jest niezwykle chrupiąca, pełna smaku, a także… ZOBACZ PRZEPIS Prosta sałatka z makaronem i jajkiem Sałatka z makaronem i jajkiem to przepyszna sałatka idealna na każdą okazję! Świeży ogórek, czerwona cebula i szczypiorek sprawiają, że… ZOBACZ PRZEPIS Warstwowa sałatka z groszkiem i kukurydzą Przepis na prostą i kolorową warstwową sałatkę. Ta sałatka z groszkiem i kukurydzą konserwową sprawdzi(...)Zobacz przepis na prostą sałatkę z jedynie dwóch głównych składników – jajek i gotowanych pieczarek. Jest to szybka sałatka, która… ZOBACZ PRZEPIS PROSTA sałatka z makaronem ryżowym i ogórkiem świeżym i koperkiem Niezwykła sałatka z makaronem w kształcie ryżu! Składają się na nią świeże ogórki, kukurydza konserwowa oraz aromatyczny koperek. W połączeniu… ZOBACZ PRZEPIS Sałatka z rukolą
Via Gustojego bezglutenową wersję, czyli zakwas na mące gryczanej. Zakwas gryczany na żur - przepis Do przygotowania zakwasu gryczanego będą Ci potrzebne: szklanka mąki gryczanej, szklanka soku z kiszonych ogórków, 2 ząbki czosnku, 2 liście laurowe, 5 ziaren ziela angielskiego, szklanka ciepłej wody, łyżeczka soli. 1. Na początek wyparz i dokładnie wysusz słoik, w którym przygotujesz zakwas. 2. Do suchego(...)słoik wsyp mąkę, dodaj obrane ząbki czosnku, liście laurowe i ziele angielskie. 3. Zalej wszystko sokiem z kiszonych ogórków i ciepłą wodą. 4. Przykryj słoik gazą lub ręcznikiem papierowym (przymocuj np. gumką recepturką). 5. Zakwas trzymaj w temperaturze pokojowej przez ok. 5 dni codziennie mieszając drewnianą łyżką
Z notatnika dietetykaboczku. Jeśli lubicie sałatki zajrzyjcie do wpisu Pyszne sałatki wielkanocne . PRZEPIS SAŁATKA JARZYNOWA Z CHIPSAMI Z BOCZKU WĘDZONEGO Składniki: 2 ziemniaki duże 3 marchewki 2 korzenie pietruszki 3 ogórki kiszone 1 jabłko 4 jajka ugotowane na twardo 1 puszka groszku konserwowego 100g boczku wędzonego w cienkich plastrach 1 słoik majonezu 200g sól pieprz Jak zrobić sałatkę jarzynową z chipsami(...)boczku wędzonego: 1.Warzywa myjemy, wkładamy do garnka, zalewamy 1/3 wysokości garnka wody, przykrywamy przykrywką, gotujemy. 2. Ugotowane warzywa studzimy, obieramy, kroimy w kostkę. 3. Jabłko, ogórki, jajka kroimy w kostkę. 4. Wszystkie składniki mieszamy z majonezem, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. 5. Boczek kroimy w kostkę, obsmażamy minutę na suchej patelni – posypujemy sałatkę. Artykuł Sałatka jarzynowa
Dorota Smakujesałatka z zupki chińskiej, która jest świetna zarówno na imprezę, jak i na co dzień na obiad lub kolację. Składniki 1 opakowanie zupki chińskiej kukurydza fasola czerwona kapusta pekińska ogórek konserwowy ogórek zielony papryka czerwona pierś z kurczaka przyprawa curry Przygotowanie Makaron z zupek chińskich kruszę drobno, dodaję sypką przyprawę z opakowania, zalewam wrzątkiem, żeby makaron „doszedł”. Dodaję warzywa: kukurydza(...)fasola czerwona, poszatkowana kapusta pekińska, ogórek konserwowy, ogórek zielony, papryka czerwona. Dodaję pokrojoną pierś z kurczaka podsmażoną z dodatkiem curry. Na koniec majonez i mieszam. Niestety proporcji nie podam, wszystko robię „na oko”. Autor przepisu: Paulina The post Sałatka z zupki chińskiej z kurczakiem first appeared on Wasze Przepisy
