ogórki - 26028 przepisów (strona:490/1736)

Sałatka ze szpinakiem, pomidorami i musztardą francuską 23

polewamy sosem, doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem, mieszamy. Posypujemy słonecznikiem. Podobne przepisy: Sałatka z pomidorków koktajlowych z kaparami i mozzarellą Sałatka z pomidorów i oliwek Sałatka z pomidorami, ogórkami i serkiem wiejskim Sałatka z pomidorami, ogórkami i fetą Sałatka ze szpinakiem, pomidorkami koktajlowymi i suszonymi pomidorami Artykuł Sałatka ze szpinakiem, pomidorami i musztardą francuską pochodzi z serwisu

Kardamonovy
Sosy na zimno do wędlin i pieczonych mięs 24

redukcji płynów. Studzimy i blendujemy. Możecie zmiksować to na gładką pastę, ja zrobiłam to po łebkach.  3. Sos tatarsk i Składniki: 8 marynowanych grzybów (mogą być pieczarki) 2 ogórki konserwowe 1 mała cebula 2 płaskie łyżki jogurtu greckiego 2 płaskie łyżki majonezu 1 płaska łyżeczka musztardy sok z połowy cytryny 1 łyżeczka cukru pudru sól pieprz Ogórki, cebulę i grzyby kroimy w malutką kostkę. Do słoika wlewamy jogurt, majonez, musztardę i sok z cytryny, dodajemy cukier, sól i pieprz, mieszamy. Cebulę sparzamy wrzątkiem. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Na koniec można znowu doprawić solą i pieprzem. Wkładamy do lodówki. 4. Sos tatarski z kaparami Składniki: 5 korniszonów 1 szalotka 1 łyżka kaparów 1 łyżka poszatkowanej natki

Kardamonovy
Bogracz 25

klasa. Karolina, jeszcze raz wielkie dzięki. Składniki: 500 g wołowiny gulaszowej 2 czerwone papryki 1 marchewka 1 korzeń pietruszki 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 puszka krojonych pomidorów 1 ogórek kiszony 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki pół łyżeczki mielonej ostrej papryki (lub więcej) pół łyżeczki mielonego kminku (lub więcej) woda 1 jajko 100 g mąki pszennej (ja użyłam tortowej) sól(...)mnie trwało to około 1,5 godziny). Pamiętajcie o pilnowaniu poziomu wody. Po ugotowaniu mięsa, do bograczu dodajemy pokrojoną w średnią kostkę paprykę, pomidory i pokrojonego w półplasterki ogórka, wszystko gotujemy do miękkości papryki. Ciągle pamiętajcie o pilnowaniu poziomu wody. Finalnie ma wyjść z tego gęsta zupa. W międzyczasie z jajka, mąki i szczypty soli wyrabiamy ciasto na kluski. Ciasto

Kardamonovy
Jajka w sosie koperkowym 24

warzywny. W szafce znalazłam też resztkę młodych ziemniaków. Nie było już odwrotu. W trakcie, gdy jajka zaczęły się gotować, zastanawiałam się co by do tego pasowało. Mizerie i inne ogórki kiszone – no nie. Kapusta, nie. Buraki? Niby tak, ale kurczę też jakoś średnio na jeża. Jajka zjedliśmy więc bez żadnych dodatków. Chociaż te buraki ciągle chodzą(...)głowie. I ogórki konserwowe. Wydaje mi się, że jednak dobrze by pasowało coś octowego. Następnym razem pokombinuję coś z tymi dodatkami. Przypominam Wam jeszcze, że tego typu obiadu najlepsze zawsze wyjdą w sezonie letnim. Wtedy gdy koperek smakuje koperkiem, gdy mamy dostęp do naszych polskich młodych ziemniaków. Wtedy gdy jest ciepło i nie mamy ochoty godzinami ślęczeć w kuchni

