słoik - 12348 przepisów (strona:463/824)

Domowy ketchup z musztardą do słoików 102

masę podgrzewać przez godzinę, często mieszając, następnie odparować i zredukować o połowę. Cały czas mieszając wsypać cukier, dodać ocet, musztardę i przyprawy do smaku. Starannie wymieszać, przelać do wyparzonych słoików, dobrze zakręcić i gorące przykryć ścierką na ok. 20 minut

Tradycyjna Kuchnia
Pizza z tapenadą i pomidorkami 168

ulubioną. Mam gwarancję, że nikt mojej pizzy nie ruszy, gdy zostanie, bo tylko ja w domu kocham czarne oliwki i kapary. Oczywiście, moja była najlepsza! Składniki na tapenade: 2 słoiki (200 ml)czarnych oliwek 50 ml oliwy dobrej jakości oleju sok z 1 cytryny pęczek grupo posiekanej pietruszki 3 ząbki czosnku 2-3 łyżki kaparów pół łyżeczki pieprzu przepis

greenscarf
Domowa granola 121

często mieszamy granolę, aby się równo rumieniła i nie przypaliła z wierzchu. 5. Po upieczeniu odstawiamy granolę do wystygnięcia, dodajemy rodzynki, dokładnie mieszamy. Gotową granolę przechowujemy w szczelnie zamkniętym słoiku przez około dwa tygodnie. Chociaż wydaje mi się, że zniknie dużo wcześniej i będziecie robić ją jeszcze raz. I kolejny ;) Smacznego

W kuchni Katie
15 pysznych przepisów na piknik 127

zmieszamy je jeszcze z sosem, to po kilku godzinach przemienią się w nieapatyczne koszmarki. Lepiej więc nie mieszać ze sobą składników, tylko ułożyć je warstwowo np. w dużym słoiku, a sos zapakować osobno. Na piknik polecam Wam sycące sałatki na bazie warzyw strączkowych oraz kasz: piyaz czyli turecką sałatkę z białą fasolą i jajkiem na twardo , również turecką sałatkę

Chilli Czosnek i Oliwa
Sałatka z kuskusem i "W tańcu" 273

Ogarnął mnie szał na świeże warzywa i mięso. To, że mam więcej ochoty na warzywa, rozumiem - wiosna, przesyt warzyw przetworzonych i schowanych do słoików, niektóre (np. rzodkiewki) można zbierać z samodzielnych upraw. Ale mięso? Nie za specjalnie za nim przepadam, zresztą gdyby zrobić statystykę zamieszczonych przepisów, okazałoby się, że większość to dania wegetariańskie. No w każdym razie sklep mięsny odwiedzam

Weekendy w domu i ogrodzie
Pomidory z oliwkami do słoików na zimę 86

sparzyć, obrać, pokroić razem z czosnkiem. Wymieszać z oliwkami(oliwki możemy pokroić), drobno posiekaną natką pietruszki i oliwą wymieszaną z octem. Doprawić do smaku, dokładnie wymieszać, przełożyć do wyparzonych słoików i pasteryzować około 15 minut

Tradycyjna Kuchnia
Kompot z jabłek do słoików na zimę 103

gniazdka nasienne. Następnie włożyć do miski z wodą i kwaskiem cytrynowym aby jabłka nie ściemniały. W między czasie ugotować syrop z cukru, wody i goździków. Jabłka ułożyć w wyparzonych słoikach i zalać przestudzoną zalewą (bez goździków). Pasteryzować 25 minut w temperaturze 95 stopni

Tradycyjna Kuchnia
Sałatka chrzanowa z żółtym serem i cebulką perłową 568

okazała się strzałem w dziesiątkę-chrzanowy posmak smażony kurczak,cebulki perłowe i ser-naprawdę ciekawe połączenie-polecam Składniki: 300 g sera żółtego 350 g piersi z kurczaka słoik cebulki perłowej kukurydza 5 jajek majonez łyżeczka mielonej słodkiej papryki olej sól,pieprz na sos: 5 łyżek majonezu 7 łyżek jogurtu naturalnego 9 łyżeczek chrzanu Przygotowanie: żółty ser ścieramy na tarce

