widelce, lub odciśnij jakiś wzorek foremką, tak aby ciacha miały grubość maksymalnie 5 mm. Piecz 15 minut w temp. 180-190 C. Schowaj do puszki lun do słoika i ciesz się nimi co najmniej przez tydzień. Smacznego
greenscarfSkładniki: 6 pałek kurczaka 2 szklanki bulionu (najlepiej rosołu) łyżka mąki 25 dag wędzonego boczku słoik marynowanej cebulki 2 cebule łyżeczka tymianku łyżeczka estragonu 2 garście suszonych grzybów (namoczonych przez noc) kieliszek białego wina łyżka koncentratu pomidorowego sól, pieprz tłuszcz do smażenia Sposób przygotowania : Grzyby gotujemy w wodzie, w której się moczyły przez ok. 30 minut. Pałki solimy i pieprzymy
Pobite gary Barbarymąki pszennej 3 żółtka (z dużych jaj!) 1 łyżka kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia pozostałe składniki: 3 białka 3 garści orzechów włoskich wiśnie z zalewy (np. z półlitrowego słoika, bez pestek) Wykonanie: Składniki na ciasto trzymacie w chłodzie. Mają być chłodne! Zwłaszcza masło i żółtka, które mieszacie z cukrem i mąką. Z nich wszystkich wyrabiacie ciasto. Byle szybko, byle
GRUBY WAŁEKprzeciśniętym przez praskę, kroimy w kawałki 5 -6 cm.Wszystkie przyprawy wsypać do miseczki mieszamy razem, listki laurowe pokruszyć. Każdy kawałek słoniny obtoczmy mieszanką z ziół. Układamy słoninę w słoiku zamakając szczelnie.Odstawiamy w chłodne miejsce na 4-6 tygodni. Podajemy z pieczywem krojąc bardzo cieniutkie plasterki. Smacznego
kgwjanczewomarchewki 1 cebula 1 pietruszka Kawałek korzenia selera Liść laurowy Ziele angielskie Sól Pieprz Papryka słodka mielona Bulion warzywny Olej do obsmażenia Sos: Chrzan tarty Żurawina do mięs ( ze słoika ) Majonez Wykonanie: Goloneczki przyprawiamy solą, pieprzem i papryką. Pozostawiamy do zamarynowania ( na około godzinę ). Po tym czasie goloneczki wraz z cebulą (przekrojoną na pół) podsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Następnie
Smaki Ewypożywnymi, aromatycznymi, gorącymi zupami. Można jeść je na śniadanie, na obiad i na kolację. Podczas postu dr E. Dąbrowskiej są nieodłącznym składnikiem lunch boxu, czy raczej uzupełnieniem w postaci słoika. Dzisiaj proponuję fantastyczną zupę toskańską, z bogactwem najzdrowszych rodzimych warzyw. Na każdym targu możemy obecnie zaopatrzyć się w zdrowe okopowe oraz zielone warzywa. Nie bójmy się używać dużych ilości rozmaitych
Naturalna Kuchniawykonanie :) Wystarczy wszystkie składniki zmiksować za pomocą blendera. Jeżeli macie ochotę na inne pasty to zachęcam do przygotowania pesto z rukoli lub z jarmużu . Składniki na 1 mały słoik: 150 g świeżego szpinaku 1 ząbek czosnku 2-3 łyżki oliwy z oliwek 1 niepełna łyżeczka soli gruboziarnistej 3 łyżki pestek dyni Szpinak umyć, osuszyć. Pestki dyni uprażyć na suchej
Ugotowaćniej żółty i biały, ale nie kolor jest najważniejszy. Najważniejszy jest smak. I właśnie ta sałatka go ma. Sałatka pysznie smakowała z chrupkim pieczywem kukurydziano-gryczanym Tovago . Składniki: 1 słoik selera konserwowego 0,5 puszki kukurydzy konserwowej 3 jajka ugotowane na twardo 50 g sera żółtego w plasterkach 3 ząbki czosnku 2-3 łyżki majonezu sól pieprz Przygotowanie: Seler
Ala piecze i gotujeCzerwona fasola, bardzo prosta w przyrządzeniu, lekka i zdrowa! Porcja dla 4 osób. Smacznego! Składniki 1 słoik czerwonej fasoli 1 średnia cebula pół czerwonej papryki 2 małe marchewki 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 2 łyżki oliwy 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1,5 szklanki wrzącej wody Przygotowanie Cebulę i papryki umyć i pokroić w kostkę. Oliwę rozgrzać w garnku, dodać cebulę
Tureckie PrzepisyProsta w przygotowaniu i bardzo smaczna turecka zupa szparagowa. Porcja dla 3 osób. Smacznego! Składniki 1 słoik szparagów 1 średnia cebula 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka masła 1 łyżeczka mąki 2 szklanka rosołu 1 szklanka wrzącej wody sól pieprz Przygotowanie Rozgrzać oliwę i masło w garnku. Wrzucić cebulę pokrojoną w kostkę i zeszklić. Wsypać mąkę i mieszać minutę. Dodać pokrojone
Tureckie Przepisyzamiast 3 łyżek mąki dajcie kakao) 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 5 łyżek oleju 0,5 L śmietana 1 galaretka cytrynowa 2 galaretki truskawkowe 3 paczki delicji Słoik dżemu jagodowego Wykonanie: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę dodając stopniowo i nadal miksując: żółtka, cukier, mąkę+proszek do pieczenia, 5 łyżek oleju. Ciasto wylewamy na blaszkę
W Moim Magicznym Domudlatego dla zminimalizowania tej słodyczy wafle na przemiennie przełożyłam kajmakiem i dżemem truskawkowo-czekoladowym. Składniki: domowy kajmak (przepis na domowy kajmak ) lub puszka gotowego kajmaku słoik dżemu truskawkowego 1/3 tabliczki gorzkiej czekolady andruty Przygotowanie: Rozpuścić w kąpieli wodnej czekoladę i wystudzić. Dodać do dżemu i dokładnie wymieszać. Pierwszy andrut posmarować kajmakiem
Amatorka kuchennałyżka śmietany 18% 2 żółtka Szczypta soli Nadzienie: 6 jajek 400 ml śmietanki 22% 20 dag kiełbasy swojskiej drobiowej 1 cebula 1 szklanka mieszanki warzywnej meksykańskiej ze słoika –marchewka, kukurydza, groszek, fasola czerwona 1 łyżka zupy cebulowej z torebki Szczypta gałki muszkatołowej do smaku Sól do smaku Pieprz biały do smaku Natka pietruszki lub szczypiorek do posypania Sposób przygotowania
Wanilia i Kardamonwybornie. Jej smak jest mocny i wyrazisty, nam przypadła do gustu, ale radzę sprawdzić składniki i ocenić, czy ma szanse smakować i Wam. składniki: 1 szkl czekoladowego makaronu mały słoik zielonych oliwek 2 małe oscypki (polecam marynowane ) 1/2 szkl suszonej żurawiny kilka suszonych pomidorów z oliwy pęczek natki pietruszki sos: 3 łyżki oliwy z pomidorów kilka kropel soku z cytryny
6niebosuchej patelni, a potem dodać łyżkę masła. Po ok. 30 minutach, jak ziemniaki będą miękkie, dodać pieczarki, zagotować. Do słoiczka wlać szklankę wody, dodać 2 łyżki mąki, zakręcić słoik i energicznie potrząsać do czasu, aż nie będzie grudek z mąki. Wlać do zupy, śmietanę zahartować i również wlać do zupy. Pogotować jeszcze kilka minut, doprawić solą i pieprzem. SMACZNEGO
Malinowo w kuchni