słoik - 12348 przepisów (strona:463/824)

Kompot rabarbarowy do słoików na zimę 116

wiosennych rabarbarów cieszę się cały rok ! Składniki: Rabarbar o czerwonym zabarwieniu 30 dag cukru ½ litra wody Wykonanie: Rabarbar obrać, pokroić na kawałki wielkości 1-2 cm, włożyć do wyparzonych słoików i zalać przegotowaną  wodą, dodając na pół litra wody 30 dag cukru. Szczelnie zakręcić i pasteryzować w temperaturze 90 stopni przez 30 minut

Tradycyjna Kuchnia
miód z mniszka lekarskiego z cynamonem --- with dandelion honey and cinnamon 129

cynamon i gotować jeszcze około 20 minut.. Po tym czasie odcedzić i do czystego wywaru ,wsypać cukier i gotować 60-90minut  .  Gorący przelać do słoików. Zakręcić i przewrócić do góry dnem.:)) w chłodne dni jak znalazł..... Mniszek lekarski jest skarbnicą cennych substancji, do których zaliczamy: witaminy C, D, A oraz witaminy z grupy B, garbniki, flawonoidy

w mojej kuchni
Sałatka z tuńczyka i brokuła 198

Sałatka z tuńczyka i brokuła Składniki: brokuł mały - 1 szt pieczarki marynowane - 1 słoik jajka - 3 szt 1 woreczek ryżu  tuńczyk w kawałkach w oleju - 1 puszka  szczypiorek - 1 łyżka natka pietruszki do dekoracji Sos: jogurt grecki  light  - 5 łyżek czosnek - 1 ząbek 1 łyżeczka oregano sól, pieprz - do smaku Przygotowanie : Brokuła podzielić na różyczki, ugotować

Kuchnia Danusi
Roladki schabowe z bambusem 179

Składniki: 3/4 kg schabu 1/2 słoika pędów bambusa 1 szklanka fasolki szparagowej świeżej lub mrożonej sos teryiaki sól i pieprz do panierowania: 1 jajko sos teryiaki 1 łyżka przyprawy do … Czytaj dalej Roladki schabowe z bambusem

czarrna od kuchni
Kalendarz przetworów 265

wiśnie;  brzoskwinie;  pomidory;  cukinia,  patison,  kabaczek;  kurki.  Przetwory we wrześniu  Wrzesień to bardzo dobry czas, by przygotować rozmaite sałatki wielowarzywne do słoików.  Warto zrobić przetwory z:  cukinii,  kabaczków,  pomidorów,  papryki,  kalafiora,  marchwi,  buraków,  a także marynaty owocowe (śliwki, jabłka, gruszki).  Z przerośniętych

Ukojenie Podniebienia
Botwinka z koperkiem do słoików na zimę 119

cukru ¼ szklanki soli pieprz ziarnisty liść laurowy Wykonanie: Liście botwinki dokładnie umyć i razem pokroić z koperkiem. Następnie z podanych składników zagotować zalewę z przyprawami. Botwinkę przełożyć do wyparzonych słoików, dodać po kilka ziaren pieprzu i po jednym listku laurowym, zalać gorącą zalewą i pasteryzować około 30 minut

Tradycyjna Kuchnia
Ćwikła z kapustą do słoików na zimę 170

obrać i drobno pokroić. Z podanych składników i przypraw ugotować zalewę i wystudzić. Następnie kapustę wymieszać z buraczkami, cebulą, wlać zalewę i odstawić na dwie godziny. Przełożyć do wyparzonych słoików, dobrze zakręcić i pasteryzować przez 15 minut

Tradycyjna Kuchnia
Sałatka z kolorowym makaronem 252

naprawdę sycąca sałatka, która świetnie sprawdzi się podczas domowej imprezy albo jako drugie śniadanie do pracy. Składniki: 150 g kolorowego makaronu 100 g szynki 100 g żółtego sera 1/2 słoika groszku z marchewką majonez sól, pieprz Wykonanie: Makaron ugotować al' dente, przelać zimną wodą, osączyć. Groszek z marchewka osączyć z zalewy. Ser oraz szynkę pokroić w kostkę. Wszystkie składniki przełożyć

magiczna kuchnia Kasi
Sałatka śledziowa z marynowanymi pieczarkami, jajkiem, cebulą i szczypiorkiem 202

