Domowy zakwas na żurek

Domowy zakwas na żurek

Domowy zakwas na żurek

Składniki: 3 szklanki letniej wody 1 szklanka mąki żytniej/żytniej razowej 3 ząbki czosnku Wykonanie: Do garnka lub słoika wsypujemy mąkę, zalewamy letnią wodą i dokładnie mieszamy. Czosnek kroimy na pół i dodajemy do garnka.  Garnek przykrywamy(tak żeby dochodziło powietrze) najlepiej gazą i odstawiamy na kilka dni w ciepłe miejsce. Po 3-4 dniach zakwas jest gotowy, mąka opadnie na dno garnka i będzie wyrazisty zapach. Zakwas jest gotowy można gotować żurek.             ... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu magiczna kuchnia Kasi

Warto przeczytać

Wszystko o przetworach – czyli jak pasteryzować słoiki a potem je przechowywa

Znany od bardzo dawna sposób pasteryzacji niektórych produktów w szczelnie zamkniętym szklanym słoiki jest najlepszym sposobem na przedłużenie ich czasu do spożycia.

Czytaj dalej...

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.