skórki. Ścieramy na tarce na grubych oczkach lub za pomocą melaksera. Do startych buraków dodajemy ocet, cukier i sól. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku. Przekładamy do wyparzonych słoików, porządnie zakręcamy i pasteryzujemy 20-25 minut w 90 stopniach. Smacznego
Marder&Marder Manufacturemałym ogniu, pod przykryciem około 10 minut. Następnie zdjąć z ognia, dodać rodzynki i odstawić do wystygnięcia.Śledzie pokroić na mniejsze kawałki i wymieszać z sosem.Przełożyć do słoików lub zamykanego pojemnika.Przechować w lodówce
Moje domowe kucharzeniegłowę każdy ze sklepowej półki. Jest gęsty, gładki i kremowy. Idealny do sałatki jarzynowej lub wielkanocnego jajka. Do przygotowania majonezu potrzebne będą: *blender ręczny *wysoki pojemnik np. słoik Składniki: 1 jajko 250 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego 1 łyżka octu lub soku z cytryny 1/3 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka musztardy pieprz Przygotowanie: Przed przystąpieniem do przygotowania
Smakowity Blog KulinarnyOrientalny sposób na wykorzystanie mięsa z rosołu Składniki ugotowane udka z kurczaka 2 szt pieczarki 3-4 szt papryka czerwona 1/2 szt cebula dymka 2 szt bambus pędy 1/2 słoika sos … Czytaj dalej Potrawka orientalna z gotowanym mięsem
czarrna od kuchniłuskami cebuli przez kilka minut, aż woda ładnie się zabarwi. Wyłowić łuski cebuli, dodać przyprawy, sól i zagotować ponownie do rozpuszczenia się soli ugotowane, "potłuczome" jaja umieścić w słoiku i zalać przestudzoną solanką. Po 3-7 dniach są gotowe do spożycia. W solance można jaja przechowywać do 4 tygodni. Znawcy twierdzą, że wiele miesięcy, jednak jajka po dłuższym przechowywaniu zaczynają
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!rosołowa (domowa lub kupiona) 150-200g wędzonego boczku kilka grubych plastrów wędzonej kiełbasy 4 marchewki kawałek selera cebula 3 ząbki czosnku korzeń pietruszki czubata łyżeczka chrzanu ze słoiczka słoik zakwasu (u mnie ok. 300ml) łyżka śmietany majeranek sól, pieprz ziele angielskie liść laurowy mąka- jeśli chcecie by wasz żurek był gęsty Wodę doprowadzamy do wrzenia razem
Czerwona Porzeczkaświetnego smaku, długo pozostaje świeży. Warto użyć produktów dobrej jakości, więc śmiało mogę polecić EVGE . Oryginalne i greckie produkty do nabycia w sklepach internetowych. Resztę oliwek wyjadłam prosto ze słoika. (Forma o wymiarach około 9 x 19 cm) 2 jajka 50 ml oliwy z oliwek 110g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia (płaska) 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
Di gotujeWykonanie: Fasolę namoczyć, gdy napęcznieje zalać 2 litrami wrzącej wody, włożyć 2 obrane ząbki czosnku, zioła i gotować pod przykryciem przez 30 minut. Następnie odcedzić i przełożyć do wyparzonych słoików, dodać po 1 listku laurowym i po 2 ząbki czosnku. Zagotować 1 ½ litra wody z sola do smaku, zalać fasolę, zakręcić i pasteryzować przez 15 minut
Tradycyjna KuchniaDzisiaj polecam przepis na pyszną surówkę z kapusty kwaszonej. Surówka jest bardzo zdrowa. To doskonały dodatek do drugiego dania. Warto ją przygotować. SKŁADNIKI : 3/4 słoika kapusty kwaszonej z marchewką ORZECH , 2 jabłka, 1/2 cebuli, 1 pęczek szczypiorku, 1,5 łyżki oliwy z oliwek, 1/2 łyżeczki cukru, 1/2 łyżeczki pieprzu. PRZYGOTOWANIE: 1. Jabłka obieram i ścieram na tarce
Tradycyjna kuchnia Kasiłyżki słodkiej papryki w proszku; Sól; Pieprz. 2 łyżki oleju. Pasta jajeczno-chrzanowa: 8 jaj ugotowanych na twardo; 1 czubata łyżka majonezu; 1 czubata łyżka startego chrzanu ze słoika; Sól; Pieprz. Galareta: 2 litry bulionu drobiowego (u mnie 2 litry wrzątku + 1 łyżka vegety); Opakowanie żelatyny na 2,5 l płynu (50 g). Dodatkowo: 1/2 pęczka szczypiorku do udekorowania
Gospodyni Miejskaczasie przygotuj jajka. Jajka przepiórcze ugotuj na twardo (około 3 minuty od zagotowania wody). Następnie wystudź je przez kwadrans w zimnej wodzie i obierz ze skorupek. Włóż do słoika, zalej zimną marynatą i wstaw na jedną dobę do lodówki. Wyjmij, odcedź i podawaj z majonezem lub sosem chrzanowym. Po marynowaniu możesz je przechowywać przez 3 dni w lodówce
Food Squarebiegu, bo chłopaki zaglądali mi przez ramię, gotowi dobrać się do ciasta. Ciasto: 320 g mąki krupczatki 150 g zimnego masła szczypta soli 3 żółtka z dużych jajek słoik powideł śliwkowych Beza: 3 białka 150 g cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 80 g posiekanych orzechów włoskich Na stolnicę przesiać mąkę, dodać cukier, szczyptę soli i pokrojone w kostkę masło. Następnie
Czerwień i błękitmorszczuka olej Panierka: 4 jajka 4 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia sól pieprz Sos: 1 szkl. bulionu z jednej kostki puszka ananasów 1 słoik papryki konserwowej 2-5 łyżek magii 8 marchwi 6 ząbków czosnku 4 łyżeczki cukru 1 łyżeczka curry 2 łyżki octu łyżka mąki pszennej Sposób przygotowania: Składniki panierki zmiksować. Rybę
Cukiernia Pychotkiczasie wyciągnęłam patelnię z piekarnika, wsypałam suszone owoce, skórkę, kawę i karob i wszystko razem wymieszałam. Wsypałam wszystko do malaksera i zmiksowałam na taki bardzo gruby piasek. Przełożyłam do słoików i odstawiłam do szafki, bo u mnie była już pora obiadowa :) SMACZNEGO życzy BLONDYNKA
Blondynka Gotujeprzykryciem na kilka dni. Po 4-5 dniach ściągnąć "kożuch". Zakwas przelewamy najpierw przez durszlak do podstawionego nowego garnka, a następnie z tegoż garnka przelewamy przez sitko do litrowego słoika lub do dwóch, trzech mniejszych. Odstawiamy do lodówki, gdzie może spokojnie poleżeć do miesiąca czasu. Ok. 0.5l zakwasu wystarcza do zrobienia 3l. żurku. Składniki na żurek
Kuchnia w czekoladzie