łyżeczki sody oczyszczonej - mój dodatek, bo wydawało mi się, że sam proszek do pieczenia ciężkich jabłek kompotowych nie udźwignie 1 łyżeczka cynamonu - mój dodatek jabłka z kompotu - niecały słoik 1 litrowy, objętościowo tyle co 2 duże jabłka świeże 100g rodzynek masło i bułka tarta - do wysmarowania i obsypania formy 2 łyżki brązowego cukru - do posypania ciasta przed pieczeniem W dużej
Grunt to przepis!sera na sernik (użyła takiego z wiaderka, jest bardziej kremowy) 2 łyżeczki żelatyny 1 tabliczka czekolady 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (najlepiej typu espersso) wierzch: 1 galaretka wiśniowa 1 słoik wiśni drylowanych opcjonalnie 1 szklanka likieru amaretto Przygotowanie: spód: Rozkruszone herbatniki łączymy z rozpuszczonym, przestudzonym masłem. Całość przesypujemy na dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, dociskamy łyżką lub dłonią
Bon appetit mon amiepatrzył" na mnie więc musiałam go zużyć. Dorzuciłam parę składników, które miałam pod ręką. W takim sałatkowym towarzystwie wyszedł całkiem smaczny. składniki: 1 puszka groszku 1 duży słoik marynowanych pieczarek 5 jajek 200 g żółtego sera 1 mała puszeczka młodej marchewki majonez Jajka ugotować na twardo. Wystudzić i obrać ze skorupek. Pokroić w niezbyt drobną kostkę. Groszek osączyć
Monia miesza i gotujekropel aromatu arakowego Czekolada ciemna: 100 g czekolady mlecznej 200 g czekolady gorzkiej 2,5 łyżki miodu Czekolada biała: 300 g białej czekolady 2,5 łyżki miodu Dodatkowo: 1 słoik dżemu morelowego lub brzoskwiniowego dowolna dekoracja Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę na najwyższych obrotach miksera, dodajemy cukier i ubijamy jeszcze przez chwilę. Następnie zmniejszamy obroty
Czary - gary w kuchniodstawiamy na 24 - 48 godzin, by cukier całkiem się rozpuścił (co jakiś czas możecie całość delikatnie przemieszać). Następnie powstały syrop zlewamy, zagotowujemy i gorący wlewamy do wyparzonych butelek lub słoików. Zakręcamy i pasteryzujemy przez 15 - 20 minut. Wyjmujemy z garnka i zostawiamy do wystygnięcia. A co zrobić z truskawkami? Odpowiedź znajdziecie tutaj (KLIK
Czary - gary w kuchniłyżki margaryny 3 łyżki kakao 3 czubate łyżki cukru Piana: 3 białka 0,5 szklanki cukru 4 łyżki wody po 2 krople aromatu cytrynowego i pomarańczowego Dodatkowo: 1 słoik dżemu brzoskwiniowego truskawki owoce i kwiaty do dekoracji Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na najwyższych obrotach miksera na sztywną pianę, na koniec dodajemy stopniowo cukier. Zmniejszamy obroty miksera do minimum
Czary - gary w kuchniśmiało użyć innych owoców. Natomiast podstawą są jabłka - lekko kwaskowe, nadające ciastu orzeźwiający smak... I nikt z moich gości nie odmówił kawałka... :-) SKŁADNIKI 400 ml śmietany 30 % 1 słoik jabłek prażonych z morelami 3 galaretki morelowe ok. 100 g okrągłych biszkoptów 700 ml gorącej wody morele do dekoracji Dno tortownicy (21 - 23 cm) wykładamy biszkoptami. Jabłka podgrzewamy przez
Czary - gary w kuchnirozsmaży, ale pamiętajcie, by wcześńiej wyjąć przyprawy (a potem znów je dołożyć). Do gotowych owoców dosypujemy cukier, mieszmy, podrowadzamy do wrzenia i gotujemy 4 minuty mieszając. Nakładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i zostawiamy do wystygnięcia. Z tej ilości składników wychodzi 3 słoiczki dżemu
Czary - gary w kuchnimasła Poncz: ok. 400 ml zimnej przegotowanej wody 2 łyżki spirytusu (można pominąć jeśli tort będą jadły dzieci) dowolny aromat (ale najlepiej ten sam co w masie) Dodatkowo: 1 słoik dowolnego dżemu (najlepiej domowej roboty, te ze sklepu mogą zawierać zagęstniki, które z kolei często zawierają gluten) dowolne owoce (u mnie figi i winogrona) siekane migdały Białka oddzielamy
Czary - gary w kuchniwersji na ciepło jest wprost obłędne... Dlaczego akurat na ciepło? Przeczytajcie dalej... SKŁADNIKI ok. 250 g makaronu (waga surowego przed ugotowaniem) ok. 400 g fileta z kurczaka 1 słoik suszonych pomidorów 3 - 4 łyżki oliwy, którą były zalane pomidory 75 g ziaren słonecznika 75 g pestek dyni sól, pieprz słodka mielona papryka ostra mielona papryka (dosłownie odrobina
Czary - gary w kuchniprezencie na święta :) Sałatka z kapustą pekińską i kurczakiem Składniki : filet z kurczaka - 1 podwójny przyprawa do gyrosa papryka konserwowa kolorowa - 1 słoik ogórki konserwowe - 3 szt jajka - 4 szt kapusta pekińska - 1/2 szt kukurydza konserwowa - 1 puszka sól i pieprz por - kawałek natka pietruszki majonez kielecki Przygotowanie : Mięso z kurczaka pokroić
Kuchnia Danusiłyżki śmietany 1 opakowaniu budyniu malinowego (lub innego czerwonego) 1 łyżka kakao 1,2 kg jabłek, obranych, z usuniętymi gniazdami nasiennymi 1 łyżka cynamonu garść rodzynek 300 g słoik powideł śliwkowych cukier puder do podania Przygotowanie: W misce miksera umieść 2 żółtka, masło i 1/2 szklanki cukru i ubijaj aż powstanie w miarę jednolita masa. Następnie dodaj cukier waniliowy, przesianą
karmelowygoji i nasiona chia, następnie kilka razy zmiksuj w trybie pulsacyjnym, aż jagody goji będą rozdrobnione, ale wciąż w kawałkach. [Rozdrobniłam wszystko dokładnie] Przełóż dżem do wysterylizowanego słoika z nakrętką i przechowuj w lodówce do pięciu
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataSkładniki: 50 dkg fileta z dorsza lub czarniaka gałązka estragonu 1 mała cebulka oliwa sól i pieprz kasza z warzywami: 1 szklanka kaszy bulgur 1 słoik domowych krojonych pomidorów (0,5l) … Czytaj dalej Ziołowa ryba z kaszą bulgur
czarrna od kuchniWykonanie: Do słoiczka wsypujemy płatki, dodajemy jogurt. Mango blendujemy i wykładamy na jogurt. Na wierzchu układamy ziarenka granatu. Jeśli śniadanie będziemy przygotowywać wieczorem, słoik zakręcamy i wkładamy do lodówki. Rano wyjmujemy, wszystko mieszamy i odstawiamy na 10-15 minut, żeby płatki się namoczyły. Natomiast jeśli będziemy je szykować na bieżąco
Kulinarne przygody Gatity