słoik - 12348 przepisów (strona:473/824)

Pesto pietruszkowe 138

dlatego w moich przepisach ten składnik jest pomijany. Pesto z pietruszki to pomysł na polski dodatek do makaronu jak i pastę na kanapki. Szczerze polecam! :) Składniki na 1 mały słoik: 1 pęczek zielonej pietruszki (80 g) garść orzechów brazylijskich (30 g) 5-6 łyżek oliwy z oliwek 2 ząbki czosnku sól, pieprz Zieloną pietruszkę umyć, osuszyć i przełożyć do kielicha

Ugotować
Bigos z klopsikami 148

pyszny bigos z mięsnymi klopsikami. To doskonała propozycja na obiad jednodaniowy. Każdemu będzie smakować.  SKŁADNIKI: 1/2 kg mięsa mielonego wieprzowego, 1 jajko, 2 łyżki bułki tartej, 1 słoik kapusty kwaszonej z marchewką DAGOMA , 1 cebula, 200g cienkiej kiełbasy, 2 liście laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego, 1 łyżeczka kminku, 2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej, 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego, 1 łyżka

Tradycyjna kuchnia Kasi
Kandyzowana skórka z cytrusów 120

powinien mieć zielono- złocistą barwę a przy zlewaniu być lejący.  6. Skórkę przekładamy na przygotowany pergamin lub matę silikonową do stężenia.  7. Po przestudzeniu skórkę przekładamy do słoika i przechowujemy w lodówce. U mnie skórka jest już 3 tydzień w lodówce i wciąż jest świeża. Nie pleśnieje i traci swoich walorów

vaniliowoczekoladowa
Pełnoziarnista owsianka z jabłkowym musem. Drugie śniadanie w słoiczku. 139

musu, znów owsianka i na zakończenie mus. Jeśli zabieracie słoiczek ze sobą w ramach drugiego śniadania ostatnia warstwa musu (lub poprzedzająca ją warstwa owsianki) powinna być mniejsza, aby zamknąć słoik. Drewniana podkładka i łyżeczka pochodzą z pracowni rzeźbiarskiej Graciarnia . Serdecznie zapraszam - każdy znajdzie tam coś pięknego. Smacznego

Słodkie okruszki
Pieczona papryka. Jak w łatwy sposób pozbyć się skórki? 132

pestkami i piętki. Używać wg woli warto wrzucić na blachę kilka papryk więcej i z reszty przygotować smakowite paprykowe antipasti. Upieczoną, oczyszczona paprykę przekroić na 4 części. Włożyć do słoika lub innego szklanego naczynia, zalać oliwą, dodać gałązkę rozmarynu i ząbek czosnku. Podawać lekko posolną do kanapek. Pycha

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Sałatka z szynką, mozzarellą i pomidorkami suszonymi 198

piekarnik i dać ujście parze lub suszyć przy lekko uchylonych drzwiczkach. Pomidorki studzimy, przekładamy do słoiczka, dodajemy ziarna pieprzy, obrane, lekko zmiażdżone ząbki czosnku i zalewamy olejem rzepakowym. Zakręcamy słoik odstawiamy na kilka godzin. Przechowujemy w lodówce. Sałatka: Na talerzu układamy  umyte i osuszone liście sałat, dodajemy zwiniętą w „trąbkę” szynkę, oliwki, mozzarellę pokrojoną w plasterki, pomidorki suszone

Moniki Smakołyki
Sałatka "Grzybowa polana". Warstwowa sałatka z pieczarkami i kurczakiem 2421

kawałkom przyprawionego kurczaka jest bardziej wyrazista w smaku i sycąca, ale przede wszystkim pięknie wygląda - nie tylko na świątecznym stole. Inspiracja: klik    Składniki ( tortownica 18 lub 21 cm): słoik marynowanych pieczarek ( ja wybrałam bardzo drobne sztuki ) 900ml 30 dkg piersi z kurczaka 2 marchewki 3 ogórki konserwowe 3 ziemniaki 3 ugotowane na twardo jajka 100g żółtego sera sól, pieprz