Dzisiaj polecam przepis na pyszną sałatkę śledziową. Sałatka jest szybka i łatwa do przygotowania. Każdemu będzie smakować. Polecam!!! SKŁADNIKI: 4 płaty matiasów, 1 słoik pieczarek marynowanych krojonych ORZECH , 4 jajka, 1 cebula czerwona, 1/2 pęczka szczypiorku, 2 łyżki majonezu, 2 łyżki śmietany 18%, 2 łyżeczki soku z cytryny, sól i pieprz do smaku. PRZYGOTOWANIE: 1. Matiasy moczę godzinę we wodzie

Tradycyjna kuchnia Kasi
Szynka wieprzowa – domowa wędlina mocno jałowcowa, pieczona 368

ciasno w naczyniu układamy. Szynka powinna być całkowicie zanurzona, nic nie może wystawać ponad poziom solanki. Dlatego wybierzcie jak najciaśniejsze naczynie, a mięso w nim dodatkowo obciążcie np. czystym słoikiem wypełnionym wodą lub spodkiem. Ja pekluję szynkę w wysokim, smukłym plastikowym pojemniku z pokrywką ( z TEJ serii).   Tak naszykowaną szynkę ponownie umieszczamy na najniższej półce w lodówce, na najmniej

Karo in the Kitchen
Ciasto drożdżowe z truskawkami i jabłkami 157

Składniki na kruszonkę: mąka pszenna typ 500 Kłos-Pol 200 g masło 100 g ksylitol 60 g Kłos-Pol Dodatkowo: truskawki  z kompotu ( z litrowego słoika wzięłam) jabłka przesmażone tak ze słoiczek 200 g Krok 1 Do misy wsypałam przesianą mąkę. Do miseczki wlałam połowę mleka ciepłego, pokruszyłam drożdże i wsypałam cukier. Mieszałam do rozpuszczenia.Do Misy plastikowej

Różowa kuchnia
Domowe masło orzechowe 115

Jeżeli używamy orzeszków niesolonych, dodajemy szczyptę soli. Po pewnym czasie- u mnie parę minut- uzyskamy jednolitą masę. Gdy osiągniemy odpowiednią konsystencję, możemy dodać odłożone orzeszki i przełożyć masło do słoika. Gotowe. Prawda, że proste

Wrzosowa Polana
Placki, które hollywódzka aktorka robi swoim dzieciom na śniadanie 292

składniki „mokre” i tylko mieszacie oraz smażycie. Aktorka również rekomenduje odmierzenie wielokrotności suchych składników z przepisu. Taką suchą mieszanke można przechowywać w kuchennej szafce, w szczelnie zamkniętym pojemniku lub słoiku przez długi okres czasu. Kiedy przyjdzie wam ochota na placki, będzie jak znalazł! Co jeszcze spodobało mi się w jej przepisie? To że mama gwiazda nie dodaje do ciasta żadnego

Jem więc Jestem
"Pysznotka" 362

łyżki kwaśnej śmietany Krem: 500 ml mleka 4 jajka łyżka mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 4 łyżki domowego cukru waniliowego 200 g miękkiego masła 5 łyżek cukru pudru słoik powideł lub dżemu z czarnej porzeczki Ciasto: Proszek do pieczenia i amoniak wymieszać ze śmietaną. Mąkę, śmietanę, żółtka posiekać i wyrobić ciasto. Podzielić na dwie części, wyłożyć na dwie blaszki

Smakołyki Asi
Pasztet sojowy – bez pieczenia 222

trochę przypominała mus. Nie martw się, że jest trochę „płynne”. W lodówce zastygnie. W razie potrzeby dopraw do smaku solą oraz ewentualnie drobno zmielonym pieprzem. Przełóż do słoików i wstaw do lodówki. I voilà. Twój pasztet sojowy jest gotowy! Ja uwielbiam z pomidorem oraz ogórkiem kiszonym. Czasami jako dodatek daję keczup lub sojonez . Smacznego! Artykuł Pasztet sojowy

Blendman