Wasze Przepisymakaronu risoni 2 puszki tuńczyka w oleju 1 mała puszka kukurydzy 3 jajka ugotowane na twardo 50 g suszonych moreli 50 g rodzynków 150 g twardej mozzarelli 6 plastrów ogórków kanapkowych 3 łyżki posiekanego koperku 4 łyżki majonezu sól, pieprz Przygotowanie: Makaron gotujemy wg przepisu zawartego na opakowaniu. W kostkę(...)kroimy: jajka, mozzarellę, ogórki. W paski kroimy: morele i rodzynki. Tuńczyka i kukurydzę osączamy z zalewy. Wszystkie składniki przekładamy do miski, dokładnie mieszamy z majonezem. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy schłodzoną
R'n'G Kitchenskładniki: 1 puszka czerwonej fasoli ok. 200 g szynki (ulubionej) 1 puszka kukurydzy 3 jajka 1 słoik selera konserwowego 3 ogórki konserwowe pęczek szczypiorku 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego 3-4 łyżki majonezu sól, pieprz wykonanie: Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i kroimy w kostkę. Fasolę i kukurydzę odcedzamy z zalewy, fasolę przelewamy zimną wodą aby nie byłą(...)mętna z zalewy. Ogórki i szynkę kroimy w kostkę. Szczypiorek siekamy. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Dodajemy jogurt, majonez, doprawiamy solą oraz pieprzem i mieszamy. Sałatkę schładzamy w lodówce i podajemy
Domowy Smak Jedzenialepiej. Taki schabik możemy podać z ziemniaczkami, kaszą, kluskami lub z pieczywem. Polecam! Składniki: ok 700g schabu 1 cebula ok 10 pieczarek 1 czerwona papryka 1-2 ogórki kiszone 2 łyżki koncentratu pomidorowego 3 łyżki pikanego ketchupu Przyprawy: papryka słodka oraz ostra, sól, pieprz, cukier olej do smażenia 1 łyżka mąki (opcjonalnie) *** Schab kroimy(...)pieczarki *** *** Po chwili dokładamy pokrojoną w paski paprykę, smażymy *** *** Całość dodajemy do schabu, mieszamy i dusimy pod przykryciem przez około 15 minut *** *** Po tym czasie dodajemy pokrojone w półplasterki ogórki, mieszamy, w razie potrzeby podlewamy wodą i gotujemy jeszcze przez około 5 minut *** *** Dodajemy ketchup i koncentrat *** *** Mieszamy i jeśli sos będzie zbyt rzadki zaciągamy go mąką rozmieszaną
Blog z ApetytemArek Gie Składniki: 600 g ziemniaków 300 g pieczonego filetu z kurczaka 140 g kukurydzy konserwowej 120 g groszku konserwowego 1 mała czerwona cebula 2 ogórki kiszone 4 łyżki posiekanego koperku 2 łyżki majonezu sól, pieprz Przygotowanie: Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę, gotujemy w osolonym wrzątku. Odcedzamy(...)studzimy. Do miski przekładamy uprzednio ugotowane ziemniaki, pokrojony w kostkę filet z kurczaka, osączone z zalewy kukurydzę i groszek, posiekaną cebulę, pokrojone w kostkę ogórki kiszone i koperek. Wszystkie składniki łączymy z majonezem, doprawiając do smaku solą i pieprzem
R'n'G KitchenSkładniki: 800g mielonej wołowiny 1 jajko 3 łyżki bułki tartej Przyprawy: sól, pieprz, majeranek, słodka papryka 3-4 łyżki musztardy 1 cebula 10 dkg boczku wędzonego 1-2 ogórki kiszone pół pęczka natki pietruszki pół czerwonej papryki mąka do obtoczenia roladek olej lub smalec do smażenia 1 szklanka czerwonego wina (wytrawnego lub pół wytrawnego) liść laurowy, ziele angielskie(...)mięsa mielonego dodajemy jajko, bułkę, tartą oraz przyprawy – do smaku. Dokładnie mieszamy *** *** Przygotowujemy farsz do roladek. Boczek, cebulę, ogórki i paprykę kroimy w drobną kostkę, pietruszkę siekamy. Wszystko przekładamy do miseczki, mieszamy *** *** Mięso dzielimy na 7-8 części, każdą kolejno rozpłaszczamy na desce i smarujemy łyżeczką musztardy *** *** Na mięsie układamy porcję farszu *** *** Mięso z farszem zwijamy do środka