Maślane ciasteczko
Tarta Tatin z gruszkami w winie. 179

zawiera gruszki z zalewy winnej (i jedną świeżą) i niesie ze sobą jeszcze nieco tego grudniowego, świątecznego klimatu... Oczywiście wiem, że nie zawsze w kuchennym kredensie da się odnaleźć słoik gruszek w winie;) Dlatego proponuję użyć zwykłych świeżych owoców - tak będzie bardzo dobrze! Składniki: (ciasto) 400 g mąki pszennej 200 g masła  40 g cukru 2 żółtka 5 łyżek

zadanie-gotowanie
Pressgurka - sałatka ogórkowa. 172

mnie to jest taka szwedzka mizeria bez śmietany. Nie znam szwedzkiego oprócz kilku słów, ale na ile zrozumiałem skandynawski przepis, jest to wersja sałatki ogórkowej, którą wkłada się do słoików na zimę. No cóż, u mnie poszła prosto na stół by towarzyszyć wołowinie po marynarsku . Z biksemad Marzeny też na pewno stworzyłaby zgraną parę. Pamiętajcie - smak ma być zdecydowanie słodko

zadanie-gotowanie
Pizza a la bolognese na ziołowym cieście. Domowa pizza bolognese. 132

około łyżeczki) twardy ser w kostce np. Gouda sos bolognese około 1-11/2 chochelki gęstego sosu * możecie wykorzystać ten przepis , swój własny lub użyć gotowego sosu bolognese ze słoika i dodać do niego mięso mielone. Ważne! aby sos był gęsty. U mnie jest, to zawsze sos, który zostaje z obiadu z dnia poprzedniego. Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę

Słodkie okruszki
Boczek/słonina w solonej marynacie i przyprawach 143

obtoczenia: sok z cytryny majeranek słodka papryka w proszku (polecam też wędzoną) czosnek granulowany Składniki marynaty połączyć i zagotować. Słoninę/boczek pokroić w większe kawałki i umieścić w słoiku (użyłam 3 litrowego). Całość zalać marynatą, zakręcić i odstawić do lodówki na 4 dni (u mnie 7). Po tym czasie słoninę/boczek wyjąć z zalewy i osuszyć ręcznikiem papierowym. Każdy kawałek

Di gotuje
Pasta mięsna z kawiorem z bakłażana 232

pasuje do Chrupkiego Kukurydziano-Gryczanego Pieczywa firmy Tovago. Kawior z bakłażana idealnie skomponował się z indykiem i przyprawami. Składniki ugotowane lub upieczone mięso z indyka ( użyłam 2 podudzia ) 1 słoik kawioru z bakłażana … Czytaj dalej

Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty
Sałatka z pora i marynowanych grzybów 163

Smaczna, szybka i prosta sałatka ze składników dostępnych cały rok. 4 średnie pory (białe części) około 350 g marynowanych grzybów (słoik 500 ml) 4 jajka 1 puszka zielonego groszku 1 łyżka soku z cytryny 100 ml majonezu 150 ml jogurtu naturalnego 1 łyżka cukru sól, pieprz Pory umyć, przekroić wzdłuż na 4 części i pokroić w paseczki. Zalać wrzątkiem

Trzeci talerz
Sałatka "Leśna Polana" 388

Sałatka "Leśna Polana" Składniki: 1 duży słoik pieczarek marynowanych 3 jajka 3 ogórki konserwowe 3 ziemniaki 2 średnie marchewki 100 g żółtego sera podwójna pierś kurczaka ok. pół pęczka natki pietruszki majonez 2 łyżki śmietany 18% sól, pieprz ew. ulubione przyprawy do kurczaka Marchewkę i ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Pierś kurczaka myjemy i kroimy

Pelusiowa Kuchnia
jajka marynowane w zalewie z buraczków 88

składniki: 3 jajka ok. 300 ml zalewy z buraczków marynowanych wykonanie: Jajka gotujemy na twardo, studzimy i obieramy. Do garnuszka lub słoika wkładamy jajka i zalewamy je zimną zalewą, tak aby całe były w zalewie. Marynujemy przez noc. Podajemy z ulubionymi sosami do jajek

Domowy Smak Jedzenia