zdrowe przetwory. Wybór odpowiednich warzyw Pierwszym krokiem w procesie przygotowywania kiszonek jest wybór odpowiednich warzyw. Najlepiej nadają się do tego celu świeże i zdrowe warzywa, takie jak kapusta, marchew, ogórki czy papryka. Ważne jest, aby wybrać warzywa o dobrej jakości, bez widocznych uszkodzeń czy oznak zepsucia. Przygotowanie warzyw Po wyborze odpowiednich warzyw, należy je dokładnie umyć i oczyścić. Kapustę(...)należy pokroić na cienkie paski, marchewki zetrzeć na tarce, ogórki pokroić na plasterki, a paprykę na paski. Ważne jest, aby warzywa były odpowiednio przygotowane i gotowe do dalszej obróbki. Przygotowanie solanki Następnym krokiem jest przygotowanie solanki, która posłuży do kiszenia warzyw. W dużym garnku należy zagotować wodę i dodać sól. Proporcje soli do wody zależą od preferencji smakowych, jednak
Żyję by jeśćilość makroskładników. Sałatka z żurawiną i tofu – składniki sałatka z tofu 50 g tofu naturalnego 10 g octu ryżowego 1/3 łyżeczki soli 15 g mixu sałat 30 g ogórka 35 g jogurtu sojowego 18 g suszonej żurawiny 10 g płatków migdałowych 50 g pieczywa chrupkiego (Wasa 3 zboża lub żytnie z sezamem, lub wieloziarniste) Tofu pokrój w kostkę. Ocet(...)ryżowy i sól wymieszaj ze 150 ml wody. W przygotowanej solance zanurz tofu i odstaw na 30 minut. Na talerz wyłóż mix sałat, plasterki ogórka, jogurt sojowy, żurawinę, płatki migdałowe i odsączone z solanki tofu. Możesz posypać solą i pieprzem do smaku. Sałatkę możesz wymieszać. Podaj z chrupkim pieczywem. WIĘCEJ ROŚLINNYCH PRZEPISÓW ZNAJDZIESZ W EBOOKU Jakie są zalety tej roślinnej
Via Gustokaszą czy makaronem. Fajnie też sprawdza się podany na chrupkim, stostowanym pieczywie. Polecam. PRZEPIS NA STROGONOW Z BOCZNIAKÓW Składniki: 3 cebule 500g boczniaków 1 marchewka 1 papryka żółta 2 ogórki kiszone 1 puszka pomidorów siekanych – u mnie 1 słoik moich pomidorów wekowanych 100g śmietany 18% sól pieprz 1 łyżeczka papryki słodkiej 2 ząbki czosnku 6 łyżek oleju(...)piórka lub w kostkę i dodajemy do cebuli. Potem boczniaki kroimy w paski, dodajemy na patelnię. Zaraz potem solimy, dodajemy przyprawy. Następnie przykrywamy przykrywką i dusimy 2 minuty. Dodajemy ogórki pokrojone w kostkę. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pomidory. Dusimy minutę. Zabielamy wszystko śmietaną i doprawiamy do smaku. Artykuł Strogonow z boczniaków pochodzi z serwisu Dorota Smakuje życie
Dorota SmakujeKiedy kiszonki szkodzą? Kiedy kiszonki szkodzą? W dzisiejszych czasach coraz więcej osób decyduje się na spożywanie kiszonek ze względu na ich korzystne właściwości zdrowotne. Kiszonki, takie jak ogórki kiszone, kapusta kiszona czy kimchi, są bogate w probiotyki, witaminy i minerały, które mogą wspomagać trawienie, wzmacniać układ odpornościowy i poprawiać ogólny stan zdrowia. Probiotyki w kiszonkach Kiszonki są naturalnym źródłem(...)witaminy i minerały, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Na przykład, kapusta kiszona jest źródłem witaminy C, która jest ważna dla układu odpornościowego i zdrowia skóry. Kiszone ogórki natomiast są bogate w witaminę K, która odgrywa rolę w krzepnięciu krwi i zdrowiu kości. Kiedy kiszonki mogą szkodzić? Mimo wielu korzyści zdrowotnych, spożywanie kiszonek może nie być odpowiednie
