słoik - 12348 przepisów (strona:484/824)

Sałatka z twarogiem 167

pokrój według uznania. Pomidorki opłukaj i pokrój na ćwiartki. Oliwki odcedź z zalewy i poprzekrawaj na pół. Na górę połóż papryki pepperoni i pokruszony twaróg.  Teraz do małego słoika wlej 2 łyżki oliwy jaką lubisz, ja użyję z dyni. Dodaj sól, około 1/4 łyżeczki. Zakręć i wymieszaj, wlej sok z cytryny, zamieszaj i polej sałatę. Bułkę przekrój i przypiecz

Pasje Jolki
Jogurt grecki z miodem i owocami 106

ulubionymi, dostępnymi akurat w domu owocami, posypany płatkami owsianymi, to już tradycja u mnie. Odświeżający, pyszny i taki zdrowy, gotowy w kilka sekund. Śmiało można spakować takie śniadanko do słoika czy ulubionego pudełka i zabrać do pracy, do szkoły czy na inne zajęcia lub wyjazdy.  Jogurt grecki z miodem i owocami Składniki: 200 g jogurtu greckiego 1 kiwi

Moja smaczna kuchnia
puchowe ciasto z agrestem 261

Lekkie jak puch ciasto z dużą ilością bitej śmietany i dodatkiem.... agrestu! Jeśli przypadkiem macie w swojej spiżarce słoik agrestu to własnie jest sposób na jego wykorzystanie. Jeśli nie macie to niestety musicie zaczekać do lata:(  Ten mały dodatek nadaje całemu ciastu charakteru i przełamuje słodycz. Ciasto wychodzi bardzo wysokie ale można zrobić je w większej blaszce- będzie niższe

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Zupa szczawiowa z jajkiem i mlekiem kokosowym 112

Składniki szczaw siekany  Develey pół puszki mleka kokosowego  Skworcu jaja ugotowane na twardo czerwony pieprz opcjonalnie pieprz i sól do smaku len mielony do zagęszczenia zupy Otwórz słoik ze szczawiem i nad garnkiem, w którym się będzie gotował, przetrzyj go przez sitko. Jaja ugotuj na twardo. Wlej trochę wrzątku i zblenduj całość na gładziutko. Można to zrobić blenderem

Z Kuchni Do Kuchni
Kruche ciastka z wiśniami 153

g.margaryny bezmlecznej 3 duże łyżki cukru 4 żółtka 0,5 szklanki wody 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli dżem lub owoce bez pestek (u nas wiśnie ze słoika) cukier puder (do posypania) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać sól, margarynę i posiekać. Następnie dodać cukier, żółtka, wodę i zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na 2 części

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Domowy zakwas na żurek 128

Składniki: 3 szklanki letniej wody 1 szklanka mąki żytniej/żytniej razowej 3 ząbki czosnku Wykonanie: Do garnka lub słoika wsypujemy mąkę, zalewamy letnią wodą i dokładnie mieszamy. Czosnek kroimy na pół i dodajemy do garnka.  Garnek przykrywamy(tak żeby dochodziło powietrze) najlepiej gazą i odstawiamy na kilka dni w ciepłe miejsce. Po 3-4 dniach zakwas jest gotowy, mąka

magiczna kuchnia Kasi
Sałatka z selerem konserwowym i żółtym serem 363

wersję tej sałatki ale z przyjaciółką już nie pamiętamy do końca co ona do niej dodała. Tak to jest jak się od razu gdzieś nie zapisze przepisu. Składniki 1 słoik selera konserwowego 1 puszka kukurydzy konserwowej 5- 6 jajek 250-300 dag wędliny (u mnie polędwica sopocka ale sprawdzi się też szynka konserwowa lub gotowana) 1 por (biała część

Piekielna Kuchnia Pati
Ciasto Kubanka 1725

łyżki mąki pszennej 3 łyżki cukru 3 łyżki nutelli 250 g masła 0,5 l. śmietany 30% lub 36% 3 łyżki cukru pudru 2 łyżki żelatyny 1 mały słoik dżemu truskawkowego herbatniki typu Petitki jasne herbatniki typu Petitki ciemne 0,5 szklanki espresso posypka czekoladowa/kakao/starta czekolada do posypania (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Biszkopt upiec w dużej blaszce i wystudzić. Przygotować masę