Blog z Apetytemzdrowe przetwory. Wybór odpowiednich warzyw Pierwszym krokiem w procesie przygotowywania kiszonek jest wybór odpowiednich warzyw. Najlepiej nadają się do tego celu świeże i zdrowe warzywa, takie jak kapusta, marchew, ogórki czy papryka. Ważne jest, aby wybrać warzywa o dobrej jakości, bez widocznych uszkodzeń czy oznak zepsucia. Przygotowanie warzyw Po wyborze odpowiednich warzyw, należy je dokładnie umyć i oczyścić. Kapustę(...)należy pokroić na cienkie paski, marchewki zetrzeć na tarce, ogórki pokroić na plasterki, a paprykę na paski. Ważne jest, aby warzywa były odpowiednio przygotowane i gotowe do dalszej obróbki. Przygotowanie solanki Następnym krokiem jest przygotowanie solanki, która posłuży do kiszenia warzyw. W dużym garnku należy zagotować wodę i dodać sól. Proporcje soli do wody zależą od preferencji smakowych, jednak
Żyję by jeśćilość makroskładników. Sałatka z żurawiną i tofu – składniki sałatka z tofu 50 g tofu naturalnego 10 g octu ryżowego 1/3 łyżeczki soli 15 g mixu sałat 30 g ogórka 35 g jogurtu sojowego 18 g suszonej żurawiny 10 g płatków migdałowych 50 g pieczywa chrupkiego (Wasa 3 zboża lub żytnie z sezamem, lub wieloziarniste) Tofu pokrój w kostkę. Ocet(...)ryżowy i sól wymieszaj ze 150 ml wody. W przygotowanej solance zanurz tofu i odstaw na 30 minut. Na talerz wyłóż mix sałat, plasterki ogórka, jogurt sojowy, żurawinę, płatki migdałowe i odsączone z solanki tofu. Możesz posypać solą i pieprzem do smaku. Sałatkę możesz wymieszać. Podaj z chrupkim pieczywem. WIĘCEJ ROŚLINNYCH PRZEPISÓW ZNAJDZIESZ W EBOOKU Jakie są zalety tej roślinnej
Via Gustokaszą czy makaronem. Fajnie też sprawdza się podany na chrupkim, stostowanym pieczywie. Polecam. PRZEPIS NA STROGONOW Z BOCZNIAKÓW Składniki: 3 cebule 500g boczniaków 1 marchewka 1 papryka żółta 2 ogórki kiszone 1 puszka pomidorów siekanych – u mnie 1 słoik moich pomidorów wekowanych 100g śmietany 18% sól pieprz 1 łyżeczka papryki słodkiej 2 ząbki czosnku 6 łyżek oleju(...)piórka lub w kostkę i dodajemy do cebuli. Potem boczniaki kroimy w paski, dodajemy na patelnię. Zaraz potem solimy, dodajemy przyprawy. Następnie przykrywamy przykrywką i dusimy 2 minuty. Dodajemy ogórki pokrojone w kostkę. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pomidory. Dusimy minutę. Zabielamy wszystko śmietaną i doprawiamy do smaku. Artykuł Strogonow z boczniaków pochodzi z serwisu Dorota Smakuje życie
Dorota SmakujeKiedy kiszonki szkodzą? Kiedy kiszonki szkodzą? W dzisiejszych czasach coraz więcej osób decyduje się na spożywanie kiszonek ze względu na ich korzystne właściwości zdrowotne. Kiszonki, takie jak ogórki kiszone, kapusta kiszona czy kimchi, są bogate w probiotyki, witaminy i minerały, które mogą wspomagać trawienie, wzmacniać układ odpornościowy i poprawiać ogólny stan zdrowia. Probiotyki w kiszonkach Kiszonki są naturalnym źródłem(...)witaminy i minerały, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Na przykład, kapusta kiszona jest źródłem witaminy C, która jest ważna dla układu odpornościowego i zdrowia skóry. Kiszone ogórki natomiast są bogate w witaminę K, która odgrywa rolę w krzepnięciu krwi i zdrowiu kości. Kiedy kiszonki mogą szkodzić? Mimo wielu korzyści zdrowotnych, spożywanie kiszonek może nie być odpowiednie
Żyję by jeśćsmaku, ale i lycopen, silny przeciwutleniacz. Pomidorki koktajlowe – słodka eksplozja. Te małe, słodkie pomidorki to nie tylko wspaniały smak. Są bogate w witaminę C i potas, wspierające zdrowie serca. Ogórki konserwowe – kwaszona przyjemność. Ogórki konserwowe dodają nie tylko smak, ale także kwaszoną frajdę do sałatki. Czerwona cebula – ostra i zdrowa. Czerwona cebula, z jej ostrym smakiem i pięknym
RafalCook