Kardamonovy
Sałatka z pomidorami, fetą i sosem bazyliowym 25

mąki pszennej, drożdży, grzybów, alkoholu, czerwonego i tłustego mięsa, produktów zawierających ocet (poza octem jabłkowym, który jest dopuszczalny), sklepowych wędlin z kiepskim składem, itd. Co można jeść? Jajka. Kiszonki (ogórki, kapusta, rzodkiewka), warzywa (zwłaszcza zielone), przeciwgrzybiczo działa cebula, czosnek (tych używam sporo), świeże zioła, kaszę jaglaną (jest bardzo wskazana) i gryczaną (najlepiej niepaloną), soczewicę, ciecierzycę, oleje tłoczone na zimno(...)kroimy na pół, wrzucamy do miski. Dodajemy do nich pokrojoną w kostkę fetę i sos bazyliowy. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem, mieszamy. Podobne przepisy: Sałatka z pomidorami, ogórkami i fetą Sałatka z pomidorkami koktajlowymi i fetą Sałatka grecka Artykuł Sałatka z pomidorami, fetą i sosem bazyliowym pochodzi z serwisu Kardamonowy

Kardamonovy
Surówka z kalarepy i kapusty pekińskiej 24

rezygnacja z cukru (w tym słodkich owoców, miodu, itp.), mąki pszennej, drożdży, grzybów, alkoholu, czerwonego i tłustego mięsa, produktów zawierających ocet, sklepowych wędlin, itd. Co można jeść? Jajka. Kiszonki (ogórki, kapusta, rzodkiewka), warzywa (zwłaszcza zielone), przeciwgrzybiczo działa cebula, czosnek (tych używam sporo), świeże zioła, gruboziarniste kasze, jogurty naturalne, oleje tłoczone na zimno (oliwa z oliwek, olej rzepakowy, z wiesiołka(...)lodówki. Podobne przepisy: Surówka z kapusty pekińskiej i pora Surówka z kapusty pekińskiej z marchewką i porem Surówka z kapusty pekińskiej i sosu farmerskiego Surówka z kapusty pekińskiej i ogórków konserwowych Surówka z kapusty pekińskiej, jabłka i chrzanu Surówka z kapusty pekińskiej i suszonych pomidorów Coleslaw z kapusty pekińskiej Artykuł Surówka z kalarepy i kapusty pekińskiej pochodzi z serwisu

Kardamonovy
Surówka z młodej kapusty z rzodkiewkami i fetą 26

mąki pszennej, drożdży, grzybów, alkoholu, czerwonego i tłustego mięsa, produktów zawierających ocet (poza octem jabłkowym, który jest dopuszczalny), sklepowych wędlin z kiepskim składem, itd. Co można jeść? Jajka. Kiszonki (ogórki, kapusta, rzodkiewka), warzywa (zwłaszcza zielone), przeciwgrzybiczo działa cebula, czosnek (tych używam sporo), świeże zioła, kaszę jaglaną (jest bardzo wskazana) i gryczaną (najlepiej niepaloną), soczewicę, ciecierzycę, oleje tłoczone na zimno(...)dodajemy poszatkowany koperek. Mieszamy i od razu podajemy. Podobne przepisy: Surówka z młodej kapusty z sosem farmerskim Surówka z młodej kapusty, selera i rodzynek Surówka z młodej kapusty z ogórkami Surówka z młodej kapusty z marchewką i gruszką Surówka z młodej kapusty i kukurydzy Surówka z młodej kapusty z porem Surówka z młodej kapusty i kukurydzy Artykuł Surówka

Kardamonovy
Lemoniada 26

już mam przepis na lemoniadę z arbuzem. Na dole, pod dzisiejszym wpisem, macie parę dodatkowych linków do lemoniad. Jak macie ochotę, rzućcie sobie na nie okiem. Kombinowałam więc z ogórkami, owocami, limonkami i innymi pomarańczami. No i po co? Na blogu chyba nie mam zupełnie zwyczajnego przepisu na lemoniadę. Stanęło więc na prostocie. Trochę mnie jednak poniosło z ilością(...)połówkę zostawiamy i kroimy w cienkie plasterki) i wyciskamy z nich sok, dodajemy do wody. Do lemoniady dodajemy plasterki cytryny i dużo kostek lodu, mieszamy. Podobne przepisy: Lemoniada z ogórkami Lemoniada arbuzowa Sima – fiński napój cytrynowy z drożdżami Lemoniada Lemoniada truskawkowo-arbuzowa Artykuł Lemoniada pochodzi z serwisu Kardamonowy