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Czekoladki z nalewką wiśniową i pijaną wisienką 143

Dzisiaj dla moich czytelników mam walentynkę. Proszę się częstować  :)) Zrobiłam pyszną nalewkę wiśniową . Ależ ona ma zapach i smak. Boski :) Po przelaniu nalewki do butelek został mi litrowy słoik wiśni z nalewki. Trzymam je w lodówce. A, że nalewka miała moc, to i wisienki są super zakonserwowane. Wiśnie czekały cierpliwie i doczekały się swojego przepisu. Zapraszam na czekoladki

Smak mojego domu
Sałatka z kolorowym ryżem 294

postaci wyciętej w serduszko szynki na pewno będą miłym akcentem ;) Składniki: 1 woreczek kolorowego ryżu 1 mały słoiczek marynowanego selera 1 mały słoiczek marynowanych pieczarek 7 jajek 1/2 dużego słoika marynowanej papryki 200g szynki konserwowej 4 łyżki majonezu 2 łyżki pikantnego ketchupu 2 łyżki jogurtu naturalnego sól, pieprz do smaku Sposób przygotowania: Ryż gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie

Kuchnia w czekoladzie
Ciasto wiśniowa poezja 26671

mleka 1 budyń waniliowy na 0,5 l b/c 2 łyżki cukru waniliowego z wanilią 200 g masła 3 łyżki cukru pudru Galaretka z wiśniami:  1 słoik wiśni drylowanych 720 ml 800 ml soku 2 galaretki wiśniowe Bita śmietana: 300 ml kremówki 30% 2 łyżeczki żelatyny 1/4 szkl ciepłej wody 1 łyżka cukru pudru Przygotowanie: Blat kokosowo makowy: Białka

Ala piecze i gotuje
Penne z Pesto i suszonymi pomidorami 126

Pyszny i sycący makaron z pesto , suszonymi pomidorami i mozzarellą .Uwielbiam dania z makaronem w roli głównej. Składniki: 0,5 kilograma makaronu penne 1 mały słoiczek Pesto bazylikowego 1 słoik suszonych pomidorów 2 kulki mozzarelli Sposób przygotowania: Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Pesto podgrzewamy na patelni, dodajemy pokrojone pomidory suszone, podsmażamy przez kilka minut. Dodajemy ugotowany makaron, dokładnie mieszamy

Bajeczna Kuchnia
Pizza bezglutenowa z czerwoną fasolą 109

łyżka octu jabłkowego szczypta soli Dodatki do pizzy: sos pomidorowy bazylia oregano cebula czosnek  oliwki (ja dałam tylko dwie:), specjalnie wedle życzenia mojego synka) czerwona fasola ze słoika Siemie lniane zalałam wrzątkiem, tak by utworzyło gluta. Mąki wymieszałam z drożdżami i solą. Dodałam wodę, olej, ocet i siemie lniane. Następnie wyrobiłam ciasto i przełożyłam do tortownicy. Tortownicę wyłożyłam papierem

nietadieta
Kruche ciasto bezglutenowe, wegańskie. Z wiśniami i czekoladą 150

mleka roślinnego (dałam ryżowe) 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 szklanka zmielonych wiórków kokosowych 2 łyżki masła kokosowego 2 laski wanilii 3 łyżki agawy szklanka rodzynek wiśnie (ja dałam ze słoika) Składniki na czekoladę: 200 g daktyli bez pestek 1,5 szklanki mleka roślinnego (ja dałam ryżowe) 4 łyżki kakao Pozostałe składniki: płatki migdałów do udekorowania Kruchy spód: Siemie lniane

nietadieta
Domowy napój izotoniczny, czyli poranny zastrzyk energii 1082

minut Składniki: 500 ml przegotowanej wody  sok z 1/2 cytryny szczypta soli 3 plasterki świeżego imbiru 1 łyżeczka miodu Wykonanie: Wszystkie składniki umieszczamy w szklanej butelce lub słoiku. Potrząsamy, aby składnik się wymieszały i chowamy na noc do lodówki. Rano jest gotowy do spożycia. Napój możemy przechowywać w lodówce do 24 godzin

Kulinarne przygody Gatity