słoik - 12348 przepisów (strona:482/824)

Andrut przekładany kajmakiem i dżemem truskawkowo-czekoladowym 263

dlatego dla zminimalizowania tej słodyczy wafle na przemiennie przełożyłam kajmakiem i dżemem truskawkowo-czekoladowym. Składniki:    domowy kajmak (przepis na domowy kajmak ) lub puszka gotowego kajmaku    słoik dżemu truskawkowego    1/3 tabliczki gorzkiej czekolady    andruty Przygotowanie:   Rozpuścić w kąpieli wodnej czekoladę i wystudzić. Dodać do dżemu i dokładnie wymieszać. Pierwszy andrut posmarować kajmakiem

Amatorka kuchenna
Wytrawna tarta z jajkiem i kiełbasą 147

łyżka śmietany 18% 2 żółtka Szczypta soli Nadzienie: 6 jajek 400 ml śmietanki 22% 20 dag kiełbasy  swojskiej drobiowej 1 cebula 1 szklanka mieszanki warzywnej meksykańskiej ze słoika –marchewka, kukurydza, groszek, fasola czerwona 1 łyżka zupy cebulowej z torebki Szczypta gałki muszkatołowej do smaku Sól do smaku Pieprz biały do smaku Natka pietruszki lub szczypiorek do posypania Sposób przygotowania

Wanilia i Kardamon
sałatka z czekoladowym makaronem i oscypkiem 139

wybornie. Jej smak jest mocny i wyrazisty, nam przypadła do gustu, ale radzę sprawdzić składniki i ocenić, czy ma szanse smakować i Wam. składniki: 1 szkl czekoladowego makaronu mały słoik zielonych oliwek 2 małe oscypki (polecam marynowane ) 1/2 szkl suszonej żurawiny kilka suszonych pomidorów z oliwy pęczek natki pietruszki sos: 3 łyżki oliwy z pomidorów kilka kropel soku z cytryny

6niebo
Zupa pieczarkowa 131

suchej patelni, a potem dodać łyżkę masła. Po ok. 30 minutach, jak ziemniaki będą miękkie, dodać pieczarki, zagotować. Do słoiczka wlać szklankę wody, dodać 2 łyżki mąki, zakręcić słoik i energicznie potrząsać do czasu, aż nie będzie grudek z mąki. Wlać do zupy, śmietanę zahartować i również wlać do zupy. Pogotować jeszcze kilka minut, doprawić solą i pieprzem. SMACZNEGO

Malinowo w kuchni
Chleb na zakwasie. Pszenno - żytni z orkiszem! 117

powiedziała, zobaczysz będzie dobra! ;-) I kochani to zupełnie inna bajka, zakwas zrobił się "sam". I to rozumiem. Zakwas zrobiłam według własnych doświadczeń, tj. pół na pól, czyli do wysokiego słoika wlewasz wodę np. 150 ml (woda musi być przegotowana i musi być lekko ciepła- nie gorąca!) i 150 g mąki. Mieszam i odstawiam na 24 godziny. Po tym czasie robię

SMYKWKUCHNI
Tak gęstych miodów w moim domu jeszcze nie było - Pasieka Ambrozja 147

genialne produkty. Sucha Beskidzka to naprawdę kraina miodem płynąca. Delikatnie płynąca, bo miód jest tak gęsty, że płynie powoli :)  Rzadko zdarza mi się wyjadać miód łyżeczką prosto ze słoika. Rzadko, bo jest bardzo słodki. Miód z pasieki Ambrozja również jest słodki, ale jego konsystencja sprawia, że nie sposób się oprzeć temu doznaniu. Za genialną gęstością (tak, wiem wspominam

Gotowanie i blogowanie
Wielki Konkurs Urodzinowy - Wyniki 86

Książka Cukiernia Lidla, przyprawa Mastercook oraz dwa długopisy Antonii Miśkiewicz - Książka Cukiernia Lidla, podkładka AB Foto, pojemnik lotus Rossi Arkadiusz Gólski - Książka Szczęśliwe Garnki Zima Pawlikowskiej, torba oraz słoik z herbatą Friends of Glass Anna Jeziorna - gra Smaki Świata Pawlikowskiej oraz podkładka AB Foto Gabrysia Krowicka - czajniczki Sir William's oraz torba filcowa Folwark Paulina Burek - koszulka oraz torba