Kardamonovy
Surówka z młodej kapusty z porem 24

mąki pszennej, drożdży, grzybów, alkoholu, czerwonego i tłustego mięsa, produktów zawierających ocet (poza octem jabłkowym, który jest dopuszczalny), sklepowych wędlin z kiepskim składem, itd. Co można jeść? Jajka. Kiszonki (ogórki, kapusta, rzodkiewka), warzywa (zwłaszcza zielone), przeciwgrzybiczo działa cebula, czosnek (tych używam sporo), świeże zioła, kaszę jaglaną (jest bardzo wskazana) i gryczaną (najlepiej niepaloną), soczewicę, ciecierzycę, oleje tłoczone na zimno(...)świeżo zmielonym pieprzem, dodajemy poszatkowany koperek, mieszamy. Podobne przepisy: Surówka z młodej kapusty z sosem farmerskim Surówka z młodej kapusty, selera i rodzynek Surówka z młodej kapusty z ogórkami Surówka z młodej kapusty z marchewką i gruszką Surówka z młodej kapusty i kukurydzy Surówka z młodej kapusty z rzodkiewkami i fetą Surówka z młodej kapusty i kukurydzy Artykuł Surówka

Kardamonovy
Obiad wegetariański - pomysły na dania 34

danie pojawia się choć raz na jakiś czas w każdym polskim domu. Do jego wykonania będziesz potrzebować 1 opakowania Sznycla Roślinnego od Garden Gourmet , garści świeżych ziemniaków, dwa małe ogórki, 1 łyżkę jogurtu kokosowego, sól i koper. Przygotowanie zacznij od dokładnego umycia ziemniaków. Ugotuj je w całości bez obierania - świeża skórka smakuje wyśmienicie. Następnie przygotuj mizerię. Obierz, a następnie(...)pokrój ogórka w cienkie plastry, posól, odciśnij wodę i dodaj jogurt kokosowy. Na koniec czas na Sznycla Roślinnego, bez którego Twój wegetariański obiad nie mógłby się odbyć. Usmaż go na patelni na niewielkiej ilości oleju lub podpiecz w piekarniku. Całość przełóż na talerz i podawaj na gorąco. Na wierzch ułożonych ziemniaków i mizerii nasyp posiekany koperek.     Spaghetti bolognese

Gotowanie...to proste !
Dressing koperkowy do sałatki 40

który idealnie komponuje się z różnorodnymi rodzajami sałatek. Ten pyszny dressing jest w stanie podkreślić smak świeżych warzyw i dodać im wyjątkowego charakteru. Użyłam go do sałatki z ogórka, mieszanej sałaty dębolistnej, czerwonej cebuli i edamame . Aby przygotować dressing koperkowy, potrzebujesz kilku prostych składników. Na początek, będziesz potrzebować świeżego koperku. Trzeba go posiekać drobno, aby uwolnić intensywny aromat. Następnie należy(...)pokrojonego 1 łyżka natki pietruszki, drobno pokrojonej 2 łyżki soku z cytryny ½ łyżeczki czarnego pieprzu, młotkowanego sól do smaku Sałatka z sosem koperkowym 100 g sałaty dębolistnej, mieszanej 1 ogórek 100 g edamame ½ czerwonej cebuli, średniej wielkości 1 awokado po jednej łyżce prażonych nasion słonecznika i pestek dyni 5 truskawek, opcjonalnie porcja sosu koperkowego Wymieszać majonez z creme fraiche. Dodać

