Crumpets to wynalazek anglosaski. Początkowo były to twarde naleśniki zapiekane na patelni. Termin ten ma korzenie celtyckie i pochodzi z XVII wieku i jest powiązany z bretońskim „kranpoez” cienkim, płaskim naleśnikiem lub rodzajem naleśnika „welsh” o nazwie „crempog”. Opisuje go słownik Oxford z 1649 r. Odnoszący się do „crumpet” jako mieszanina mąki gryczanej, ubitego jajka, mleka i proszku do pieczenia. Różniły się one od bardziej znanych crumpets z epoki wiktoriańskiej, kiedy do ciasta dodawano dro...
Jajka faszerowane to świetna alternatywa dla zwykłych jajek. Możemy je nadziać pieczarkami, pomidorami, czy też różnego rodzaju rybami.
Czytaj dalej...Wydawać się może, że każdy potrafi ugotować jajko na twardo i potem je obrać. Niestety najwięcej problemów jest z tą drugą czynnością.
Czytaj dalej...Gotowanie jajek nie jest wcale łatwe. Mając ochotę płynne żółtko, często się zdarza, że musimy się zadowolić jajkiem ugotowanym na twardo lub na odwrót.
Czytaj dalej...Jajka są dosyć bardzo popularnym składnikiem wielu potraw. Wykorzystuje się je przy pieczeniu ciasta, robieniu sosów, placków ziemniaczanych, majonezu, jajecznicy itd
Czytaj dalej...