki: 150 g mąki Shar bezglutenowej (tej z ciasteczkiem) 50 g mąki owsianej bezglutenowej 50 g cukru cynamonowego 100 g margaryny bezlaktozy 2 jabłka 1/2 słoika powideł figowych jeśli nie ma śliwkowych lub marmolady różanej 2 łyżki orzechów włoskich (posiekanych bardzo drobno) cukier waniliowy cukier puder do posypania Przygotowanie: Zanim rozpoczniemy przygotowanie ciasta, warto przygotować sobie
Lajtkraft food intoleranceprzypada 45 minut parzenia ). Należy pilnować, aby woda nie zawrzała ( ok. 80'C ). Po tym czasie mięso wyjmujemy na płaską powierzchnię, przykładamy deską a następnie obciążamy - np. litrowym słoikiem z wodą. Wystudzamy w chłodnym miejscy ( w tym czasie żelatyna się ściągnie i ładnie wewnątrz obleje mięso ). Kroimy po kilku godzinach. Zdjęcia potraw są mojego autorstwa. Ich kopiowanie wymaga mojej
kawawszklance