słoik - 12348 przepisów (strona:484/824)

Pesto ze szpinakiem 111

wykonanie :) Wystarczy wszystkie składniki zmiksować za pomocą blendera. Jeżeli macie ochotę na inne pasty to zachęcam do przygotowania pesto z rukoli lub z jarmużu .  Składniki na 1 mały słoik: 150 g świeżego szpinaku 1 ząbek czosnku 2-3 łyżki oliwy z oliwek 1 niepełna łyżeczka soli gruboziarnistej 3 łyżki pestek dyni Szpinak umyć, osuszyć. Pestki dyni uprażyć na suchej

Ugotować
Sałatka z selera z czosnkiem 198

niej żółty i biały, ale nie kolor jest najważniejszy. Najważniejszy jest smak. I właśnie ta sałatka go ma. Sałatka pysznie smakowała z chrupkim pieczywem kukurydziano-gryczanym Tovago . Składniki: 1 słoik selera konserwowego 0,5 puszki kukurydzy konserwowej 3 jajka ugotowane na twardo 50 g sera żółtego w plasterkach  3 ząbki czosnku 2-3 łyżki majonezu sól pieprz Przygotowanie: Seler

Ala piecze i gotuje
BARBUN FASÜLYE, czyli czerwona fasola po turecku 321

Czerwona fasola, bardzo prosta w przyrządzeniu, lekka i zdrowa! Porcja dla 4 osób. Smacznego! Składniki 1 słoik czerwonej fasoli 1 średnia cebula pół czerwonej papryki 2 małe marchewki 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 2 łyżki oliwy 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1,5 szklanki wrzącej wody Przygotowanie Cebulę i papryki umyć i pokroić w kostkę. Oliwę rozgrzać w garnku, dodać cebulę

Tureckie Przepisy
KUŞKONMAZ ÇORBASI, czyli turecka zupa szparagowa 90

Prosta w przygotowaniu i bardzo smaczna turecka zupa szparagowa. Porcja dla 3 osób. Smacznego! Składniki 1 słoik szparagów 1 średnia cebula 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka masła 1 łyżeczka mąki 2 szklanka rosołu 1 szklanka wrzącej wody sól pieprz Przygotowanie Rozgrzać oliwę i masło w garnku. Wrzucić cebulę pokrojoną w kostkę i zeszklić. Wsypać mąkę i mieszać minutę. Dodać pokrojone

Tureckie Przepisy
Ciasto Delicja 147

zamiast 3 łyżek mąki dajcie kakao) 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 5 łyżek oleju 0,5 L śmietana  1 galaretka cytrynowa 2 galaretki truskawkowe 3 paczki delicji Słoik dżemu jagodowego Wykonanie: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę dodając stopniowo i nadal miksując: żółtka, cukier, mąkę+proszek do pieczenia, 5 łyżek oleju. Ciasto wylewamy na blaszkę

W Moim Magicznym Domu
Andrut przekładany kajmakiem i dżemem truskawkowo-czekoladowym 252

dlatego dla zminimalizowania tej słodyczy wafle na przemiennie przełożyłam kajmakiem i dżemem truskawkowo-czekoladowym. Składniki:    domowy kajmak (przepis na domowy kajmak ) lub puszka gotowego kajmaku    słoik dżemu truskawkowego    1/3 tabliczki gorzkiej czekolady    andruty Przygotowanie:   Rozpuścić w kąpieli wodnej czekoladę i wystudzić. Dodać do dżemu i dokładnie wymieszać. Pierwszy andrut posmarować kajmakiem

Amatorka kuchenna
Wytrawna tarta z jajkiem i kiełbasą 140

łyżka śmietany 18% 2 żółtka Szczypta soli Nadzienie: 6 jajek 400 ml śmietanki 22% 20 dag kiełbasy  swojskiej drobiowej 1 cebula 1 szklanka mieszanki warzywnej meksykańskiej ze słoika –marchewka, kukurydza, groszek, fasola czerwona 1 łyżka zupy cebulowej z torebki Szczypta gałki muszkatołowej do smaku Sól do smaku Pieprz biały do smaku Natka pietruszki lub szczypiorek do posypania Sposób przygotowania

Wanilia i Kardamon
sałatka z czekoladowym makaronem i oscypkiem 128

wybornie. Jej smak jest mocny i wyrazisty, nam przypadła do gustu, ale radzę sprawdzić składniki i ocenić, czy ma szanse smakować i Wam. składniki: 1 szkl czekoladowego makaronu mały słoik zielonych oliwek 2 małe oscypki (polecam marynowane ) 1/2 szkl suszonej żurawiny kilka suszonych pomidorów z oliwy pęczek natki pietruszki sos: 3 łyżki oliwy z pomidorów kilka kropel soku z cytryny