Żyję by jeśćsmaku, ale i lycopen, silny przeciwutleniacz. Pomidorki koktajlowe – słodka eksplozja. Te małe, słodkie pomidorki to nie tylko wspaniały smak. Są bogate w witaminę C i potas, wspierające zdrowie serca. Ogórki konserwowe – kwaszona przyjemność. Ogórki konserwowe dodają nie tylko smak, ale także kwaszoną frajdę do sałatki. Czerwona cebula – ostra i zdrowa. Czerwona cebula, z jej ostrym smakiem i pięknym
RafalCookpanierowania sól i pieprz do smaku olej rzepakowy do smażenia DODATKOWE SKŁADNIKI DO KARKÓWKI PO CYGAŃSKU: 2 duże czerwone papryki około 500 g 500 g pieczarek 5 średnich ogórków kiszonych około 300 g 3 bardzo duże cebule około 700 g SKŁADNIKI NA SOS DO KARKÓWKI PO CYGAŃSKU: pół szklanki ketchupu pikantnego 1 słoiczek koncentratu pomidorowego ( 190g) 1 łyżeczka czosnku(...)rumiano. Pieczarki kroimy na dość grube plastry około 0.5 cm. Paprykę kroimy tak w średnią kostkę. Cebulę kroimy na 8 części , a następnie rozdzielamy ją na mniejsze kawałki. Ogórki kroimy w kostkę o boku 1 cm. Przygotowujemy większe naczynie żaroodporne. Na dnie układamy połowę karkówki . Na karkówkę kładziemy połowę pokrojonych warzyw. Następnie powtarzamy. Znowu kładziemy karkówkę i drugą część
Olcia gotuje!sałatki. Ta to jedna z moich ulubionych. Polecam! Składniki: 4 płaty śledzia w oleju 3 jajka ugotowane na twardo 1 mały słoik marynowanych pieczarek 3-4 ogórki konserwowe 1 mała czerwona cebula 1 mała puszka groszku 1 duża łyżka majonezu 2 łyżki siekanego koperku odrobina soli świeżo mielony pieprz Sposób przygotowania: 1. Śledzie pokroić(...)ugotowane jajka, cebulę, ogórki konserwowe pokroić w kostkę. 2. Groszek odsączyć z zalewy. Wszystko połączyć, dodać pełną łyżkę majonezu, doprawić świeżo mielonym pieprzem i odrobiną soli. Dodać siekanego koperku i całość wymieszać. 3. Przed podaniem schłodzić. Smacznego
Kuchnia domowa Aniskładniki: 200 g kabanosa 150 g drobnego makaronu 250 – 300 g ogórków konserwowych 1 duża papryka 1 puszka kukurydzy natka pietruszki 2 łyżki keczupu 3-4 łyżki majonezu sól, pieprz wykonanie: Makaron gotujemy wg opisu na opakowaniu. odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Kabanosa kroimy w grubsze plasterki. Ogórki oraz paprykę kroimy w kostkę. Kukurydzę odsączamy z zalewy
Domowy Smak Jedzeniaskładniki: 200 g kabanosa 1 duża czerwona papryka 1 puszka kukurydzy 200-250 g ogórków konserwowych 2 łyżki keczupu, można użyć pikantnego 3 – 4 łyżki majonezu natka pietruszki sól, pieprz wykonanie: Kabanosy kroimy w grubsze plasterki. Kukurydzę odsączamy. Paprykę i ogórki kroimy w kostkę. Natkę pietruszki siekamy. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Dodajemy majonez oraz keczup, mieszamy
Domowy Smak Jedzeniarzymskiej do obiadu Sałatka z sałaty rzymskiej to doskonały dodatek do obiadu, który doda odrobinę świeżości i koloru na talerzu. Łączy ona chrupkość sałaty rzymskiej, świeżość pomidorków cherry i ogórka oraz słodycz kukurydzy. Prosta w przygotowaniu i pełna smaków, ta sałatka jest idealnym uzupełnieniem zarówno lekkich, letnich posiłków, jak i sycących dań głównych. Sałata rzymska do obiadu: pyszny i wypróbowany(...)składniki, przyprawy i przepis krok po kroku na sałatę rzymską do obiadu. Składniki: 2 małe sałaty rzymskie, umyte i poszatkowane 1/2 szklanki pomidorków cherry, przekrojonych na pół 1 średni ogórek, pokrojony w plasterki 2 łyżki kukurydzy z puszki, osączonej 1/3 szklanki oliwy extra vergine 1 łyżka octu ryżowego 1/2 łyżeczki suszonego oregano sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