Swojskie jedzonko
Sałatka z awokado,mozzarellą ,pomidorkami i sosem balsamicznym 163

sałatki,a taką mieszankę,mogła bym jeść codziennie i do wszystkiego,sprawdzi się na każdej imprezie ale również do grilla będzie super pomysłem-polecam!! Składniki: 10 pomidorków koktajlowych, awokado, słoik oliwek(zielonych lub czarnych) opakowanie mozzarelli mini(malutkich kuleczek) cebula czerwona, 4 łyżki octu balsamicznego 6-7 łyżek oliwy z oliwek(lub jakiejś smakowej,np z bazylią i pomidorami) łyżka

Swojskie jedzonko
Konfitura ze smażonych jabłek do słoików na zimę 106

grubych oczkach, skropić sokiem z cytryny i smażyć w szerokim rondlu. Mieszając jabłka odparować, dodać cukier, cynamon i nadal mieszając smażyć około 10 minut. Konfiturę przełożyć do wyparzonych słoików, szczelnie zakręcić. Pasteryzować przez 6 minut i odwrócić do góry dnem

Tradycyjna Kuchnia
Pomidorki w galaretce do słoików na zimę 73

pieprzu czarnego kilka ziaren ziela angielskiego Wykonanie: Z podanych składników ugotować zalewę- odstawić i rozpuścić żelatynę lecz nie gotować. Pomidorki dokładnie umyć i wysuszyć. Następnie pomidorki włożyć do wyparzonych słoików, przekładając plastrami cebuli. Dodać po 2 ząbki czosnku, zalać przygotowaną zalewą, posypać posiekaną natką pietruszki, szczelnie zakręcić. Pasteryzować przez 3 minuty

Tradycyjna Kuchnia
Kompot rabarbarowy do słoików na zimę 106

wiosennych rabarbarów cieszę się cały rok ! Składniki: Rabarbar o czerwonym zabarwieniu 30 dag cukru ½ litra wody Wykonanie: Rabarbar obrać, pokroić na kawałki wielkości 1-2 cm, włożyć do wyparzonych słoików i zalać przegotowaną  wodą, dodając na pół litra wody 30 dag cukru. Szczelnie zakręcić i pasteryzować w temperaturze 90 stopni przez 30 minut

Tradycyjna Kuchnia
miód z mniszka lekarskiego z cynamonem --- with dandelion honey and cinnamon 123

cynamon i gotować jeszcze około 20 minut.. Po tym czasie odcedzić i do czystego wywaru ,wsypać cukier i gotować 60-90minut  .  Gorący przelać do słoików. Zakręcić i przewrócić do góry dnem.:)) w chłodne dni jak znalazł..... Mniszek lekarski jest skarbnicą cennych substancji, do których zaliczamy: witaminy C, D, A oraz witaminy z grupy B, garbniki, flawonoidy

w mojej kuchni
Sałatka z tuńczyka i brokuła 192

Sałatka z tuńczyka i brokuła Składniki: brokuł mały - 1 szt pieczarki marynowane - 1 słoik jajka - 3 szt 1 woreczek ryżu  tuńczyk w kawałkach w oleju - 1 puszka  szczypiorek - 1 łyżka natka pietruszki do dekoracji Sos: jogurt grecki  light  - 5 łyżek czosnek - 1 ząbek 1 łyżeczka oregano sól, pieprz - do smaku Przygotowanie : Brokuła podzielić na różyczki, ugotować

Kuchnia Danusi
Roladki schabowe z bambusem 160

Składniki: 3/4 kg schabu 1/2 słoika pędów bambusa 1 szklanka fasolki szparagowej świeżej lub mrożonej sos teryiaki sól i pieprz do panierowania: 1 jajko sos teryiaki 1 łyżka przyprawy do … Czytaj dalej Roladki schabowe z bambusem

czarrna od kuchni