Gotowanie i blogowanie
Otręby z chia i jagodami 91

wspaniale, że rano przygotowałam kolejną porcję i uwieczniłam na zdjęciach. Te kolory...  Składniki: 250ml mleka  4 łyżki otrębów 2 łyżeczki nasion chia 3 łyżki jagód ze słoika (może być opcjonalnie syrop jagodowy lub konfitura jagodowa) Mleko mieszamy z otrębami i chia, zagotowujemy i mieszamy aż masa zgęstnieje. Zdejmujemy z ognia, mieszamy razem z jagodami i przekładamy do miseczki

Gotowanie i blogowanie
Galareta drobiowa 114

mieszam do połączenia.  W foremkach (ja używam filiżanek) układam kawałki mięsa drobiowego, groszek, listek natki pietruszki oraz pozostałe warzywa z rosołu. Jeśli wszystkie marchewki są wyjedzone, to biorę słoik "marchewki z groszkiem", chyba że mam naprawdę dużo czasu to dogotowuję marchewkę. Foremki powinny być uzupełnione składnikami do połowy wysokości, następnie wlewam do nich przygotowany bulion i wstawiam foremki

Gotowanie i blogowanie
Szarlotka z dżemem brzoskwiniowym i pianką 145

100g masła, 2 łyżki cukru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 250g mąki pszennej ) 1kg jabłek 1 laska cynamonu 6 łyżek cukru 100ml wody 250-280g dżemu brzoskwiniowego (mały słoik) 3 białka (zostaną z kruchego ciasta) 3 łyżki cukru   Przygotowujemy kruche ciasto zgodnie z przepisem podanym w linku. 1/3 ciasta wkładamy do zamrażarki, resztę do lodówki na 30 minut

Gotowanie i blogowanie
Łatwe ciasto z budyniem i wiśniami 232

szklanki mąki ziemniaczanej 1 szklanka cukru drobnego do wypieków 2 pełne łyżeczki proszku do pieczenia łyżka cukru waniliowego 50 ml oleju drylowane wiśnie z kompotu ( ze słoika o poj. 900ml) duży budyń czekoladowy z cukrem przyrządzony według przepisu na opakowaniu ( na 750 ml mleka) Piekarnik rozgrzać do temp. 170 stopni C (termoobieg 150 stopni C). Blachę

Maślane ciasteczko
___Tort wiśniowy___ 135

przez około 35 - 40 minut. Przestudzony biszkopt kroimy na trzy blaty. Nasączamy amaretto. Smarujemy powidłami i nakładamy ubitą z cukrem śmietanę. Na wierzch układamy drylowane wiśnie (mogą być ze słoika). SMACZNEGO

KuukBuuk
Warstwowa sałatka z makaronem ryżowym i polędwicą nad ogniem wędzoną. 481

ogniem  wędzonejHańderek 1 puszka kukurydzy 1 puszka czerwonej fasoli Jamar 1 duży pęczek posiekanego  szczypiorku 1i 1/2 szklanki startego żółtego sera   sól, pieprz do smaku 1 słoik majonezu Roleski Wykonanie:   Na spodnią część miski wyłożyć połowę makaronu i posolić, następnie wyłożyć kukurydzę, cienką warstwę majonezu,większą połowę polędwicy,szczypiorek,posolić i popieprzyć,następnie warstwa makaronu,warstwa

Sama słodycz i szczypta chili
Tarta z jabłkami 201

Składniki ciasto: 25 dkg mąki 15 dkg margaryny 2 czubate łyżki cukru pudru 1 jajko nadzienie: 1 litrowy słoik jabłek (domowej roboty oczywiście) 3 łyżki mąki ziemniaczanej   Sposób przygotowania … Czytaj dalej Tarta z jabłkami

czarrna od kuchni
Ryba w warzywach 141

względu na zawarte w nich kwasy omega tak zbawienne dla naszego organizmu.... Składniki: 1 kg ryby np. mrożony mintaj, dorsz itp. 2 jajka, mąka do obtoczenia 2 cebule słoik papryki konserwowej 6 ogórków konserwowych 1 duża marchewka sól, pieprz cytryna olej do smażenia 1 szklanka mleka Zalewa: 1 szklanka wody pół szklanki oleju pół słoiczka koncentratu pomidorowego 10 łyżek octu

kgwjanczewo