Moja Książka Kucharskabarszcz 2 pietruszki z wywaru na barszcz 1 mały kawałek selera z wywaru na barszcz 2 buraki z wywaru na barszcz 3 jajka na twardo 1 jabłko 2 ogórki kiszone 1 cebula ok 6-8 łyżek majonezu sól, pieprz do smaku Szczypiorek do dekoracji Sposób przygotowania Ciasto: Mąkę siekamy z masłem i solą, dodajemy żółtko i zagniatamy ciasto. Foremki(...)ciasta wycinamy małe gwiazdki i pieczemy na złoty kolor. Warzywa z wywaru: marchewkę, pietruszkę, selera oraz buraki kroimy w drobną kostkę. Dodajemy pokrojone w kostkę jajka, jabłko oraz ogórki. Cebulę obieramy i drobniutko siekamy, dodajemy do pozostałych warzyw. Mieszamy z majonezem i doprawiamy do smaku. Sałatkę nakładamy do tartaletek formując na kształt choinek. Ozdabiamy kruchymi gwiazdkami i posiekanym
Kuchnia w czekoladzieświecie kulinarnym, to możemy podpiąć pod kaszę gryczaną. Z połączenia tych pięciu mocy powstaje mistrz nad mistrze, kapitan kasza z grzybami. Składniki: - boczniaki - cebula - kasza gryczana biała - mąka - ogórek kiszony Wykonanie: Boczniaki kroimy i gotujemy. Kaszą gotujemy. Cebulę kroimy drobno i podsmażamy. Dodajemy boczniaki, dosypujemy mąki, mieszamy i dolewamy trochę wody. Podajemy z kaszą i ogórkami
Kryzysowa Książka Kucharskatradycyjne smaki mogą zostać wzbogacone o nieoczekiwane akcenty. Składniki na egzotyczną sałatkę grecką: 2 średnie pomidory lub około 1 szklanka pomidorów koktajlowych (mogą być żółte i czerwone) 1 ogórek sałatkowy 1 czerwona cebula 1 zielona papryka 150g sera feta typu greckiego około 1/2 szklanki czarnych oliwek 1 dojrzałe mango 1/3 szklanki oliwy extra vergine około 1 łyżka soku z limonki(...)octu balsamicznego (dostosować ilość do smaku) sól, pieprz, suszone oregano do smaku Przygotowanie egzotycznej sałatki greckiej: Pomidory, ogórka, paprykę, cebulę, i mango, obrać (jeżeli potrzeba, umyć i pokroić w kostkę). Ser feta pokroić w kostkę lub pokruszyć. W dużej misce wymieszać pokrojone warzywa i owoce, ser feta i oliwki. W osobnym naczyniu wymieszać oliwę, sok z limonki lub ocet balsamiczny
Moja Książka Kucharskapierwsze, nie przesadzaj z mieszaniem mięsa – im mniej, tym lepiej. Po drugie, użyj różnych przypraw, aby podkreślić naturalny smak mięsa. Po trzecie, eksperymentuj z dodatkami – świeże warzywa, kiszone ogórki, sosy czy sery mogą nadać Twoim burgerom wyjątkowego charakteru. Mięso na hamburgery przepis Jeśli chcesz przygotować hamburgery z mięsa mielonego, warto wybrać mięso wołowe o odpowiedniej zawartości tłuszczu. Mielone mięso(...)przypieczenia. Średnio, smażenie trwa około 3-4 minuty z każdej strony. Jakie dodatki najlepiej pasują do burgerów wołowych? Najpopularniejsze dodatki to świeże warzywa, takie jak sałata, pomidor, cebula, kiszone ogórki, a także różnego rodzaju sery, sosy i marynaty. Możesz również dodać awokado czy grzyby, aby podnieść smak Twojego burgera. Czy można zamrozić surowe burgery wołowe? Tak, możesz zamrozić surowe
Ania i Marcin gotująSkładniki układamy według następującej kolejności: 1. Kurczak [filet ok. 500g pokrojony w kostkę usmażony z przyprawą kebab-gyros] 2. Cebula [w kostkę] 3. Majonez [rozsmarować cienko na cebuli] 4. Ogórki kiszone [4-5 szt. pokrojone w kostkę] 5. Ketchup [w kratkę na ogórkach] 6. Jajka [5szt. ugotowane, pokrojone w kostkę] 7. Majonez [również cienko rozsmarować] 8. Kukurydza konserwowa
Wasze Przepisy