Ajerkōniak (Likier jajeczny)

Ajerkōniak (Likier jajeczny)

Ajerkōniak (Likier jajeczny)

Połra [1] dni tymu ciotka ze Niymiec sie mie zapytała, jak sie robi ajerkōniak. Joł niy wiedziōł, ale niyrozki dobrze je [2] mieć pod rynkom Teściowoł i tak mi się przipōmniały te stare smaki. Pamiyntōm jak piyrwy moja Muter [3] go robiōła i joł [4] potyn- jeszcze mały bajtel [5] – tyn palec żech sie niyrozki tōnknōł [6] w tyj misce abo gorku. Niy robi się go dugo [7] , ale ile sie potyn idzie pomaszkycić [8] . Yno dejcie pozōr [9] , żebyjście sie niy łożarli [10] Co potrza? 6 żōłtek szklōnka cukru 125... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Chop w kuchni

Warto przeczytać

Jajka faszerowane - najlepsze przepisy

Jajka faszerowane to świetna alternatywa dla zwykłych jajek. Możemy je nadziać pieczarkami, pomidorami, czy też różnego rodzaju rybami.

Czytaj dalej...

Dlaczego warto jeść jajka?

Jajka są bardzo popularne w kuchni ze względu na smak i ilość zastosowań.

Czytaj dalej...

Gotowanie jajek na miękko, półtwardo, twardo i w koszulce

Gotowanie jajek nie jest wcale łatwe. Mając ochotę płynne żółtko, często się zdarza, że musimy się zadowolić jajkiem ugotowanym na twardo lub na odwrót.

Czytaj dalej...

Jak łatwo i szybko obrać jajka ze skorupki?

Wydawać się może, że każdy potrafi ugotować jajko na twardo i potem je obrać. Niestety najwięcej problemów jest z tą drugą czynnością.

Czytaj dalej...

Autor

chopwkuchnichopwkuchni

Dzień dobry, mój blog jest pisany po śląsku, choć nie oznacza to, że znajdują się tam tylko przepisy z Kuchni Śląskiej. Jeżeli masz poczucie humoru i lubisz dobre jedzenie, na pewno znajdziesz tam coś dla siebie :)

Proponowane wyszukiwania

Popularne słowa kluczowe

słoik, likier, deser, desery

Inne przepisy z Chop w kuchni

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.