codojedzenia
Gazpacho z arbuza i pomidorów 41

Już rzymscy żołnierze jedli podobne dania, mieszając chleb w wodzie z oliwą i octem z dodatkiem warzyw. Jednak to arabscy najeźdźcy wprowadzili do Andaluzji nowe warzywa, takie jak pomidory, ogórki, cebule, papryki i czosnek, które przyczyniły się do powstania współczesnej wersji tego dania. W dzisiejszych czasach Gazpacho jest jednym z symboli hiszpańskiej kuchni, a każda region Andaluzji ma swoją(...)była jedynym sposobem na zachowanie ich dłużej. Gazpacho pierwotnie był robiony z chleba, octu, oliwy, czosnku, soli, wody i pomidorów. Niektóre źródła podają, że w niektórych wersjach dodawano także ogórki lub paprykę. Współcześnie jednak, wiele kulinarnych wariacji zawiera również awokado, cebulę, mango, truskawki, arbuz czy melon. Gazpacho Początkowo gazpacho było jednym z wielu sposobów na wykorzystanie starych chlebów

RafalCook
Surówka do grilla 33

została z mixu sałat, ale może to być też jeden gatunek sałaty, na przykład lodowa, roszponka, itp. W lodówce zawsze znajdę jakieś warzywa na zrobienie surówki, dzisiaj był to ogórek gruntowy, czerwona cebula, kawałek papryki, kilka rzodkiewek, koperek i groszek konserwowy (można go pominąć lub zastąpić kukurydzą konserwową). Taka surówka do grilla będzie również dobra do drugiego dania obiadowego. (adsbygoogle(...)window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na Surówkę do grilla: 1 opakowanie (100 g) mixu sałat 1 nieduży ogórek gruntowy 1 średniej wielkości czerwona cebula 3-4 rzodkiewki 3 łyżki konserwowego groszku zielonego 1/2 pęczka koperku 1/2 czerwonej papryki Sos: 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego 1 łyżka kwaśnej śmietany 18% lub majonezu 2 ząbki czosnku 1/4 łyżeczki soli sól, pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Danka Pichci
Wrap a’la BigMac (keto / lowcarb) 72

smaku Wrap – nadzienie – składniki 300g dowolnego mięsa mielonego sól, pieprz – zioła i inne przyprawy wg.gustu i smaku 1 pomidor 1/4 sałaty lodowej lub innych sałat 2 ogórki konserwowe 1 czerwona cebula 50g startego cheddara (może być w plastrach) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wrap – sos – składniki 2 łyżki ketchupu bez cukru 1 łyżka musztardy 2 łyżki(...)piec na złoto ok 20 minut w 180C Składniki na sos dokładnie wymieszać. Połową posmarować wrapa Mięso usmażyć i doprawić wg uznania i wyłożyć na wrapa. Posypać serem. Pomidora, ogórki, cebulę i sałatę pokroić i ułożyć. Polać resztą sosu i zwinąć jak rolade. Smacznego 😊 (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Wrap a’la BigMac (keto / lowcarb) pochodzi z serwisu DoGarow.pl

Do Garów!
Kalafior małosolny 38

Kalafior małosolny – próbowaliście już? Uwielbia kiszonki a w tym roku i moja rodzina chętnie je zjada, więc tym bardziej ja chętnie je nastawiam. W słoikach kiszą się ogórki oczywiście, ale też rzodkiewki, kalafiory, seler, papryka – mniam. Kiszonki są bardzo zdrowe (choć alergicy powinni z nich zrezygnować ze względu na wysoki poziom histaminy). Kalafior małosolny jest mega prosty(...)przygotowania a smak może was zdziwić, nawet jeśli kalafiora nie lubicie! Robi się go bardzo podobnie jak ogórki – więc do dzieła – nic trudnego. Kalafior można jeść na diecie dr Dąbrowskiej. PRZEPIS KALAFIOR MAŁOSOLNY Składniki: kalafior koper – najlepiej kwitnący, ale może być też zielony czy suszony czosnek chrzan sól kamienna niejodowana Jak zrobić kalafior małosolny: Przygotowujemy czyste

Dorota Smakuje

Proponowane wyszukiwania