6niebo
Zupa pieczarkowa 117

suchej patelni, a potem dodać łyżkę masła. Po ok. 30 minutach, jak ziemniaki będą miękkie, dodać pieczarki, zagotować. Do słoiczka wlać szklankę wody, dodać 2 łyżki mąki, zakręcić słoik i energicznie potrząsać do czasu, aż nie będzie grudek z mąki. Wlać do zupy, śmietanę zahartować i również wlać do zupy. Pogotować jeszcze kilka minut, doprawić solą i pieprzem. SMACZNEGO

Malinowo w kuchni
Chleb na zakwasie. Pszenno - żytni z orkiszem! 110

powiedziała, zobaczysz będzie dobra! ;-) I kochani to zupełnie inna bajka, zakwas zrobił się "sam". I to rozumiem. Zakwas zrobiłam według własnych doświadczeń, tj. pół na pól, czyli do wysokiego słoika wlewasz wodę np. 150 ml (woda musi być przegotowana i musi być lekko ciepła- nie gorąca!) i 150 g mąki. Mieszam i odstawiam na 24 godziny. Po tym czasie robię

SMYKWKUCHNI
Tak gęstych miodów w moim domu jeszcze nie było - Pasieka Ambrozja 138

genialne produkty. Sucha Beskidzka to naprawdę kraina miodem płynąca. Delikatnie płynąca, bo miód jest tak gęsty, że płynie powoli :)  Rzadko zdarza mi się wyjadać miód łyżeczką prosto ze słoika. Rzadko, bo jest bardzo słodki. Miód z pasieki Ambrozja również jest słodki, ale jego konsystencja sprawia, że nie sposób się oprzeć temu doznaniu. Za genialną gęstością (tak, wiem wspominam

Gotowanie i blogowanie
Wielki Konkurs Urodzinowy - Wyniki 76

Książka Cukiernia Lidla, przyprawa Mastercook oraz dwa długopisy Antonii Miśkiewicz - Książka Cukiernia Lidla, podkładka AB Foto, pojemnik lotus Rossi Arkadiusz Gólski - Książka Szczęśliwe Garnki Zima Pawlikowskiej, torba oraz słoik z herbatą Friends of Glass Anna Jeziorna - gra Smaki Świata Pawlikowskiej oraz podkładka AB Foto Gabrysia Krowicka - czajniczki Sir William's oraz torba filcowa Folwark Paulina Burek - koszulka oraz torba

Gotowanie i blogowanie
Otręby z chia i jagodami 81

wspaniale, że rano przygotowałam kolejną porcję i uwieczniłam na zdjęciach. Te kolory...  Składniki: 250ml mleka  4 łyżki otrębów 2 łyżeczki nasion chia 3 łyżki jagód ze słoika (może być opcjonalnie syrop jagodowy lub konfitura jagodowa) Mleko mieszamy z otrębami i chia, zagotowujemy i mieszamy aż masa zgęstnieje. Zdejmujemy z ognia, mieszamy razem z jagodami i przekładamy do miseczki

Gotowanie i blogowanie
Galareta drobiowa 104

mieszam do połączenia.  W foremkach (ja używam filiżanek) układam kawałki mięsa drobiowego, groszek, listek natki pietruszki oraz pozostałe warzywa z rosołu. Jeśli wszystkie marchewki są wyjedzone, to biorę słoik "marchewki z groszkiem", chyba że mam naprawdę dużo czasu to dogotowuję marchewkę. Foremki powinny być uzupełnione składnikami do połowy wysokości, następnie wlewam do nich przygotowany bulion i wstawiam foremki

Gotowanie i blogowanie
Szarlotka z dżemem brzoskwiniowym i pianką 135

100g masła, 2 łyżki cukru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 250g mąki pszennej ) 1kg jabłek 1 laska cynamonu 6 łyżek cukru 100ml wody 250-280g dżemu brzoskwiniowego (mały słoik) 3 białka (zostaną z kruchego ciasta) 3 łyżki cukru   Przygotowujemy kruche ciasto zgodnie z przepisem podanym w linku. 1/3 ciasta wkładamy do zamrażarki, resztę do lodówki na 30 minut

Gotowanie i blogowanie